Oznamovací povinnost pojišťovně při změně příjmení. Máte zkušenost?

stockib
13. pro 2021

Zdravím, začátkem srpna jsme se s mojím brali a někde jsem četla, že se pojišťovně změna příjmení hlásit nemusí, že si to zjistí sami, tak jsem si říkala, že když se nic nebude dít, že tam zajdu. Pak se ale stalo spousta věcí, kdy jsem na nějakou pojišťovnu totálně zapomněla, a až teď jsem si uvědomila, že mám pořád rodné příjmení na kartičce pojištěnce. 🤦‍♀️ A jak to teď všude pročítám, tak zjišťuju, že jsem to měla nahlásit do 10 dní, že jinak při porušení oznamovací povinnosti hrozí pokuta 10 tisíc. 😮 Nemáte s tím některá zkušenost? Celkem se toho teď bojím, manžel říká, že to nebude tak žhavý a že tam půjde se mnou a bude se za mě prát, ale když je to i v zákoně? 🤦‍♀️ No při nejhorším jsem holt o 10 tisíc lehčí, moje mínus, že jsem to tak zazdila...

klokanka31
13. pro 2021

@stockib Hlásit se to musí, u mě jim stačilo že jsem jim to napsala emailem,osobně jsem nemusela chodit na pobočku.

lilianapul30
13. pro 2021

Musela jsem hlásit, taky jsem na to zapomněla a šla jsem hodně pozdě a nějak to teda neřešili, asi jsem měla štěstí.

drep
13. pro 2021

Nehlásila jsem a asi za týden po svatbě mi přišla kartička s novým příjmením (211).

esmeralda11
13. pro 2021

Mě bylo řečeno tehdy, že musím osobně na pobočku s dalšíma dokladama. Nejde jen o nahlášení změny , ale je právě třeba, aby ti vystavili novou kartičku. Mně tehdy do té doby, než budu mít novou, dali papírek s novými údaji, který sloužil místo kartičky, než mi ji poslali.
Jinak s tou pokutou, podle mě to tak horké nebude. To, že hrozil pokuta až 10000 neznamená, že ti ji hned napálí. Spíš to má asi sloužit jako pohružka k tomu, aby to lidi zbytečně neoddalovali. Ale dát ti ji asi mohou no.

jako_mala_holka
13. pro 2021

Však stačí i telefonicky, aspoň já před 5 lety hlásila, z práce jsem tam zavolala a bylo, není co řešit

kekita
13. pro 2021

@stockib lisi se to asi pojistovna od pojistovny-myslim, ze by si to meli stahnout z nejakeho centralniho registru. Ja jsem to posilala myslim emailem. Ale urcite bych kvuli tomu nevysilovala-ja uz mam 5let karticku na stare jmeno a nikdo s tim nikdy nemel problem a to jsem byla nekolikrat osetrovana.... Ted jsem se na ni nedavno divala a plati me do pristiho roku, tak uz pockam na novou. Pokud jim to nahlasis sama, aniz by te upozornili, tak z toho urcite zadna pokuta nebude-nemusis se bat.

stockib
autor
14. pro 2021

Děkuju holky, no uvidíme zítra, snad to opravdu nebude tak žhavé s tou pokutou. 😁 Snad udělají maximálně "tytyty" a bude to v pohodě. 😀

stockib
autor
14. pro 2021

@kekita Já byla právě v pátek na screeningu, kdy jsem si to uvědomila, že vlastně mám kartičku na staré jméno, a trošku tam pak byly zmatky, protože si mě tam uvedli pod dívčím, a když mě pak volali dívčím, manžel říkal, že nikdo takový tam není. 🤣 A doktorka si myslela, že právě to dívčí jméno je to vyvdané. 😀

delphine1
14. pro 2021

Ja to šla hlásit asi po půl roce od svatby, a bylo to v pohodě, jsem u VZP.
Ale u mě bylo to prodlení způsobené tím ze jsem složení čekací lhůty na ambasádě jsou cca 4 měsíce, a každý doklad se řeší zvlášť. Tak jsem nakonec raději odjela na Slovensko 😂🤷‍♀️

stockib
autor
14. pro 2021

@delphine1 Taky mám VZP, tak snad to bude v pohodě. 😀 Blbý kecy neměli třeba? 🤣

delphine1
14. pro 2021

@stockib ani ne, tuším ze mi paní u přepážky říkala ze jsem měla přijít dřív… ja ji řekla ze jsem čekala na doklady a bylo to 🤷‍♀️

lokesa
15. pro 2021

@stockib Na VZP (v době kdy jsem se vdávala já 🙄 už poslední) se před covidem muselo přijít osobně, možná je covid donutil to změnit.👌

stockib
autor
15. pro 2021

Tak jsem tam dneska byla, pro jistotu i s manželem. 🙈 A doma jsem si stáhla a vyplnila předem formulář, nikde datum svatby nebo tak, a u přepážky se na to taky neptala, a sama od sebe jsem jí nic neříkala. 😀 Takže mi ani nevynadala. 🤷‍♀️ Bála jsem se zbytečně, za 5 minut i cestou po schodech jsme byli venku. 🤣

lilianapul30
15. pro 2021

@stockib zbytečně stresování, co? 😀

stockib
autor
16. pro 2021

@lilianapul30 Jo, já jsem stresař. 😀 A když jsem si to o té ohlašovací povinnosti a pokutě četla, tak jsem měla na sobě zrovna holtera (ten přístroj na 24 hodin na EKG - kdyby někdo nevěděl). 🤣 A můj furt nerozčiluj se, máš být v klidu. 🙈