Dá se ten vztah ještě zachránit?

lenatu
29. črc 2016

Ahoj holky, potřebovala bych poradit. Jsme spolu s manželem 3 roky..po 2 letech mě manžel požádal o ruku, naplánovali jsme svatbu, která měla byt teď v dubnu 2016, v srpnu 2015 jsem ale zjistila, že budeme mít miminko (plánovali jsme, ale netušili jsme, že přijde tak brzy, každopádně jsme byli oba moc šťastní) jenže...Tím že jsem otěhotněla začala jsem myslet za 2, tudíž jsem nechtěla vysedávat v zakouřených barech a hospodách a jelikož když už jsme někde byli jsem nepila a byla brzo unavená (manželovi to přišlo brzo jit v 11h večer domů). Tak se jeho vztah ke mě začal měnit..Připouštěla jsem to jen tomu že dodelavame dům a chce vše stihnout..na miminko se moc těšil. 31.03.2016 se nám narodilo to naše štěstí a manžel byl opravdu šťastnej a říkal že je na mě moc pyšny a že to moje hysterčení v těhu za to stálo, ale tady je další jenže..Začal zapijeci maraton našeho syna..pil celou dobu co jsme byli v porodnici..a když jsme přijeli domu chodil klidně i 4x týdně do hospody s argumentem, co by semnou doma dělal když se pořád věnuji synovi nebo spim?! Teď už jsou synovi 4 měsíce..Teď už nepije (chodí jen v utery), ale jeho vztah ke mě se dost změnil..pořád je na mě zlej. Pořád mě poučuje proč si to neudělám tak a tak a co cely den doma dělám (přijde domů a je navařeno, uklizeno, nákup hotovej, Brouček spokojenej) že se pořád jen flakam a on dře jak kůň..Jednou při hádce mi řekl, co se s tebou stalo, dřív si byla úplně úžasná ..byl jsem z tebe naprosto hotovej a poslední rok mě jen sereš a furt mě jen otravuješ nesmyslama ☹. Já po něm chci, aby se nám věnoval, aby byl s námi ...jo taky na něj nejsem milá když mi pořád nadává a pořád se mu něco nelíbí, ale zkoušela jsem o tom s ním mluvit a stojí za tím, že za vše můžu já já a já a vše špatné je kvůli mě..Snažila jsem se změnit, probrečela několik nocí a postupně přicházím k tomu že ten problém není tak úplně ve mě, ale v něm..Jenže když se ho ptám co se s ním děje tak mě okřikne, že až se budu chovat "normálně" tak to bude ok. Už jsem naprosto zoufala, nějaké tipy jak toto řešit? Nechci vzít malému tátu navíc manžel ho moc miluje..problém má jen semnou ☹. Děkuji a za chyby se omlouvám píši z tel.

konik_mischel
29. črc 2016

@lenatu ahoj, myslím, že problém jako u většiny chlapů je ten, že dřív jsi tu byla pro něj - chodila jsi s ním do hospody, bavila se, milovala, teď jsi máma, pochopila jsi, že se situace změnila a přizpůsobila se, on zatím ne. Pokud máš možnost, dej malé na hlídání rodičům, kamarádce atd... a promluv si s manželem v klidu o tom, že jsi jeho partnerka a ne pes, abys poslouchala jeho příkazy, že nehodláš dál snášet to, jak tě uráží a ponižuje.A jestli to nevyřešíte, nezbude ti, než od něj s dítětem odejít - ale že si myslíš, že to nebude nutné, že jde jen o to, abyste si promluvili v čem je ten problém- a ať si ušetří ty kecy o tom, že problém jsi ty. Možná bych mu řekla i to, že jste dítě plánovali spolu, ale on ho pouze zapil a dál už jeho povinnosti nesahají. Pak bych mu určitě zdůraznila to, že je pro tebe moc důležitý, že ho oba potřebujete, že chápeš, že je na něj teď velký tlak, protože máte jen jeho příjem a mateřskou, že to pro něj může být stres, ale od toho jste dva, abyste to zvládli, když to zvládli jiní - možná to je ten problém, že se cítí pod tlakem, abyste vše zvládli finančně - to chlap jen tak nepřizná. Dejte si k tomu rozhovoru něco dobrého, vínko ... domluvte se na společném čase s malým i bez něj alespoň občas - třeba 2h v kině nebo tak... to by se možná dalo? Neboj, ono se to srovná, ale promysli si dobře, co mu chceš říct, odprosti se od slz a emocí, bav se s ním věcně o vaší situaci a třeba se vám to podaří bez většího stresu vybavit.

lenatu
autor
29. črc 2016

@konik_mischel děkuji za odpověď, to jsem mu taky řekla, že vím že je na něj velký tlak, ze ho s malým oba moc milujeme a že ho potřebujeme a pořád mu říkám jak si vážím těch věcí co pro nas dělá, jak se stará o dům, ale jakoby neslyšel..Řekne mi na to jen, jasně Lenko, já vím že to stojí za hovno, ale já toho víc dělat nemůžu..a ikdybych se stavěla na hlavu tak on moji chválu a sladká slova neuslyší ☹. A ještě mi na to řekl že ví že toho je na něj moc a ja se ještě chovám jak se chovám..prostě si tvrdě stojí za tím že problém je ve mě..Už jsem se ho i ze zoufalství zeptala, jestli má nekoho jiného že se tak chová a to mi řekl, že jsem svému chování právě nasadila korunu...vážně jsem zoufalá ☹

anelamates
29. črc 2016

Pořád je na mě zlej - tím myslíš, že dává rady, zlobí se, že už nejsi taková, jaká jsi byla za svobodna? A zeptám se, ač se ti to nebude líbit - neupnula jsi se příliš na dítě? Spousta žen udělá tu chybu, že po narození děcka manžela odstaví úplně na vedlejší kolej, ona je máma, máma a znovu máma a manželka nebo milenka nebo prostě kamarádka do nepohody už vůbec. Takže - protože nemůžeš změnit jeho, nikdo na světě nemůže druhého změnit, můžeš změnit leda sebe. Zamysli se nad sebou, zda opravdu nemeleš jenom o dítěti a domácnosti a své práci a svých starostech a prdíkách a kojení. A pokud budeš vidět, že ano, že tam nějaká takové změna je, i když ne úplně, zkus to změnit. Naplánuj třeba odpolední výlet, bud s malým, anebo třeba dej prcka k rodičům, pokud nekojíš. Ale s takovým dítětem klidně můžete vyrazit i s kamarády na chalupu - nakojíš, uložíš a můžete posedět, grilovat, můžete být chvíli zase svobodní, ne?
Chceš, aby byl manžel s vámi, aby se vám věnoval - jakou máš představu? Nečekej, že bude sedět a s obdivem hledět, jak malý spinká. Na to zapomen.

konik_mischel
29. črc 2016

@lenatu z toho co jsi psala mi ale docela trčí, že si fakt myslí, že to stojí za prd - jako že nestíhá, maká, atd... řekl, že je toho na něj moc - možná má starosti o kterých fakt nevíš, jak jsem psala já i @anelamates - zkus si vyčlenit čas jen pro vás - jednou týdně, kdy si doma bez malého pustíte film, zajdete spolu na kafe, prostě cokoli, pak vymysli program i s malým a ideálně i s dalšími lidmi - třeba již zmíněné grilování, chata na víkend atd... využij babičky jestli máš. Zkus si najít nějakou zálibu, abyste měli nové téma k hovoru, bav se s ním o věcech okolo domu, plánujte... zkus to prostě jinak než dosud a uvidíš, jestli to bude ta cesta

anelamates
29. črc 2016

Prostě zkus být nejenom ta máma, ale bud pro svého manžela zase ta partnerka. Jinak si začne hledat další. Pokud se přiznává, že toho má hodně, tak ho nechej pěkně chvíli ( tak 15 minut) po příchodu domů v klidu sedět, netlač mu své problémy. Pak si k němu přisedni a řekni - teda ty jsi tak uhoněný, máš toho plné oči, co? Ale víš co? Zítra dám malýho k babičce a půjdem třena na koupák chvilku nebo vedle na jedno, co říkáš? Odpočineme si trochu. Uvidíš, že to ocení. Určitě víc, než výčitky, že s vámi není. Podívej, chlap tu svoji lásku k rodině prostě projevuje jinak - tou starostí a prací o ni a pro ni. A on to dělá a pak se musí strašně dotknbout, když ho nařkneš, že má možná milenku. Pochop, že tím, jak dře, Ti říká miluju vás. A od tebe čeká to uznání. Věř mi, já jsem vdaná 36 let už. To je hrůza.

lenatu
autor
29. črc 2016

@anelamates tak to jsem ani necekala 🙂. A na malého upnuta..věnuji se mu jak je potřeba, ale pokaždé když přijde z práce má na stole oběd a já mu du dát vysmata pusu, hned jak Malej večer usne jdu něco málo poklidit a za ním. Vždy se k němu přitulim ale on nic ..ani mě neobejme nic..pritom milovat by se chtěl..když mu není dobře obskakuju malého i jeho. Ale když chci od něj obejmout nebo pusu musím si říct .když se zeptam proč mě neobejme atd..jsme zas u toho že se chovám blbě..Jenže já se cítím sama a taky potřebuju lásku.

lenatu
autor
29. črc 2016

@anelamates vyletime, na pivo zajdeme i jsme se sami byli koupat a dobrý...jen prostě nechápu co mám už dělat ☹

anelamates
29. črc 2016

A necháš ho vydýchat? O čem se bavíte, když je doma? A víš co? Já manžela miluju a myslím se že i on mne, ale klidně za ním přijdu a řeknu prosím tě, podrž mě, mně je nějak dneska zle. Anebo přijdu a obejmu ho a řeknu drž mě. A on to dělá. Na druhou stranu sama nemám ráda, když po mně bez varování skočí, třeba něco dělám a on se přijde obejmout. Prostě potřebuju vědět. Když přijde a vidím že je zkřísnutý, ztak ho obejmu a řeknu je to těžký, co? A je spokojený. Ale jinak takové to pořád obírání, to by mne škráblo asi.

anelamates
29. črc 2016

@lenatu No tak ale potom jste spolu, tak nač si vlastně stěžuješ, když chodíte spolu po výletech a tak. Co bys chtěla víc? Uvědom si jedno, ten čas, kdy jste spolu randili a všechno se točilo jenom kolem vás, je pryč. A už nikdy se nevrátí, nikdy. S tím se prostě srovnej. A buduj nový vztah, ne zamilovanosti, ale lásky. Partnerství. Je nám spolu dobře, jdeme dál, máme dítě, domácnost a plno povinností, ale umíme si udělat i čas pro sebe a na sebe. A přestože máme každý nějakou tu chybu, tak jsme spolu a hlavně chceme být spolu. To je hlavní, jinak to neumím napsat. Možná trošku moc na tu pilu tlačíš, že chceš být jako jedno tělo, jedna duše, a tio není reálné.

sisstin
29. črc 2016

@anelamates jako promin, ale mne rict chlap, ze co by s nama doma delal a ze ho posledni rok jen seru a otravuju, tak by letel jak namydlenej blesk teda :/ za me nevyzralej chlap, co absolutne rodinu mit nemel. Ja mam 8,5m, kojim a nekam odlozit ji fakt nejde, ani na hodinu a ani jeden to nepotrebujeme. Vse delame spolu nebo chodi chlap sam a nic mi nevycita. Jako kazdej jsme jina povaha, za me je tohle naprosto netolerovatelny.

anelamates
29. črc 2016

NO asi s tebou tolik nemávou hormony, protože zakladatelka píše, že s ní chlap na výlety chodí, že se stará, ven vyráží sám pouze v úterý. A ona na něj přesto tlačí, aby byl s ní a s dítětem. Takže kdoví jak to tam je, to nevíme ani ty ani já. Já vycházím z toho, co znám, ca radím dle toho.

lenatu
autor
29. črc 2016

@anelamates jak jsem psala, vadi mi to, že pořád na mě hledá chyby..ať udělám co udělám je to špatně...a obirani bych to nenazvala..Pusa když přijde z práce..když vidím že je toho na něm hodně obejmu ho a mlcim, jen mi řeknu že ho miluju a že si vážím co pro nás dělá..a zase věta :,,Jasně Lenko, proto si furt stezujes že ti nadávam"...ano stěžují protože pořád na mě hledá chyby ale on se chová naprosto skvěle..jednou mi řekl že kdyby věděl že jsem taková svině tak si mě nevzal...pak se omluvil..ale je hroznej rapl a přijde naštvanej a vše je špatně..hlavně to co dělám já..
@sisstin no mě to právě taky kamarádky řekli, už se do toho vložili i jeho rodiče když přijel v půl 3 ráno z hospody a ještě byl na mě hnusnej (to jsme ještě bydleli u nich, stěhovali jsme se před měsícem)...já bych si moc přála aby to zas bylo ok. Když jedem na výlet je vše skvěle..,ale pak se to zas vrátí do starých kolejí...zkoušela jsem zatnout zuby a vydržet ale nemůžu..☹. Mě se oba rodiče zřekli, manžel to ví a když jsem mu řekla že mam strach že selžu jako moje máma, tak mi řekl že jsem skvělá máma, že mě miluje a že se to určitě nestane..Ale převažuje to, že všechny naše problémy jsou na moji hlavě..on mě nikdy neobejme když kvůli němu - nám brečím, ale když to vyvrcholilo v to že i jemu začali kapat slzy hned jsem ho objala a říkala jak mě to mrzí ☹. Snažím se mluvit, probírat ale vždy skončíme u toho že špatná jsem já ☹

sisstin
29. črc 2016

@anelamates no to nevime, to mas pravdu. Taky vychazim jen z toho, co pise. Ale co jako cekal? Ze s nim v tehu a po porodu bude vymetat hospody? Ze se dite nekam bude odkladat a oni budou mit klid? To si ho nemeli porizovat. Hlavne s ni fakt hnusne mluvi ;/ jako chapu, ze i na chlapa toho po narozeni ditete muze byt dost, taky nemam chlapa bez chyb. Spousta veci mu nedochazela, lepsi se to, cim je mala starsi, taky mame sve problemy, ale z toho, co pise zakladatelka mi prijde, ze toho chlapa to absolutne nebavi a nema o ne zajem. Ale ano, je to nazor jen z jedny strany a kazda tyhle veci vnimame uplne jinak.

lenatu
autor
29. črc 2016

@anelamates a chtěla jsem po něm aby byl s námi v šestinedělí kdyz byl 4x týdne v hospodě a vracel se na mol..jak jsem psala teď chodí 1 týdne a je to ok..tady jde o to rejpani...

anelamates
29. črc 2016

Jaké chyby?
@lenatu Dej příklad. To přijde z práce a co?

lenatu
autor
29. črc 2016

@anelamates ty jsi nepřipravila led do mrazáku? Víš že přijdu z práce je vedro jak prase a já si chci dát studený pití (ledovač je prázdnej strcenej v mrazáku a jelikož já si pití s ledem nedělám tak o tom nevím) odpověď promiň miláčku, příště ho musíš vyndat víš já si toho nevšimla ani jsem v mrazáku nebyla..další příklad..na zahradě drndaj malého babička s dědou já nahoře zehlim přijde pozdravím ho a on začne : Co tady zase dělají? To tady jako budou každý den? ...další..milacku zbytek cukety obalim v těstíčku došla strouhanka (muz nakrajel tu největší cuketu co jsme měli) No to si děláš prdel ne..ty ses teda hospodyňka si nic neumíš nachystat..si to nastrouham na struhadle ne?? Atd atd atd..každý den minimálně 5 věci..jinak si pak pochutnával na ty cukete v těstíčku..a když jsem mu rekla no vidíš to bylo řečí..odpověděl tak když jsi rozmazlena a neumíš si ani nastrouhat na struhadle strouhanku...Ale jsou i dny kdy je to super a bez problémů 🙂

sisstin
29. črc 2016

@lenatu sbalila bych mu pet svestek a sel by. Tohle je domaci nasili :/

lenatu
autor
29. črc 2016

@anelamates nebo když mel Malej prdíky tak mi řekl že mu mam dat mrkev že ho jen rvu tím mlikem ...(3 m miminko) a když jsem se začala smát a říkala že je trubka že to nemůže tak se urazil ...

sisstin
29. črc 2016

@lenatu najdi si znaky domaciho nasili, slusne na to aspirujes. Zeny bez rodicu maji tendence takovy partnery vyhledavat vic.

chicina
29. črc 2016

Nejde mi to nereagovat. Je jasny,ze chlap bere tyto zalezitosti jinak. Ale rozhodně si nemyslim, ze by mel sve zene takto nadavat. Pokud je toho na neho moc, meli by si sednout a rozumne promluvit, jake jsou problemy, byt i treba pro tu zenu neprijemne,ale vedet konkretne co mu vadi. Pokud prijde z prace,zena ho vita s usmevem na tvari, navarenym jidlem a ma o nej zajem,tak si myslim,ze by mel byt jeho pristup lepsi. Opravdu by bylo lepsi si v klidu sednout a probrat to. Zjistit,co konkretne mu vadi a dle toho muzes reagovat i ty. Zazila jsem trochu neco podobneho,a le v mem pripade to skoncilo jinak.Tak drzim palce

anelamates
29. črc 2016

Tak to by mi vadilo taky. Očividně jeho rodiče měli zřejmě vztah maminka dokonalá žena, která měla všechno nachystáno aby pán byl spokojený, no a synek to převzal.
Takže tohle by chtělo jasné vysvětlení jemu - že se tě to hrubě dotýký, tyto komentýáře, a že nejsi žádná jeho posluhovačka, máš svou práci a pokud on má rád pití s ledem, tak si musí ten led nachystat, anebo alespon vyndat výrobník a požádat o led.
Co se týče vaření bych se vůbec nebavila stylem nemám strouhanku, udělám zbytek v těstíčku. Prostě bych to udělala. Nechceš? tak nejez. Já se nezblázním.
Rodiče na zahradě? Já jsem ráda, že mi půomůžou a oni jsou s malým rádi. Stejně se ti nelíbí, co všechno není doma hotovo, a takhle mám víc času. Jinak je možné, abys byl doma ty a já si budu dělat co potřebuji. Jéžinku, a ty na něj tak miláčkuješ? To by mne omyli. Tož tak. Nestavěj se do podřízené role, neomlouvej se za všechno. Ty nejsi povinna být dokonalá. On taky asi není dokonalý, ne? On má vždycky třeba všechno co potřebuje ke své práci na domě doma?

sisstin
29. črc 2016

@lenatu ja byla ve vztahu s manipulatorem a zazivala domaci nasili deset let, prevazne to psychicky, ale obcas i to fyzicky. Mne teda ten tvuj vztah smrdi, takhle se normalni chlap k manzelce a matce svyho ditete nechova :/

lenatu
autor
29. črc 2016

@anelamates samozřejmě že ne..nebo se mu něco nepovede a přijde zklamanej a já se mu porad snažím zvednout naladu..b

sisstin
29. črc 2016

@lenatu ono za rok za nepripraveny led muze priletet facka, neustaly shazovani a ponizovani, az budes mit sebevedomi na nule a budes verit tomu, ze bez nej si ani neuprdnes :(

sisstin
29. črc 2016

@lenatu kdyz mi to nekdo rikal, tak jsem tomu neverila, prece byly i uzasny chvilky, kdy me zahrnoval dary a vylety, samozrejme, kdyz bylo po jeho. Snazil se me pomlouvat pred kamaradkami, mymi rodici atd, abych byla zcela zavisla na nem. Je to postupny a clovek ani nevi jak a je v tom :/

lenatu
autor
29. črc 2016

Holky a

lenatu
autor
29. črc 2016

Moc děkuji za odpovědi, já nevím ono to bývá i super a bez hádek,a když mu reknu že je na mě zlej tak řekne že mi chce pomoct,ze jsem tele. Prostě na facku..když byl opilej tak se pořád omlouval že ví že je na mě zlej..teď mi psal

sisstin
29. črc 2016

@lenatu chces, aby v tom vyrustal tvuj chlapecek, videl, jak se tata chova k mame a tenhle vzor prebiral? Mozna to teda vidim moc cerne, ale je to minimalne na manzelskou poradnu.

lenatu
autor
29. črc 2016

Ze kvuli mě zrušil vylet s klukama na motorce abysme mohli i s malým na vylet..já věřím že mě miluje ale to rejpani je h

lenatu
autor
29. črc 2016

Holky seka se mi hrozně tel proto píšu jak debil..☹ 😀 no mě spis