Komu všemu hlásit změnu trvalého bydliště?

barumat
29. lis 2016

Ahoj, nemáte někdo tip na seznam, komu všemu hlásit změnu trvalého pobytu? Našla jsem něco, ale moc se mi to nezdá... Za sebe chápu zdravotní pojišťovnu, lékaře, sociálku, pracák, zaměstnavatele, banku, odbor dopravy kvůli evidenci auta. Ale našla jsem třeba taky že si musím udělat nový ŘP - proč, vždyť na něm adresa bydliště není?? Taky mě překvapilo, že bych to měla hlásit poště, prý kvůli televizi a rozhlasu? Dodám, že jsem byla hlášená u rodičů v bytě, teď u manžela v domě, tj. ani jedna nemovitost není moje. Jo, a ještě dotaz, tu změnu mám hlásit na úřadech nového bydliště, nebo starého? Nebo je to jedno? Mám v tom fakt hokej...

rebejsova
29. lis 2016

@barumat Byla jsem na tom stejně jako ty, hlásila jsem se od rodičů do bytu přítele. Ale řešila jsem fakt jen to základní, leckde mám určitě ještě starou adresu (beru to tak, že mi pošta případně přijde k našim). Měnila jsem občanku, řidičák se taky musí změnit, pokud se člověk stěhuje do jiného města (jinak nemusí). Na poště jsem nic nehlásila, to podle mě není potřeba, pokud nejsi majitelkou nemovitosti, jde to úplně mimo tebe. Občanku i řidičák jsem řešila v místě nového bydliště, u bank atd. je myslím jedno, na které pobočce to uděláš nebo kam pošleš dopis.

pet359
29. lis 2016

ahoj,
já bych tu poštu asi vynechala, určitě to platili dřív rodiče a teď to má manžel hlášené na sebe...myslím, že tyto poplatky se platí za nemovitost, ne za osobu, aby ses musela hlásit..no ŘP bych si asi vyřídila, když už budu běhat kvůli občance...tak je to jedno...ale taky mě zajímá, jestli si to vyřizuješ to odhlášení na jednom úřadě nebo v každém tom místě...myslím, že ten systém by měl být tak propojený, že by se to mohlo vyřídit na jednom úřadě.

rebejsova
29. lis 2016

pet359 Řeší se to jen v místě nového bydliště, člověk se nemusí nijak "odhlašovat" 🙂

jbg
29. lis 2016

Ahoj, nejjednodušší je zajít nejdříve na MěÚ místa nového bydliště. U nás mají na stránkách přímo uvedeno, jak postupovat - možná Ti to trošku pomůže http://www.trinecko.cz/zivotni_situace/index.ph... .
Musí jít s Tebou i vlastník domu či bytu (osoba, která je uvedena v katastru nemovitosti jako majitel), který potvrdí, že souhlasí s tím, abys měla v jeho nemovitosti trvalé bydliště. Pak dostaneš kartičku se změnou trvalého bydliště a s tou už chodíš po ostatních odděleních.
Určitě budeš potřebovat nový občasný průkaz, ŘP v případě, že měníš např. město (ne pokud v rámci města měníš jinou ulici), pak evidence motorových vozidel (sebou malý i velký techničák), také na oddělení kde se hlásí odpady (popelnice), zdravotní pojišťovna, lékaři, banka, příp. penzijní připoj., život. pojistka a všude, kde jsi hlásila trvalé bydliště. A samozřejmě i zaměstnavatel. A nakonec možná ještě jestli máš i nějaké věrností karty - teď mě napadá např. jenom DM. Snad Ti to aspoň trošku pomůže 🙂.

barumat
autor
29. lis 2016

@jbg Paráda, díky moc!