Má tu někdo manžela účetního

lobella
28. bře 2019

Ahoj vsem, je tu nekdo, jehoz manzel/manzelka pracuje jako ucetni v soukrome firme? Manzel pracuje v male firme jako ucetni, ale ma na starost i personalistiku zamestancu svych klientu, danove poradenstvi. Zajimalo by me, kolik casu vasi partneri travi v praci. Manzel pracuje od 8 rano do 5 vecer, ale kdyz je lepsi obdobi (letni prazdniny) chodi domu na 6-7vecer,kdyz je blbe obdobi (zbytek roku) chodi domu po 8 vecer. Mne to vytaci, prescasy se neplati, takze si ani neprilepsime. Rika, ze je to normalni v tomto zamereni, ze je obdobi dani. To je ale snad ceky rok, porad neco. Mame doma male mrne a jsem tu sama na vsechno, nejvic me stve, ze nema na malou skoro cas. O vikendech pracuje take, takze naplanovat vylet nehrozi. Takze mam malou i pres vikend. Jak moc je toto zamestnani casove narocne? Manzel je chronicky odkladac veci na co nejzazsi termincoz tomu celemu pritezuje. Dekuji za vsechny nazory a zkusenosti.

j.a.n.i
28. bře 2019

Asi takhle, spis to nechce resit a vlastne ani byt s rodinou. Protože kdyby chtel, tak si to zaridi. Muj tata vzdycky tvrdil, ze velka část tech jsou v praci dele bud nepracuje efektivne nebo tam byt chteji. A neco na tom bude, vedl firmu o 25 lidech, resil smlouvy s odberateli, jezdil po jednanich, tesil personalistiku a krom konferenci nebo kontrol na stavbach byl vzdy ve 4 doma a venoval se nam.

mataharyy
28. bře 2019

U účetních je blbé období kolem daní, což je buď jednou za rok, nebo jednou za tři měsíce... Ale je to práce, kterou když si dobře zorganizuješ, tak není tak časově náročná... Ale jak píše J.a.n.i, je to o tom co chceš, není normální být v práci zdarma (pokud není opravdu potřeba), zvlášť když máš doma rodinu... Já se účetnictví začala věnovat (pravda jen okrajově) právě proto, že je to něco co si lze dost organizovat podle sebe, až na březen, to jsem ráda že jsem ráda :D

lobella
autor
28. bře 2019

@j.a.n.i take si to myslim, tvrdi, ze nejsem z oboru a vubec nevim, jenze to je danove priznani, ktere zacne po vanocich a konci v pulce cervence, do srpna klid a pak zas predaudity a audity az do konce listopadu a jede to znova, ja jsem nazoru, ze kdyby chtel a delal efektivne, chodi dom max o hodinu dyl ale ne o 3

anetka1701
28. bře 2019

Hele ve středu jsem mluvila s naším externím účetním co nám dělá mzdy a ten říkal že domů chodí kolem 8mý... Já dělám personalistiku a dělám tak 30 hodin tejně a ještě to tlačím po nocích... Účetní oddělení u nás má 4 lidi :D :D :D Je to náročná práce... Ale jestli nestíhá, tak by si měl najít jinou firmu nebo výpomoc...

sudylichozrout
28. bře 2019

@j.a.n.i zalezi na oboru. Jsou obory, kde se sice pracuje efektivne, protoze je to treba kreativa, ale stejne se zapejkas a delas dele. Mnoho lidi nechce treba odchazet od rozdelane veci, kdyz ma zrovna tvurci. U ucetnich jde asi spis o to, ze maji uzaverky a v tech se zkratka maka, konec prace, nekonec prace. A nelze to hazet na neefektivitu toho daneho cloveka, spis mozna na spatny management, protoze je tech lidi malo a nestihaji.

bervidova
28. bře 2019

my jsme organizace 100 zaměstnanců a paní je tam klasicky 7-15:30 hodin. Jestliže je tam někdy dýl, tak jen aby si nadělala náhradko kvůli vnoučatům,tím se netají a v 95% pracovních dnů chodí domů tak,jak má o půl 4 -končíme stejně,takže se potkáváme u "píchaček"

sudylichozrout
28. bře 2019

@lobella hodne zen by doma chtelo muze, ktery vydela sto tisic mesicne, do praxe odchazi na desatou a vraci se ve tri. Takovi muzi jsou, ale je jich zatracene malo, takze ten zbytek musi holt hakovat, aby rodinu uzivil, kdyz chybi druhy prijem. U ucetnich jsou horsi a lepsi obdobi, takze celkem chapu, ze sedi v praci dlouho. Spis by me stvalo, ze to nema nijak placene. Tedy pokud tam neni neco ve stylu povyseni, kdyz ted ukaze, ze za to umi zatahnout bez kecu. Pokud toto nehrozi a dela vic neplacenych prescasu, nez povoluje zakonik, asi bych s nim hodila rec.

cumaceka
28. bře 2019

@lobella Ahoj, jsem v pozici te, rekneme, klientske organizace pro kterou Tvuj muz pracuje, a muzu naprosto cestne potvrdit, ze se nezastavime ani u nas, ani u firmy, ktera nam ucetnictvi zpracovava. Nemyslim si, ze keca. Pokud je to soukroma firma, situace je uplne odlisna od toho, kdyz nekdo dela ucetni pro nejakou organizaci in house, zalezi take, jestli prave jenom uctuje bezne vydaje, nebo maji napr. evropske projekty atd. Predpokladam, ze si chteji udrzet stavajici klienty, takze casto to proste neni ani o jeho momentalnim rozhodnuti, ale delat proste musi. Pokud je to ale u nej prave nejak takhle, mel by za to byt urcite adekvatne odmeneny, dobri ucetni maji cenu zlata. Stejne tak byste si to meli doma nejak nastavit, aby napr. o vikendech pravidelne nepracoval, ale prijde mi, ze to by mel hlavne on chtit, ne, ze ho do toho budes tlacit. Copak ho to nemrzi? Jak jste to meli pred ditetem?

lobella
autor
28. bře 2019

@cumaceka jsme spolu 5 let a je to snad horsi a horsi, problem je, ze neni ranni ptace, do prace vecne pozde, podle mne zacne delat az po obede a proto nestiha, coz me vytaci jeste vic...kdyz jsem byla tehu, porad reci, ze promluvi se sefem, ze bude rodina a nemuze chodit domu takhle, ale nic se nezmenilo, jeste ted je v praci...

ivis04
28. bře 2019

Nevim, kolik ma tvuj muz lidi na starost. Ale ma tchyne, dela ucetnictvi cely zivot. Delala v ucetni firme + delala ucetnictvi par lidem okolo na zivnost. Stihla se pro tom vzorne postarat o sve 3 deti a nasledne "litat" kolem 7 vnoucat. Nyni uz je v duchodu, ale par svych klientu si jeste nechala. Ano, jsou horsi obdobi, ale urtite ne tak nejak celorocne. Myslim si, ze bud neni tak vykonny, jde mu to treba pomaleji a nebo se fakt holt vyhyba 🤷‍♀️

lobella
autor
28. bře 2019

@sudylichozrout ja po penezich neprahnu, nasi zili od vyplaty k vyplate, tata hakoval, ale cas mel na nas vzdycky i na mamu, proste rodina na prvnim miste, muj chlap si mysli, kdyz mi koupi neco dobreho k snedku (cokolada, dzus), ze tim nahradi ze neni s nami, ale o tohle ja nestojim a nevim, jak mu to vysvetlit...pak mam prcka 24 hod denne, zadne hlidani nemam a hlavne on se venuje minimalne i pres vikend a dite tatu potrebuje

cumaceka
28. bře 2019

@lobella to me mrzi ☹ zkus to vydrzet do pristiho tydne, kdy jsou posledni terminy na danova priznani, a pak mu dej nuz na krk, chapu, ze Te to stve

ninive211
28. bře 2019

Před MD jsem dělala v účetní firmě (asi 10 zaměstnanců), dělali jsme účto i mzdy klientům, některé z nás byly specializované na mzdy (ty dělaly mzdy velkým firmám o hodně zaměstnancích), většina z nás ale dělala normálně finanční účto + třeba drobné mzdy menším firmám o pár zaměstnancích. Měli jsme flexibilní pracovní dobu,já chodila cca na 7 a odcházela jsem před 4 po většinu roku, jen fakt v období závěrek nebo den dva před dépéháčkem jsem tam byla třeba někdy do pěti, výjimečně do šesti. A ještě víc výjimečně jsem něco dodělávala z domu večer, to když se dodělávaly závěrky a bylo zpoždění ze strany klientů,že něco nedodali včas, tak aby se to stihlo v termínu. ale fakt výjimka. Přesčasy se nám tedy platily anebo byla možnost vybrat na náhradní volno (to jsem využívala já, měla jsem pak hned pár dní nebo půldní volna navíc, ono 20 dní za rok je nic), bez toho by jim tam nikdo nedělal, zas tak extra nás tam neplatili a s holkama jsme se shodly, že nejsme charita a pracujeme pouze do výše své mzdy. Co jsme se tak mezi sebou bavily, tak mi přišlo, že jsem tam mívala přesčasů skoro nejméně, tak do 20h měsíčně max i v období největšího frmolu (duben-červen), jinak spíš tak šul nul, max. do 10h. Holky mzdovky toho měly jeden rok, kdy byl velký problém sehnat někoho kvalitního na výpomoc, třeba i víc jak 50h přesčasů měsíčně, ale třeba jen jeden dva měsíce začátkem roku, kdy byla vyúčtování, v létě také bylo volněji. A buď se jim to proplatilo nebo si vybraly volno, rozhodně nedělaly grátis. Je prostě nutný si umět práci dobře zorganizovat a pokud se to na mě valí a mám toho fakt moc, umět se ozvat a žádat třeba přijetí výpomoci nebo tak něco.
Shrnu to takhle - dlouhodobě bych práci bez placených přesčasů prostě nedělala, leda by mi platili fakt nadstandardní mzdu, ve které by už toto bylo v tom ohodnocené. Tečka.

6miska4
28. bře 2019

Pracovala jsem v účetním oddělení velké firmy, cca 15 účetních a v období daní, DPH a auditů měli opravdu hodně přesčasů. Dělala jsem jim docházku, tak to vím :D

ninive211
28. bře 2019

Ještě dodám, protože před svou odpovědí jsem nečetla všechny komentáře - přijde mi, že tvůj manžel je nejspíš neefektivní v tom, co dělá, neumí si zorganizovat svůj čas, uzpůsobit ho rodině. Hele, můj manžel je taky "sova". A přesto se prostě naučil vstávat do práce o půl šesté, aby tam na tu sedmou nebo někdy i dřív byl. Pak třidny v týdnu dělá o něco déle a chodí domů třeba "až" v šest, ale zase pak v pátek skončí o půl druhé. jako stane se, že je práce fakt hodně a ty místo 8 hodin denně děláš 12, ale víc prostě ne! (hlavně to není ani v zákoně dovoleno dělat víc,je to tam nějak ošetřené-resp.zaměstnavatel tě k tomu nemůže nutit, dělat takhle dlouho v kuse). A hlavně pravidelně, takhle to fakt nejde. Kór pokud za to není ohodnocen za ty přesčasy, to by mi teda fakt hodně vadilo, dělat zadara. Někdo (hlavně třeba manažeři) to sice má zakotveno už ve smlouvě nějaký ten limit přesčasů ročně, ale to je max. ze zákona myslím nějakých 250 h ročně. A úměrně tomu je ale navýšena mzda, ti lidi nedělají za průměrnou mzdu, ale za hooodně víc. Já bych trvala minimálně na těch volných víkendech. Člověk musí někdy i odpočívat od práce,aby nevyhořel, a žít s rodinou. Jednou bude litovat, že si dcerku pořád neužil, když byla malinká

westie
28. bře 2019

@lobella Problém asi nebude v práci samotné, ale ve tvém manželovi. Jestli chodí do práce později a začíná pracovat až dopoledne, tak vlastně pak ani nemá přesčas, když je tam až do večera.
Pracuji s účetními, velmi dobře znám jejich agendu a náplň práce. Viděla jsem hodně mladých i zkušených účetních a mohla sledovat jejich styl práce. Máme na starosti vedení účetnictví pro celou skupinu společností a můžu říct, že práce je hodně. Ale hodně záleží na povaze člověka - účetní musí být organizovaný člověk, který umí dát věcem řád a jasnou strukturu. Pokud takový tvůj muž není a neumí udělat věci hned, ale odkládá to, tak problém není v rozsahu práce, ale v jeho povaze.
Podle tvého popisu odkládá věci na poslední chvíli, není moc organizovaný a ještě začíná pracovat až dopoledne - to se vše nakupí a pak je jasné, že jemu se zdá, že nestíhá. V takové situaci těžko půjde za šéfem, aby ho žádal o jiný přístup, když teď má rodinu.
Takže za mě můžu říct, že není normální trávit v práci celý rok tolik času, ani na pozici účetního.

lobella
autor
28. bře 2019

@cumaceka kdyby to tak bylo, to bych byla rada...ale kdyz se nestiha, poda se nulove a pak ma cas az do cervna nebo pulky cervence

lobella
autor
28. bře 2019

On je organizovany clovek, vsechno naplanovane, vse musi vedet dopredu, ale nedisciplinovany, vsechno odklada, dokud nema nuz na krku...pry je to v uctu normalni...ja jsem teda jiny obor, ale ja nekolikrat zakaznikovi posunout dodavku, tak rychle skoncim...stve me, ze ani rodina ho nedonuti zmenit sve pohodlne navyky, aby prisel do prace brzy, delao hned a mohl odejit normalne...ale tvrdi mi, ze tohle je ucto a tam to takhle chodit

zuzineckah
28. bře 2019

@bervidova a nejste vy náhodu státní správa?

zuzineckah
28. bře 2019

@lobella když všechno odsouvá na poslední chvíli, tak co vlastně v té práci dělá? 😕já bych s ním nejspíš hodila vážnou řeč... tohle mi přijde takový alibismus, jakoby ho rodina ani nebavila...

sudylichozrout
28. bře 2019

@lobella Mam tedy uplne jinou profesi, jsem kreativec a jeste na volne noze, ale take obcas pracuju az v sibenicnim terminu a do te doby odkladam, protoze je vzdy neco dulezitejsiho (napr. dve predskolkove deti, byli jsme trochu hrrr 🙂 ). Dokonce bych rekla, ze v tomhle casovem pressu pracuji nejlepe, vetsinou to jde na prvni dobrou. Treba je v tomhle podobny 🙂

zuzineckah
28. bře 2019

@sudylichozrout akorát, že on se rodině nevěnuje a vymlouvá se na práci... to je docela zásadní rozdíl.

sudylichozrout
28. bře 2019

@zuzineckah fakt nejsem ucetni, tak nevim, jak to u nich chodi, ale treba ja pracuju, i kdyz nesedim u kompu a treba lezim v posteli. Premyslim o tom, jak bude zakazka vypadat, co je treba, tridim myslenky a v tu chvili potrebuji klid. Prace neni jen ta doba, kdy viditelne hakujes. Ale jak rikam, netusim, jestli lze tohle praktikovat i u ucta.

zuzineckah
28. bře 2019

@sudylichozrout tohle u účta zcela jistě nelze 🙂 účetní se bez čísel a systému nepohne. A pokud by mu hlavu tížily myšlenky, tak leda na to, že někomu něco zmršil... Ale předpokládám, že to není případ zakladatelčina manžela.

sudylichozrout
28. bře 2019

@zuzineckah tak jsem zas o neco moudrejsi 🙂

westie
28. bře 2019

@lobella Nutne to tak v uctu chodit nemusi. U nas treba neexistuje podavat nulova priznani jen proto, ze se nestiha. A urcite neni potreba vse resit na posledni chvili - naopak, je dobre vse vyresit, kdyz je to cerstve, protoze pak se tezko dohledavaji informace a souvislosit a vse dele trva.

voskovkyapastelky
28. bře 2019

pracovala jsem v nadnárodní firmě, kde jsme zpracovávali účto klientům a teď začínám jako OSVČ. Částečně má manžel pravdu, leden - březen + audity jsou masakr, nasbírali jsme v původní práci desítky (mí nadřízení i stovky) hodin přesčasů, ale buď byly proplaceny, nebo jsme je vybírali v létě, kdy bylo volněji. Pak je tu práce účetní jako takové, zaměstnance nezajímá, že je dítě účetní nemocné, chce mít výplatu včas. O finančáku ani nemluvím. Prostě tu jsou dané termíny a konec (a v době DPH si prostě dovolenou nemůžete vzít). A ne všechno jde udělat dopředu, letos jsem prosincové podklady z jednoho klienta dostala na začátku března...Ale spíše bude problém v manželovi, úplně vidím moji kolegyni, která běžně byla v tuto dobu v práci do 22/23 hodiny. My jsme naklusali na sedmou, řekli si sotva ahoj a oběd jsme zkrouhli na nutných 20 minut. Ona nakráčela na 10, než se rozkoukala, uvařila kafe, nachystala podklady bylo 11, pak hodinka na oběd (nutný delší předvýběr kam vůbec půjde) a pak vzdychala, když jsme se kolem 7 zvedali, že ona není zdaleka hotová...

lachtanice86
28. bře 2019

Dělala jsem účetní v soukromé firmě. Cca 270 zaměstnanců, 12 účetních. Chodila jsem do práce na půl 7 a končila ve 4. Když byla uzávěrka, daně a audity tak max do 6. Kdyz bylo volněji mohlo se jit nekdy driv domů. Ale byly i kolegyně které chodily domů až kolem 8vecer. Ty to fakt ale neměly časově zvládnuté.

vineta
29. bře 2019

Já nevím, to fakt myslíte, že to jde srovnávat? Vždyť nikdo neví, kolik má klientů... Přijde mi to trochu postavený na hlavu. Vždyť může mít úplně jiný podmínky než paní z netu, co dělá do 15:30.
Jako hlavní problém je asi to, že se do práce vypraví pozdě, no ale pokud chodí domu v 9 večer, tak chápu, že chce mít aspoň normální ráno, to je bohužel začarovanej kruh, ze kterýho se blbě vystupuje. No a pokud máš pocit, že to dělá, aby nebyl s vámi, tak bys s ním asi měla hodit vážnou řeč...

pavuska
29. bře 2019

Ahoj, já dělám učetní od 19 let. Když jsem dělala ve firmě, kde jsem dělala vše jak učto tak mzdy, tak jsem taky měla hodně hodin přesčasů a taky jsem dělala až od 8 hodin, to pak děláš do 6 do večera. Po mateřské jsem si našla jinou práci a dělám jen mzdovku, pro mě je to klidnější práce. V době výplat a daní mám hodně přesčasů, ale kvůli dětem jezdím do práce na 6 ranní a když je klid tak jezdím domů 14.30. Ono opravdu záleží jaký rozsah účetních prací manžel dělá a pak od kdy mají ve firmě pracovní dobu. ....