Dobrý den,
jak funguje zapsání do RL? Ráda bych to vyřešila před porodem a nevybehavala si to potom. Otec si nepřeje být uveden v RL a není to z důvodu financí, ale spíše z praktických. Rád by, abych tam zapsala někoho, kdo bude časem po mém boku a malé bude opravdu otcem, když on na to nemá, s čímž já nesouhlasím. Stejně by časem dozvěděla, že to není pravý otec, někdo by ji to řekl a já bych byla ta co lhala.
Zpět k dotazu, když bych teď zašla na matriku vyplnit údaje bez něj, oni ho pak vyzvou dopisem k podpisu? Soudně to řešit nechci. Vím, že to podepíše, ale doufá, že si to rozmyslím a neuvedu ho. A domluvit se s ním, že to půjdeme podepsat společně je asi bez šance a popravdě o to už ani nějak nestojím. Včera mě naštval tak, že jsem v 28tt skončila na pohotovosti, protože jsem měla šílené bolesti a nemohla se pohnout, což asi způsobil stres. Dokola mi vysvětluje důsledky a argumentuje logicky a pragmaticky, ale prostě já si stojím za tím, že bude vědět, že pravý otec je jiný než ten , co ji případně bude někdy vychovávat. Mám klidovy režim a zákaz rozcilovani, takže to chci řešit bez něj.
Děkuji za odpověď.
@keksik002 řekla bych, že už spolu nejsou, nepíše přítel, ale otec... Aspoň tak to chápu
@keksik002 Už spolu nejsme, jsem na těhotenství už sama, ale komunikujeme spolu tak nějak normálně. Já bych ho do RL uvést chtěla, on si to nepřeje, že ho pak budu žádat o vypsání až budu mít vedle sebe jiného muže atd. Tak jen řeším jak to funguje, když bych ho jako otce uvedla, jak to řeší matrika dál.
@michaelka91 nechce se mu platit, hlavně si uvědom, že kdyby ses někdy dostala do srabu, nedostaneš nikdy pomoc v hmotné nouzi ats... Teď se třeba dohodnete, že ti bude něco platit, ale pak si řekne stačilo a máš smůlu....dopsat ho tam můžeš pak jen do určitého věku dítěte.. I kdybys měla peněz dost a uzivis se s dítětem sama, jsou to peníze dítěte, mu třeba zaloz spoření a ty alimenty odkladej.. Nenech se zbytečně ukecat, já tu chybu udělala, tak vím o čem mluvím! Navíc, který chlap, se ti vrhne do RL? Aby pak po rozchodu platil na cizí dítě?
@michaelka91 Já bych ho uvedla do rodného listu, ať se staví třeba na hlavu. V rodném listu má být biologický otec a jedno, jestli budeš mít po něm jednoho nebo dalších 30 partnerů. Otcem bude navždy.
Nevím, jak by to bylo v případě dědictví, kdyby nebyl uveden v rodném listě, ale trochu cítím, že na tebe šije kulišárnu.
@eleanora84 opravdu tu nejde o finance. Co se týká výbavy atd. vše funguje. Zajímá mě pouze jedno, jak to funguje, když ho řeknu třeba u porodu jako otce a matrika ho pak vyzve k podpisu nebo se tam pak dostaví sám? Nerada bych to zadala , aby to skončilo umí soudu. Nechceme si navzájem dělat zle. Jen doufá, že se malá nedozví, že se na ní v podstatě vykašlal a rád by, abych ji vychovávala v tom, že jejím pravým otcem je jiný muž. Jsem teď sama a žádný jiný muž v tom období ani nebyl a nemám v plánu shánět pro dítě jen otce, takže s jeho nápady a argumenty prostě nesouhlasím.
@levandule_k uvést ho chci, jde mi pouze o to když ho uvedu já bez jeho podpisu, co se děje.
@michaelka91 Na matriku jedině s otcem, on svým podpisem vlastně potvrdí, že souhlasí, že je otec a rovnou se píší i jména. Můj se taky ze začátku cukal, ale nakonec podepsal. Když na tom budeš trvat a on nebude chtít tak jedině přes soud o určení otcovství.
@katkagabinka Děkuji, to jsem potřebovala vědět. Tak mě tam doprovodí. 🙂 On spíš jen doufá... Ví, že je to mé rozhodnutí a nic s tím neudělá.
@michaelka91 jo, oni to zkouší, aby neměli žádnou zodpovědnost. Ten náš se mě těsně přede dveřmi matriky zeptal, jaký jména jsou napsaný, tak jsem mu je řekla s tím, že teď už to stejně nezmění. Držím palce ať to zvládneš.😉😉😉😉🍀🍀🍀🍀
@katkagabinka Děkuji. 😁 Nic jiného než to zvládnout nám nezbývá.
@michaelka91 jo tak, nemusite ho uvadet.. Ale pokud neuvedete nemate narok na alimenty, nic
..
@michaelka91 V porodnici můžeš vykládat, co chceš, ale nikdo ho nikam neuvede a ani matrika ho k ničemu vyzývat nebude. Bude to muset jít přes soud. To by pak mohla každá jen tak někoho uvádět. Buď dobrovolně oba na matriku, nebo ty pak sama na soud. Jiné možnosti nejsou, pokud ho chceš v rl.
Nevěřte proboha takovému hazlíkovi ... jasně že teď výbavu platí, když za to získá zbavení se povinností do budoucna. Když neumí být táta, nemá prcat bez gumy....boze muj...
@michaelka91 Je dobře, že ho chceš uvést do rodného listu, ono teď se domluvíte, ale za pár let to může být jinak. Každopádně držím palce, ať to pěkně dáte ve dvou a časem se uvidí ❤
@asinehri Uklidněte se, ptala jsem se úplně na jiné věci. Jsme oba rozumní se domluvit a fungovat. Oba jsme to zvorali, takže je nám jasné, že poneseme každý svůj díl.
@mimi1004 Děkuji, já právě vůbec nevím jak to funguje. Jestli si matrikarka bere údaje v porodnici atd.
@michaelka91 Ano, bere si matrika údaje. Ale pokud nejste oddáni, musíš mít z matriky podepsané prohlášeni o otcovství, které si pak matrikářka v porodnici vezme. Pokud se on cuká a nepodepíše, bude mít dítě příjmení po tobě a otec "neuveden". Nikdo ho bez toho jeho podpisu nikam nezapíše a ani ho nebudou uhánět. To může jen soud na tvou žalobu.
@mimi1004 super, děkuji za informaci
Nepovoluj, trvejte na tom!!! Ať nedopadnes jako moje kamarádka. Oni teda spolu byli, on se vymlouval žen se mu na ma
triku nechce atd. Ona chtěla mít klid. Pak ji kopl do háje, vyluxoval účet a šel si zakládat další rodinu. Tam udělal to samé. Na děti neplatí a už dva roky je neviděl. Když není v RL nic nemusí, státně neexistuje, ničeho se nedomuzes. On prostě jenom vaše dítě nechce a nechce mít s ním nic společného. Prostě bych mu vyparala pindíka a hotovo.
@michaelka91 taky se přikláním k tomu,že nechce platit,páč má povinnost i vůči tobě první 2roky. Jinak pokud nepůjde na matriku,kolonky otec zůstane prázdná. Pak lze žádat soudně,udělají se testy dna a on bude platit zpětně sakum prdum všechno. Měla to tak jak sestřenice,tak i kamarádka (ta se dokonce rozhodla až po 3letech,že otec dítěte dobrovolně plnit nebude,dokonce vykřikoval,že malá je jeho bratra,jak jim byla podobná)
Nechci tu psát osobní věci a nebudu vysvětlovat, že finance jsou vyřešené a jak, zaráží mě jak položím jasný dotaz a dostanu různé domněnky a odsouzení , když do situace vůbec nevidíte. Co jsem potřebovala jsem se dozvěděla a velice děkuji.
bez něj to fakt nejde
@michaelka91 to máš brát jako přínos a ne jako útok. To co tady ženský píšou nejsou domenky ale holý fakt z životní praxe, já ji má naštěstí jen u kamaradky. Nebo ty si myslíš, že chlap nezapsány v RL ti bude platit dobrovolně 26 let na díte? To že máte finance vyřešeny teďka na zacatku, tak z toho vývoj na dalsich 26 let neusuzuj. Ženský pro tebe odsuzující se ti tu snaží "popohnat" K nejlepšímu řešení hlavně PRO DÍTĚ.... O tebe ani o něho ve výsledku nejde, jen o to dítě.
@michaelka91 Pár holek se už slušně spálilo a pak řeší, jak vyjdou od mateřské k mateřské a jestli mají nárok na nějaké dávky. Ústní dohoda neznamená vůbec nic. Některé z nás tady vidí, že se tvůj ex snaží vyvlíknout z otcovství a nechtějí, aby ses nechala utáhnout na vařené nudli. Nikomu nemusíš nic vysvětlovat ani se zpovídat. Mně intuitivně se mi nelíbí, že nechce být v rodném listě.
To chápu, ale finance už jsou vyřešené, tím téma jestli bude nebo nebude platit padá. Řešíme už pouze, co ji říct a neříct a co pro ní bude až vyroste nejlepší. Že si nepřeje zapsat do RL má úplně jiné důvody, ale vyhoví mi. Šlo mi pouze o postup a jestli u toho na matrice musíme být oba najednou a on by třeba mohl přijít na podpis potom. Ne každej chlap je stejnej zmrd, ikdyz se sem tam v některých věcech rozchazime.
@michaelka91 Hele, praktičtější a pro dítě lepší je určitě ho tam jako otce mít, než tam nemít žádného. Přece nemůžeš vědět, jestli se s někým dáš dohromady a nebo jestli vám to vydrží. Navíc když píšeš, že on není zmrd, tak fakt vůbec nechápu důvody, proč by tam nechtěl být napsaný. Obzvlášť když už máte vyřešené peníze, jak píšeš. Leda by byl ženáč a bál se, že na to na něj kvůli tomu praskne, to bych asi jeho odmítání chápala.
Navíc pro dítě mi přijde psychicky lepší, když tam toho otce uvedeného má, než vědět, že ho vůbec nechtěl a odmítl se k němu veřejně přiznat. Obzvlášť když už máte vyřešené peníze, jak píšeš. Zkus popřemýšlet i o tom, kdyby se s tebou něco stalo, co bude s dítětem, kdo o něm bude rozhodovat. Máš rodiče nebo sourozence, kteří by případně péči o něj místo tebe zvládli? Postup na matrice jsi dostala, já ti k tomu dala pár argumentů, proč je jeho jméno v rodném listě přínosem.
@michaelka91 Nemám reálnou zkušenost, kdy říct dceři o otci. Dřív se u adopce doporučovalo říct to až později, třeba v 15 nebo 18. Teď se doporučuje to říkat, co nejdřív. Ale zase bych do ročního dítěte nehustila tatínek se s námi nechce kamarádit.
@llluckaaa Oba jsme si už zařídili životka na míru a i tam jsem jako obmyslena osoba. V případě mém, tam je má matka a řešil by s ní, že si malou vezme. To už jsme řešili. On se jen bojí, co to s ní udělá, když s ní nebude stále a řeší důsledky a já se mu snažím vysvětlit, že malá má nárok ho mít v RL a znát své pravé kořeny. Děkuji za rady. 🙂
@levandule_k takhle to vůbec neplánuji, už vůbec ji nechci cpát do hlavy, že se na ni vykašlal, nekamaradi se atd.
@michaelka91 do rodnehi listu ditete nemusite uvadet nikoho jako otce. On v tom nemusi vubec figurovat, jen me spis prekvapuje.. Jako to vi ze se rozejdete, nebo to nechápu?