Ahoj,potřebuju poradit,s přítelem čekáme mimi a za nedlouho potřebujeme na matrice vyřídit,že bude mít příjmení po něm.Ale nevím na kterou matriku máme jít když já mám trvalé bydliště jinde než on ale oba dva bydlíme spolu v podnájmu,a malý bude mít trvalý pobyt tam kde má přítel.Musím na matriku tam kde mám trvalé bydliště já nebo to je jedno.Děkuji moc za pomoc 🙂
@jitavrtule Moc díky 🙂 takže tam nám vystaví ten papír,který potřebuju do porodnice kvůli tomu příjmení?a pro rodný list maličkému kdy jít?
@lucinkis Rychlost vystavení rodného listu záleží na tom, kde budeš rodit (tedy na tom, která matrika ho vystavuje) - může se stát, že ho dostaneš ještě v porodnici, nebo až později - to Ti vše řekne matrikářka v porodnici, až s Tebou přijde vyřídit papíry.
Jinak co se trvalého pobytu dítěte týče, to bude mít trvalý pobyt automaticky po Tobě, takže pokud chcete, aby mělo trvalý pobyt u přítele, tak ho po narození musí jít přítel na úřad přihlásit.
@lucinkis přesně tak, na matrice si zapíší vaše nacionále, vyplníte tam ten papír (Souhlasné prohlášení o určení otcovství), oni vám to potvrdí ve třech originálech (jeden si nechají, jeden pro každého z vás) a hotovo. Jeden ten papír pak vezmeš s sebou do porodnice, jen si ještě zjisti, jestli to třeba nechtějí předem. Já rodila v Praze v Podolí, tam měli přímo na webu porodnice napsané, že to prohlášení se má donést na porodniční matriku (ta byla přímo v porodnici) ideálně cca 3 týdny před porodem. Samozřejmě se to dá vzít i až k porodu, ale předem je to pro porodnici snazší v tom, že už má všechny podklady v ruce a pak rychleji vybaví vše potřebné k vydání rodného listu. Ale tohle se může lišit podle porodnice.
Rodný list si můžeš i nechat poslat domu poštou, nám došel ani ne týden po porodu.
A ještě poslední poznámka - dítě má ze zákona automaticky trvalý pobyt na území ČR po matce. Takže ho bude mít po tobě. Pouze pokud bys ty nebyla občankou ČR (což ale předpokládám jsi)), pak by mohlo trvalý pobyt po tatínkovi.
Jinak pokud budete chtít prcka mít vedeného tam, co tatínka, budete si ho po porodu muset přehlásit.
a @somalicats byla rychlejší než já 🙂 přesně tak to je.
@jitavrtule Já rodila druhou dceru u Apolináře a tam měli taky informaci, že lze přinést všechny doklady ještě před porodem - obecně v Praze prostě trvá vyřízení RL déle. My ho dostali poštou necelé 3 týdny po porodu, ale já dopředu do porodnice nic nenesla, protože jsem v době Vánoc jela ještě navštívit mamku a kdybych náhodou začala rodit tam, tak bych nerodila v Praze. První dceru jsem rodila jinde a tam jsem dostala RL při propuštění z porodnice, na okresním městě ale matrika tolik práce nemá 🙂
Aha..tak to moc děkuji za rady,jistě že jsem občanka ČR,a nebude v tom nějaký problém?Když vlastně bydlím jinde než na trvalé adrese ale na té kontaktní kterou si zařidím po porodu?aby to uřad věděli že nejsme s malým na trvalé.ale s přítelem na té kontaktní?Protože zatím jsem vedená,že pořád bydlím s otcem v Ostravě ale přitom už s přítelem bydlíme jinde.
@lucinkis Trvalý pobyt jinde sám o sobě problém není, ale počítej s tím, že některé úřady nebudeš moct pořešit tam, kde reálně bydlíš, ale pouze v místě trvalého pobytu (třeba řidičák na rozdíl od občanky). Ostatně pokud má přítel trvalý pobyt někde, chcete, aby ho tam mělo dítě taky, tak je nejjednodušší se přehlásit taky k příteli, ne? Pak nemusí přítel po porodu chodit ještě přihlašovat dítě.
@lucinkis Jinak ještě vlastní zkušenost - měla jsem trvalý pobyt skoro 4 roky jinde, než partner, přehlašovala jsem se k němu až těsně před porodem. Pro některé úřady byl celou tu dobu problém posílat korespondenci na kontaktní adresu (i když jsem ji všude uváděla) a často mi korespondence došla na adresu trvalého pobytu. Takže počítej i s touhle eventualitou.
@somalicats to je pravda,já tomu právě moc nerozumím..
@lucinkis Podívej, sedni si s přítelem a proberte to. Budete rodina (i když nejste svoji), tak pokud tomu nebrání nějaké závažné důvody, tak není důvod nemít sjednocené bydliště. Máš 5 týdnů do porodu (pokud neporodíš dřív), takže změnu trvalého pobytu ještě stihneš a i kdyby sis už nestihla před porodem vyzvednout novou občanku, tak na úřadě Ti dají pro tyhle účely lístek s potvrzením, že jsi přihlášená k trvalému pobytu na adrese přítele. Pak bude mít dítě automaticky trvalý pobyt na stejné adrese a Ty nebudeš muset řešit zadávání kontaktní adresy třeba zrovna na té matrice v případě, že by RL nestihli vystavit dřív a nechali jste si ho posílat poštou (a tímpádem odpadne riziko chyby, že RL dojde na adresu Tvého trvalého pobytu).
Zdravím,měla bych dotaz.S partnerem jsme byli na matrice podepsat souhlasné prohlášení o otcovství,figurují tam i naše trvalé pobyty,zatím ho máme každý u svých rodičů.Můj dotaz zní,jestliže si teď změním trvalý pobyt,zůstane platné souhlasné prohlášení nebo bychom museli znovu na matriku? Děkuji za odpověď
@lucinkis můžete jít na kteroukoliv matriku, není to nijak vztažené k trvalému bydlišti. Občanky a rodné listy s sebou.