Ahoj chci se zeptat na jednu věc. Nemůžu nikde najít na internetu. Pokud dvě ženy by žili v registrovaném partnerství lze zapsat na místo otce druhou matku do RL ? Tak aby tam byli dvě matky ?
@nikolamlyncekova Nic proti lesbám, ani registrovanému partnerství, ale toto je fakt už hodně přes čáru. Nicméně mluví se o adopci dětí homosexuálními páry, tak nějak se to asi musí pak zapisovat. Otázkou je, jak by to bylo v případě vlastního dítěte jednoho z nich.
V rodném listě jsou rodiče, takže ti, co dítě zplodili. Pokud matka uvést otce nechce, protože to jakože neví, je její věc, ale s jinou ženou těžko to dítě zplodila🙂 I kdyby ta druhá ženská při zplození asistovala, žádnou zásluhu na tom stejně mít nebude.
Pokud vím, tak ne. Kdyby se něco stalo s biologickou matkou, "druhá matka" je pro děti v podstatě cizí člověk a nemá na ně žádný nárok (aspoň toto hlásají ti, kteří bojují za práva druhého rodiče).
Zatím naštěstí ne.
@orisek56 proč naštěstí?
Já neříkám, že to musí být zapsáno hned v rodném listě, ale když spolu dvě ženy, nebo dva muži žijou, starají se oba, když se biologické matce něco stane, tak to dítě je sirotek a ta druhá na něj nemá žádný nárok, i když s ním celý život je a vychovává ho taky.
@adula000 tak ono to může být vyřešeno kdekoli jinde, nemusí to být zrovna rodný list, to už byla logika totiž docela znásilněná. Na druhou stranu, co když ta partnerka nemá dobré vztahy s prarodiči a dostane pak do péče dítě a brání ve styku s pravou babičkou a dědou? A nebo je ti registrovaní partneři budou rozvádět, to pak může dostat do péče to dítě i nebiologická makta? To bude pak taky terno. Nic není jen černobílé. Pokud dítě zplodí jen žena s mužem, tak se do RL mají uvádět jen tito dva, už jen kvůli genetickým nemocem,nebo pokud dítě chce pátrat, protože i ono má právo na své biologické rodiče, k čemu mi tam bude druhá žena, která s tím nemá nic společného?
@marcicek84 jenže nějaká závěť, zápis nebo něco, že v případě smrti chci, aby se o děti starala druhá žena, to nemá žádnou váhu a nikoho to vůbec nezajímá, že sepsaly takovou listinu.
Kolik je páru, kdy otec není biologický a v rodném listě zapsaný je, myslím, že hodně, tak nevím proč by stejná práva nemohla mít i u druhá žena, když se stará stejně, jako biologická matka.
@adula000
to neni uplne pravda,muze pozadat o styk s ditetem protoze se prokaze,ze o dite pecovala,dite ma k ni vazbu a preruseni kontaktu by nebylo v zajmu ditete
@zelenaesmolda no může požádat o styk, ale v péči ho mít nebude a jelikož to není rodinný příslušník, tak toto může soud s klidem zamítnout
Mám kamarády gaye,jeden je biologicky otec.dite mají v péči,matka se ho vzdala.a v rodnem liste jsou oba.
@adula000 myslím, že to přeháníš, vždy se bude rozhodovat v zájmu dítěte. Já proti gayům a lesbám nic nemám, ale některé věci jsou přitažené za vlasy. Dejme tomu, kdyby v RL tedy přibyly kolonka spolupečující osoba, pak ať tam je kdo chce, ale do kolonky otec mi to přijde právě to znásilnění toho pojmu, nic víc.
@marcicek84 když myslíš, soud ne vždy rozhoduje v zájmu dítěte.
já nevím proč by to nemělo jít ... je to dle mého stejná situace jako když si dítě osvojí nový partner/manžel matky, který taky to dítě přeci nezplodil😕 Buď přeš matriku, pokud dítě nemělo otce uvedeného v RL, nebo přes soud, pokud by se bio otec vzdal otcovství. Pokud to nejde, je to pěkná kravina.
Tak v RL nebývá vždy ten, kdo splodil... kamarádky dcera byla novým partnerem osvojena a protože neměla v kolonce otec nikoho, v pohodě ho tam dopsali... pokud projde osvojování homosexuálním párem, tak se to dle mne upravi..
Když dnes může být člověk bezpohlavni nebo si vybrat ze 40 druhů pohlaví, tak mi tohle přijde už jako prkotina...
Zatím bohužel ne.. Otce do rodneho listu uvadet nemusite, ale bohužel druhou zenu nejde. Problem je v tom, ze na dite pak partnerka nema zadny narok a v pripade ze by se s mamou ditete neco stalo, neni ani zakonym zastupcem.. Bohuzel zatim nezbyva nez pockat co ti nahoře vymysli.. Ja tedy doufam ze schvali i manzelstvi pro homosexualy ale i moznost adopce deti, s tim je pak spojeno toto.
Ikdyz kazdou chvili se to meni, mozna by stalo za to zeptat se na mistech kde maji i novinky.. Mozna by si partnerka mohla dite osvojit, ale bude k tomu třeba asi svoleni otce ditete, ale to uz jsou jen moje domnenky
@mimi1004 mě jde spíše o to kdyby se dítěti něco stalo tak aby i přítelkyně měla na dítě právo nic víc
@adula000 mě spis jde o to kdyby s dítětem cokoliv bylo nebo semnou aby přítelkyně měla na dítě právo
@adula000 přesně ...
@escapelle takže dvě ženy v RL možné je ?
@nikolamlyncekova Já to chápu, ale ten rl se mi nelíbí. Spíš kdyby tam byla kolonka pro registrovaného partnera, aby se tam dala tvá partnerka dopsat. Ale to je už úřední záležitost, mámy budete/jste jistě skvělé 😊
@mimi1004 no samozřejmě kdyby byla kolonka to ano já jej nevím kam se obrátit na takové věci a spis mě zajímalo teda jestli to vůbec nějak jde. Hlavně mi jde o to aby přítelkyně doufám ze později manželka měla nárok a právo na dítě.
@nikolamlyncekova bohužel to stále není běžná praxe,ale jde to.musí to jít přes soud a možná i záleží,na koho člověk narazí.ale jim se to povedlo.
@nikolamlyncekova co se obrátit na "dva tátové"? Oni to sice mají s dcerkami jinak, ale třeba by v rámci komunity věděli poradit nebo vás nasměrovat kam se obrátit👍
@zuzineckah no já si myslím, že kdyby to šlo, tak to mají tak zapsané taky, kolikrát zmiňovali, že když chtějí něco řešit ohledně druhé dítěte, tak musí mít plnou moc apod.
@adula000 jako já nepatřím do této komunity a musím přiznat, že v určitých věcech jsem konzerva, ale zrovna v tomhle nevidím jediný problém, jen předsudky a byrokracii. Podle logiky aktuální legislativy (a některých zachlazených názorů zde) by neměl být dopsán do RL žádný nebio rodič, a to nazvdory tomu, že to dítě vychovává, financuje, miluje a zajišťuje mu všechno, co rodina potřebuje 🙄 na hlavu... opravdu.
@nikolamlyncekova tezko,2 matky nikdy nesplodi spolu spolecne dite,ke splozeni ditete je treba zenu a muze,proto tam nikdo 2 matky nezapise