Prosím o radu . Chci dělat dort , světlý piškot , krém tvaroh , mascarpone , šlehačka. A boky potřít karamelovým salkem s máslem. Mělo by to být jako pivo, hněde boky , navrchu kopečky krému. Uvažuju jestli můžu ještě promazat marmeládou nebo případně do jedné vrstvy přidat svařené třešně a cukrem a stuzovacem. Nebo jestli už tam ovocná složka nebude chuťově dobrá .
Další je dotaz je, že dort je na patek , můžu upéct korpus ve středu a ve čtvrtek připravit krémy a namazat a pátek jen třeba dozdobit vrch ?vydrží a bude dobrý ? I třeba ještě o víkendu ? V pátek se celý nesni.
Moc děkuji
@mollyweasley myslela jsem že dám zmrazené , svařené s cukrem a stuzovacem nebo něčím. To by šlo ? A buď třešně nebo maliny
@qwertzuiopas ovoce tam určitě bude super. Korpus upec nejpozději ve středu,ať se alespoň trochu uleží. A jen opatrně na ten tvaroh v krému,vše pořádně vyšlehat a nechat v lednici dotuhnout.
@qwertzuiopas Myslet na to, že karamel.salko je sladké, takže bych se nebála kyselejšího ovoce Ale já bych nedala stužovač, ale plátkovou želatinu. Já vždy vlhčím korpus, pomažu marmeládou, někdy ovoce a nato krém. Až budeš dělat krém s mascarpone, tak tvaroh ať je tučný. Já vždy do mascarpone přidávám stužovač, ať mám jistotu, že bude tuhý. A k salko krému - vyšlehat máslo do běla (může to trvat až 10 minut) a poté pomalu zašlehávat salko. Ale počítat s tím, že nebude tak tmavý, jako pivo. To jedině přidat trochu gelové barvy. Jinak upéct ve středu je akorát, ve čtvrtek pomazat taky. A když bude dobře usxhován, vydrží o víkendu (pokud se nesní už v pátek
).
holky,ja budu delat dort na nedeli a jsemuplny zacatecnik. co by jste doporucili na prvni narozky?
@hanka_12345 pro dítě k prvním narozeninám?
@martulka88 jj, předpokladam že si kousek dá-sice ne celou porci ale zahnípne tak at mam cisty svedomi...nebo se na to vyprdnout a udelat klasiku?to mu zas neuskodi asi....
ja vim ze z toho neumre :D
@martulka88 děkuju moc
@hanka_12345 Na první narozeniny jsem pekla mechový dort. Je v tom špenát, tak jakože je zdravý, žejo? Třeťátko ale bude mít klasický, zavedené už má dávno všechno a chci si trochu pohrát s designem
@ruzova_pastelka a nemas prosimte recept?
mechovej se mi teda libi. Ten jsme jeste nemeli
@hanka_12345 to se odvíjí od toho, co má dítě zavedeno. Dcera k 1. narozeninám měla piškot, na to tvarohový krém, na to ovoce a želé. K tomu pak jeden bezmléčný, protože dítko kamarádky mělo ABKM, kterou měla dcera v dané chvíli vyhaslou. Syn jako multialergik měl prostě jáhelník vytvarovaný do hlavy Mickeyho, potřený to měl ovocným rozvarem, na to obličej Mickeyho z tmavého hrozna a banánů a potřené agarem, aby ovoce vydrželo. Druhý dort pak měl jáhelník a na to krém z avokáda a banánu.
@miryp no to je u nas horsi. lepek a mliko v necem sni (myslim jogurt a treba testoviny) ale jidlu moc neda takze zadny extra zavedeni se nekona. ale suchej kousek by si treba dal. Uplne to nechci smetat ze stolu, takovy to " stejne to nebude"
@hanka_12345 to je jasné, dort k prvním narozeninám patří. Spíš jsem to brala z hlediska alergií, aby se to složení přizpůsobilo oslavenci. Pokud tam žádné omezení není, tak já osobně bych šla do lehkého piškotu s domácím pribiňákem, popř. bych nechala vykapat jogurt, když ho má rád a z toho udělala krém.
@qwertzuiopas To, co popisuješ, by byl spíše nějaký disk. Já třeba dávám vyloženě kusové ovoce, krém i korpus je sladký dost a ovoce každého potěší.
Ještě možná pozor na maliny, mají zrníčka a starší lidi je vyloženě nemají rádi na zuby Ke karamelovému krému bych osobně dala borůvky a banány.
@hanka_12345 Já jsem zastánce dělat na míru oslavenci. Syn měl abkm, takže byl upravený. Ale jinak klasika piškot, ideální je pribiňáčkový krém (lze osladit i banánem) a ovoce. Ale vždy musí mít zavedeno, co by mělo být v dortu, ikdyž roční prcek si dá pár soust maximálně. Obarvit lze ovocem nebo přírodními barvivy (ale je spousta lidí, co toto neřeší).
@qwertzuiopas ahoj, taky tak dělám dorty. Dva dny předem korpus, den předem krém a promazu a třetí den v den oslavy dozdobim. Je to asi to nejlepší.
@mollyweasley to je dobrý nápad, dám boruvkovou marmeládu a čerstvé borůvky. Ušetříme i čas , se kterým budu bojovat. Děkuji
@qwertzuiopas Super varianta Tak ať se povede a chutná!
Ahojky. Krém tvaroh, mascarpone a šlehačka je fajn, doporučuji ti použít tvaroh v kostce, který je pevný, aby krém držel. Když použiješ vaničkový tvaroh, může se ti krém rozředit. Navíc tvaroh v kostce mnohem lépe chutná. Taky se neboj, že by dort nevydržel, obvykle se to tak dělá, že se jeden den peče, druhý den plní a třetí den zdobí určitě vydrží...
@qwertzuiopas Ovoce tam rozhodně rušivé nebude, naopak
Možná popřemýšlej, jestli ty třešně nebudou samy o sobě moc sladké a nebude lepší tam dát čerstvé/zmražené.
Přes víkend určitě vydrží, pokud teda přežije oslavu a nesní se už tam.
Pokud je dort na pátek, pak je potřeba upéct ten korpus nejpozději ve středu