Ahoj maminky,
mojí malé jsou 3 týdny a už druhý den mám pocity smutku a často brečím, bojím se, abych pro svou holčičku dělala vše správně a navíc mě drtí, že doma absolutně nic nestíhám. Byla jsem zvyklá mít uvařeno a pěkně uklizeno a teď tu začínám mít bordel a bojím se, aby z toho malá třeba nechytla nějaký bacil, vím že to zní paranoidně, ale nemůžu si pomoci... Čtu hodně knížek o péči o mimčo, ale nějak mi to v praxi nepomáhá. Stejně malá nechce přes den moc spinkat. Spí dost v noci, ale to jsem tak unavená, že musím spát taky... Taťka se snaží pomáhat, ale bojí se že malé něco udělá, tak jen uspává vařit neumí a uklízet večer, když přijde z práce nezvládá...Jste na tom některá podobně ? Potřebuju si s někým o tom popovídat...nejhorší je, že jsem tu s tím křiklounkem celý den sama...
Taky jsem to tak měla.. brzy to přejde, až si na sebe s malou vzájemně zvyknete 🙂 Hlavně nic nehrotit, bordel doma nikam neuteče, uklízet postupně to nejhorší a spíš si co nejvíc užívat princezny. My byli asi 3 měsíce na instantních těstovinách a kaších.. 😀 On najednou nastane takový zlom, kdy malá doslova vyroste před očima a to, co tu popisujete už nebude pravda 🙂 Držím pěsti!
Ahoj, přesně tak, chce to čas, všechno se srovná. Mojí holčičce už je 9 měsíců, ale když si vzpomenu na naše začátky-hrůza. Pořád řvala a řvala, já nic nestíhala, furt jsem jen kojila a přemýšlela proč pláče. Trpěla i hodně na prdíky, pak jsme koupili Espumisan kapičky a bylo to pak mnohem lepší, hodně jí pomohly na prdíky🙂
Taky si myslím, že je nesmysl že by chytila nějakej bacil, toho se neboj. Tak holt nebude teďka tak naklizeno, ale tak s tím se počítá, neboj za měsíc to bude zase jiný, musíš se s tím miminkem sžít, pak už poznáš kdy chce spinkat, kdy má hlad, že jí třeba bolí bříško....V noci určitě spi, nemá cenu se stresovat že něco není udělaného. Když vaříš, uvař na 2 dny ať máš druhej den volněji, tak to dělám já🙂
Já jsem také na malou byla sama, když byla takhle malá, přítel pracuje v Německu a domů jezdil až ve čtvrtek v noci. Kolikrát jsem mu volala a plakala jsem, že už nemůžu, že mi křičí už kolik hodin v kuse, že nevím co jí je....Bylo to hrozné období, ale přežili jsme to, malá vyrostla, už si stoupá, leze z jedné místnosti do druhé, je to krásný 😉 Mysli na to, že je pořád se na co těšit🙂
Také je pravda že jsi teď v šestinedělí citlivější, to já byla taky, to jsou hormony prostě...
Neboj, za chvíli bude líp, musíš to vydržet🙂
Tak děkuji za milá slova, představovala jsem si to jinak no...ale ikdyž si zoufám mojí holčičku miluju . Jak píšeš ani jsem se ještě neučesala...chci se hodit do klidu, myslím si, že tohle nervování má asi i vliv na kvalitu mlíčka pro malou, nebo ne? Jen si nějak nemůžu zvyknout, že nemám žádný čas pro sebe a nemám žádnou kamarádku, která by taky měla takhle malé mimi...
Ahoj, me to teprve ceka ale co jsem slysela tak je to uplne normalni 🙂 Muzou za to hodne hormony.. Bacilu se kazdopadne neboj, pochybuju, ze mas doma silenej bordel, a kdyz je vsechno az moc vydezinfikovany tak z toho naopak hrozi ruzne alergie.. kdyz prijde mala do kontaktu s nejakymi bacily (takovymi temi beznymi z domacnosti) tak ji to nijak neublizi.. podivej se, v jakem bordelu zijou nekteri lide, a jejich deti se taky ve zdravi dozily dospelosti 🙂 Naopak znam jednu pani ktera uklizi a dezinfikuje jak zbesila a oba jeji deti maji alergie, a jakmile prijdou do ciziho prostredi tak jsou hned nemocni.. nemaji zadnou imunitu. Jak rikaji holky chce to cas a za par tydnu bude lip!!
@lenule86 kamarádky se najdou, až začnete chodit na pískoviště a tak.. Taky jsem jezdila s kočárkem věčně sama a jak jsme začaly s malou na jaře chodit na houpačky, na písek atd, tak už tu znám TOLIK maminek a každý den máme s kým jít ven 🙂 Je to těžké, já vím.. Naliskala bych si, ale i jsem jednou vypustila s pusy, že malou nechci.. když pořád plakala a já byla nešťastná.. Mrzí mě to dodnes, co jsem řekla.. A najednou je velká, chytrá, dá se s ní povídat, hrát si a já si říkám, jaká jsem byla tehdy trubka, že jsem si toho miminka ještě víc neužívala, ale s prvním dítětem to člověk neví, že se to tak rychle změní..
@lenule86 Jeste me napada, pokud v okoli nikoho neznas, zkus se podivat po nejakem rodinnem centru, tam kolikrat poradaji ruzne krouzky na odreagovani i pro maminky s uplne malinkyma detma.. po sestinedeli muzes neco takoveho zkusit na seznameni? Ja mam kazdopadne v planu se zaregistrovat do co nejvice spolku v okoli, protoze se taky bojim toho pocitu ''samoty'' na zacatku.. na blogu mas, ze jsi z Hostivic, tak treba tohle? http://zahratka.cz/?page_id=22
Tam je nejaky klub pro maminky s miminkama v pondeli dopol?
@sosama tak to jsem na tom ještě o něco lépe, mě chodí přítel domů každý večer, ale i tak mám pocit, že vše leží na mě...tak budu doufat, že se za 3 týdny vše nějak uklidní a najdeme nějaký nový systém, jak doma fungovat. Espumisan dáváme, taky myslím, že dost pomáhá, ale i tak se bojím jíst nadýmavé věci, abzch jí nepřitížila. Dřív jsem skoro do všeho při vaření používala cibuli, ale teď se bojím právě kvůli prdíkům, nemáte s tím zkušennost, vadí mimču cibule i při espumisanu nebo ne?
Nečetla jsem předchozí komentáře, možná už to zaznělo a něco na tom je: Šťastné dítě, bordel v bytě. Neříkám že je v pořádku se brodit v bordelu po kolena, ale slevit z bytečku špígl nýgl je úplně normální. A pláč a obavy to je v šestinedělí úplně v normě, to měla každá a né každá to přizná, prostě mateřská demence nás postihla všechny. Takže hlavně klid a pevné nervy. Jisto jistě jsi ta nejlepší mamka! 🙂
@karlajasmine Díky 🙂, no šílenej bordel to není, nějaký ten prach, pár dní neluxováno a koupelna by potřebovala vydrbat, už je na ní týden nesáhnuto, ale domluvili jsme se s přítelem, že poklidíme o víkendu, až bude mít volno. Taky si to snažím vymluvit tu přehnanou čistotu, ale zatím se nějak nedaří
Neboj, nic nechytne. Bude mit posilenou imunitu 🙂 Nedelam si srandu. A holky maji pravdu, po narozeni je to kriticke. Vse vzhuru nohama, do toho ty silene hormony, chce to vydrzet... Bude lip. Jiste jsi dobra mamca, protoze jinak bys to neresila. A paradoxne by Ti bylo lip. Kasli na bordel 🙂, ani mne nikdy jeste nikam neutekl.
@xinka no skvělá si právě nepřijdu o všem co dělám pochybuju, jestli správně kojím tak aby malá neměla hlad, nevím co vařit a jen malá knikne už jsem vzhůru a letím ji chovat a pak si říkám, že ji na to zvyknu a budu jí muset chovat pořád a ikdyž čtu knížky o miminkách, kde píšou, že to nehrozí, tak se bojím, jsem prostě cvok už z toho...
@lenule86 jak tady píšou holky, kočko vydrž, vše se zlepší, uvidíš! Už jsi v půlce šestinedělí a každým dnem/týdnem/měsícem bude líp a líp! Já na tom byla děsně, furt sem bulela, najednou človíček, zcela závislej na mě, žádnej čas pro sebe, pro přítele, nic na co sem byla zvyklá, vše kolem malý. Million otázek zda to dělám dobře atd.. Ale to jsou ty začátky a až se zajedete, budeš s radostí vzpomínat kdy byl prcek malej, rychle to utíká! Na bordel kašli, taky mě děsilo, že když nevytřu, co bude.. A víš co, nestalo se nic :D přežil to byt, malá i já ;) Jídlo jsem jedla takový rychlovky jako kuskus s něčím, těstoviny, smetanový omáčky, cokoliv rychlýho.. s masem to jedl i přítel. Já cibuli teda nemohla, malý nedělala dobře.. ale každé prtě to má jinak.. Držím pěsti ať je vše brzo lepší a ono bude, uvidíš. Fakt!
@lenule86 To je fakt uplne normalni a myslim ze budu to samy az se nas prcek narodi :D.. uz jsem rikala manzelovi, at se pripravi na to, ze prijde z prace a najde me jak nesmyslne brecim.. to zvladnes, neboj 🙂 Kazda mamka si tim prosla a vetsina podle me nemela snadny sestinedeli u prvniho ditete..
@lenule86 klidně leť a chovej s každým kníknutím. Bude mít pak pocit jistoty a dřív bude samostatná 😉
@lenule86 jé, hlavně moc nečíst, všeho tak nějak s mírou. 🙂 Malá je určitě spokojené miminko. Věř že máš mateřský instinkt a ten je nad všechny knížky a odborné články. 🙂 Chce pochovat a oběma Vám to vyhovuje tak chovej a takový ty řeči že se to nemá?? Já taky u prvního řešila úplně všechno a časem přijdeš na to že si se tím trápila úplně zbytečně.
🙂 malá bude mít 3 měsíce a pořád to tak mám, neuklizeno, neuvařeno, neučesáno, žádná kámoška, děs 🙂 navíc ted máme všichni od vkendu virozu, no je to na palici a pořád se těším až vyroste,až si budeme víc hrát, až bude víc vnímat okolí, sedět v kočárku a koukat, a ne jen tu půl hodinu kdy tam spí a pak je řev když se vzbudí. Prostě musíme vydržet. mám jí pořád na klíně nebo na rukou,navíc má nějakou potravinovou alergii, nejspíš na lepek, a hodně reaguje i na jiné potraviny, takže ještě řešit tohle a držet dietu. Ale my to dáme, maminky jsou nejsilnější 😀
@beruna84 no asi budu taky muset dělat nějaké rychlovky, protože nemám chuť ani čas stát dlouho u plotny, ale zase se bojím, že když budu jídlo takhle "flákat", tak aby malá dostala v mlíčku vše co potřebuje...a to že nemám čas na koníčky a pro sebe je taky dost frustrující, věděla jsem, že to tak bude, ale realita je nakonec tak nějak horší na zvykání, navíc kamarádky, co mám ještě děti nemají a chtějí se přijít na malou podívat jak je roztomilá, ale já nějak netoužím po tom,aby mě tu viděli ubulenou a byt v bordelu...
@karlajasmine
@xinka jasně, to je normální🙂 nečíst a chodit ven. Jinak já tedy měla 6tinedělí v pohodě, krize mi přišla asi po 3 měsících, když mi došly zásoby vitality a narostl spánkový deficit (kterého jsem se dosud nezbavila:D)
@petrasipkova1 teda to máte můj obdiv, malá je celkem bezproblémová a já se z toho takhle hroutím...držím Vám pěsti, ať se z virózy brzy dostanete !
Nemůže ti muž donýst jídlo? Mně nosil skoro půlroku od nich z jídelny, vařit bych ani nestíhala. Nebo vař večer, když příjde muž z práce, on pohlídá, ty uvaříš.
Já se taky cítila podobně, zavřená doma, boj s kojením, byl sychravý podzim, tak se ani nedalo ven. vydrž, přejde to.
@lenule86 pokud to lze, zajistila bych obedy domů, dnes je i firmy vozí...tím pádem vaření odpadne. Věnuj se miminku a když spí třeba odpolko mimi tak se lehni taky....neboj, bude hůř až budeš mít po celém bytě hračky 😀 nemáš nikde spinu spíš to je provozní nepořádek a ten prostě s dětmi je....
Jinak cpat se komukoliv v šestinedělí do bytu mi přijde na hlavu a i po šestinedělí....nejsi povinná kohokoliv přijímat....děj si čas.... 😉 holky to myslí dobře, ale nejdůležitější jsi ty s miminkem a manželem....
Neboj,zajedete systém a bude to lepší,uvidis.teď je vše nové, neznámé.....a proisim te necti knížky a příručky....
@lenule86 kamarádky můžeš upozornit, že k šestinedělce se chodí na návštěvu s kastrůlkama 😀 a jestli jsou to opravdové kamarádky, tak se jim můžeš vybrečet na rameno, binec je nebude zajímat a třeba i nabídnou pomoc. Pokud to kamarádky nejsou, tak nestojí za to je domů zvát. 😉
@betelgeuzz taky mi manzel nosi obedy, staci mi to tak 1-2x tydne, ale at nejim furt dokola testoviny 😀
@lenule86 jestli kojis dost poznas podle toho, ze ti mala nebude zvat hlady a ma dost pocuranych plinek. A nepremyslela jsi treba o satku? Jako vanu s tim nevydrhnes, ale ja jsem se satkem treba zehlila, chystalla jidlo, neco poklidila, mohla se nacesat 😀
Jinak taky tu nemam moc kamaradek, prestehovali jsme se do ciziho mesta. Ale treba dneska jsem byla poprve v materskem centru a super-mala se tam placatila na zemi a ja jsem si poklabosila s jinymi maminkami 🙂
Neboj, to bude dobre 😉 Ja se teda taky nekdy stresuju tim, jak jine maminky pri dvou detech jeste pracuji nebo dodelavaji skolu, pecou, sijou, … a mne pri jednom diteti nosi manzel obedy. kasli na to, uzivej si miminecka, tulte se a to bude dobre. Uvedom si, ze jsi v sestinedeli, to je obdobi, aby ses zotavila po porodu a szily jste se s miminkem a ne aby byl byt jako z cukru. Ted uz stejne nikdy nebude 😀
Ahoj, tak už je to nějakou dobu, co jsem tohle prožívala (dětem jsou dva roky a čtyři a půl), ale jak jsem to tak četla, tak jsem se v myšlenkách úplně vrátila do té doby...brrr🙂 Byl to fakt záhul...šestinedělí, to ani nevím, jak jsem "přežila", to člověk funguje spíš jako robot, tak nějak ze setrvačnosti, do toho jsem měla u malého snad 3x za sebou zánět prsu a 40tky horečky, byla jsem úplně vyřízená. Manžel byl s námi 14 dní po porodu doma, ale i tak starost o druhé mimčo (o malého) byla jen na mě, ale postaral se o dceru a domácnost, takže díky bohu za to, pak už ale chodil do práce a já na to byla vesměs sama i s těma horečkama...ale člověk musí prostě nějak fungovat, ani nevím, jak jsem to zvládla, ale když člověk musí, tak musí🙂 Ale neboj, tři týdny po porodu, to je fakt mazec, ono se to opravdu časem srovná. Bordel v bytě jsem upřímně řečeno vůbec neřešila, spíš jsem řešila můj jídelníček vhledem k tomu, že jsem kojila...no, byla to ze začátku docela hrůza, na rovinu řečeno jsem jedla hlavně čokoládu (abych měla aspoň nějakou energii) a chleba na sto způsobů, ale vařit jsem nestíhala ani náhodou...takže tak...tak vydrž, máme to všechny podobné a spoustu mamin to má ještě horší, když mají třeba laktační psychózu a tak, přeji ti, aby to nebyl tvůj případ, to ostatní se srovná časem samo, neboj🙂
@betelgeuzz tak to máš určitě v tomto pravdu, akorát, že ony ještě ani neví, že to takhle prožívám, stydím se jim to říct, protože pro ně je mimčo jen jako krásný zázrak načinčaný v peřince, který by si chtěli pochovat, já jsem si to totiž představovala stejně...
@lenule86 neboj, i kdyby té teď řešily, jednou si na tebe vzpomenou 😀 ono pokud člověk nemá dítě, vidí vše jinak a hlavně vše podle pravidel, prirucek ....segra moje ta si taky se mnou užila 😀 proč nechodí ještě na nočník, pořádně nemluví ve větách atd atd....zpětně jsem se ji omluvila 😀
Necetla jsem vse, co uz bylo napsano, jen pridam svou zkusenost. Tonik rval temer 10 tydnu jak tur, temer kazdy den jsem si rikala, proc jsem to mimco vubec chtela, brecela a brecela...postupne se to zkepsovalo, opravdu se to musi vydrzet. Hlavne ji hodne chovej a pusinkuj, urcite si ji tim nerozmazlis (odzkouseno 😉 ) a ona bude citit, ze jsi ta nejlepsi mama na svete. Jeste me napadlo nositko, satek nebo vak, budes ji mit u sebe a lecos udelas, ja takhle s Tonikem varila i uklizela 🙂 drzim pesti, at je brzy lip 🙂
@marketkab mám doma šátek na nošení, ale podle videí jak uvázat se mi to moc nedařilo, hlacně jsem nervózní, abych ji v tom šátku nějak nezkroutila a nezadělala ji na problémy se zdravíčkem...ale jsem už domluvená s jednou fyzioterapeutkou od nás z Hostivic, že mi ukáže jak na to a pak snad budu mít více času a volných rukou abych udělala doma alespoň něco, zatím musíme vydržet ja píšeš. malá teď už 2 a půl hodinky spinká tak je čas jít ji nakrmit.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
v šestinedělí často brečí každá, neboj se..dny, kdy v 6 v podvečer v pyžamu, rozcuchaná, s neumytými zuby jsem měla taky..navíc hormony, kojení..neboj se, všechno se spraví, po tom 6nedělí! Ty s miminkem si na sebe zvyknete, naučíte se, jak,co kdy dělat, aby to mělo význam..miminko nic nechytne, to je nesmysl..požádej o pomoc, nákup, cokoliv - dobře se vaří třeba pečený kuře, strčíš ho tam a dělá se samo, polívky - vývary, obyčejné věci. V noci se spí, tak spi..děláš to dobře, fakt se to spraví, nestresuj, bude to moc fajn!