Mám trochu zmatek ve výpočtu stádia těhotenství. Někde píšou, že se to počítá od prvního dne poslední menstruace, někde že od ovulace (a pak že na ultrazvuku se to počítá podle stupně vývoje emrya). Takže je to takové +- 2 týdny. Ale 2 týdny přece hrají velkou roli!
Takže, když jsou ta doporučení že na první ultrazvuk mám jít v 8tt, to je 8 týdnů po prvním dni poslední menstruace? nebo od ovulace (t.j. nějakých 10 týdnů od menstruace)?
To samé pak o různých těch testech genetických vad - to má být 12,-14. týden od ovu nebo od menstruace?
Spravne se pocita dle posledni MS, na screening uz se objednava podle uvedeneho terminu v tehu prukazce(plus se stejne ptaji kdy byla posledni MS a na termin porodu uvedeny od gynekologa). Ja osobne jsem zvedava jak mi ted bude dr. psat tt, protoze momentalne kojenim jsem mela MS dooost nepravidelnou a dlouhou. Takze tam mi nemuze psat stari plodu dle MS, ale nejspis dle UZV v 8tt.
Jinak napr. stari plodu 7tyden+2dny se bere jako 8tt apod...
Mám dlouhé cykly a poslední ms se u mě vůbec nebrala v potaz. Na vyšetření kde už bylo vidět srdíčko, doktor určil, že se jedná o 8tt tzn. 6tydnu od oplodnění. Když je známo kdy byla ovu, tak se spocte doba od ovu a přičtou se 2 tydny. Když máš tedy jit v 8tt,tak tzn. 8tt od poslední ms pokud je ms jakztakz pravidelná nebo od ovu +2tydny.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Řídí se dle prvního dne poslední menzes. Většina žen neví,kdy přesně ta ovulace byla..bylo by to dost nepřesné... A pak na konci prvního trimestru je prvotrimestralni screening,kde na utz určí stáří plodu. Pokud se pak stáří liší o víc jak tři dny od stáří podle menstruace,tak se už pak řídí dle toho prvotrimestralniho screeningu... Ale jiný utz pak déle už nemění termín porodu,protože pak už miminka rostou různě;)