Jak počítat týdny těhotenství?

4. lis 2021

Ahoj, jsou to tři dny co jsem zjistila že jsem těhotná, podle clearblue testu jsem těhotná 4-5 týdnu, podle výpočtu ovulace je to 6 týdnu a asi 2 dny a podle menstruace je to 7 tydnu a 1 den. Podle čeho to počítáte vy? Vůbec nevím kdy se teda objednat na gyndu aby tam už bylo něco vidět a nestresovalo mě, že je tam vidět jen váček 🙂
Pardon za anonym, ale ještě nechci aby to věděl někdo z okolí 🙂

adula000
4. lis 2021

Lékař se bude ptát na termín poslední MS, takže bych to brala podle MS,

zrzeckas
4. lis 2021

Bere se to podle posledni MS..... Pak se priklani/bere podle UTZ neb se muze stat, ze je ovu pozdeji a mimi tim padem mensi nebo naopak drive a tim padem větší, pripadne dalsi okolnosti, ale zakladne se hlasi/ptaji podle MS.....

leniczka23
4. lis 2021

Bude se to měnit, ty si to počítej jak chceš, buď podle MS nebo podle ovulace pokud víš kdy byla. Nejpřesnější termín vyjde na prvním screeningu.

merope
4. lis 2021

Já měla podobný zmatek skoro celé těhotenství 🙂. Každý doktor to počítal trošku jinak - někdo to posouval podle prvotrimestriálního screeningu, někdo ne a co mám nakonec jako termín porodu, to vůbec netuším, kde "ulovili" 🙂.

Každopádně pravidlo je, že pokud se na prvotrimestriálním screeningu liší termín o více jak týden od MS, tak to přepočítávají.

Jinak pořádně je něco vidět tak kolem 7tt, někdo objednává i později, ale záleží taky na lokalitě, kde jsi, protože na prvotrimestriální screening se objednává tuším až 5-6 týdnů dopředu a chodí se na něj tuším do 13tt. Já přišla na gyndu v 9tt (po převodu z CAR, kde potvrdili těhotenství) a ještě že sám CAR dělá tyto screeningy a jako pacientku "od nich" mě vzali, i když jsem se ozvala až takhle pozdě.

Klíčové je se případně nenechat vycukat, že těhotenství neprospívá, když jsi podle MS v 7tt a trvat případně na vyšetření z krve s tím, že máš extrémně dlouhé cykly (i když to zase tak extrémní asi není, ale v tomto směru je dobré přehánět 🙂 ). Většinou v tom 7tt začíná naskakovat srdíčko.

ellyem
4. lis 2021

Já měla mezi termínem podle MS a podle UTZ rozdíl 5 dnů. Malý se narodil 3 dny po TP podle MS, nicméně všichni pracovali jen s termínem z prvního screeningu. Osobně si tak myslím, že směrodatný je termín podle poslední MS 🙂

krisstina93
4. lis 2021

Bere se to podle ms a dr ti pak řekne druhý termín podle utz. Klidně už se objednej, v 6+ něco už by mělo být vidět i srdicko.

martulka88
4. lis 2021

K lékaři se objednáváš podle poslední MS. A nejlépe, aby jsi byla mezi 7-9týden od poslední MS, kdy je velká pravděpodobnost srdíčka - já jsem byla v 6týdnu a srdíčko už jsme měli, ale většinou je až okolo 7. Jinak pak jdeš na prvnotrimestriální screening ve 13.týdnu - můžeš a nemusíš - ten si totiž platíš sama - zhruba 1500,- (některé pojišťovny proplácí) a tam se rozhodne, jak je opravdu miminko velké. Já mám celkem 3 termíny - dle MS 6.3., dle 1.screeningu 28.2. a dle 2.screeningu 22.2.. V průkazce budeš mít napsaný termín dle MS a dle prvního screeningu.

littlebee124
4. lis 2021

Já sem to nepocitala až do prvního screeningu. Tam ti řeknou termín porodu a tím sem se řídila. 🙂
Protože na začátku sem během tři návštěv měla pokaždé jinak ty dny. Prvně sem byla 6+1 a když sem na kontrolu měla sem být 8+5 a posunulo se na 8+2 a na screeningu sem byla asi 11+5 a po vysetreni 12+3 a od te doby se řídíme termínem z tohoto UZ a počítáme tak s lékařkou i týdny a dny.
Podle MS u me nelze, poslední sem měla 12.4 a otěhotněla sem nekdy v květnu, takže mi jedna vynechala úplně. 😀

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru