Dědictví. Máte zkušenost?

20. pro 2022

Ahoj všem, říkám si jestli tu s tím nemáte někdo zkušenost. Manžel má dítě z "mladí ', mají spolu špatný kontakt, ale jednou, dvakrát do roka mají. Sama vlastním nemovitost. Kterou ale již nějakou delší dobu splácí manžel. A máme spolu také dvě děti. Chtěla sem část té nemovistosti napsat na manžela - darem, s tím že ale chci, aby v případě že by se něco stalo s námi, tak majetek připadl jen našim dětem. Ne dítěti, které má manžel z předchozího vztahu. Bylo nám řečeno, že to nejde. Že ho nijak z dědictví domu nejde vyloučit. Že tomu zabráníme jen tak, že dům bude jen na mě. To se nám ale nelíbí. Není to spravedlivé. Co sem na mateřské 5 let, platí hypotéku manžel sám, i ostatní věci. Nemáte s tím někdo zkušenost? Jinak manžel je v rodném listě zapsaný i platí alimenty. Jen kontakt spolu nikdy moc neměli. Má svou rodinu, i jiného tatínka, tak nemá moc zájem. A už je větší takže si nejsou moc blízcí. Opravdu v tomto státě nelze říct, komu chci co odkázat.
Omlouvám se za anonym. Ale je to hodně osobní. Díky

bereni
20. pro 2022

Opravdu jen tak jak ti bylo receno, pripadne darovat hned svym detem plus vecne bremeno na vas…

eviicka
20. pro 2022

@bereni souhlasím, navíc pokud jste manželé, tak dům nesplácí manžel, ale hypotéka se platí ze SJM, takže když by došlo na lámání chleba, třeba při rozvodu, mohl by si svůj podíl nárokovat.
Jinak všechno co teď platí manžel, neplatí on, ale vy oba (pokud tedy zdrojem těch peněz není nějaké dědictví nebo tak), to je dobré mít pořád napaměti.

emamaira
21. pro 2022

Dítě je neopominutelny dedic. Vždy bude dědit alespoň nějakou část. To, že spolu téměř nejsou v kontaktu není důvod, aby dítě nedědilo.

autor
21. pro 2022

@emamaira chápu, ale dům je můj. Takže chci, aby ho dědily naše děti. Ostatní dedictvi nepopírám Nebyla jsem ho ještě před manželstvím. Manžel tu ale bydlí a ráda bych, aby bylo něco z domu i jeho. Což prostě v našem státě zřejmě nejde.

autor
21. pro 2022

@bereni s tím manžel nesouhlasí. Abych přepsala dům na ně.

autor
21. pro 2022

@eviicka dům jsem nabyla ještě než jsme se poznali. Ale teď už tu hodně let bydlíme společně. O dědictví jako takové mi nejde. Jen o ten dům. Chtěla sem ho darovat - částečně, s tím, že ho zdědí pouze naše děti. Ostatní majetek manželuv neřeším

bereni
21. pro 2022

A proc nesouhlasi aby dum byl na vase deti? No hele, jestlize na nej cast domu prepises tak zkratka to dite co nechcetete, aby dedilo tak dedit ze zakona bude. Muzete sepsat zavet, ale ta je napadnutelna a ve vasem pripade neni pro vydedeni duvod. Takze bud na deti nebo jen na tebe. A jeste jedna vec, je to morbidni uvazovani, ALE pokud umres driv nez chlap, bude dedit on a vase deti. Az umre on, tak ta jeho cast domu pujde do dedictvi a to “dite” zase bude dedit. Takze nejlepsi osetreni jedine darovat detem. Jinak v CR nic pravne a 100% neosetris.

levandule_k
21. pro 2022

Navštiv notáře, on ti řekne, jestli se s tím da něco udělat. Teoreticky, nemananželská dcera je neopomenutelný dědic, nelze ji jen tak vydědit, ale nikde není psano, že musí dědit nemovitost, ale zdědí jiný majetek, třeba hodinky Phillipe Patek nebo peníze. Kdybyste ji chtěli vydedit, tak má narok jako zletilá na 1/4 svého zakonneho podílu. Jako nezletila na 3/4 svého zk podílu. Jedním z důvodu vydedění je, že neprojevuje o zůstavitele opravdový zájem.

uzivatelkapetra
21. pro 2022

Máme to podobně, jen je dům výhradně manžela, kupoval ho, když už jsme spolu chodili, ale je to psané jen na něj a nějak mě to asi netrápí, prostě je yo náš dům i když je v papírech jen jeho jméno.
Kdyby se mu nedejbůh něco stalo dostanu polovinu a o tu druhou polovinu se podělím s dětmi rovným dílem.
Když se něco stane mě, tak je dům nadále jeho a jednou dětí.

drep
21. pro 2022

Já mám nějaký nemovitosti, nabyla jsem je před manželstvím. Jsem jediný vlastník, a přesně ze stejného důvodu mám závěť, že je po mně zdědil jen naše dcera. Manžela to mrzelo, ale já nedám kus svého bytu někomu, kdo mu ani nedokáže popřát k narozeninám

ekou
21. pro 2022

Ono ani dané dítě nelze "vydědit", jelikož dle zákona má nárok na určité % z dědictví...pokud si dobře pamatuji

vineta
21. pro 2022

Jde to, ovšem jen potud, pokud má manžel jiný majetek (respektive v době své smrti ! bude mít), který by odpovídal hodnotě minimálně povinného dědického podílu toho jeho prvního dítěte. Pak by šlo závětí ošetřit, že by dům (respektive část) připadl Vašim společným dětem a konkrétní jiný majetek tomu dalšímu dítěti (ale tady pozor na to, že muž může závěť kdykoliv měnit, i bez tvého vědomí, natožpak souhlasu, a taky majetek může v době smrti prostě už nebýt).
Pokud další dostatečně hodnotný majetek není, tak bohužel. Pro vydědění zde není vůbec důvod.
Jediná možnost (vyjma parád typu zřeknutí se dědického práva ze strany toho dítěte), jak dům ochránit pro tvoje děti, je manželovi nic nepřevádět a navrch sepsat závět ve prospěch svých dětí.

emamaira
21. pro 2022

Pokud je dům tvůj, tak manželovi první dítě nic nededi, ale jakmile by manžel dostal byť část domu, tak jeho dítě bude dědit. Samozřejmě je možné pak to dítě vyplatit - s jeho souhlasem.

emamaira
21. pro 2022

@bereni přepsat na děti taky není tak jednoduché, na dům ma hypotéku, takže by ty děti automaticky hodně zadlužila. Takové darování by musel schválit soud. Navíc je to hrozně nepraktické, když nemovitost vlastní dítě. A uz vůbec nevíš, co buď dělat, až bude dospělý, taky by jim mohl dům v 18 prodat a hotovo.

takyjedna
21. pro 2022

Jedině to ještě za svého života přepsat na svoje děti. Malé kontrakty s otcem nejsou důvod to dítě vydědit.

takyjedna
21. pro 2022

@uzivatelkapetra A když se rozvedete, tak pomažeš s igelitkou. Aspoň trochu trápit by tě to mělo. A nikdy neříkej nikdy.

uzivatelkapetra
21. pro 2022

@takyjedna s rozvodem nepočítám (i když samozřejmě nikdy neříkej nikdy)a mám tu už pár let prokazatelně trvalé bydliště, s úplně holou (!) bych neodešla.

irmamala
21. pro 2022

Pokud na tom manžel vyloženě netrvá, nechala bych to, tak jak to je. Nebo proč je to pro tebe tak důležité? Aby manžel měl nějaké jistoty, v případě rozvodu? Když prokáže, že dům financoval, určitě by s holým zadkem neodešel. Nevíš, co se může stát a ty se budeš muset dělit s "cizím" člověkem o vlastní dům.

takyjedna
21. pro 2022

@uzivatelkapetra Trvalé bydliště je pouze evidenční údaj, nic víc. Rozhodně se s tím nepojí právo na nějaké majetky. Láska je láska, ale tyhle věci by měl mít člověk posychrované. Ale dělej jak myslíš, mně je to ve finále úplně fuk.

betelgeuzz
21. pro 2022

@takyjedna a ty bys dům, který jsi vlastnila před manželstvím, nechala částečně přepsat na manžela?

levandule_k
21. pro 2022

@betelgeuzz Tohle je strašně citlivé téma, ale faktem je, že @takyjedna má pravdu, @uzivatelkapetra by šla s igelitkou, možná s pár drobnýma a není to pro ni výhodné. Kdyby dům manžel koupil v době trvání manželství, tak je součástí společného jmění manželů. Tady ten dům byl kupován s myšlenkou, je to pro nás. Já bych se třeba necítila úplně komfortně v domě, který není ani trochu můj a měla bych tendenci si dělat zadní vrátka. Já bych třeba nechala část přepsat na svého současného manžela, ale kdyby mi to někdo řekl před pár lety, tak si zaťukám na čelo.

vineta
21. pro 2022

Ono je tohle stejně vostrý, protože člověk může vymýšlet jak chce a život stejně dokáže přinést situace, který nečeká… není třeba žádná velká vzácnost, že až v dědickým řízení rodina zjistí, že tatínek má dítě i “jinde”, s nárokem na dědictví…

betelgeuzz
21. pro 2022

@levandule_k Já neříkám, že nemám pravdu, ale podívej se na to z druhé strany, Zdědíš dům po babičce, vdáš se, přepíšeš půlku na manžela a v případě rozvodu se s ním budeš dohadovat o dům, který byl dříve tvůj. To bych zase nechtěla já.

takyjedna
21. pro 2022

@betelgeuzz Pokud bysme v něm dlouhodobě žili a manžel se výrazně podílel, nejenom finančně, na jeho chodu a zvelebování, tak samozřejmě🤷 U nás v široké rodině jsou takové věci běžné. Manželé nejsou návštěva.

levandule_k
21. pro 2022

@betelgeuzz Z dědictví bych nepřepisovala, ale tady to byla koupě, takže kdyby se napřed vzali, tak je to sjm...

betelgeuzz
21. pro 2022

@takyjedna ne, manželé nejsou návštěva, ale vyplácet ho z mého domu bych pak nechtěla. V mém okolí to zase běžné není. A ani já bych nečekala, že majetek, který si muž do manželství přinese, nebo zdědí, mi bude přepisovat.

kiluau
21. pro 2022

Když umřel můj děda, jeho dcera z prvního manželství nedostala vůbec nic. Před lety ji nechal vydědit, ale i tak se to dost řešilo. Mám za to, že se dokazovalo, že mu s ní byl zakazován kontakt a že ona sama o něj též neměla zájem. Ještě se jí (dcery) ptali, jestli ví, že ji nechal vydědit a odpověděla ano. Prý kdyby řekla, že o vydědění nic neví, dědila by. Je smutné, že svůj vlastní majetek nemůžeš odkázat komu chceš. V Americe bys ho mohla odkázat i křečkovi.

j.a.n.i
21. pro 2022

@uzivatelkapetra Kdyby se mu něco stalo, tak rozhodně polovinu nedostaneš, ale budeš se s dětma dělit rovným dílem o celý dům.

j.a.n.i
21. pro 2022

@takyjedna Když budou žít v nájmu, tak taky půjdou s holou... naopak pokud je dům na hypo, tak by @uzivatelkapetra měla nárok na část z toho, co za dobu manželství šlo na hypotéku.

autor
21. pro 2022

@irmamala protože to byl starý dům, který manžel krásně sám zrekonstruoval. Z dílny udělal nádhernou loznici a podobně. Vše dělá sám. Dřevěnou pergolu, krytý bazén, záhony, terasu.. myslím, že by si zasloužil aby mu tu něco patřilo a nemusel nikde nic dokazovat.