Strach z těhotenství po potratech

515ka
9. čer 2017

Ahoj holky. Dlouho jsem tady nebyla, ale nedalo mi to a přišla jsem se opět svěřit. Jsem skoro 2 měsíce po revizi po ZT (2. potrat za posledního půl roku) První porevizní MS nedorazila ani po nasazení progesteronu (Utrogestan), což bylo doposud 100% spolehlivé (vždy MS dorazila). Počas užívání jsem ale malinko, opravdu malinko špinila. Dnes jdu na kontrolu, aby se zjistilo copak se děje a mám děsný strach. Paradoxně ne z toho, že by bylo něco špatně, ale z toho, že bych mohla být těhotná. Máme za sebou genetická vyšetření, která jsou v pořádku a čeká mně teď hematologie. Nechtěla jsem jít do 3. pokusu bez toho abych věděla, kde je problém. Samozřejmě tím, že mi řekli že jsem prostě neplodná a přirozeně otěhotnět nemůžu, jsme se nechránili :/ Děsí mně ale ta hrůza z případného těhotenství :( Vím sice, že po tom, čím jsme si prošli, už pro mně těhotenství navždy bude jeden velký strašák. Jen mně zajímá, jak jste to zvládali vy v podobné situaci?

jezz1e
9. čer 2017

Bojí se každý, kdo je po revizi. Z čeho usoudili, že jsi neplodná, když jsi 2x přirozeně otěhotněla? A dělala sis teď test? Já po druhé revizi taky nedostala MS, až po Agolutinu, předtím bych si podle MS mohla řídit hodinky. Holt se tím hormony rozhodí 😢
Pokud jsi otěhotněla, nezbývá než věřit, že to do třetice vyjde, ale moc se na to neupínat.. výsledky hematologie jsou hned, takže kdyby tam něco našli, dostala bys určitě včas léky a dopadlo by to dobře.

515ka
autor
9. čer 2017

@jezz1e já otěhotněla až po IVF, ne přirozeně...tak píchl mi Agolutin a pry mám čekat, kdy přijde MS..:/ fakt jsou výsledky hematologie hned? já myslela, že budem zas mĚsíc čekat jak u genetiky..

mari90
9. čer 2017

A co test? Ja jsem dnes objevila dve, snazili jsme se, ale jsem po trech ZT a mam teda mega strach 😢 jinak byli jste na imunologii? Hodne casto byva problem tam..

515ka
autor
9. čer 2017

@mari90 test jsem dělala cca před týdnem a byl negativní... no můj doktor říká že imunologii necháme až kdyby nic nenašli na hematologii...že imunologie je ojediněle špatná...

kaca83
17. čer 2017

@515ka Ahoj, i já přispěji, protože jsem na tom podobně. Mám za sebou dvě zamlklá těhu, obě v 8.týdnu. Máme za sebou genet.vyšetření, vš ok, horm. profil, taky ok, teď čekáme na imunologii a úplně tě chápu. I pro mě těhu budou nervy a hlavně strach. Měli jsme na vybranou buď zase sami přirozeně nebo ivf. Dlouho jsem nepřemýšlela, protože po třetí a 3x revizi už nechci. Jdeme do ivf. Je to na delší trať z toho důvodu, že jak se to oplodní, poputuje to ještě do Prahy na nějaké další testy a biopsii. Takže je tam ta šance rozhodně větší, ale i tak ten strach je a bude. Takže pro mě není ni radost vidět na testu dvě čárky, protože mám zase strach z konce.....Teď už čekám na cyklus a začínám píchat Gonal.

kaca83
17. čer 2017

@515ka Nám řekli na genetice, že imunologie je spíše pro páry, kterým se nepodařilo vůbec otěhotnět.

mari90
17. čer 2017

Inunologie je rekla bych hodne podstatna, da se tam zjistit zda je treba alergiena embryo, alergie na sperma, antifosfolipidovy syndrom a mnoho dalsiho, ono take dost zalezi na chlapovo spermiogramu, i spatne spermie mohou mit vliv na potraceni, coz jsem si nikdy nemyslela...kazdopadne urcite stoji zato nechat se tam vysetrit, i z vlastni zkusenosti vim, ze gynekologove moc tenhle nazor nesdili a neposilaji tam, ale myslim si, ze o tom nic nevi a radeji reknou, ze je to jen pro neplodne ☹

kaca83
17. čer 2017

@mari90 určitě. My jsme si ho taky vyžádali, čekáme na výsledky. Každé vyšetření je plus. 👍

anakolut
17. čer 2017

Zažila jsem to dvakrát po několika letech snažení, mám nakonec dvě krásné zdravé holčičky, ale každé těhotenství bylo až tak do toho 12. týdne jedna velká úzkost, nervozita a obavy. Jiné maminky se těšily na každý ultrazvuk a já šla na každý se staženým žaludkem a slzami strachu v očích. Ani jsem už pak v těch začátcích s sebou nebrala manžela, protože jsem už nikdy nechtěla vidět, jak ten můj silnej chlap, co ustojí téměř vše, sedí úplně bezradně a má slzy v očích. Prostě ten strach už tam pak byl vždycky. Ráda bych Ti nějak poradila, ale nevím jak. Snad jen to, že v tom nejsi sama a že i já která měla mimoděložní i zamlklé těhotenství jsem se po letech snažení s častou anovulací a bez jednoho vejcovodu dočkala dvou spontánních těhotenství, které byly zakončeny porodem zdravých miminek.
Pokud jsi věřící, tak by Ti mohlo pomoci se svěřit Bohu. Nejsme klasický věřící, ale občas se mi ulevilo, když se dokázala obrátit o pomoc třeba k andělům nebo prostě k nějaké vyšší moci. Zní to bláznivě, ale to bylo asi tak jediné, co alespoň malinko trochu zabíralo.

tehulka1167
17. čer 2017

@515ka Ahoj, me dělali taky hematologii q výsledky byly skoro za měsíc. Brala mi 14 zkumavky krve. Imunologii mi dělali ta trvala šest týdnů výsledky a je to snad vyšetření který ti melu udělat hned po potratech. Je dost zásadní. Mela jsem pozitivní protilátky na trofoblast čili na embryo. Takže dva měsíce před transferem embrya jsem brala Medrol kortikoidy na potlačení me imunity, aby ho zase ne zlikvidovala. Pichala jsem ještě clexan cele tehu. Ted mam skoro půl ročního chlapečka 🙂