Zdravím 🌹
Jdu si opět pro rady, protože už jsem opět z informací v koncích.
První věc je ohledně vzniku ochranné lhůty. V zákoně je, že musím otěhotnět prokazatelně v době trvání zaměstnání ( to bylo srpen 2017 - 30.6. 2020), datum PM je 30.6.2020 ale dle UTZ je o o 3 nebo 5 dní později ( pak upřesním, nemám u sebe průkazku) . Takže asi mohu spoléhat na to, že mi vlastně nevznikla, nebo prostě bude stačit se domluvit s doktorkou , aby případně při vyplňování žádosti o PPM uvedla datum podle PM? Už jsem se tady na to ptala, akorát se raději ptám na případné zkušenosti, jestli se to takhle někomu už taky stalo tak.A jestli to stačilo.
Další věc je , že jsem nastoupila 2.9. na HPP do jiného zaměstnani,ale jsem ve zkušební době. Konec poměru jsme podepsali k 31.10.a a teď jsem na OČR z důvodu uzavřené školy,a jelikož nikdo neví jak dlouho to trvat ještě bude, tak jsem přistoupila na ukončení ke kterém
u konci října, což je jejich dobrá vůle, mohli to ukončit hned,pokud se nemýlim. Zítra jdu k Mudr a vypadá to na neschopenku. Kdyby mi ji napsal od třeba až 26.10 (teď mám OCR) , bude mi běžet dál nemocenská, když vznikne v době trvání zaměstnání,ale od 1.11. už budeu nezaměstnana?
A jak to bude dál s ochrannou lhůtou , která mi vznikla nová z nového zaměstnání? Bude běžet v době neschopnosti nebo to na to nemá vliv?
Snad jsem to napsala srozumitelně.
Budu moc ráda za cenné rady.
@leejlaa Jsou tam dvě ochrané lhůty. První lhůta je být zaměstnána alespoň 270 dní za dva roky což splňujes. Ale druhá lhůta až 180 dní od ukončeného pracovního poměru se počítá doba posledního zaměstnání. Takže pokud jsi záměstnaná od1. 9 do 31.10 ochranná lhůta je 60 dní do nástupu na PPM. Pokud dobře počítám termín by jsi měla mít v březnu tím pádem podle mne nárok na podporu v mateřství mít nebudeš. I když budeš na nemocenské, tak se ochrana doba počítá od data ukončení pracovniho poměru. Třeba mne někdo opraví. Ale vím, že mne to takhle rekla paní přímo na socialce.
@hezz17 je to maličko jinak, ochranná lhůta , která popřípadě vznikla z toho původního zaměstnání se pozastavuje na dobu,kdy jsem zaměstnána jinde, tj to září a říjen , takže tyto dva měsíce neběží,a běží dál ta nevyčerpaná od listopadu. Jen spekuluju, jestli běží i v době nemocenské, nebo jestli je taky stopla,a běžela by dal po ukončení neschopnosti. Logicky bych totiž řekla, ze začne zas běžet od 1.11. ( už nezaměstnana) , ale ráda bych si to ověřila. Pořád mi není spoustu věcí jasných.
O to mi hlavně jde. Respektive na to se hlavně ptám 😁.
Každopádně je to nejspíš stejně passe, protože tady prostě nemusí být prokazatelné to otěhotnění v tom původním ( různé TP jak už jsem psala). Popřípadě je to hraniční k tomu 30.6 a tudíž se to dá brát za "neprokazatelné" jestli mi rozumíte. Já nevím co a jak detailně se zkoumá. Ale je tady tato varianta. Takže bud ochranna lhůta vznikla a běží od července, stopla se na 60 dnů ( září, říjen) , takže 120 dnů zbylé lhůty běží popřípadě od listopadu ( listopad+prosinec+leden+ kus února ) což už stačí. A další varianta je, když se budeme držet toho, že teda nevznikla, ale vznikla nova v novém zaměstnání,a ta je tak dlouhá, jako trvalo právě zaměstnání poslední , takže 60 dnů a teoreticky končí koncem prosince. Ale ja se tady právě ptám, jestli někdo neví, když budu v neschopnosti třeba do konce prosince, jestli tahle ochranná lhůta běží i v tuhle dobu, nebo jestli by zase běžela případně od ledna. Ja si myslím že je to blbost. Ze běží jak říkám do konce prosince (cca 28.12) , ať je neschopenka či není .Ale třeba to je jinak 😁🙈
Uz jsi mluvila s lekarkou? Zalezi urcite, ke kteremu dni ti potvrdi zacatek tehotenstvi. Je to hodne na hrane. Typuji, ze ti nic posouvat nebude. Takze ve hre bude varianta se 60 dny ochrane lhuty. A to je malo. Nemocenska ti pobezi az do porodu.
@marketa11112 pokud ji neukončím,a nenastoupim ještě jinam, tak ano 🙂
Mluvila jsem s lékařkou,a nemá problém potvrdit tři dny zpět, ovšem jak říkám, nemusí to stačit.
@leejlaa nevim, jak velka je sance, ze nekdo zamestna tehotnou. navic v teto dobe.
@marketa11112 to už nechte na me😁😁😁
@leejlaa no jasan. Tak treba budes mit stesti.
@leejlaa Ahoj. Par komentářů jsem četla, snad se vyjádřim srozumitelně 😂 Já byla v těhotenství na nemocenské a během nemocenské mi doběhla pracovní smlouva. Vztahovala se na mě ochranná lhůta těch 180 dní, s tím, že dny se "odečítaly" i po dobu nemocenské. Snad je to to, na co jsi se ptala a snad jsem to napsala srozumitelně 😂
@nikoulinka já myslím, že jde spíš o to, zda je uznatelné, že byla v době prvníhí PS těhotná. Záleží, zda se bere těhu začátek cyklu, nebo skutečné těhu. Pro mě věta, že žena musí prokazatelně otěhotnět v době zaměstnání, znamená, že minimálně musí být v polovině cyklu.
@nikoulinka děkuji 🙏🙏🙏❤️
Jsem zvedava na odpovedi.
Dle me (nazor, nerikam ze 100% pravdivy, snsd tu bude nekdo znalejsi). I kdyby ti vyslo, ze jsi otehotnela v te puvodni praci, tak ochranna lhůta je jen 180 dni a to ti az do nástupu na ppm nevyjde. Takze ppm nebude. A jak je to s neschopenkou netusim, ale rada si přečtu, co ti tu poradi.