Moje miminko se narodilo v termínu, tedy zdravé a donošené. Porod byl rychlý tzv. překotný porod cca 3,5 hodiny od větších kontrakcí. Díky velmi silným kontrakcím se můj syn hodně napil plodové vody a po porodu dva dny zvracel plodovou vodu z úst ale i z nosu - výsledkem samozřejmě bylo, že nemohl dýchat a málem se udusil. Asi 6 krát jsem na to upozorňovala x různých sestřiček, ale nikdo nám nepomohl. Porod skončil v 6 odpoledne a já do 4 rána sledovala miminko jestli dýchá. Opravdu jsem byla vyčerpaná a chtělo se mi spát. Bohužel stále s důvěrou ve zdravotnický personál jsem zavolala telefonem na pokoji sestřičku a znova zdůraznila, že se mi DÍTĚ DUSÍ a poprosila ji, aby ho dala na MONITOR DECHU...s tím, že se na něj podívala s úsměvem a konstatovala, že to taky vidí a zřejmě mu plodovou vodu i budou MUSET ODSÁT. Nechala jsem sestřičku, která mi přísahala, že syna budou hlídat a dají ho na monitor dechu, aby si ho odvezla - únavou už jsem ondlévala.
Druhý den ráno mi ho dovezla jiná sestřička, které se ptám, kde má monitor dechu a jestli na něm byla a jestli ho odsávali nebo ne. Řekla mi že na ŽÁDNÉM MONITORU DECHU NEBYL A O ODSÁVÁNÍ ŽE TAKÉ NIC NEVÍ!!!! Měla jsem hrůzu v očích z toho, že ho nechali celou noc se dusit nekde v koutku mezi ostatními dětmi a bez monitoru dechu a jakékoli péče.
Bonusem bylo, že po porudu jsem ho také neviděla hned, ale až za 3,5 hodiny z odůvodněním, že neměli čas mi ho dát na pokoj!!! Vrcholem všeho bylo, že jsem je poprosila o pomoc s kojení a oni mi sprostě dali KLOBOUČEK, KTERÝ ZPŮSOBÍ TO, ŽE KOJIT NEBUDETE!!! NEMÁM KRÁTKÉ ANI VPÁČENÉ BRADAVKY, JEN SE JIM PROSTĚ NECHTĚLO DĚLAT SVOU PRÁCI!!!
Prosím všechny maminky, aby nevěřili sestřičkám a chránili své děti. Jinak se jim může stát, že si je neodvezou z porodnice, protože BUDOU MRTVÉ. Už nikdy víc, každý den, když se dívám na své dítě děkuji Bohu, že ho zachránil. Rozhodně neděkuji sestřičkám které mě i mému dítěti ublížili a mohlo se stát nejhorší...Máte někod stejnou zkušenost?
Můžu se zeptat v které porodnici v Brně to bylo? Já jsem rodila v lednu u Milosrdných bratři a malá byla taky nalokana plodovky a ublinkavala. Monitor dechu jsem měla od začátku v postýlce naštěstí jsme to měli bez komplikaci. Jen jsem ji dostala na kojení jen nachvilku na sále a potom jsme mohla kojit až druhý den odpoledne samozřejmě jsme jako prvorodička pořádně nevěděla jak na to tak jsme vzala malou a šla k sestřičkami a tam mě vše ukazali a naučili
Já rodila před dvěma lety na Obilňáku, dcera se taky nalokala plodovky a blinkala ji pak skoro celý den. Ještě na porodním boxu ji tu vodu odsávali. Pak i později na novorozeneckém a monitor dechu kvůli tomu dostala...podle toho co píšete o kojení to spíš vypadá na Bohunice...tak vím, že to tak funguje.
Já byla v Bohunicích, dcerka taky po troškách blinkala vodu, ale monitor neměla, ani se to nějak neřešilo. Ona se ale nedusila, takže jsem to nějak neřešila. Já jsem ale měla problémy s kojením, nespouštělo se mi mléko a taky na to všichni prděli. Naopak jsem dostala vynadané že to moc hrotím a že si za to, že nemám mléko, můžu sama protože mi to dělá moje psychika. Byla tam jediná sestřička, která se mi snažila pomoct, bohužel to nestačilo a nekojila jsem nakonec vůbec.
Bylo to na Obilňáku. Zrovna tam bylo docela hodně maminek a sestřičky údajně nestíhaly...
Je normální, že dítě blinká plodovou vodu, to vím. Ale malý se fakt dusil! Sestřička se usmívala, jako že jsem blbá, ale konstatovala to taky. Jen to prostě nikdo neřešil. Řekli si, že je donošený a tak, že se z toho dostane sám. Donošené dítě, však není nesmrtelné, když mu to šlo zároveň z nosu i pusy, tak jak měl asi dýchat. Dodnes se mi o tom, že se dusí zdá...☹
@alkuska Já jsem odsávala 15 krát za den, abych o mléko nepřišla. Díky kloboučku, který je to samé, jako když dáš dítěti lahev a tím ho úplně popleteš se mi už k prsu nebyl schopný přisát (nastudovala jsem si odbornou literaturu pro laktační poradce a zdravotníky). Odsávala jsem jak blázen a díky tomu byl kojený cca půl roku. Musela jsem přestat! Půlroční nevyspání od porodu zapříčinilo obrovské migrény a nemohla sem si na to ani nic vzít a padaly mi po pramenech vlasy. Bylo to vymodlené miminko, tak sem se strašně snažila🙂.
@olga12345 pri oc sis na to nemohla nic vzit?
Napsala jsi oficialni stiznost na postup zamestnancu porodnice? Protoze pokud bych mela pocit , ze nebylo jednano personalem spravne, urcite bych to resila ofiko cestou.
S těmi minitory je to zvláštní, beru to jako základní a dost důležité vybavení. Rodila jsem v Praze na Bulovce a monitor byl v každé postýlce.
3,5h od velkých kontrakcí je překotný porod? fakt? tak to jsem měla oba překotné a ani o tom nevím? 😅 já myslela, že překotný je takový ten, že žena porodí ještě doma v chodbě než dorazí sanitka nebo tak
a na obilňáku není monitor dechu v každé postýlce? u miloušů teda ano😨
A můžu se zeptat,proč to sem píšeš teď? Píšeš,že malý byl kojený půl roku,tak předpokládám,že už je starší,nějak nerozumím smyslu této diskuze... Jako pochopila bych,kdybys porodila před týdnem a byla z toho ještě celá taková nějaká zmatená a vystrašená,ale takhle mi uniká pointa... Odcházeli jste normálně z porodnice po třech dnech po porodu,tedy bez komplikací,všechno v pořádku? Malý prospíval atd.? Sestřičky ho měly přes noc a v pohodě to zvládl,bez následků? Asi ta péče nebyla zas tak špatná... A jen k těm monitorům,v Ostravě jsou v porodnicích taky automaticky u všech miminek ve všech postýlkách.
@blahova_andrea Překotný je porod, když to nejde plynule ale ve skocích. Já měla kontrakce z ničeho nic po 10 minutách a pak najednou po cca půl hodině už po 3 minutách. Zavolala sem si sanitku a ta mě dovezla do porodnice s tím, že mi MuDr. řekla, že sem otevřená na 1 prst a budu tam dalších cca 7 hodin, jestli nechci jet domů a za hodinu už sem byla na 7 a rodila. Jedná se mi hlavně o to, že kontrakce byly hrozně silné a proto se asi tolik nalokal té plodovky.
Neměla sem monitor dechu a ani na vyžádání mi žádný nedali. Na pokoji jedna maminka měla svůj z domu.
@panickatlamicka Před otěhotněním jsem brala AULIN a jiné léky na předpis a odsáté mléko jsem dávala samozřejmě miminku a na silnou migrénu ti paralen, který se smí při kojení moc nepomůže.
@olga12345 kdyz sis spravne Z BROZURKY nacetla, ze kloboucky vadi, urcite jsi se vzdelavala dal a zjistila jsi, ze v podstate jakekoli leky (jsou opravdu vyjimky) jsou s kojenim slucitelne. 🙂 coz je ted jedno. Jaka byla reakce porodnice na tvoji stiznost?
@verkaver URČITĚ! Píšu teď, protože jsem dříve neměla čas...TENTO TÝDEN UKONČUJI ODSÁVÁNÍ...a v noci už neodsávám vůbec kůli těm migrénám z nevyspání. Byla jsem půl roku v kuse skoro pořád na odsavačce. Důvod proč jsem to chtěla zveřejnit je ten, abych VAROVALA MATKY. Já přišla s tím, že mi na oddělení šestinedělí pomohou s kojení a kdyby se malému něco dělo, že mu pomůžou. A to, že dítě přežilo díky své vlastní vůli žít neberu jako péči sestřiček. Kdybych věděla, že ho neodsají, tak bych ho vlastními ústy odsála sama a nešla bych vůbec spát a hlídala ho! Sestřičku, která mi to slíbila, že se o něj postará jsem už neviděla a vlastně jsem šla domů už po dvu dnech, právě kůli tomu, že na nás všichni kašlali. Byla jsem ráda, že malý přežil a snažila jsem se co nejdřív vypadnout!
@olga12345 Mnoho maminek zažilo v porodnici,ať už na sále nebo na oddělení šestinedělí či neonatologie, něco,co se jim nelíbilo,s čím nesouhlasily. Ale myslím,že je to hodně o lidech,někomu vyhovuje,že ho personál v nemocnici nechává být a má svatý klid a jiný,když nemá neustálou pozornost a obletování zaměstnanců,tak to hrotí a stěžuje si. To jsem teď opravdu nemyslela přímo na tebe,ale obecně. Možná,co tobě přišla jako naprostá hrůza a ohrožení života dítěte,by jiný bral jako normální věc,pohodu. Neznám tě,těžko říct. Já se ti opravdu moc omlouvám,ale z tvých příspěvků mi přijdeš malinko hysterická,opravdu,neuraž se,nemyslím to zle,jen mi to tak prostě přijde... A varování ostatním matkám,že před půl rokem byla někde v porodnici jakási sestřička,která ti nesedla a proto jsi se s miminkem cítila dokonce v ohrožení života,mi nepřijde zrovna adekvátní...pardon,jen názor 🙂 A domů jste nešli po dvou dnech jistě proto,že by na vás všichni kašlali,ale nejspíš proto,že jste byli oba v pořádku a nebyl důvod vás tam déle zdržovat. Ovšem při klasickém porodu bez komplikací se propouští po 72 hodinách,pokud teda není akutně přeplněno.
Tak ja na Obilnaku rodila cca pred 2 roky a muzu rict, ze vse bylo uplne perfektni. Hlavne tedy sestricky, ktere me pomohly uplne se vsim, s kojenim, vzaly mi malou k sobe, kdyz uz jsem padala na hubu a potrebovala se vyspat a jejich pristup byl naprosto lidsky v poradku. Ja mela porod tezky, skoncil nakonec klestemi, mala byla pridusena. Nasledna pece jak o miminko tak o me byla rekla bych vyborna, malou sledovali, byla na CT hlavy kvuli klestim, monitor dechu jsme mely jen prvni dva dny a to nas pustili az po tydnu, protoze mala nepribirala. Nechteli nic podcenit i pres me nalehani, ze to doma zvladnu sama. Muzu rict, ze tamni personal je fakt profi a slecna tady je ponekud hystericka, protoze ublinkavani plodove vody je normalni
@olga12345 no vida...já šla do sprchy a z ní jsem nemohla vylézt, kontrakce rovnou po dvou minutách. do porodnice nejezdím pod osm cm snad ze zásady 😅 druhý porod byl tedy asi překotný. první byl plynulejší
@verkaver Ohledně odchodu po 2 dnech jsem se rozhodla svobodně sama. Ano malý byl v pořádku, ale následovaly velké problémy díky kloboučkům a jeho neprospívání. Vůbec nepřibíral...mléko mi teklo proudem ale díky kloboučku byl úplně zmatený a nevěděl jak má sát. Už jsem psala, že to nebyla jedna sestřička. Volala jsem 3krát po porodu telefonem, aby mi malého donesli...bylo mi slíbeno, že už bude na pokoji na oddělení šestinedělí, když mě odváželi ze sálu. Viděla jsem ho po cca 4 hodinách. Pak ho druhá nechá dusit a nedá mu monitor dechu. Jiná příjde a říká, že si za to může sám, že kdyby vše vyzvracel najednou, tak má pokoj a třetí mi strčí klobouček a řekne, že ho musím mít, jinak bude dítě nekojené, což se ukáže jako naprostý nesmysl (potvrzeno gynekologem, pediatrem). Ani já nikdy své zaměstnání tak neflákala a to v mé práci rozhodně NEŠLO O LIDSKÉ ŽIVOTY. Nyní beru věc jako vyřízenou. Chtěla sem se o to podělit a dříve to nešlo. Na prvním místě je pro mě dítě a pak to ostatní. Půl roku sem řešila následky té výborné zdravotní péče.
já rodila na Obilnáku před dvěma lety a nemůžu říct křivé slovo, ano, taky jsem odcházela s kloboučky, ale mrnous se prostě nezvládal přisát, porodnice praskala ve švech (byl i stop stav, postýlky si půjčovaly z jipky a maminky ležely i na gyndě), přesto se snažily některé sestřičky pomoct s kojením dokrmováním cévkou po prsu. Jinak odsávačka + dokrm injekčí stříkačkou. Já jsem byla i připravená zavolat si i do porodnice laktační poradkyni, ale viděla jsem sama, že prcek se prostě přisát nezvládá + byl hrozně spavý kvůli žloutence. Samopřisátí u nás scifi, první 4 měsíce nenáviděl polohu na břiše a řval. Kloboučky jsem odbourala po 2,5 měsících a kojila 13m,kdy jsem to ukončila já. Uznávám, že ty kloboučky tam cpaly skoro každé, ale ono zase mají ty sestřičky i jinou práci, než pomáhat s kojením 30 maminkám... Doporučuju kontakt na laktační pro případ, že s podporou kojení není člověk v porodnici spokojen. Monitor dechu jsem neměla ani v porodnici ani doma, ale malý neměl žádné problémy
Trošku mě zaráží že ještě existuje porodnice, kde není monitor dechu samozřejmostí. Rodila jsem v Olomouci ve fakultce, která byla také přeplněná - leželi jsme na gyndě místo v porodnici ale monitor jsme dostali a péče super. Sestry chodily na kojení za námi všichni ochotní, milí. Také jsme měli kloboučky, protože jsem měla tolik mléka, že se malá nedokázala přisát. Respektive s pomocí sester se nakonec přisála i bez kloboučku ale brala jsem si je domů, abych si byla jistá, že to zvládneme. Nechala jsem ji vždy trochu odsát s kloboučkem a pak jí ho sebrala a za týden jsme byli bez kloboučků. Kojila jsem do 18 měsíců a kloboučky nás zachránili jinak bych bečela já bezmocí jak jí pomoct a malá hlady u plného prsa. Bradavky jsem měla v pohodě.
@olga12345 Já jsem podsávala jak vzteklá 5 týdnů a můj rekord byl za celý den!!! 20 ml. Prostě se mi laktace prakticky nespustila. Pak jsem to vzdala. Nevím jestli by mi větší poporodní péče pomohla, možná že ne, ale to, že na to prděli, je fakt. Já už tam zoufalstvím skoro brečela. Jedna pediatrička mě dokonce zbékala že přikládám častěji než jednou za 4 hodiny, že je to zbytečné, normálně mě sjela jak malé děcko... Fakt na palici.
@alkuska jednou za 4 h? 😲 tak ta by tam ze me vytekla .
Byla jsem v Prostejove a tam to bylo jeste horsi:(. Dceru mi vubec nevozily na kojeni (po cisari jsem musela 24h lezet) s oduvodnenim, ze nemaji cas. Kdyz ji privezly, nekdy mi ji vubec neprilozily, ze je treba vizita nebo jiny duvod. Kdyz ji prilozily, vypadalo to tak, ze ji sestra asi jednu minutu doslova sroubovala hlavu na bradavku, dost nevybirave a pak konstatovala, ze se dcera neprisaje a odesla. Davaly ji um z lahvicky. Pak mi ji daly na pokoj, kojeni nam vubec neslo a dostala jsem take kloboucek, nechaly nas bez jakekoli pomoci a rady. Laktscni poradkyne odmitla do nemocnice prijit... atd. Dcera kricela a kricela (hlady), sestry mi neporadily a jen mi sarkasticky sdelily, ze ji asi boli brisko, protoze ji moc kojim.
@dorje To je mi fakt líto, vím jaké to je. Moje známá dostala také kloboučky a malou ji po císaři sebrali a nosili jen na kojení. Které se nekonalo i díky tomu, že je nechali spolu vždy jen 3 minuty a dostali klobouček. A jak tu píše jedna maminka - ten se musi používat správně. Třeba na vpáčené bradavky jen na chvilku na vytažení, pak sundat a kojit bez. Ale pokud má dítě už tak problém se přisát a sestra vnutí mamince kloboučk s tím, že s ním má klasicky kojit, tak je dítě naprosto zmatené a některému stačí přisátí na klobouček i jen jednou k tomu, aby ho to spletlo. Je to jako s lahvičkou. Jedno miminko se dokáže přisát i po tom co mu dali lahev a druhé už ne. Zkoušet se to však nemá a důrazně se to nedoporučuje. Já měla laktační poradkyně 3 a žádná nedokázala spravit to, co bylo udělané v porodnici. Jinak odsavačka mě stála 4 tisíce a modlila sem se, abych mohla dát synovi aspoń nějaké mléko. Z UM mu bylo moc zle. Byla sem ráda, že mi to s odsavačkou šlo🙂 Každý nemá to štěstí...
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Nevím jak to funguje v jiných porodnicích ale ve Zlíně mají monitor dechu automaticky všechny miminka v postýlkách...