Nevím jak začít, v našem okolí je rodina má dvě holčičky 4 roky 6 let,,, žijou v nevhodných podmínkách všichni spej na jedné posteli nemaj koupelnu neteče jim voda,, stále se hádají děti furt pláčou, neposilaj tu starší ani do školky kvůli tomu že nemají na obědy, furt se hádají nemaj zaměstnání žádné,,, tak se chci zeptat je to dobrý důvod pro socilaku bude s tím něco dělat nebo se na to vykasle?? Děkuji za odpověď
Tak já někde četla, že pro sociálku není důvod odebrat děti, pokud doma rodina nemá tekoucí vodu a splachovací záchod. Což pro mne byl šok teda..... určitě je můžeš nahlásit, sociálka to musí prošetřit ....
@aguaverde cílem sociálky není odebírat děti, ale snažit se vylepšit situaci rodiny, aby děti mohly zůstat s rodiči. Ono se to asi těžko chápe, ale i týrané děti milují své rodiče a nechápou, proč by měly být odděleny od rodičů. Neví, že v jiných rodinách se žije jinak, obzvlášť, když nechodí do školy a školky.
Ale to je prací sociálky, posoudit, zda je to na odebrání dětí, nebo na práci s rodinou.
@betelgeuzz to sice ano, ale na druhou stranu je potřeba u takových rodin zazvonit a zahrozit. Alespoň je ohlídají. Pokud berou dávky, tak má stát skoro povinnost kontrolovat, kam ty dávky jdou. A protože rodiče mají takový životní styl, jejich děti z 99% budou v dospělosti stejné!!
@anve77
Uf, to mas teda zlu skusenost s najomnikmi. Kolko ti dlzia za najom? A za sposobene skody?
@betelgeuzz tak já to pochopit dokážu, dokážu pochopit rodinu která dělá to může, a přesto tu tekoucí vodu nezajistí (a přesto své děti milují) ale tam zas nedokážu teda pochopit proč ta sociálka kurňa jim neporadí a nenabídne dávky .... asi sem to blbě napsala, pro mne teda už je nepochopitelné že někdo tu vodu nemá (el je teda drahá to pochopím že rodiny na uplném dně nemají, ale přece ta voda je základ no)
@trdelnik234 Já jsem si platby hlídala každý měsíc,akorát ten poslední ( únorový) mi nedali a zdrhli. Celková škoda ( kontejner, zapojení plynu + elektřiny, kompletně zničený interiér ) škoda cca 40tis. A dalších 10tis za deratizaci...Dotáhli mi tam štěnice-svině jedny!!!! A jelikož v bytové jednotce je to obecné ohrožení musela jsem to řešit okamžitě....Achjo-ještě teď s tím bytem nejsem hotová😢
Do školky posílat nemusí, to přece není nikde dáno. Když je doma s mladším. nebo se pletu? možná leda předškoláka. A pokojíček taky snad nemusí mít. Ani ta tekoucí voda a splachovací záchod, ještě ted jsou podle výsledků sčítání domů lidí a bytů domácnosti bez připojení na sítě. Spíš se bude prověřovat ta celková sociální situce rodiny, pokud něco. jestli mají navařeno, jídlo, jestli nejsou děti podvyživené, zavšivené a tak.
Právě že je predskolak,,,, jídlo navarene maj jen když přijdou přídavky, jinak jedí chleba s máslem a pijou vodu s cukrem
A ty je nějak navštěvuješ, že tohle všechno víš? je to někdo z příbuzných nebo jak?
@anonimni1 tak moje děti teda pijou holou vodu, do školky starší půl na půl chodila 😃nechodila ,jak sebi chtělo, mladší víc nechodí než chodí pač se bojí že zas bude zastupovat její uč ředitelka a to je no comment.... předškolní docházka je povinná až od 1.9.2017 do té doby nemusí dítě chofit povinně .....ale teda jídlo je základ, hlady teda uplně asi nejsou , ale aspon kontrolu té sociálky by to chtělo
@anonimni1 Školka je ze zákona povinná až od září 2017,takže rodina v tomhle směru nic neporušuje.Chudoba rodiny nesmí být důvodem k odebrání dítětí, rozhodl NS už v roce 2011.
Ahoj. Na ospod je nahlas, i když si myslím, že ten o rodině už asi ví. Ospod děti kvůli jen těmto věcem neodebere. Ostatně ještě vcelku nedávno bylo normální žít bez tekoucí vody a bez elektřiny v jednom pokoji a nikdo se nad tím nepodivoval. Sami o sobě to děti nijak neohrožuje. Odebrání dětí je až poslední možností. Ospod situaci prošetří. Pravděpodobně dojde k závěru, že jsou děti ohrožené a s rodinou vypracuje individuální plán ochrany dítěte, ve kterém může například být, že rodiče zajistí pro dítě to a to, že začnou chodit do manželské poradny, k psychologovi, najdou si práci... Pokud to bude zlé, může se na ně dat soudní dohled - sociálka bude s rodinou pracovat intenzivněji a bude o práci informovat soud. Každopádně jim ten ospod poradi a zatlačí na ně. Ale nečekej zazraky. Myšlení a chování těchto rodin se mění jen těžko. Ospod pohlídá jen to nejnutnější. Bohužel na víc nemá prostředky. A pokud je tam citová vazba a dítě alespoň nějak prospívá, je pořád lepší nechat to dítě v rodině. Citová deprivace je svině. Byla jsem na brigádě v kojeneckém ústavu a pro ty děti to prostě není moc dobré. Ta rodina jim opravdu chybí...
Ještě jsem chtěla říct, že si myslím, že ze všeho jmenovaného ty děti zrovna teď asi ohrožují ty hádky.
Zrovna dnes jsem četla dobrou věc od Prekopové - děti hádka neohrozí, když vidí následné smíření. Ony se musí taky naučit řešit spory, a to se dá takto - když se pohádáte s partnerem před dětmi, pak je nutné se před nimi i usmířit, obejmout, políbit. Aby viděly, jak se řeší partnerský konflikt.
@anelamates ale pokud ty děti žijí v takovém prostředí jak je tu popisovano tak asi dost těžko jsou svědkem nějakého usmirovani...
To co jsem psala, byla reakce na příspěvek nade mnou. No a stejně, já prostě nechápu, jak to tak ta zakladatelka všechno ví. Něco mi na tom nesedí. Přece jen, pokud je cizí, jak může ty poměry u nich doma tak znát a hodnotit? Jo?
@anelamates Tak ona je hádka a hádka. Já viděla j rodičů i to usmíření po hádkách, ale ty hádky obvykle trvaly několik hodin, padlo v nich dost obvinění, sprostých slov, lítaly věci... A to všechno téměř každý den. Jako dítě jsem se bála a poznamenána se tím cítím. Jinak souhlasím s tím, že se dítě musí naučit řešit konflikty. Já si pod těmi hádkami z příspěvku představila to, co se dělo u nás doma. Pokud pisatelka bydli třeba na vesnici, tak je vcelku normální, že tohle o rodině ví. Já bydlím na vesnici a vím, kdo má prachy, komu často nezabývají peníze na jídlo, kdo je nevěrný, koho mlátí manžel, kdo má dítě v adopci, kdo má doma uklizeno, kdo má doma nepořádek, kdo zanedbává děti... A to se tu s lidmi moc nebavím. Ti, kteří se baví, toho vědí určitě mnohem víc...
Tak možné je cokoliv ovšem já bývám hodně nedůvěřivá. Třeba tak, že si říkám, že lidé, kteří takto žijí, si do domu cizí nepouštějí. A jak ona pak může vědět, jak spí, jak se stravují? Ale máš pravdu, že na vsi se toho asi ví víc. Třeba ty hádky, to, že někdo někoho bije, provalí se dřív gambler a tak. No nevím. Jestliže je tam ta situace vážně taková, pak je nutné, aby zakladatelka moc neváhala a šla situaci ohlásit. A je.
@anelamates Znám lidi, kteří takto podobně žijí a klidně si berou domů návštěvy, jim totiž na tom, jak žijí, nepřijde nic zvláštního. Nebo tyto informace vyplynou při rozhovoru s nimi. Hodně se člověk takhle někam dostane taky díky zaměstnání. Mě to přijde tak nějak normální, že někdo může o druhém vědět takové věci.
No ale myslím si, že když si berou domů návštěvy, kterým tohle nepřijde divné, tak ty o tom asi takhle nepřemýšlí. Mně se to prostě podivné zdá, tohle. Ale jak říkám, já dost nedůvěřuji. Jednoduše - bud tam přijdu, vidím to a nevidím na tom nic podivného, tedy tak žiji taky a pak není důvod o tom mluvit, anebo tam přijdu,vidím to a jsem v šoku, protože to normální není. Jenže takoví lidé se většinou stýkají se sobě rovnými. No nevím, nemá cenu řešit. jako jediné rozumné tu vidím nahlásit na sociálku, a pak se uvidí. Ono už jen ten dotaz, jestli je to dobrý důvod pro sociálku - jak důvod? Z toho mi něco čiší. Já prostě nevím.
@anelamates Myslela jsem to tak, že těm lidem, kteří tak žijí, nepřijde divné si do toho stavu někoho pozvat, protože nemají pocit, že žijí nějak "divně". Já jsem podobných prostředí viděla dost, takže v šoku obvykle nebývám, když se v takovém prostředí objevím. Nemám z takového prostředí kamarádky, ale nemám problém se ani s takovými lidmi bavit, pokud mi nic špatného nedělají, tak se chovám slušně a klidně pokecám. Sem tam mě někdo z nich pozve domů, většinou to pozvání přijmu. Dotaz na to, jestli je to důvod, se mi nezdá vůbec divný. Lidé moc netuší, co ten ospod vlastně řeší. Všem je jasné, že se má nahlásit fyzické týrání. Ale tohle vypadá spíš na zanedbávání a možná psychické týrání. Spousta lidí si není jistá, jestli tohle už je na nahlášení, nebo není. Ono i ta samotná sociální pracovnice je v tomto často dost na vážkách, co s rodinou řešit a co nechat být. Navíc on ten ospod jedná obvykle dost diskrétně, takže lidé mají dost často pocit, že vlastně nejedná. Chtěli by vidět nějaký razantní zásah, jenže ten přichází pouze v případě, že už je to opravdu děs běs. Takže pak mají pocit, že tohle vlastně ospod neřeší, že ho budou jen otravovat, sami sobě zbytečně přidělávat práci a výsledek nebude žádný.
Ahoj, myslím, že se tím bude při nejmenší zabývat. Pokud by šlo jen o dospělé, je to každému jedno, ale pokud jsou v takovém prostředí děti, tak tuto skutečnost minimálně prošetří. Nedávno jsem také nahlásila jednu rodinku na sociálku. Bydleli v mém bytě v podnájmu a zdrhli mi. Když jsem potom otevřela byt, málem jsem se vyvrátila. A taky jsem šla na OSPOD. Děti obratem odvezli na kožní. Určitě bych tam zašla. Matce navrhnou alepoň azylák.