Dobrý den,
Chci se zeptat jestli tady s tím to má někdo zkušenost v okolí mám jen rodičky přirozenou cestou. Já jsem bohužel nucena jít ze zdravotních důvodů na císařský řez. A tak jsem se chtěla zeptat, jestli je vůbec možno, aby u toho byl přítel? Zdá to nějak bolí nebo jestli člověk něco cítí a hlavní je, za jak dlouho po řezu jste cítily nohy a mohly se na ně vůbec postavit? Hrozne mě děsí to, že je člověk necítí... Děkuji moc za odpověďi 🙂
Já jsem rodila CS (akutním) při epidurálu (4. den vyvolávaného porodu jsem si ho nechala píchnout), takže jsem nohy cítila. Při řezu jen tlaky a tahy, bolest žádná. Šla bych do toho znovu, celkovou bych nechtěla, manžel byl normálně u porodu, byl i u ošetření miminka. Rodila jsem V Brně - Bohunicích
Měla jsem u prvního porodu plánovaný císař ve spinální anestezii, takže jsem byla při vědomí a mohla si s anestezioložkou povídat o tom, co se právě děje, slyšet komentáře porodníka (např. "tak kdo to tu na mě ukazuje ten zadek, ukaž se cvaldo" 😀 ), bylo to naprosto v pohodě, řekla bych že lepší než druhý porod přirozenou cestou, kde se o to jak se cítím nikdo moc nezajímal. Cit do spodní části těla se začal vracet zhruba po 2 hodinách, ale to že jsem nohy a spodní část trupu necítila mi nijak nepřišlo, euforie z malého a z toho, že jsem ho v podstatě kromě měření a vážení měla ty dvě hodiny u sebe byla v tu chvíli důležitější (po dvou hodinách mi dávali nějaký oblbovák na spaní a dávali mě na JIP lůžko a malého na novorozenecké).
V Ostravě ve Vítkovicích mohl být otec u "operace", ale já ho tam nechtěla. Přišlo mi úplně mimo aby koukal na to, jak mi párají břicho. Takže jsme měli domluvené, že čekal před sálem a zavolali ho za mnou a malým až když jsem byla zašitá a přesouvali mě na postel.
@ty_na no jasně že absolvovala, 2x, to bych to tak rozhodně nepsala 😀 Já se na to nějak neptala se přiznám, nemyslím že by musel fakt být na operačním sále, císař je přece jen operace a miminko vidí fakt pár sekund po narození, jen jak ho vyndají a předají sestře, tak ho nesou na ošetření a tam už otec jde, je přítomen všemu, i ho s mimčem v náručí vyfotí (takže foťák s sebou), i on sám smí vše fotit. Prostě jsem řekla, že chci manžela u porodu a udělali to takhle, tj. mě odvezli na sál a jeho oblíkli do anděla a postavili do předsálí.
Manžel byl u operace u hlavy a měli jsme tam plachtu, takže jak mě řezali a šili neviděl 😉
Ahojky, také jsem měla plánovaný císař kvůli komplikacím ve 34 týdnu. V Praze konkrétně v Podolí partner u círaře být může. Byla jsem také při vědomí a super, s doktory jsme si dělali srandičky, když mi říkali, že ucítím trošku tah, že budou vyndavat miminko a já byla překvapená a ptala se, to už mám rozříznuté břicho? :o) Zákrok jsem měla kolem poledního a do druhého dne do rána jsem byli všichni po císaři na JIP. Nohy postupně přichází k sobě, nevím po jak dlouhé době, ale brzo, ono se ti stejně moc hýbat nechce :o) a doporučení, radili mi sestřičky nesnažit se zvedat hlavu, prý po tom může dost bolet, takže jsem fakt v klidu ležela a pospávala :o) Celkově jsem to snášela dobře, hned den dopo po círaří po přeložení na klasický pokoj, jsem se šla sama sprchovat a na oddělení za malým. Někdo to snáší hůř, přišla pro mě rehab sestra, že jdeme do sprchy, tak jsem jí jen řekla, že už jsem tam byla.
@ty_na pokud se to nezměnilo, tak je to fakt takhle. Ale celkem musím říct, že podpora není třeba 🙂 celý tým je fakt super, všichni žertovali, snažili se mě rozptýlit, moc ráda na to vzpomínám. A upřímně řečeno, celé je to taková rychlost, že mi to fakt přijde zbytečný...mě v začali v 8:00 zavádět spinál a v 8:12 už byla malá na světě, takže by si nestačil ani sednout na židli 😀
manžel také nebyl, i když mohl, čekal venku
Ahoj! Ja jsem manzela u CS nechtela a bylo to dobre...prislo mi ze jsme byli za pul hodky hotovi...sileny fofr a mumraj lidi. Na zaver jsem lekarku poprosila aspon o malou liposukci,ale bohuzel uz meli siti skoro hotove 🙂 spinal se nedarilo napichnout,ale nakonec to doktorka zvladla. A nohy prisly k sobe asi po dvou hod. A do sprchy me doprovodili po 24hod pred umistenim na sestinedeli. Drzim palce a hlavne zadne stresy 🙂
umě také 6 dní
My sly po 5
Já šla po 3, ale 4 dny mi vyvolávali porod, takže celkem týden, tak jsem byla ráda, že jdu domů 🙂
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
@heybi21 přítomnost partnera záleží na konkrétní porodnici, v ČB např. to neumožňujou (tatínek čeká v předsálí a jde pak na ošetření miminka), jinde (kamarádka rodila v Brně-porodnici už nevím-) ano. Takže na to se zeptej tam, kde budeš rodit.
císař při vědomí se samozřejmě dělá (dokonce už častěji než v celkové narkóze, protože je šetrnější pro miminko, které se nedostane do styku s narkotikem a celkově je ženami lépe vnímán po psychické stránce, jsou prostě "při tom", slyší první pláč atd....ale tohle je individuální, jsou samozřejmě takové, které preferujou narkozu celkovou). Když je spinál dobře píchnutý, tak nebolí nic, cítíš jen takové tahání, škubání a třesení. Ale zase-záleží na šikovnosti anesteziologa, už jsem četla i hororstory, jak to někomu nezabralo a tak, pak se musí samozřejmě přistoupit k celkové narkoze. Ale většinou se před samotným řezem účinek vyzkouší, takže většinou necítíš fakt nic. Já si sekci ve spinálu nemůžu vynachválit. Naprosto ve všech ohledech milionkrát lepší než celkovka (mám za sebou obě).
nohy přišly k sobě tak za 2 hodiny, postavit ti nedovolí minimálně 12, některé porodnice až 24h, tohle je opět individuální. Ale jo, pravda je, že je to divný pocit, když hlava chce hýbat palcem u nohy a ono to nejde. Vzpomínala jsem při tom na lidi, co jsou opravdu ochrnutý a musí to být děs.