Dobrý den, mám dotaz, jde někde získat moje zdravotní karta od padiatra? Je mi 33 a nevím vůbec nic z mého dětství, jen vím, že po porodu mě převezli do jiné nemocnice do inkubátoru (narozena v 7.měsíci) a měla jsem ochrnutou polovinu těla. To vím jen od rodiny, protože matka mi na vše říká, ze si to nepamatuje..potřebovala bych zjistit vše o mě, protože bohužel nastala teď situace u mé dcery, kdy ji bylo zjištěno ložisko v hlavě a samozřejmě se ptali jestli někdo nemá něco podobného v rodině. Ja jsem si začala spojovat věci dohromady (mám 10 nespecifickych ložisek na mozku, podezření na roztroušenou sklerózu, to mi bylo zjištěnozhruba před3 lety) a opravdu by me zajímalo co se se mnou dělo po porodu a zda mi nebyly zjištěné nějaké nemoci nebo vady v dětství. Děkuji za rady
já jsem teda celou svou kartu od pediatra nesla své obvodní lékařce, kartu od pediatra má teda ona...
Zkus se zeptat svého praktika. Já měla jsou kartu od narození u něj, nedávno ordinaci přebírala nová mladá doktorka, dala mi vše z dětství do ruky, že už to neschovávají, jestli to mají skartovat nebo si to chci nechat.
Já dostala kartu v 19 letech do ruky a mám ji doma, ale vzhledem k písmu paní doktorky přečtu jen datumy a velikost teploty 😀.
Děkuji všem za odpovědi. Ja jsem kartu od dětské do ruky nedostala, zkusím se tedy zeptat praktické. Děkuji
Karty se musí ze zákona archivovat a pak se musí skartovat, nový registrující lékař (a je jedno, jestli je to přechod od dětského k dospělému nebo třeba přechod od jednoho praktika při stěhování) ze zákona dostával výpis z dokumentace. Netvrdím, že se občas neděje něco jiného, ale je špatně a v rozporu se zákonem, když jsem dělala praktika a přišla mi karta, tak jsem kartu vrátila a znovu poslala žádost o výpis
Kartu jsem měla od narození a když jsem se ve 30 stěhovala, měnila jsem obvodní. Ta poprosila o kartu, bohužel bývalá lékařka udělala nic neříkající výpis z karty o 3 větách. Kartu už nikdy neuvidím. Není její povinnost kartu vydat, její přístup mne mrzí, ale nic s tím neudělám.
@1pomnenka nejde o to, že není její povinnost, naopak její povinnost je kartu archivovat
@konidana dobře napsanej výpis s pouze st. Osteosyntéze fraktury levého předloktí 7/2019 a poslední laboratoř 5/2022 v norně vyjma glykémie 5.9 je pro mě mnohem cennější než tři centimetry tlustá karta s dvaceti zprávama z kontrolama z chirurgie po té osteosyntéze a štosem krevňáků při virózách
@kikus16 určitě zkus praktického lékaře, potom můžeš také zkusit obvolat nebo napsat na sekretariát do nemocnice, či nemocnic kde jsi byla hospitalizovaná, kliniky/oddělení karty pacientů archivují. Tak by měly být i po letech dohledatelné. Jinak přeji hodně zdraví a ať vše dobře dořešíš. 🍀
Je to obvykle tak, že registrující pediatr nejpozději v 19 letech ( může už od 16 let) kdy dítě dle požadavků pojišťovny mění lékaře z PLDD na VPL ( peaktik pro dospělé) vypíše vypis z dokumentace a tilam uvede vse podstatné. Kartu z pediatrie.uchovava 10 let. Pak se skartuje.. dle zákona.
A úplně bez problému klasickou kartu, žádný výpis, být tebou to zkusim.
Já při přechodu od dětské k dospělé nesla tlustou obálku ve formátu A4, jestli se to tak dřív dělalo, nebo si jen moje dětská usnadnila práci, nevím. Každopádně při změně praktika pro dospělého si kartu řešil nový praktik a v aplikaci od pojišťovny mám fakturaci podrobný výpis z dokumentace.
@levandule_k muzu se zeptat co mate za pojistovnu? Ja mam průmyslovou
@kikus16 taky mam průmyslovou
@levandule_k je a kde to v te aplikaci najdu, asi jsem slepa :D
@konidana jo ale pokud ji neco operovali treba v hlave nebo ja nevim co, tak to tam asi bude. Podle me se nedochovaji informace typu prubeh nestovic nebo kolikrat mela horecku za rok-s nadsazkou...
Dulezity veci tam aspon ramcove budou-dagnozy, postupy, atd
@kikus16 asi se blbě chápeme. Ex praktik poslal novému praktikovi výpis z mé dokumentace a v aplikaci je kolik to stálo tj. fakturace. Není tam, co tam poslal za údaje. Dětská dr. asi tenkrát poslala složku celou praktikovi pro dospělé.
moje mamka taky dost casto rika ze nevi a nepamatuje si ale jde o veci jaky bylo moje prvni slovo apod...nedokazu si predstavit ze si nekdo nepamatuje ze by jeho decko melo napr nador v hlave a ze mu s tim neco delali..prosimte to si s tebou askorat nechce o tom vykladat mi tak prijde..nerikej mi ze ikdyby ti bylo neco vaznyho ze by si to nepamatovala... ja si budu pamatovat do konce zivota synovi blby nestovice. Nepamatovat si ze moje decko lezelo v nemocnici mesic nebo ze se mu vrtali v organech..to je prinejmensim zvlastni
@levandule_k jo tak, to jsem špatně pochopila. I tak děkuji 🙂
@hanka_12345 ano je to tak, ze mi to nechce rict, byla jsem nechtene dite, po narozeni bratra jsem byla na druhe koleji a hodne prisne vychovavana, co vim z doslechu. Mam trauma z vody a i dalsi problemy, ktery si podle meho nazoru nesu uz z detsvi...nevim co se se mnou delo... Ale o to v tehle diskusi nejde!..potrebovala bych zjistit co se delo po porodu...ja si pamatuju u obou dcer uplne vse od porodu a tak to ma podle me kazda mama, ktera miluje sve deti a dala by za ne zivot...bohuzel moje detsvi a vztah s matkou takovy nebyl a neni...Toť odpoved k tvemu komentari
@kikus16 zeptala bych se praktika a domluvila se s nim pokud dokumentaci bude mít, tak o nahlédnutí. Můžeš si udělat kopie nebo vyfotit na mobil.
@kikus16 https://www.vzp.cz/o-nas/tiskove-centrum/otazky...
Pediatr archivuje zdravotní kartu 10 let od ukončení poskytování péče (u dětí platí 10 let po dovršení 19 let). Pak kartu skartují.