Dobrý den všem , je mi to trapné a asi celá situace nemá řešení ale ja furt doufám ,že mi někdo radou či zkušeností pomůže či poradí .Zjistila jsem ,že jsem 9 týdnu těhotenství a nejsem zaměstnaná ,tudíž nemám nárok na mateřskou.Opravdu mě nemůže nikdo zamestnat? a pokud opravdu ne , zůstanu uplně bez peněz ? Partnera mám a ten vydělává ale má nějaké závazky tak nevím jak to budem zvládat ale miminko si chceme nechat.Budu ráda za každou radu ,která mi snad pomůže.Snad něco existuje.Jsem na pracovním úřadě a v dubnu mi bude končit podpora , měla jsem nastoupit to zaměstnání ale ,když se dozvěděli o mém těhotenství pracovní poměr samozřejmě nebyl navázán😔
@xpila ale nárok na mateřskou mít budu i když mě zaměstnají na tuhle dobu ? omliuvám se ,že se tak ptám
@maruska1992novotna Podle toho, jak dlouho bys byla zaměstnaná a co jsi dělala před ÚP. Pro nárok na mateřskou musíš být nemocensky pojištěna (tj. zaměstnána) min. 270 dní za poslední dva roky před nástupem na mateřskou.
@xpila
zamestnana jsem byla 2014 půl pak 2014/2015 půl roku ma úp pak měsic a zjistila jsem ,že jsem těhotná a přišla o práci ted jsem byla na úp.takže ted když mě někdo zaměstná tak bych měla mít nárok?
jsem na úřadu od prosince
Narok mit nebudes jelikoz jsi nebyla zamestnana dva roky pred nastupem na MD. Kazdopadne po narozeni miminka nastoupis hned ja rodicak. Ted res co je ted... Treba si najdi brigadu nebo ikdyby te nekde zamestnali no proste kdyz nemas problemy pracuj co to jde ;)
dobře děkuji
a nevíte kolik to tak bude?
našla sem na internetu výpočet na RP a tam je 7600 do 9 mes.věku dítěte a pak od 10 měs. - 3800 na 48 mesicu
@maruska1992novotna ano tohle je 4leta varianta.. Pokud manzel splnuje podminky volby varianty muzes si nastupem na md volit delku pres partbera/ manzela
@maruska1992novotna A co jsi dělala v roce 2016? To tam nějak nepíšeš.
Všechno záleží na tom, jestli si najdeš práce nebo ne. Pokud ano, tak budeš mít místo mateřské nárok na nemocenskou v souvislosti s porodem, která je do konce šestinedělí. Pak začneš teprve brát rodičák a budeš si moct zvolit jeho výši do 7600 Kč. Pokud pracovat nezačneš, tak automaticky RP na 4 roky. Nicméně pokud přítel bude splňovat podmínky na mateřskou, můžeš si RP volit přes něj.
@jullli Nemusí být zaměstnaná 2 roky.
Takže je jisté ,že budu mít narok aspon na RP ale jisté není kolik a odvíjí se částka jen podle delky RP ?
@xpila pardon taky jsem byla zamětnaná ale vždy krátce jednou 2 měsice a pak měsíc
@xpila *vyplyva 🙂
@maruska1992novotna
Na rodicak ma narok kazda zena. Pokid by sis ted nasla zamestnani mohla by jsi pak nastoupit ba tu nemocenskou jak psala
omlouvám se jak sem mimo , v roce 2016 jsem zakončila půlročni pracovní poměr ten druhy co jsem měla(již napsano) pak jsem byla doma a pak dva mesice a pak mesic a pak /řad práce omlouvám se
ale každý mi právě říká ,že normalní zamestnanec me nezamestna když jsem tehotná :(
@maruska1992novotna Kdyby sis našla práci, ze které budeš odvádět nemocenské pojištění (tj. i DPČ nad 2500 Kč a DPP nad 10 tisíc), tak nárok na mateřskou by ti měl vyjít. Ale to si musíš přesně spočítat podle TP.
A zaměstná, proč by nezaměstnal. V dnešní době je nedostatek pracovníků a navíc začínají sezónní práce, tak naopak bude rádi, že ti bude stačit smlouva na dobu určitou.
@xpila Termín mám 8.11.2017.
@maruska1992novotna Jasně, ale to teď toho moc neřekne 😉 Záleží prostě na tom, kdy by sis tu práce našla, případně na jak dlouho.
@xpila jasne chápu ;) a kdyby to vyšlo tenhle mesic s prácí ?
Ja byla zivnostnik,pak na pracaku a neplatila tu nemocenskou,takze jsem dostala klasickou 4letou variantu rodicaku...masakr...nula nula hovno,ale ted to meli menit,tak se na to optej...každopádně setrete😕
@luckamarcu Změněné to ještě není.
@maruska1992novotna No s Vaší fluktuací Vás opravdu nikdo normální nezaměstná....
A holt kdo nemaká, nedostává mateřskou. Mně to přijde spravedlivé.
@kassandra1 narážejte si na co chcete .Je to moje věc a nečekalal jsem, ze po mych problemech tak rychle otehotnim a stalo se a měnit to nechci pouze se ptám na rady a už vím co a jak ;) děkuji pěkně
@kassandra1 a za druhé nastoupit do práce jsem měla ale tam jakmile zjistili ,že jsem tehotna se rozloucili
@luckamarcu 220 tisíc ti připadá jako nula nula? pokud si neplatíš nemocenskou, tak to prostě tak je a stačí být zaměstnaná nebo si tu nemocenskou jako osvč platit. zase taková raketa to není. a pokud těhu plánuješ, tím spíš...
@maruska1992novotna tak zatím bys to mohla tutlat. Nastoupila bych třeba jako pokladni. Tam se ti nic nestane. A až to půjde vidět nebo uznáš že by to měl vědět zaměstnavatel tak mu to řeknes a domluvíte se kdy by jsi to chtěla ukončit. Byva to 6tydnu před porodem. A to už nějak zvládnete finančně. Hlavně aby jsi to zvladala ty fyzicky. Já ukončila pracovní poměr, po ochranné lhůtě otěhotněla a až do porodu jsem byla bez peněz. A zvládli jsme to. Ale to už je davno. Navíc jsem byla od 28tt v nemocnici na udržení.
@kassandra1 Takže s tím ,že mě nikdo nezaměstná to nemáte pravdu a vůbec nic nevíte ,nenechám se dobrovolně okrádat o penize a dělat přesčasy 16 h a za druhé dělat za 10 tisíc což je druhej případ a marodit ze zápěstím furt dokola taky ne !
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
@maruska1992novotna Samozřejmě tě zaměstnat můžou, proč by nemohli. Já kdysi přijímala dvě těhotné. Většinou ti ale nabídnou smlouvu na dobu určitou. Podívej se i po brigádách, teď je práce opravdu hodně a určitě něco seženeš. Jinak si budeš muset zkusit zažádat o příspěvky, nicméně pokud přítel vydělává a žijete ve společné domácnosti, tak ta šance je minimální, že něco dostaneš...