Psík vrčí na roční holčičku, máte zkušenost?

luca9pelaku
2. dub 2015

Ahoj.. Takže.. Máme 12 měsíční holčičku a 4 letého krasavce (psa) Archieho.. Mám takový problém.. Většinou jde o večery, když pes má svou hračku a nebo jen tak leží.. Malá kol něj projde, nebo konkrétně za ním a on si zavrčí.. Není to zlé ani agresivní vrčení.. Jen takové varovné.. Máte někdo zkušenosti? potřebuji rady, né zákeřné kecy.. Děkuji moc

petrasipkova1
2. dub 2015

Neporadím, ale snažila bych se je od sebe držet dál, a byla hooodně opatrná, než malá vyroste aby měla rozum. Mám taky doma psa, trochu neurotického goldena a bojim se jak to bude s miminem. Na naší platí říct zvýšeným hlasem " Co to děláš " ? Je to znamení, že se mi nelíbí co dělá, a okamžitě přestane, máme to tak už odmalinka. Doufám, že až se narodí malá, že to proběhne hladce, ale obavu teda mám, hlavně z toho, že náše Endi není pohodářka, ale šílenej stresař a janek. Myslím, že pokud takhle varuje, tak mu není přítomnost malé příjemná, jsem zastánce toho aby měl pes klid, takže budu děti učit, aby psa neotravovali, pokud si nechce hrát a spinká, nebo leží. Nějak jemně mu ukázat, že malá není nebezpečí, a že je prostě v hierarchii výš než on, takže si tohle nemá dovolovat. ale jak ? snad poradí někdo kdo to má za sebou, moc mě to zajímá.

marton
2. dub 2015

@luca9pelaku ahoj,nejsem odbornice na psi,ale náš terier to dělá taky.A to nejen večer.Když chce mít klid nebo si prostě něco hlídá a kluci projdou hdně blízko,tak zavrčí.Obyčejně stačí ,aby ho manžel napomenul 🙂 .

roozenka
2. dub 2015

A je ve svem pelisku? Hlida si svoje a nema k male jeste respekt. Doporucuju proste oba hlidat, aby mala k nemu nelezla a pokud to uslysis to vrceni, tak hned okriknout. A jinak je v pohode?

sarriku
2. dub 2015

to mi se vstávalo u našeho psa taky, ale ne v souvislosti k dítěti. Třeba když jsem ho chtěla vzít z gauče od televize a přenést do pelíšku v pokoji, tak vrčel a nechtělo se mu z tepla. Dostal sjeba a byl klid:-/
asi ještě nemá k malé respekt, tohle se mi nesmí dovolit☹

tilickova
2. dub 2015

Řešili jsme podobný problém - moje mladší neteř versus náš pes - kříženec BSP. Kdykoli se přiblížila, zahučel. Taky to nebylo "to" vrčení - agresivní před útokem. Jediné, k čemu jsme dospěli bylo to, že jsme se ze všech sil snažili , aby se potkávali jen v naší přítomnosti. Bylo to ztížené tím, že malé se od mala všechna zvířátka líbí a chce se s nimi mazlit. Dneska si myslím, že náš pes reagoval jednak na to, že si s ní nevěděl rady. Malé děti mívají občas trhavé pohyby a psovi (jakožto šelmě) se to prostě nelíbí. Navíc, dítě je zvědavé a on chce svůj klid, svůj prostor. Zhruba tak před rokem jsme zaznamenali změnu. Tehdy jí už byly tři roky, měla koordinovanější pohyby, taky už byla vyšší a přesahovala mu přes hlavu. Jednoho dne přestal vrčet a začal si k ní chodit pro mazlení. Takže dnes jsou kámoši a malá ho může krmit i z ruky a on se s ní chodí šmudlat. To ale neznamená, že pořád nejsme ve střehu. Chce to vydržet a i malou vést k tomu, že má psovi nechat jeho klid a ono se to srovná. Držím palce!

luca9pelaku
autor
2. dub 2015

@roozenka...... neni v pelíšku.. je s nama v mistnosti.. =o) kde jsme my, je i on.. je to součast rodiny.. jinak je to stastnej pes.. ja nemuzu rict, ze by ji nemel rad.. on nescetnekrat za den prijde olizne ji.. prinese ji svou hracku.. ale pak jako kdyby prepnul a uz nechce aby k nemu chodila.. ja si myslim, ze vsechno je ok, kdyz je po jeho.. (tim myslim to chozeni k nemu.. kdyz chce on prijde za malou, kdyz nechce neprijde a ani prijit nesmi) takhle bych to chapala

luca9pelaku
autor
2. dub 2015

@petrasipkova1 .... on neni takovy.. on ji mam rad.. to je videt.. jen kdyz chce mit prostor tak mu ho musime dat.. a ja dceri take rikam ze to nesmi a ona kolikrat zacne plakat, protoze za nim chce a nemuze.. je to takovy tezky =o(

luca9pelaku
autor
2. dub 2015

@sarriku ..... my ho za to taky karame.. ale zdruhe strany mame strach, kdyz mu vyhubujeme (coz delame), aby se pak nemstil na dceri.. to nikdy neudela.. ale clovek musi pocitat se vsemi + a -..

roozenka
2. dub 2015

@luca9pelaku ja myslela, jako jestli na ni zavrci, kdyz je na svem miste. No, je to tezke, asi jeste neprijal jako sveho panicka, sice ji ma ve smecce, ale ma navrh. No, holt asi vam nezbyde nic, nez hlidat. ☹

mantaray
2. dub 2015

Myslím, že tu všechno bylo řečeno. Chce svůj klid a prostor a jinak to neumí říct. Taky nemáme vždycky na všechny náladu..Navíc má dceru zatím na salámu, není to pro něj autorita. Náš pes AST to udělal zatím jednou, ale právem, protože na něj syn šlapal. Děti by se měli brzo naučit nechat psa být pokud nemá náladu. Vidím sama, že to není tak jednoduchý jak jsem si myslela, ale musíme v zájmu všech. Jinak je to moc krásnej kus psa! 😉

luca9pelaku
autor
2. dub 2015

změna.. začíná na ni vrčet čim dál víc.. teď je to spíš už ze žárlivosti.. nevím si rady, tedy vím ale to mi trhá srdce.. ☹ 😢

marton
2. dub 2015

@luca9pelaku je to těžký,ale budete ho muset "srovnat".A jak píší holky,hlídat i malou.

lamiaaa
2. dub 2015

Co asi jiného poradit, než velmi důkladný dozor? Psi (kor větší plemena, která, když se zakousnou do nohy nelze setřást jako třeba čivavu) a děti dohromady, to je vždycky velký riziko, a podle mě tím větší, když první je v rodině pes a až pak dítě.
Teď čtu, že vrčí čím dál víc...jako v tomhle případě bych si už opravdu ujasnila, jestli je pro mě důležitější pes nebo dítě a zvažovala dát psa z bytu/domu pryč (máte zahradu, kde by mohl být? Nebo nějaké příbuzné, známé, kteří by si ho vzali?)
Možná ti dání psa pryč přijde jako zbytečně radikální řešení, ale já bych se nerozmýšlela, nebudu přece čekat, až se něco stane 😢

barulina
2. dub 2015

je to velky pes. necekalj bych,pokavad se teho chovani k male i pres vasi snahu zhoŕuje. ja mam civavu a i ten by letel. dite je 1. nastesti a dekuji za to nemusim toto resit,mas civavajj je zlaty,snad ani stekóut nebo zavrcet neumh

kamino
2. dub 2015

@luca9pelaku to je CSV ? Ma alespon zakladni poslusnost? Nas pes na sve dva pelechy,kam si zaleze,kdyz nechce byt rusen. Prcek od malicka vi,ze Komisek je v domecku a tam se nesmi. Parkrat take zavrcel,ale vzdy,kdyz dite porusilo pravidla. Cim je starsi,tim je to pohodovejsi. Urcite bych se snazila nastavit hranice,predchazet ozehavym situacim,kdyz vidis,ze pes neco zvyka,odeslat ho s tim na misto,nenechat malou,aby na nej padala a podobne.. Jestli je to CSV,tak jejich povaha je trochu jina nez u beznych psu a urcite bych se poradila s chovatelem,ci na poradne treba Rudy Desenskeho..

mispula19
2. dub 2015

Dle mě dává prostě jednoduše najevo, že zrovna nemá náladu, chce mít klid, respektovala bych jej a dávala bych pozor, aby jej malá zbytečně nerušila. Já mám doma Německou dogu, neznám k dětem lepšího psa, zbožňuje všechno živé, ale nedovolím, aby si z ní malý dělal polštář, lezl jí do pelíšku apod., respektuji i její klid a její soukromí. Určitě bych ale nekárala psa, spíše bych vysvětlila staršímu dítěti, co a jak a hlídala si prďošky. Ten psík totiž nemá jinou možnost, jak dát najevo nespokojenost, jen se brání a na pánech je jeho přání vyslyšet. Právě přehlížení těchto signálů vede často k útokům ☹ zas nevidím důvod, proč je s dítětem stranit nebo oddělovat. Když bude stát o jeho přítomnost, vždycky může přijít 🙂 hodně štěstí, já už se hrozně těším, že náš chlapeček bude s naší psí holčičkou velký parták.

mispula19
2. dub 2015

a popravdě pokud pes dal najevo, co je mu nepříjemné a dostal za to akorát vynadáno, ani se nedivím, že se to horší, jak by taky ne ☹ on Vám to nemůže jinak říct a Vy místo, aby jste jej vyslyšeli na něj řvete, to nejí dobře. Pes nemůže brát jako autoritu malé dítě, které z něj nemá rozum. Dát psa pryč je samozřejmě to nejjednodušší, ale i nejpodlejší a nejpohodlnější řešení. Zkuste ho pochopit a určitě budete společně super parta.

wahu
2. dub 2015

Máme křížence, pravděpodobně je tam tak ČSV, je to přírodní plemeno, takto komunikuje.. Vrčením dá najevo nelibost. Je potřeba si uvědomit, že i pes potřebuje svůj klid, u nás doma neštěstí vše v pohodě, syn se velmi brzo naučil, ze když pes zavrčí, má ho nechat v klidu.. Jinak náš je trpělivý a to hodně, jak se synem, tak s druhým psem. Samozřejmě je ale nenechávám bez dozoru. Add2 psavi je potřeba důvěřovat (vychovanému a socializovanému psovi), pokud mu pán neduveruje, pes cítí nervozitu a může reagovat víc podrážděně. Jinak určité se poradit s p. Desenskym, jak už bylo psáno výše..

petruszkaa
2. dub 2015

Prosim vas, pes se opravdu mstit nebude na diteti...nema druhou signalni soustavu, msta je domenou pouze nas lidi. Pes jedna pouze instinktivne, chce svuj klid a prostor.

myskaol
2. dub 2015

Ten pes pozná, že se jedná o dítě a proto si "vyskakuje", zkouší co si může dovolit.... svým způsobem vychovává... chce to psa okřiknout, ale nebít !
Pes si myslí, že když je to dítě tak je šéfem on... psi to tak mají postavený, vždycky je nějakej pes vůdce smečky...
Každopádně chce to, aby když jsou spolu je někdo hlídal.... Hlavně u žrádla!

mispula19
4. dub 2015

@myskaol jakože si pes masíruje ego na dítěti jo? 😀 řídit se Vaší radou, tak tu máme další smutné napadení psem ☹ Nechci rýpat ani být zlá, ale kdo nechce pochopit povahu a chování psa, nechť si ho ani nepořizuje ☹ Přehlížení zcela jasných signálů vede vždy k nejhoršímu

soleilll
4. dub 2015

@luca9pelaku My máme sice fenu, ale běžně, když např. žvýká kost a dítě se k ní přiblíží, zavrčí. Dělá to i na nás dospělé, ale od štěněte jsme ji vedli k tomu, že my máme právo jí cokoli z huby vzít - takže i tu kost. Ona si svou kořist (ale i hračku) chrání a upozorní na to, ale to nemusí znamenat, že po někom vyjede. Ta naše u toho totiž vždycky vrtí ocasem a když nazná, že ji už otravuje moc, odnese si to bokem.
Takže bych radila být samozřejmě ve střehu a oba hlídat - pes nesmí ani náznakem vyjet po dítěti, ale i dítě se musí od mala učit, že některé věci patří psovi a na ty se nesahá. Určtě to bude dobré a za pár měsíců už budou lumpačit spolu.

padura
4. dub 2015

ahoj, chlap dela se psy cely zivot, tak jestli chcs poradit, pis klidne IP, ja se optam 🙂. Jinak chlap ma celkem tri psiky. Pomaha i s nenapravitelnymi a tyranymi psy z okoli. Kdyz venci vsechny psy, bere si s sebou i nasu rok a pul starou dceru a jakykoliv projev agrese resi ihned radikalne na miste. Totiz, kdyby respektoval to, ze na ni jedou zavrci, oni si pomysli, aha, tak alfa to toleruje, tak je to v poradku a priste bude horsi....Co se tyce jidla, tak pes si musi uvedomit, ze je posledni ve smecce a kdyz si mala usmysli, ze si vezme jeho kost, musi ji nechat, vrceni nepripada v uvahu. Jeden psik je s nami trvale v domacnosti a spi pod posteli 🙂. Tohke si ale se psem vyjasnit opravdu vyzaduje zkusenosti. Porad je treba myslet na to, ze pes je selma a jejich projevy a usporadani se ridi trochu jinymi pravidly. Kdyz mel naposledy manzel v peci agresivniho a nezvladatelneho psa, tak po te, co na nej zautocil, na nej zautocil taky, ovsem razantneji. Nic pro slabe povahy, ale psik od te doby manzela posloucha jako hodinky, ale to samozrejme neni vas pripad. Ono, totiz takovy projev agrese, vyzaduje adekvatni zakrok, tady pamlsky a dobre slovo nepomuzou. Pokud psik vrci na dite, je treba to resit, urcite to nelze tolerovat, ale resit se to da. Poradte se ale s nekym, kdo ma zkusenosti... rady typu, dejte psovi soukromi a pohladte ho, jsou sice moc mile, ale rozhodne neresi vasi situaci.

myskaol
5. dub 2015

@mispula19 se psem jsem vyrustala a segra ma chovatelskou stanici, mezi psy jsem porad, nejspis o tom taky neco vim... Pokud psa mlatite za to, co je v prirode dane, mela byste ho radsi dat pryc...

mispula19
5. dub 2015

@myskaol já jsem mezi psy celý život, pátým rokem se pohybuji mezi chovkama, to ovšem nevím, proč bych měla zmiňovat. Někdo může mít psy celý život a bude se k nim chovat jako hovado a jiný bude mít prvního a pochopí mnohem více, než druhý za celý život... já na psa nikdy nevztáhla ruku, neměla jsem důvod a taky to nikdy neudělám. Nevidím chybu ve psech, nýbrž v pánech.

myskaol
5. dub 2015

@mispula19 jak si kdo psa vychova takovy to ma...

camelinka
5. dub 2015

@mispula19 sorry,ale @myskaol ma pravdu..... pes bere dite jako stene, tzn. nize postavene, nez je on, proto to chce osefovat a hlavne hlidat....mam dva maly psiky a ikdyz jeden neni na deti,zavrci si, tak dobre vi, ze kdyby dceri neco udelal, byla by to posledni vec,......
Chce to holt hlidat, kdyby bylo nejhur tak na nejaky cas oddelit, nez dite povyroste...prusvih je hned...a hlavne mit psa dobre vycvicenyho, socializovanyho a vuli diteti ho nezacit zanedbavat...

mispula19
6. dub 2015

ano, jak si kdo psa vychová, takového ho má. Moje fena je třeba zrcadlo mě samé, i proto si s ní tak skvěle rozumím. Mě ale prostě příjdou smutné rady dát psa pryč nebo ho k dítěti už nikdy nepouštět, když pes se jen vyjádřil, že mu něco vadí. Je něco jiného kdyby na dítě vrčel často, ale většinou se tak dělo večer, když pes ležel nebo měl hračku, tedy nejspíš i po večeři kdy chtěl klid. Vrčení často přechází ještě další signály (otočení se zády, pohledy psa, ...), tohle mohlo být přehlídnuto a psa si někdo všimnul až když zavrčel. Já bych po psovi rozhodně neřvala ani ho netrestala. Dítě bych si vzala, psovi bych dopřála svůj klid a vrčení bych komentovala s lehce ironickým tonem "aby jsi se nezbláznil ty mručoune"...

kamino
14. dub 2015

@luca9pelaku Tak jak to pokračuje? Změnili jste něco?

zo_ja
14. dub 2015

Psy na děti, když se jim něco nelíbí, reagují dvojím způsobem: buď jim jdou z cesty, nebo jdou do agrese - vrčení je první varovný signál a je moc dobře, že pes vrčí.
Velký pes v bytě má málo místa, nemá moc kam odejít.
Takže bych dbala toho, aby jeho místo/terirotorium, nebylo narušeno. Vím, že se to snadno píše, s batoletem těžko dělá, ale může nemže mít ten pes svoje místo v jiný místnosti, kam může odejít a zavřít za ním, nebo v chodbě, nebo prostě tak, že má klid? Pokud žije s vámi vevnitř, tak asi přes den je vzhůru a v noci spí? Tak večer chce třeba už svoje. Pokud je kastrovanej, tak jsou psi často nevrlejší ap.
Co je to za plemeno? NO s něčím?
Jinak fakt bacha, když vystartuje NO, nestihneš vůbec nic, jdou po krku, může to být fatální.
Neznamená to, že ji nemá rád, ale že třeba chce klid.