Těhotná a návrat z pobytu v Anglii

alicealice1982
5. říj 2018

Ahoj kdyz se vratim z anglie v sestem mesici tehotenstvi a ukoncim pr.pomer v anglii a lrihlasim6se na up a zpatky na zdravotni pojistovnu jak je to s porodem budu muset neco platit nebo si priplavet nejake Jine pojisteni??

zelenaesmolda
8. říj 2018

@alicealice1982 V prvni rade je blbost ukoncovat PP,pokud jsi u zamestnavatele vic jak pul roku tak mas narok na materskou a pokud ne ale mas odpracovano tak dostanes statutory maternity pay.
Porod platit nemusis,na ten se vztahuje EHIC karta,je to neodkladna pece.
Musis si vyridit formulare S1 a S2 ale zacni to resit uz ted,me S1 pro malou poslali vcera a to to resim od konce unora!Nekolikrat mi poslali dopis na UK adresu i prestoze vedeli,ze tam nejsem a ze jsem v CR.Stejne tak i tedka ten certifikat.Wtf?
Takze by bylo dobre mit na UK adrese nekoho kdo ti rekne az ti odpovi.
Pokud jsi zamestnana v UK tak jsi tam taky pojistena a dite bude vazane na tebe do doby nez ten PP ukoncis,prave proto je treba vyridit tyhle formulare.
S2 se vyrizuje postou,S1 se da online.

tinie
Autor odpověď smazal
Zobraz
alicealice1982
autor
10. říj 2018

@zelenaesmolda dekuji za informace a jak se resi.pojisteni nebo spis doktor pro mimi kdyz bude.mit anglicke pojisteni. Pro me na poporodni peci bude stavil ehic karta?? Po skonceni materske ukoncim pracovni pomer a pak.se muzu I ja I dite prihlasit zpatky na cesku pojistovnu?

zelenaesmolda
10. říj 2018

@alicealice1982 na poporodni peci a peci pro prcka jsou prave ty formulare S1 a S2
az ukoncis prac.pomer tak se pak prihlasis tady.
mela bys mit narok i na rodicak ale o ten muzes pozadat az ukoncis pobirani veskerych davek v UK,budes muset dolozit ukonceni PP.
Budes muset prokazat fakticke bydliste,tzn ze tu ma dite lekare,ze za ni platis odpady atd.,proste ze tu opravdu fyzicky zijete.

alicealice1982
autor
10. říj 2018

@zelenaesmolda dekuji jsi moc hodna a kde se prosimte dohledam tech formularu

zelenaesmolda
10. říj 2018

@alicealice1982 S1 si pozadej online na HMRC
S2 tusim na strankach NHS,zadej do googlu S2 form for maternity

alicealice1982
autor
11. říj 2018

@zelenaesmolda ahojky konecne jsem se dohledam formulate s 2 na strankach je to Jen jedno stranka ktere se posila s matb1 spolu postou?? Prosimte ehic karta je Nutno vyridit zvlast??ale na tech hmrc nemuzu dohledat tu s1 kterw se vyplnuje online

zelenaesmolda
11. říj 2018

@alicealice1982 ja jsem nakonec rodila v CR takze MATB1 jsem nikam neposilala,odevzdala jsem to v praci.
EHIC kartu bys mela mit uz davno,pokud ji nemas zazadej si o ni online,je to zdarma.bacha,nektere stranky se tvari jako ofiko ale nejsou a chteji za to tusim 30 liber.

https://www.gov.uk/government/publications/nati...

Tohle mas na tu S1,musis se na tom jejich HMRC portalu registrovat.

alicealice1982
autor
11. říj 2018

@zelenaesmolda dekuji konecne jsem.to delas ma a odeslala online.ted poslu jeste tu s2 postou as si.ji.vytisknu a kartu ehic vyridim co.nejdrive.to be vse co.budu potrebavat as se budu vracet do ceska?? Samozrejme p.o. skonceni materske koncim pp a zrusim vse co tady mam.a muzu se zpatky prihlasit I s malou na ceskou zdr. Pojistovnu?

zelenaesmolda
12. říj 2018

@alicealice1982 to jeste presne nevim,ja jsem porad na materske a jeste porad zamestnana takze navrat do CR jsem jeste neresila.
ale myslim,ze to tak bude,zeptej se v pojistovne,tam ti to reknou presne

alicealice1982
autor
12. říj 2018

@zelenaesmolda a ty jsi Jen jela do ceska porodit??A zase zpatky?? Ja chci prace rodit v cesku a vracet se tady uz nechceme. Kde zijes v anglii?

zelenaesmolda
13. říj 2018

@alicealice1982 zatim nevim jestli se budu vracet nebo zustanu v CR,ted jsem na materske tady a uvidime.V Londyne

petylinde
9. únor 2019

Ahoj! Jsem tu nová a řeším stejný problém, bohužel jsem na to přišla pozdě, že je potřeba mít vyřízený EHIC a formuláře S1 a S2. Jak vyřídit EHIC a formulář S2 jsem již pochopila, ale s tím formulářem S1 si nevím rady 😕 ...To vyplním až po narození dítěte? díky za odpověď (Rodím za měsíc a půl, již pobírám mateřskou z UK jedu rodit do ČR a teď se obavám, že než se vyřídí papíry s pojišťovnou budu muset vše u doktorů platit 😲 )

nataliehanikyrova
8. kvě 2019

Zdravím, já jsem z toho celá zmatená tady 🙂 já jsem na úplném začátku těhotenství, cekam aspoň do 3tiho měsíce a když stále bude vše OK, tak se budeme stěhovat zpět do ČR (vzhledem k zázemí a tomu ze jsem změnila práci a v nove akorát začala, takže mateřská bych měla smůlu a v práci se jim to líbit nebude.. pracovala jsem u dostihovych koni, ježdění a proste všechno co k tomu patří, hodne fyzicky náročné pro těhotnou) bylo to těžké rozhodování teda.. ale když se tedy v ČR nahlásim na pracovní úřad, tak kromě doložení, ze jsem odváděla daně tady v Anglii, musím doložit ještě něco jiného? Nebo se mě ta s1, s2 a bůhví ještě co netýká? A jakmile se přihlásim zpět na pojišťovnu, zdravotní atd. Tak bych měla být normálně přijata u doktoru a neplatit ne?? Omlouvám se za sloh a jestli tu opakuju otázku, jen jsem z těch předchozích vysvětlení nebyla úplně moudra. Dekuju moc

zelenaesmolda
22. kvě 2019

@nataliehanikyrova
pracovalas normalne na smlouvu?mas payslips?jak dlouho jsi v uk pracovala?protoze bys mela mit narok na statutory maternity pay,v cr pak rodicak.
na pracak jit nemusis,nahlasis se na pojistovne.pokud budes pobirat materskou z uk tak budes porad pojistena tam,dite navazane na tebe.az ukoncis vazby v uk pak te vezmou na pojistovne jako osobu pecujici o dite a bude za tebe platit pojisteni stat.

nataliehanikyrova
15. čer 2019

@zelenaesmolda az ted vidím odpoved, tak se omlouvám za pozdní odepsani, tady budu mít poslední den v práci teď v pondělí. Ale nastoupila jsem tam dočasně, protože jako těhotnou mě nikde nezamestnaji poradne. Chci pobírat rodičovskou v Čechách tedy. Dekuju

nataliehanikyrova
15. čer 2019

@zelenaesmolda jo jinak v UK jsem pracovala 2 ne-li 3 roky, tak nějak. ... payslips a p45 mám 🙂