Ahoj kdyz se vratim z anglie v sestem mesici tehotenstvi a ukoncim pr.pomer v anglii a lrihlasim6se na up a zpatky na zdravotni pojistovnu jak je to s porodem budu muset neco platit nebo si priplavet nejake Jine pojisteni??
@zelenaesmolda dekuji za informace a jak se resi.pojisteni nebo spis doktor pro mimi kdyz bude.mit anglicke pojisteni. Pro me na poporodni peci bude stavil ehic karta?? Po skonceni materske ukoncim pracovni pomer a pak.se muzu I ja I dite prihlasit zpatky na cesku pojistovnu?
@alicealice1982 na poporodni peci a peci pro prcka jsou prave ty formulare S1 a S2
az ukoncis prac.pomer tak se pak prihlasis tady.
mela bys mit narok i na rodicak ale o ten muzes pozadat az ukoncis pobirani veskerych davek v UK,budes muset dolozit ukonceni PP.
Budes muset prokazat fakticke bydliste,tzn ze tu ma dite lekare,ze za ni platis odpady atd.,proste ze tu opravdu fyzicky zijete.
@zelenaesmolda dekuji jsi moc hodna a kde se prosimte dohledam tech formularu
@alicealice1982 S1 si pozadej online na HMRC
S2 tusim na strankach NHS,zadej do googlu S2 form for maternity
@zelenaesmolda ahojky konecne jsem se dohledam formulate s 2 na strankach je to Jen jedno stranka ktere se posila s matb1 spolu postou?? Prosimte ehic karta je Nutno vyridit zvlast??ale na tech hmrc nemuzu dohledat tu s1 kterw se vyplnuje online
@alicealice1982 ja jsem nakonec rodila v CR takze MATB1 jsem nikam neposilala,odevzdala jsem to v praci.
EHIC kartu bys mela mit uz davno,pokud ji nemas zazadej si o ni online,je to zdarma.bacha,nektere stranky se tvari jako ofiko ale nejsou a chteji za to tusim 30 liber.
https://www.gov.uk/government/publications/nati...
Tohle mas na tu S1,musis se na tom jejich HMRC portalu registrovat.
@zelenaesmolda dekuji konecne jsem.to delas ma a odeslala online.ted poslu jeste tu s2 postou as si.ji.vytisknu a kartu ehic vyridim co.nejdrive.to be vse co.budu potrebavat as se budu vracet do ceska?? Samozrejme p.o. skonceni materske koncim pp a zrusim vse co tady mam.a muzu se zpatky prihlasit I s malou na ceskou zdr. Pojistovnu?
@alicealice1982 to jeste presne nevim,ja jsem porad na materske a jeste porad zamestnana takze navrat do CR jsem jeste neresila.
ale myslim,ze to tak bude,zeptej se v pojistovne,tam ti to reknou presne
@zelenaesmolda a ty jsi Jen jela do ceska porodit??A zase zpatky?? Ja chci prace rodit v cesku a vracet se tady uz nechceme. Kde zijes v anglii?
@alicealice1982 zatim nevim jestli se budu vracet nebo zustanu v CR,ted jsem na materske tady a uvidime.V Londyne
Ahoj! Jsem tu nová a řeším stejný problém, bohužel jsem na to přišla pozdě, že je potřeba mít vyřízený EHIC a formuláře S1 a S2. Jak vyřídit EHIC a formulář S2 jsem již pochopila, ale s tím formulářem S1 si nevím rady 😕 ...To vyplním až po narození dítěte? díky za odpověď (Rodím za měsíc a půl, již pobírám mateřskou z UK jedu rodit do ČR a teď se obavám, že než se vyřídí papíry s pojišťovnou budu muset vše u doktorů platit 😲 )
Zdravím, já jsem z toho celá zmatená tady 🙂 já jsem na úplném začátku těhotenství, cekam aspoň do 3tiho měsíce a když stále bude vše OK, tak se budeme stěhovat zpět do ČR (vzhledem k zázemí a tomu ze jsem změnila práci a v nove akorát začala, takže mateřská bych měla smůlu a v práci se jim to líbit nebude.. pracovala jsem u dostihovych koni, ježdění a proste všechno co k tomu patří, hodne fyzicky náročné pro těhotnou) bylo to těžké rozhodování teda.. ale když se tedy v ČR nahlásim na pracovní úřad, tak kromě doložení, ze jsem odváděla daně tady v Anglii, musím doložit ještě něco jiného? Nebo se mě ta s1, s2 a bůhví ještě co netýká? A jakmile se přihlásim zpět na pojišťovnu, zdravotní atd. Tak bych měla být normálně přijata u doktoru a neplatit ne?? Omlouvám se za sloh a jestli tu opakuju otázku, jen jsem z těch předchozích vysvětlení nebyla úplně moudra. Dekuju moc
@nataliehanikyrova
pracovalas normalne na smlouvu?mas payslips?jak dlouho jsi v uk pracovala?protoze bys mela mit narok na statutory maternity pay,v cr pak rodicak.
na pracak jit nemusis,nahlasis se na pojistovne.pokud budes pobirat materskou z uk tak budes porad pojistena tam,dite navazane na tebe.az ukoncis vazby v uk pak te vezmou na pojistovne jako osobu pecujici o dite a bude za tebe platit pojisteni stat.
@zelenaesmolda az ted vidím odpoved, tak se omlouvám za pozdní odepsani, tady budu mít poslední den v práci teď v pondělí. Ale nastoupila jsem tam dočasně, protože jako těhotnou mě nikde nezamestnaji poradne. Chci pobírat rodičovskou v Čechách tedy. Dekuju
@zelenaesmolda jo jinak v UK jsem pracovala 2 ne-li 3 roky, tak nějak. ... payslips a p45 mám 🙂
@alicealice1982 V prvni rade je blbost ukoncovat PP,pokud jsi u zamestnavatele vic jak pul roku tak mas narok na materskou a pokud ne ale mas odpracovano tak dostanes statutory maternity pay.
Porod platit nemusis,na ten se vztahuje EHIC karta,je to neodkladna pece.
Musis si vyridit formulare S1 a S2 ale zacni to resit uz ted,me S1 pro malou poslali vcera a to to resim od konce unora!Nekolikrat mi poslali dopis na UK adresu i prestoze vedeli,ze tam nejsem a ze jsem v CR.Stejne tak i tedka ten certifikat.Wtf?
Takze by bylo dobre mit na UK adrese nekoho kdo ti rekne az ti odpovi.
Pokud jsi zamestnana v UK tak jsi tam taky pojistena a dite bude vazane na tebe do doby nez ten PP ukoncis,prave proto je treba vyridit tyhle formulare.
S2 se vyrizuje postou,S1 se da online.