Ahojky, je mi 25 a rozhodla jsem se zmenit prijmeni. Mam prijmeni me matky a nikdy jsem ho nechtela vzdy jsem chtela mit tatovo prijmeni. Zadost uz mam doma a taky vim ze to stoji 1000kc. Ale chci poradit jestly nekdo nevi jak to jde dal? A jestly kdyz si zmenim i jmeno jestly se priplaci? Dekuji
@1janinka1 Můžu se zeptat, jaký jste uváděla důvod, prosím? Ja napsala důvod na půl strany A4 a mou žádost ani nepřijali s tím, že důvod musí být velmi konkrétní a detailní, protože změnu posuzuje komise a mou žádost by zamítli.
Jedná se o hodně osobní a citlivé detaily, které nechci, aby řešila každá úřednice na maloměstě. Ale ze své práce vím, že hodně lidí má provedenou změnu příjmení i mimo sňatek/rozvod a tak by mě zajímalo, jak to v praxi provést.
A neni to zbytecne?Stejne se pravdepodobne vdas driv nebo pozdeji.
Chapu to jeste jako teenager nebo cerstve v 18 ale v 25 uz mi to prijde zbytecne.Vyrizovat vsechny doklady,karty znova by se mi fakt nechtelo.
@zelenaesmolda Tak pokud ani nemá partnera a to příjmení ji vadí, tak s ním klidně může žít dalších 20 let.
Svůj důvod uvádět nebudu, ale jeden konkrétní, kde to v pořádku prošlo, bylo špatné dětství, a ten člověk s tou rodinou nechtěl být už nijak spojován, a to prosím poradila přímo úřednice a sepsalo se to na místě. Anebo důvod může být i finanční, když se dva nemůžou vzít třeba kvůli dluhům, ale aby měli kvůli dětem stejné příjmení, ale to není váš případ...
Už je to pár let, co jsem to absolvovala, takže si to už přesně nepamatuji. Myslím, že po mě chtěli důvod, a pak proběhlo správní řízení a po něm rozhodnutí. Taky to bylo za 1 000, a pak jsem si musela oběhat OP atp. Ale jak je to s křestním jménem, to opravdu netuším.