Dobrý den chtěla bych se zeptat na zkušenosti. V týdnu mi paní doktorka řekla, že bych měl druhý porod mít normální, ikdyz jsem měla první císařem. Jen kdybych opravdu moc stála o druhý cs tak by to možná šlo. Že prý není zdravotní indikace k tomu a to co bylo při prvním porodu by nemělo nastat při druhém. Jenže já nevím. Přemýšlím o tom kudy chodím. Budu ráda za každou zkušenost nebo radu 😊. Děkuji
Já měla první porod císař a druhý přirozený a to přesně 15 měsíců a 2 dny od císaře. Naštěstí mi řekli, že budu rodit přirozeně už asi v 6. měsíci, kdyby mi to řekli týden před porodem asi bych omdlela 😀. Měla jsem hrozný strach z ruptury dělohy aby nezůstal manžel sám na dvě malé děti, ale naštěstí všechno v pohodě. rozdíl mezi císařem a porodem moc nevidím, akorát jsem si k dcerce našla vztah dřív než k synovi, ale to mohlo být i tím, že byla druhá.
První akutní císař, druhý absolutně přirozený, jen mi před tlačením píchli vodu. Rekonvalescence u obou naprosto v pohodě. Vztah s dětmi diametrálně jiný. Po prvním asi i trauma z porodu (moje), separace, depka, ukřičené děcko, které pocitově nebylo "moje" a ani se mi nelíbilo (až začal víc koukat a pak se smát, tak jo, ale je fakt, že moc se nesmál..proč asi..). Druhé úplně v pohodě, dostala jsem ho hnedka na sebe a celkově bylo mnohem klidnější a spavější.
Prvni porod byl akutni sekci.. druheho syna jsem se snazila ze vsech sil porodit normalne.. i kdyz byl velky... nakonec jsem sla na vyvolani 39+6tt protoze jsem byla pro ne uz moc rizikova... nakonec to skoncilo sekci.. obrecela jsem to.. ale potom jsem se dozvedela,ze kdybych maleho vytlacila normalne praskla by mi deloha.. diky srustum a stencene jizve.. druhy cisar byl opak prvniho.. vse jsem slysela/videla.. mene me to i pak bolelo...
Já měla první sekcí a také mi při dalším těhotenství řekli že není na císař indikace. Taky jsem přemýšlela, co by bylo lepší a nakonec jsem to nechala být. Podařilo se přirozeně a jsem za to ráda, daleko kratší rekonvalescence, žádná deprese, že jsem to nezvládla, lepší vztah k miminku, prostě pocit z dobře odvedené práce.
Ahoj. První porod sko cil císařem - nepostupujuci porod. Byla jsem z toho drobek v šoku ze to nešlo přirozeně,ale syn byl tak uzasnej ze mi to pak ani nepřišlo. Druhy porod byl taky císař. Taky to nepostupovalo. Kdyz jsem věděla do čeho jdu snasela jsem to líp. I kdyz jsem rodila císařem tak jsem měla dceru skoro pořád u sebe. Chce to jen najit si dobrou porodnici.
Moc nechápu proč některé matky mají problem po císaři navázat vztah s dítětem. Jednou je to moje dítě a milovala jsem je od fazolky v břiše a jestli přišli na svět cisarem nebo přirozeně ... hlavne ze jsou zdravé 👍👍👍
@zmrzlinka Já bych to taky strašně ráda pochopila, proč se mi to stalo. Ale stalo se, a nezbývá, než to nějak postupně léčit. Obecně myslím, že nenavázání kontaktu může být díky dlouhé separaci, vyčerpávajícímu porodu, nějakých poporodních problémů, pozdnímu nastartování kojení, absenci možnosti podržet si mimino hned atd.
Bacha na tu formulaci, je to jedno, hlavně že jsou zdravé. Hodně žen bere císaře jako selhání vlastního těla a hodně si to vyčítají. A ad ta láska - já se třeba na miminko těšila, bylo chtěné, všechno před porodem OK. A pak jak když utne. Necítila jsem žádnou mateřskou lásku a cítila jsem se být tak hrozná matka, právě kvůli řečem typu - no to je přece jasný, že ho MUSÍŠ milovat, je to tvoje dítě! Ale v kolotoči sebeobviňování těžko milovat někoho dalšího... To jen tak na zamyšlení;).
Mam za sebou 3sekce.prvni akutni,druhou z rozumu (manzel na cestach,bez hlidani pro syna,daleko od rodiny,takze jsme se rozhodli pro termin)a treti uz byla jasna,to uz se s tebou nikdo nebavi,jak chces rodit.do dneska lituju,ze jsem si porod nezkusila...ale kazda jsme jina
První porod akutní CS, druhý porod přirozený a rychlý, prcek byl do hodiny po příjezdu do porodnice na svete. Jen jsem byla hodně šitá, jelikož ho byl kus (4250 g a 53 cm). Přirozený porod jsem chtěla, ale zároveň bych respektovala názor lékařů, kdyby se jim něco nezdálo.
@linbrno k zamyšlení to je. Uz jen samotné maminkovske fóra posouvají ženám-matkam ze pokud neměli přirozený, lotosový nebo orgazmicky porod tak selhali. Když nekoji taky stojí za prd a tak dále. Za formulaci hlavně ze jsou zdravé si stojím. Pracuji z nemocnima detma a jsem ráda že moje děti jsou zdravé.
Taky jsem měla první císař a druhý vaginální i když vyvolávaný , určitě zkus ten normální ve finále jsem za to byla ráda, i když teda za mě císař také není žádná tragédie nebo selhání a na vztah s dítětem nemělo vliv. Je to vše v hlavě.
Děkuji holky za reakce. U mě tedy nebyl ten první porod hrozný. Když to hold nešlo přirozeně nějak to dítě ven musí. Mám spíš strach s popraskané jizvy nebo tak. Ale nechám to na doktorech oni vědí. Rozhodně neberu první porod jako selhání, ale jako to že jsem přivedla na svět miminko a zdravé. Moc děkuji za názory
@zmrzlinka Každý to má ale jinak...třeba já jsem taky za cs vděčná, ještě vděčnější bych byla,kdyby proběhl tak o 4h dřív...ale vím, že některé ženy jsou jinak nastavené a je potřeba to respektovat. A hlavně čím víc o "císařovnách" čtu, tím víc si myslím, že by bylo dobré být k nim citlivější, i co se personálu týče a hodně tlačit na to, aby byl co nejdřív a nejvíc kontakt s miminkem.
Jinak ad zakladatelka - pokud už teď tvrdí doktorka, že je to OK, tak bych se toho nebála a prostě si řekla, že teď to půjde hladce a přirozeně. Při posledních kontrolách přímo v porodnici by měli zkontrolovat i jizvu, jestli je to OK. Ona jen tak nerupne. A je fakt, že přirozenej je mnohem lepší v tom, že si tělo všecko samo v pohodě nastartuje, všechny potřebné hormony a tak. A ta bolest a délka porodu vůbec nemusí být hrozná. Mně to třeba zhruba ve 2/3 1. doby porodní až skoro nebavilo, protože bolest se dala snést, akorát mi přišlo, že to trvá a že by to teda mohlo jít rychlejc (asi po 6h;).
@linbrno a proč si spousta žen vyčítá sekci jako selhání? Protože z toho některý dělají pomalu konec světa, pokud se dítě nenarodí vaginalne?!! Já jsem šťastná, že mám zdravé děti! A že se narodily císařem mě sice mrzí, ale děkuju, že je mám.
Případ z mého blízkého okolí -první sekce, nepostupující porod, druhý snaha o přirozený pomalu za každou cenu... No nakonec stejně sekce a z problémů se vyhrabavala maminka skoro 3 měsíce. Ano, tak dlouho nemohla malého pořádně pochovat.
Mám za sebou 3x sekci -první akutní malá 4600g, druhá plánovaná malý 4300g, třetí také plánovaná a malá opět 4200g. Vztah jsem k nim měla opravdu na první pohled, protože jsem se netrápila zbytečnostmi a byla jsem vděčná za děti. Kojeny do 11.měsíců, do 14 měsíců, do 19 měsíců. Asi popírám všechny ty kecy o císaři...
@zmrzlinka Přesně, moje řeč. Mamina si přečte, že když neporodí přirozeně, je to katastrofa... A to si sebou pak nese k porodu - stres, strach ze "selhání" protože jedna chytrá povídala.
Já přirozeně neporodila. Ale třeba dařilo se mi kojit. I když první rozjezd byl náročnější (5 týdnů hojení ragád na obou bradavkách, slušná bolest při každém přisátí). Ale nedává mi to právo odsuzovat a kritizovat ty, kterým to nešlo a tvrdit jim, že jejich vztah k dítěti není nebo nebude... Že nedávají dětem to nejlepší...
Tohle je prostě mínus dnešní internetové doby. Ano, je dobré přečíst si a dovědět se, ale taky ne všechno tak hrotit a hroutit se z toho!
@jajkaz ja si hlavně že to velka škoda ze se spousta mamin takhle trápí. Úplně zbytečně. Třeba si užívat prcky kym jsou maly a ne se uzirat tim jak kto porodil.Muj syn ma dnes 6 let a uteklo to hrozne. Pořídil si k narozkam sadru na ruce tak budeme mít hodně omezené prazdniny 😂😂😂
@jajkaz mám stejný názor. Rozhodně to neberu jako selhání. Jen se ptám jak to měli ostatní. Spíš se zajímám.
První porod byl po 15hodinach akutní cs a kojila jsem jen 3 měsíce neměla jsem dostatečné mléko a malé nestačilo. Rozhodně to neberu jako selhání. Prostě to tak bylo a snažila jsem se ze všech sil.
Miluju svoje dítě a budu milovat i to druhé ať se narodí jak chce. Hlavně aby bylo všechno v pořádku a obě dvě zdravé na tom přece záleží
😊😉
@jana4321 Myslím si, že hodně záleží právě na myšlení. Když tam půjdeš s tím, že co když.... tak ten stres ti nedovolí se uvolnit a nepůjde to (pokud tedy není jiný fyziologický problém). Je určitě potřeba se hodit do klidu a jít s tím, že se narodí, možná tak, možná jinak 😉 Rozhodně držím palečky, aby bylo vše v pořádku 😉
Já jsem u druhého moc doufala, že se vyklube dříve - tím pádem by nedorostl do takových rozměrů a třeba by to šlo. No nevyklubal. I když jsem za těhotenství přibrala jen 6kg, stejně byl zase přes 4 kila. Když jsem byla na konci 37. týdne na kontrole a doktor mi řekl, že už teď je odhad 4 kila a že tím přirozený porod dostává víc rizik než pozitiv, neodporovala jsem a naplánovali jsme termín. U třetího už se o přirozeném ani neuvažovalo (třetí ani v plánu nebylo 😀 ale je tak úžasná 😉 ) Kdyby nebyli tak velcí, možná bych to nechala na přírodě, toužila jsem to také zažít... Ale my malá miminka asi mít nedokážeme (genetika z obou stran). Mrzí mě to, ale to je vše. Nevyčítám to sobě ani doktorům. A to bych si mohla vyčítat třeba i to, že mám nějaký divný záda, páteř a nešel mi napíchnout spinal, takže jsem to musela při druhém i třetím prospat. První byl epidural, to se prý pichá jinam.
@zmrzlinka Ajej, bobek, tak hlavně ať je to bez komplikací, rychle zahojené a může si prázdniny užít se vším všudy 😉 A přeji všechno nejlepší 🎂
Kdyz to jde normálně tak normalne, na co císař? 🙂 Musi to sešitý bricho bolet daleko víc než '' jen'' sešitá pipka...
Já měla první taky císař a druhý,třetí a čtvrtý porod spontánně a musím říct,že všechno v pohodě a pro mě určitě lepší,jak císař,to jsem byla k.o. měsíc,než jsem se dala do pořádku.....po normálním porodu,jsem za 2hodiny sama odcházela na oddělení šestinedělí.......tak pokud nic nebrání přirozenému porodu,tak bych určitě do císaře nešla.......🙂
Holky, trochu respektu k prožívání druhých... Ne, opravdu to není jen v hlavě a opravdu to není čtením Modrého koníka apod. Psychika je občas nevyzpytatelná. Buďte rady, že vy jste problém neměly, a nesuďte ty, co ho měly. Vy jste zas třeba měly nebo budete mít problém s něčím jiným, co zas naopak pro dotyčné (ano, včetně mě) je úplná brnkacka...
@pajula123 Přesně. Bohužel, MK a jiné diskuze můžou mít vliv taky, ale hormony a další věci člověk neovlivní. Kéž by mohl. Je fajn, že jsou maminky CS nezasažené,ale bohužel znám až moc příběhů těch, kterým prostě "láska" nenaskočila nebo měly jiné problémy a právě kvůli těm- vy naděláte, hlavně že je zdravý, si užívejte malé mimnko, ne??- se fakt hodně trápily. A nebyly to žádný hysterky a citlivky.
Každopádně bych se nebála, říkala bych si (a říkala jsem si, teda mě vyšlo všecko - přirozenej porod a ještě ke všemu v termínu, o kterým jsem všem tvrdila, že to tak bude, ač týden před ofi), že teď to bude OK, že to zvládnu. Jizva bude v cajku a zbytek taky🙂.
@linbrno mluvím za sebe, že na nikoho neutocim. Psala jsem pouze jak jsem to měla já. Spíš mi vadí ty, které útočí že když někdo neporodí normálně jako by nebyl nebo, že když někdo nekoji to samé. Když to hold nejde tak to nejde.
Samozřejmě, že vím že stát se může všechno a psychika je hrůza a dokáže mnoho.
Myslím si, že u mě láska naběhla protože dcerka byla to jediné co mi zůstalo, ale taky se mohl stát opak.
Rozhodně jsem do teď nevěděla, že je tolik žen co to měli tak jak popisujete naštěstí znám ty dobré případy. A doufám, že tedy láska naběhla až déle ale nedovedu si to představit.
@jana4321 ja rodila cs 37+0,kdyz mi praskla voda, tak kvuli tlaku. Druhy me ceka a take netusim..ale pisu k te lasce. Trvalo mi asi 4 mesice,nez mi ta laska nabehla. Byla jsem vykulena. Znicena z doktorskych teorii a manzel byl na sluzebce. Tak jsem i prestala kojit a mala sla na um. Takze dve veci,se kteryma je treba se vyrovnat. Nyni bych za ni dychala.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Ja mela prvni akutni cisar a druhou dceru jsem rodila normalne, za me cisar hrozne, hojení na dlouhou dobu a vsechno me bolelo. Po normalnim porodu jsem vstala a odesla ze salu po svych, vubec zadny nastrih, nic me nebolelo a citila jsem se skvele. Navic obrovske plus ze mate miminko hned u sebe coz je uzasne 🙂