hoj,
nejake zkusenosti, poznatky z uziti pri porodu? Od zubare nepotrebuji, spis me zajima ta porodnicka cast 😉
Zvazuji jako moznou neinvazivni alternativu analg. za prip. epidural, ktery vylucuji.
Stale nikdo? 😕 za chvili bude trapny, ze prispivam jen ja 😀
taky bych se rada neco o tom dozvedela, je tu jeste jedno nove tema otevrene a taky tam nic neni. Osobne jsem ani neslysela, ze by to nekdo mel. Tak uvidime, snad se nekdo najde. Pristi tyden jdu do poradny a na Bulovce to poskytuji, tak se musim na to rozhodne zeptat.
Tak jsem si o nej na Bulovce rekla, doktorka pri prijmu rikala, ze je to dobry. Bohuzel jsem nestihla opet vubec nic, ani Dianal gel, ktery jsem mela sebou 🙂 Natoz tak nejaky plyn. Zase mi rikali, ze za 24 hodin atd a at pry spim. No, po hodine uz jsem tlacila a na sale byla deset minut. Takze nemuzu poreferovat 😎 😎
Ja jsem u porodu vyzkousela. Bohuzel jsem zvladla asi jen tak dva nadechy a pak jsem se po nem tak pozvracela, ze uz jsem to dal nezkousela. Ale jinak co vim o holkach, co ho mely a vyhovoval jim, tak si to pochvalovaly.
@evzula tak to jsi mela rychly, to jde i bez plynu 🙂) moc blahopreju k Nikolce! 🙂
@pindruse76 budes zkouset ted po druhy? 🙂
@gepe Asi radsi ne.Prvni porod jsem pak nakonec zvladla bez niceho, tak asi zkusim byt za hrdinku i u druheho. Vsichni rikaji, ze druhy porod je kratsi, tak snad to zvladnu 😉 . Bylo mi po tom Entonoxu fakt desne blbe a ono kdyz mas kontrakce a do toho jeste zvracis, tak je to teda sila 😖
To ma byt ten rajsky plyn?? Tak to jsem mela a nepomohlo to naprosto vubec, je to placebo. Kdyz jsem to rekla doktorce, jestli to nahodou neni jen placebo, tak se koukla do zeme a rekla, ze je, ale ze nekterejm maminkam to pomaha. Hlavne to stoji dva litry, takze proc to nedoporucovat, ze?
Ahoj, já jsem chtěla epi, ale už se to nestihlo tak mi nabídli entonox a já ho zkusila a musim říct, že mi vůbec nepomohl. Po pár minutách vdechování se mi točila hlava a i když to pak přešlo bolesti mi vůbec nezmírnil. Nakonec mi ho pak sebrali pač jsem se nesoustředila na tlačení a bolesti byly stejný jako při něm. A stejně jsem to zvládla, pak mi ho vrátili na šití a to jsem teda necítila, jenom takový tahání. Kamarádka co zkusila epi a entonox tak říká, že se to s epidurálem nedá absolutně srovnat. Po něm se jí ulevilo, přešla jí bolest a měla hladký porod a při entonoxu prý větší bolest nezažila. Já měla pak domu pozvanou laktační poradkyni a ptala se mě jestli jsem něco zkusila, tak jsem jí to řekla a ona říkala, že s ním taky nemají dobrou zkušenost. Každá jsme jiná na někoho třeba působí dobře, ale na mě teda ne 😀
nějaké nové zkušenosti s entonoxem?
Já nevím, jestli celá ta problematika Entonoxu není špatně pochopená - on nemá pomáhat od bolesti jako takové, ale spíš k tomu, by se člověk víc uvolnil, nebyl sevřený... o jeho vlivu na bolest jsem nikde nečetla, ani mi to nepřipadá pravděpodobné, aby tohle rajský plyn způsoboval. Bere se to tak, že když se žena soustředí na dýchání kyslíku + toho rajského plynu, tak se jednak uklidní, dost se okysličí a ten rajský plyn pomůže se uvolnit. Ale myslím, že to je prostě hodně specifické. Některým lidem na úzkost nepomůže ani deset neurolů, nekomu pomůže půlka. Stejné to bude s tím rajským plynem.
@hojda Ano, ale mírné nebo střední intenzity. Zároveň je potřeba dýchat pravidelně, nesundavat masku.
"Entonox je účinné analgetikum pro potlačení strachu při zákroku a krátkodobé bolesti při vpichu lokální anestezie. Jeho použití zajistí analgetické a sedativní účinky při Vašem plném vědomí. Má minimum nežádoucích účinků, jeho podání je snadné. Má rychlý nástup a ústup účinku (během několika minut). Je ideální pro dětské pacienty a pacienty, kteří trpí strachem z lékaře nebo ošetření v ústech. Jeho použití je možné u všech typů výkonů."
Třeba když se používá rajský plyn k anestezii, tak musí být v poměru s kyslíkem 4:1.
@werumka jsem stredne tezky astmatik, dle Tveho nazoru, bych teoreticky mit entonox vubec nemohla. A hle kupodivu moje pneumolozka ke ktere chodim uz x let mi rekla, ze mi vubec vadit nebude 🙂 a ver, ze kysliku se mi obcas nedostava i bez porodu :D
Je to Tvuj nazor, ja Ti ho neberu, pouze s Tebou nesouhlasim a to i na zaklade zkusenosti s entonoxem v zahranici, kde se bezne pouziva. U porodu si ho rodicka davkuje sama dle potreby, ma rychly nastup, ale taky odezneni, ale ne u nerodicich, tam samozrejme ucinek trva delsi dobu nez vyprcha.
Porod je hodne individualni vec, pisou mirne az stredni intenzity. Taky neni psano, ze kazdymu zabere, stejne je to taky u dalsich analgeticky forem.
@gepe Já nemluvila o entonoxu, ale o vyšší koncentraci rajského plynu, který by skutečně otupil větší bolest. Vím, že se v zahraničí používá a velmi si ho ženy chválí. Pouze se snažím vyvrátit to, že funguje hlavně na principu utlumení bolesti. Pracuje především na principu sedace a uklidnění. A je jasný, že v takové situaci se i zvyšuje práh bolesti.
Mě se zas nedostává inzulínu i bez těhotenství, ale existuje dávka inzulínu, která je bezpečná a pak dávka, která už ne. Když si dám správnou dávku pro můj organismus a můj osobní metabolismus, tak vše šlape jak má. Když si ho ale dám o něco méně, než kolik můj konkrétní organismus vyžaduje, tak už je to nedostačující. A stejné je to s entonoxem. Každý má jiný organismus a jiné vnímání.
@maximka33 no více, říkám doktorce, že už bych možná uvítala ten epidural a ona mě vyšetřila a říká Luci už je na epidural pozdě jdeme rodit, a tak mi alespoň donesla ten entonox a byl to najednou takový pocit uklidnění a menší panika, rozhodně bych ho doporučila všem dalším, nepřišlo mi, že by mě to utlumilo nějak moc, abych nepoznala, že mám tlačit, ale zároveň mě to prostě uklidnilo -)
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Nerikejte mi, ze tady nikdo nema zkusenost? 😕 😀