Jaké pocity a obtíže jste měly při spinální anestezii?

tezuf
18. lis 2016

Ahoj holky, příští týden mě čeká plánovaný CS. Jsem rozhodnutá pro spinál. Takže by mě zajímalo, jaké pocity a obtíže jste přitom pocitovaly? Např. horší dýchání, pocit na zvracení apod.

victoriaj
18. lis 2016

Ja jsem mela epidural pri vaginalnim porodu a bylo to uplne v pohode. Ani si nepamatuji, ze by bolel vpich, vsechno bylo naprosto bez problemu. Ale treba sestrenici u CS hodne snizil tlak a motala se ji hlava.

tezuf
autor
18. lis 2016

@victoriaj to mi dneska rikala doktorka, ze snizuje tlak. Srovnali ji to nejakou kapackou?

tery_s
18. lis 2016

Přesně tak sekce ve spinalu je mnohem náročnější pro rodicku. Záleží na anatomii páteře, vhodné aplikaci, aby dostatečně sedla, tlak se tím dost sníží, navíc velké psych.vypjeti, když je řidička přítomná při operaci a ve finále neví co se pořádně děje . Co jsem zažila nikdo si to nechválil, většinou chtějí rovnou celkovou a je to méně rizikové.

ivpad
18. lis 2016

Epidurál a spinál je přece rozdíl. Po spinálu bývá zle většině
Já rodila CS ve spinálu a v životě mi nebylo tak zle, TK nízký a měla jsem pocit, že jen když zvednu hlavu tak pobliju vše. Zbytek dne si pamatuji jako v oparu ( malý se narodil v 15:56h ). Vpich mě bolel dost, píchali mi ho 4x, takže bezva zkušenost. Ale ať Tě neděsím, já žiju v Irsku a tady je zdravotnictví šílenost. V Čechách jsou šikovnější, takže Ti to určitě umrtví a píchnou na poprvé a dostaneš něco na žaludek. Nic méňe zle Ti může být po každé anestezii a spinál je šetrnější. A v neposlední řadě budeš mít alespoň trochu pocit, že si rodila. Já bych do toho šla znovu

werumka
18. lis 2016

@tezuf Spinal byl v pohodě. Jeden moment - trvalo to asi dvě minuty, mi bylo lehce blivno, ale přidali do kapacky něco na to zvednutí tlaku a bylo to v pohodě. Po převozu na pooperační jsem začala co nejdřív pít. Tlak mi měřili dalších 5 hodin. Byl lehce nižší, ale žádná tragedie. Normálně jsem telefonovala, povidala si.
To, co je nejneprijemnejsi, je to, že vubec necitis od žeber dolů. Jako by to misto neexistovalo. Máš jen takový neurčitý pocit tepla v nohách, ale když se Ti jich někdo dotkne, nevíš o tom. Při císaři jsem necítila vůbec nic.

ivpad
18. lis 2016

@tery_s dovol abych Tě opravila. Spinál je šetrnější, proto se v něm už dnes provádí většina operací. Navíc TK snižuje i epidurál a přesto ho téměř každá chce a může způsobit mnohem horší věci
Já se určltě nestresovala, byla jsem ráda, že jsem malého hned viděla a mohla jsem ho hned po zašití kojit, to po CA nemůžeš. Spinál má hodně výhod a já zase nemám kolem sebe nikoho kdo by volil CA, ale možná to je tím, že já i mé okolí jsme z oboru a tak o tom něco víme. Laik to určitě může vnímat jinak.

msimankova
18. lis 2016

@tezuf spis jsem cetla o problemech zpusobenych vytekanim mozkomisniho moku, to se pak nekdy musi resit. Mne se par dni motala hlava, jinak bylo vse ok, vcetne napichnuti. Po celkove N jsou pry mensi bolesti po probrani a tak, ale tech nevyhod je dost, nevis nic, leky jsou zatez pro miminko a u spinalu ho preci jen vidis hned a cely tym s tebou komunikuje, nemuzu rict, ze bych na to mela spatne vzpominky.

tery_s
18. lis 2016

@ivpad je to věc názoru mám taky kolegyně PA a i lékaře a nikdo ze spinalu nadšený není,holky by v tom nerodily ani za nic to samé s EPI. U nás v porodnici po CA je maminka do hodiny vzhůru a mimi je od začátku pravidelně přikládano do té doby je u tatínka žádná tragédie 😀 a mnohem lepší vstávání než po spinalu,kde přetrvávají bolesti hlava, záda,končetiny a nadále nízký tlak. Ať se každý rozhodne podle svého 🙂

tezuf
autor
18. lis 2016

@werumka myslíš, že je možný začít panikařit z toho, že necítím dolejšek? Sem typ člověka co se dokáže vystresovat sám, tak mám z toho strach.

werumka
18. lis 2016

@tezuf Hele,já se s panikama lečím, ale z tohohle jsem fakt nepanikarila 😀 budeš cítit takové příjemné teplo v nohách, ale nebudeš s nimi moct hýbat. Po pár hodinách začnou přicházet k sobě, stejně tak břicho.

msimankova
18. lis 2016

@tezuf
@werumka jojo, ja jsem taky samostresujici a tohle mi bylo spis fuk 🙂 Naopak mi prislo zabavny, ze se proste nehnu a na postel zrizenci pomahal muj pritel 🙂

tezuf
autor
18. lis 2016

@werumka
@msimankova děkuju za uklidnění 🙂

ivpad
18. lis 2016

@tery_s tenhle názor od zdravotníků slyším prvně, ale proč ne. Každopádné po pár letech na chíře nejsem přesvědčená o tom, že po CA jsou lidi za hodinu fit.
Je ale fakt, že vedlejší účinky má vše a je to na každém.

vjerunaa
18. lis 2016

co se týče nohou a břicha, tak jsem je "cítila", ale žádnou bolest. Je to dost zvláštní pocit, ale na paniku asi ne. Anestezioložka se mě pořád ptala, jestli jsem ok, ať řeknu, když mi nebude dobře. Jako úplně nejlíp mi nebylo, trochu zima, trochu blivno, trochu se motala hlava - ale nic tragickýho, tak jsem jí ani nic neřekla. Omámená jsem pak nebyla a když to začlo přicházet k sobě, dostala jsem kapačku na bolest a dalo se to snést. Nejhorší bylo první vstávání po 12 hodinách, pak už se to dalo.

tery_s
18. lis 2016

@ivpad kdo řekl, za hodinu fit pokud chcete prevracet co píší už na mě laskavě nereagujte !! Psala jsem, že za hodinu je miminko prilozeno. Ale jestli jste byla vy za hodinu fit po spinale je to váš problém, nemáte vůbec přehled o rozdílu porodu ve spinalu a v CA ono taky často spinal začne několik vpichy než je vhodné pichnut, aplikace léků nemusí sedět vzniknou komplikace a nakonec musí být dokončeno v CA. Mějte se

tinaprofi
18. lis 2016

holky a jak dlouho že trvá ta celková anestezie? teda zhruba samozřejmě, oni vás asi hned po zákroku začnou budit ne? 🙂 abych veděla...

lamarika
18. lis 2016

@tezuf mám za sebou 3 sekce. Dvakrát spinál a jednou celková narkóza. Po celkové narkóze jsem byla dost mimo celý den a celkově jsem se hodně špatně a dlouho regenerovala.
První spinál mi píchali asi 7x a dost to bolelo. Pak jsem měla panickej strach jestli to zabralo a jak jsem nevěděla do čeho jdu, tak jsem byla dost vyděšená. Při sešívání už jsem únavou ze všeho usínala. Ta doba kdy musíš ležet utekla rychle a bylo to v pohodě.
Druhý spinál byl úplně jiný. Měla jsem lepšího anesteziologa, takže mě napíchl na poprvé. Už jsem věděla co a jak, tak jsem byla víc v klidu, ale bylo mi prozměnu na zvracení. Doba kdy musíš pak ležet byla šílená. Viváděla jsem jak malej Jaryn, že necítím nohy. Chvilku mi bylo vedro, rak jsem shodila pokrývku, pak zima, tak jsem volala sestru ať mě přikryje. Za svoje chování jsem se pak styděla, ale v tu chvíli jsem si prostě nemohla pomoct.
Každý spinál byl jiný, člověk se asi musí připravit na vše. Klidně napiš kdyby ses chtěla na něco zeptat

petapetruska
18. lis 2016

pro mě byl spinál jeden z nej zážitků z porodu...neměla jsem plánovaný cs,ale tak nějak to vyplinulo ze situace kdy se po 11hodinách kontrakcí po 2 munitách začal horšit monitor.....já cítila jen krásný teplo v nohách a tak nějak trapně jsem slyšela jak chrápu 😀 byla jsem hotová a jak se mi ulevilo,tak jsem prostě začala usínat...jako největší ignorant,rodí mi dítě a já si chrápu 😀 njn....život

tezuf
autor
18. lis 2016

@lamarika dýchalo se ti pokaždé dobře? Trpím vysokým tlakem a tachykardii, tak mám strach, aby mi to srdce jelo jak ma. A jak si se cítila před? Měla si strach? 🙂

pajula123
18. lis 2016

Měla jsem cs ve spinálu. Napíchnout se podařilo až napotřetí, pan anesteziolog asi nebyl moc šikovný. Po napíchnutí, když mě položili, se mi hodně začala točit hlava - poklesem tlaku. Řekla jsem, hned přidali něco do kapačky a bylo to o.k. Pocit, že jsem při operaci a že nevím, co se děje, mi vůbec nevadil, a to jsem jinak fakt u doktorů příšerný zbabělec. Cítila jsem teda v břiše takové tahání, ke konci už víc, ale nebolelo to. Týden po jsem měla postspinální bolest hlavy. Trpívám na migrény, ale toto jsem nezažila, bylo to fakt příšerné. Přesto kdybych někdy rodila ještě jednou a znova cs, znovu bych volila spinál - za to vidět hned po porodu malého a po půl hodině si užít bonding (domluva dle porodního plánu a díky soukromé PA, nebývá běžné) mi ta týdenní bolest hlavy stála. Jiné komplikace jsem neměla.

lamarika
18. lis 2016

@tezuf měla jsem strašný strach. Dýchalo se mi hodně špatně, ale jen poprvé. Jak kdyby mi dal na hruď někdo kovadlinu. Myslím, že to bylo i tím jak jsem se strašně bála

ivi88
18. lis 2016

@tinaprofi operace trvá cca hodinu a me vzbudili hned na sále, cestu na pokoj si pamatuji. V 8 operace a v 10:30 jsem už rozesilala sms. Jinak ja preferuji celkovou. Paní, co rodila hned po me ve spinalu to snasela mnohem hůř, ale to je zase celkem individuální.

hop_ita
18. lis 2016

Mne hrozi planovany cisar. Spinalu se docela desim. Moc nedokazu posoudit, co je setrnejsi, asi ten spinal, ale... ja bych to asi nezvladla. Byt pri vedomi, kdyz mi rozrezavaji bricho! Nevite, zda je moznost volby? Zda na to budou brat ohled? Co jsem si v te porodnici cetla, tak vetsina planovanych cisaru se pry dela ve spinalu ☹

aronek
18. lis 2016

@tezuf mám za sebou dva cs a za pár týdnů mně čeká třetí. Oba byly akutní, poslední bude plánovaný. První v celkové anestezii a opravdu spěchali. Poslední co si pamatuji ze sálu je, už můžeme řezat, ne nespí. Po porodu dost hrůza. Nemohla jsem ani pít, pak mi řekli, že mně museli intubovat a byla jsem odřená v krku. Několik dní jsem zvracela, nebyla jsem schopná se starat o malého, kojení se rozjíždělo šíleně dlouho. Několik týdnů jsem brečela bolestí při vstávání. Představa druhého cs byla šílená, proto jsme to zkoušeli normálně, ale nepovedlo se. V jednu ránu jsem kývla na cs. Anestezioložka úžasná a rovnou, že uděláme jen vpich do páteře. Bylo mi zle jen z té představy. Rozespalá dr, já po 19 hodinách kontrakcí rozklepaná 😅 Ale byla úžasná. Píchlé napoprvé, nebolelo to, nevěděla jsem co čekám, tak koukala a komentovala, jednu chvíli říkala, že ucítím tlak, nic jsem necítila. Na začátku mi klesal tlak, měla jsem pocit, že mi mizí postel, ale něco při připíchli a pohoda. Mám dojem, že na šití mně přispali víc, ale to si moc neuvědomuji. Kojení se rozjelo nádherně (až moc 😀 ), domluvila jsem se se sestrou, že se potřebuji vysprchovat dřív než druhý den, sice plazivě, ale vstala jsem, sprchu jsem zvládla. Pustili mně o den dřív a doma jsem ihned fungovala. Takže dva naprosto rozdílné zážitky, jsem zvědavá na třetí 😉

tinaprofi
18. lis 2016

@ivi88 ok díky za info, já taky nemám problém s CA, snáším je dobře, špatně mi není, tak uvažuju, že kdybych musela na císaře, že do toho půjdu

ivpad
18. lis 2016

@tery_s já vůbec nepřevracím co píšete. Píšu osobní zkušenost a pak taky zkušenost z práce a jakožto chirurgická sestra si troufám říct, že anastezie mi určitě něco říká.
Reagovala jsem na to, že do půl h vzhůru...není vzhůru jako vzhůru

msimankova
18. lis 2016

@hop_ita mne vybrat dali.

werumka
18. lis 2016

@hop_ita Vybrat Ti určitě dají, anesteziologie to s tebou probere. I po tom spinalu dávají něco na přispani, po tom co proběhne první kontakt, pomazleni. Když chceš, tak o šití už nevíš 🙂 já jsem si to píchnout nedala, šití byla totiž největší sranda 😀 manžel mi seděl u hlavy se synem a doktoři vtipkovali. Normálně si celou dobu povídali - i se mnou. Bylo to fajn. Nic jsem neviděla, mezi Tebou a jima je rouška 😉

tery_s
18. lis 2016

@ivpad to bude ten problém, není anestezie jako anestezie a vy jako sestra z chirurgie máte zkušenost s lidmi po operaci tohoto oboru, nikoli gynekologické resp. sekce a to je velký rozdíl 🙂 já jsem na anestezii pracovala, neučte mne znát rozdíly SA a CA, ale tvrdit, že spinál je lepší, má menší rizika a je více využíván, je mimo realitu, možná ve vašem oboru.... nevím, neznám vaše pracoviště. A jinak k dotazu, zda si můžete vybrat druh anestezii - ANO, stejně tak vám bude jedno více doporučeno po konzultaci s anesteziologem, který zhodnotí anamnézu, prohlédne vás, prohmatá páteř a zhodnotí TK, ale rozhodnutí bude na rodičce. Hezký den

hop_ita
18. lis 2016

@werumka No je mi jasné, že TAM asi vidět nebudu a že si se mnou budou povídat a že nepřijdu o první kontakt s miminkem a že snad by tam mohl i muž, ale... Stejně budu vědět, že do mě řežou, šijou. Fakt mě ta představa celkem děsí 😔

S CA mám taky zkušenosti, před necelým rokem mi operovali ruku po úrazu. Op trvala asi hodinu (tzn. podobně jako císař), ale pak jsem teda ještě několik hodin dospávala a ještě druhý den dopoledne jsem se trochu motala. Jinak jsem ji snášela řekla bych dobře, nebylo mi špatně ani nic jiného, ale slabá jsem byla ještě do druhého dne. Teď
babo raď.

@tery_s aha, děkuji za info 🙂

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru