Infekce u novorozence. Máte zkušenosti?

anna189
4. led 2020

Hezký večer holky. Máte prosím zkušenosti s infekci u novorozence a jak to celé dopadlo? Jak se miminko adaptoval? Je to pár dnů co jsem porodila chlapečka v 36tt. Těhotenství bylo komplikované, hrozil předčasný porod, dobojovali jsme do 36tt. Porod byl komplikovaný, postupně mi odtekala 2dny voda, porod se vyvolával a už od začátku bylo jasné že se miminku moc nedařilo.. po porodu se napil zkalene plodove vody a měl zvýšené CRP. nasazený ATB, zareagoval na ně hezky, ale dnes byl nějaký slabý a nedokázal vypít polední dávku mleka. prosím uklidnete mě že to dobře dopadne...

svetlanalana
4. led 2020

Aničko, zkušenost nemám, ale moc mu držím palce, ať vše dobře dopadne. Co říkají doktoři?

anna189
autor
4. led 2020

@svetlanalana doktoři říkají že na něj nemám spěchat, že je prostě nemocný prirovnavaji to k dospělým když mají Atb tak také není chuť do jídla a je únava ... já mám ale o něj strach. Po porodu jsem ho ani neviděla, odnesli ho hned, je už 4 dny v inkubatoru a ani zatím nemůžeme přikládat tak odsavam... 😔

misicka1988
4. led 2020

@anna189 Syn se mi také narodil s infekcí. Pár dní před porodem jsem měla horečky, rýmu, kašel. Rodila jsem 2 dny, s příšerným kašlem a rýmou. Syn vše chytil ještě v břiše ode mě, měla jsem zakalenou zelenou plodovou vodu. Crp měl vysoké, dostal tedy také Atb, které bral týden. Celou tu dobu jsem s ním byla v porodnici. Atb zabrala, syn pil ale pěkně. Pak jsme tam byli ještě na kontrole po týdnu. Rodila jsem ale v 41+0, váha 3760. Věřím že i u vás to bude vše v pohodě 🍀

anna189
autor
4. led 2020

@misicka1988 takže vše bylo u vás bez následků? Děkuji za zkušenost...syn na to že byl předčasně tak měl krásnou váhu 3150g, moc mu věřím že bude vše dobré...ale do toho i žloutenka, takže toho na ten start bylo moc a je slabý... moc děkuji

misicka1988
4. led 2020

@anna189 Ano, syn byl potom naprosto v pořádku. Neměl skoro ani žloutenku, jen nepatrně. To je možná důvod proč je synek trošku slabší, a pije méně. Myslím že až žloutenka poleví, bude pít lépe (moje zkušenost s první dcerou). Držím palce, určitě bude vše OK 😊

sasui1
4. led 2020

Moje obe deti meli infekci a ATB po porodu. Krome toho ze jsme byli v porodnici 14 dni a oni bobci prvbi tyden s hadickama tak zadna hruza to neni... Nevim jak v navaznosti na predcasny porod. Ale urcite samotna infekce nezanechala zadne nasledky. Mi kluci ani jeden nechteli jist a tak u druheho uz jsem vedela ze se zase opakuje co s prvnim 😔 prodlouzeny pobyt v porodnici neni nic moc ale pak uz to bude dobre 😊

fifinka007
4. led 2020

@anna189 i donosenej novos se zloutenkou blbe basti, jsou pri zloutence hodne spavy, dale k tomu je 36 tejden,to raky nenahrava ty sile. Neboj, v porodnici jsteckontrolovany, deti opecovavany, kdyby fakt nemel dilu,tak ho nadondujou a dostane mliko primo do zaludku. Samotrejme se vzdycky muze neco semlet,ale na to nemysli. Vyuzivej dobu,kdy je v inkubatoru k odpocinku, protoze az ho budes mit u sebe,to bude teprve jiiiizda🤣.

verca024
4. led 2020

Také tě uklidním 🙂3 týdny před porodem (porodní míry 3740g,52cm) mi odtekla plodová voda a vyvolával se porod 3dny,4 den jsem porodila nakonec sekcí. Takže byl prcek 4 dny v odtékající vodě a chytl také infekci. Strávili jsme v porodnici 10dní, také měl hadičky a nasazené ATB. Po týdnu CRP bylo v pořádku a šli jsme domů. Žádné následky nemá, ale pil od začátku krásně a neměl vůbec žloutenku. Řekla bych, že u vás to může být určitě tou žloutenkou. Vůbec se nestresuj a neboj, vše bude v pořádku, jste v nemocnici v dobrých rukách. Vím že je to na prd po porodu a psychice to moc nepřidá, ale co nevidět si budeš bobka užívat doma. ☺️

anna189
autor
4. led 2020

@verca024 moc děkuji. I lékaři říkají že ta lenost u jídla může být tou žloutenkou a celkově že toho na něj bylo moc hned že startu. Dnes v poledne pití nezvládl tak mu dali kapacku aby ho trošku zavodnili a od té doby už zase dobrý...dnes se zbavil modrého světla, zloutenku už tedy nemá tak snad zítra bude lepší.... já vím že jsou na tom nedonošene děti i hůře...ale je to opravdu nápor na psychiku... ☹

anna189
autor
4. led 2020

@fifinka007 děkuji za podporu... když já bych raději teď byla kdyby mě nenechal spát a dával mi zabrat než aby tam tak ospale unavene ležel v inkubatoru...😊 ale snažím se myslet pozitivně

fifinka007
4. led 2020

@anna189 no na palici to je, i kdyz je vsechno ok🤣🤣🤣🤣,uz jsem nekde psala,je to totalni psycho schiza😉.

anna189
autor
5. led 2020

@fifinka007 zase tak extra vtipné mi to nepřijde aby bylo potřeba tolik smajlíku... ty máš přímo osobní zkušenost? Předpokládám že ne, jinak by ses takto nesmala... každopádně děkuji za podporu, myslím pozitivne a jsem statečná ale když své dítě nemohu mít u sebe tak mi do smíchu rozhodně není

fifinka007
5. led 2020

@anna189 mrzi me, ze ty dmjl.pusobi jinak, nez bylo mysleno ,ty smajliky tady asi nejsou uvedeny jako , ze se nekdo smeje, nedejboze,jako vysmech situaci. . Je to tam z duvodu odvedeni pozornosti , me sebeironie, ze jsem. byla totalne ko psych.i fyz. i kdyz deti byly bez zasadnich problemu. Ja zkusenost mam od deti me vynikajici kamaradky,ta mela deti nar.ve 29 tt, dvojcata, 1,5 kg. 2 mes.na neonatologii, svagr.porodila na 33tt (taky atb,zloutenka, inkubator) tak jsem se vzdycky snazila holky ttochu necim rozptylit, rozesmat, nebo jim nastavit rameno. Tak ze preji nervy ze zeleza,at jdete co nejdriv domu!!!

anna189
autor
5. led 2020

@fifinka007 takže osobní zkušenost nemáš.. také jsem to brala jinak když někdo kolem porodil předčasně, až když se to stalo mě tak a ještě komplikace do toho tak to teprve jsou úplně jiné pocity.. děkuji... věřím že brzy domů půjdeme.

marti89
5. led 2020

Syn se narodil předčasně, 34. tt a měl infekci močových cest, od začátku byl problém s pitím a až po ATB se rozpil. Po celou dobu jsem nemohla plně přikládat - sestřička mi vysvětlovala, že jak je z té infekce utahaný, není schopen se "namáhat" - takže se krmilo povětšinou přes dudlík a já chodila odstříkávat. Do toho byl na osvícení kvůli žloutence.

Čůrá dostatečně? Pokud by se snížilo množství moči, chtěla bych její rozbor (ATB jsou svinstvo a často mohou zánět přenést jinam, hlavně je zatěžovaná vylučovací soustava) - tím samozřejmě nechci strašit.

I když nejste spolu, choď za mimčem na každé krmení, ať vnímá lásku a bezpečí, je-li to možné, polohuj tygříka a masíruj bříško. Budu držet palce, ať vše brzy zvládnete a můžete jít domů. 😉

makronka222
5. led 2020

Urcite ted kojeni, prikladani nema smysl. To telo je unavene, a kazda energie se mu hodi, takze vycerpat se u sani je pro nej ted asi to posledni. Moje dite ve 36tt se nebylo ani vzbudit na jidlo, jak bylo vysilene. Nech ho hezky odpocivat, chod za nim ho hladit, a at ho tedy dokrmuji sestry poradne, nebo ty a jednoduse z lahvicky🙂
A mala mi prospala pak 2m v kuse snad, hodny mimco. Co se uz uzdravene budilo na jidlo, ale furt spalo🙂)

anna189
autor
6. led 2020

@marti89 moc děkuji za zkušenost a za podporu.. dnes je to 5.den po porodu a ATB stále má, žloutenky jsme se už zbavili .. je pravda že na tak malé tělíčko je to velký nápor a ještě včera u krmení opravdu usínal... i tak jsme včera večer poprvé zkusili přiložit k prsu a prisal se hned a krásné... ještě u kojení usíná ale je to velký úspěch že vlastně celou neděli byl plně kojeny...mám z toho radost... moc děkuji opravdu. Cura dostatečně a na rozbor krve i moci jsem viděla a konzultovala s mudr. Vypadá to že se s infekci i vším okolo hezky pere... a já každý den mu posílám mnoho energie a povídáme si .. moc děkuji

marti89
6. led 2020

Tak to jsou moc hezké zprávy 🙂 Hádám, že když bude plnit dávky kojení (asi také vážíte), tak udělají po týdnu od ATB kontrolní testy a možná budete moci domů (ale to samozřejmě neberte jako příslib, bude záležet na více okolnostech, nám se infekce projevila až 2. týden, těsně před odchodem, takže jsme tam byli celkově 3 týdny). Jestli mohu doporučit, ať mu vyřídí komplet vyšetření, dokud jste v nemocnici (u nás dělali kontrolu očí, nosu, plic a dalších orgánů a já nevím co ještě všechno, poslední byly kyčle). Hlavní je myslet pozitivně a nestresovat se, kdyby se něco dělo, tak to instinktivně vycítíte, že je něco v nepořádku a optáte se doktorů. 😉 Jinak už jste domů pořídili monitor dechu? Ten bych si rozhodně dala, člověk se pak může v klidu vyspat, že mimčo dýchá..

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru