Neplánovaně počtvrté těhotná. Máte zkušenost, radu?

benty
1. říj 2024

Zdravím všechny,
potřebuji se asi jen vypsat, kromě partnera nemám komu se svěřit, přeci jen se člověk s takovými věcmi moc nechlubí. Mám doma velmi chtěné tři děti, resp. kluky 😉 (9, 7 a skoro 2 roky) a nečekaně jsem nyní čerstvě těhotná. Je to šok, opravdu už další potomek nebyl v plánu, no stalo se 😟 Je mi 40, manželovi o rok méně, nestrádáme finančně, snad jen volný čas chybí, v každodenním shonu je těžké najít si chvíli jak na každé z dětí zvlášť, tak na manžela. Na děti jsem často sama, manžel bývá minimálně jednu, dvě noci v týdnu služebně mimo domov. Prarodiče vypomáhají velmi zřídka, není to žádná velká sláva, všechny tři si vzali snad 2x na pár hodin.
Upřímně, už na další těhotenství, porod, kojence, ponocování atd. vůbec necítím, konečně už jsme z toho všeho aspoň trochu vybředli😑 Na přerušení jsem nikdy nebyla, nevím co od toho čekat, ale nyní se kloním spíše k tomu. Nadšená z toho nejsem, ale rozum mi velí takto. Manžel je nakloněn spíše naopak, ale rozumí mi a podpoří mě v každé situaci.
Jediné pro, kromě samozřejmě etických důvodů, vidím v tom, že by nejmladší syn měl také parťáka věkem blízko, měli bychom dvě dvojice.

No mele se to ve mně 🙈 Má někdo radu či zkušenost...
?

leila7
1. říj 2024

Ochrana ti nic neříká když jste děcko nechtěli?

jittuli
1. říj 2024

@leila7 udělalo ti to kopnutí dobře?

benty
autor
1. říj 2024

@leila7 díky, to je báječná odpověď, moc mi pomohla😁

emillyhk
1. říj 2024

@benty No, stane se 😉
Máme něco podobného v rodině, dokonce i podobné (trochu větší) věkové rozestupy. Tehdy to budoucí maminka obrečela, že další už neplánovali, peníze, hlídání, věk, atd. Ale ukončení nepřicházelo v úvahu (rozhodnutí maminky). Jak se trochu vzpamatovala z šoku, už se těšila, i když obavy jak to všechno zvládnou samozřejmě zůstaly. Dneska je nejmladší dítě na střední škole. Nebylo a není to vždycky jednoduché, mnohdy to bylo opravdu náročné. Ti nejstarší se museli víc zapojit, rodiče na ně neměli tolik času, kolik by potřebovali, v některých oblastech je to znát. Ale mezi sourozenci jsou moc hezké vztahy, stojí při sobě.

prejeta_zaba
1. říj 2024

Uf...máme 3 děti úplně stejně věkově jako ty a upřímně, představa 4. je pro mě absolutně nepřijatelná. Nezvládám ani ty 3, jsem na pokraji psychických i fyzických sil. A máme stejné i to, že manžel by byl proti přerušení. Asi bych si to šla hodit. 🙈 V reálu bych nejspíš byla ochotná přistoupit na to, že dítě odnosím, ale už nekojím, nevstávám a v žádném případě nepiplám batole další roky doma já - manžel by prostě šel na rodičák, i kdybychom měli další roky jíst jen suchý chleba z mé výplaty. A nebo ten potrat. Jako bohužel, může to znít sobecky, vím, že jsou rodiny i s trojnásobkem dětí a jsou šťastné, ale tohle je taky můj život a sama cítím, že jsem na hraně únosnosti. Nehledě na to, kdyby se třeba něco stalo a měl by zůstat jeden na tolik dětí, to snad ani není zvladatelné. Tak přeju hodně štěstí a pevné nervy, ať už se rozhodnete jakkoliv. A jestli můžu ještě, dotaz - neuvažovali jste nějaké trvalejší řešení antikoncepce? To je u nás totiž taky velké téma.

rnika
1. říj 2024

Tak já mám 4 děti plánované. Je úžasné jak jsou děti do dvojic. Za mě je to super a neměnila bych. Pokud jste na tom finančně dobře, pro mě by byla volba jasná ( jo, mám 4 kluky 😉). Každopádně dovedu si představit ten šok, když to plánované nebylo. Sedni si v klidu a přemýšlej zda by sis potrat za pár let vyčítala - podle toho bych se rozhodla.

cuuza
1. říj 2024

Rozhodni se zcela sobecky podle sebe, tvůj život to ovlivní nejvíc.

benty
autor
1. říj 2024

@prejeta_zaba no zatím neuvažovali, já teď mám na mysli i sterilizaci, prášky, tělíska, všechno mi to přijde problémové a vzhledem i k věku asi není moc na co čekat.

lennus
1. říj 2024

@benty Třeba @mmmk napíše svoji zkušenost. Fandím velkým rodinám 🥰😉

exbordelar
1. říj 2024

Mam totozne pocity jako @prejeta_zaba 😅 A uz jsme se na to tema v nake diskuzi potkaly, vid 😂
Akorat teda manzel by byl taky pro ukonceni. Takze v tomhle bychom byli za jedno.
Jinak jsme na tom s temi vsemi veky a hlidanim dost podobne.
Ja konecne zacinam zit, zacinam zase vydelavat a zacinam mit take vice prostoru pro sebe.
Ja bych ctvrte dite uz psychicky ani fyzicky nezvladla. Hlavne psychicky. Protoze by to odnesli ti starsi. Miminko by bylo nunanek a melo by v leccem prednost (ted je tomu tak u toho nejmladsiho) a na ostatni deti bych vubec nemela cas.
Stve me, ze jsou ted ve veku, kdy se s nimi daji hrat ruzne hry, deskovky a pod. Ale proste to nejde, bo batole, ktere nam to vsechno bere, bori, otravuje, rve a pod. A taky jsem na starsi dost casto hnusna a rvu na ne, protoze me vytaci, kdejaka blbost. Je toho na me strasne moc a nejvice me deprimuje ten bordel doma.
Jako takhle - kdybych mela chuvy, hlidaci babicky a spoustu penez, tak bych klidne mela deti i sest. Ale v tomhle modu, v jakem jsme ted - absolutne NE ❌

No.... dobre si to rozmysli 😅

jittuli
1. říj 2024

@exbordelar jzs, pardon za off topic, ale nezaložila jsi tady před lety skupinku pro bordeláře co se chtějí naučit uklízet? ? Marie Kondo a tak?

barulina
1. říj 2024

@leila7 blba

benty
autor
1. říj 2024

@exbordelar mám podobné pocity, na starší není čas, je mi to líto, ve stresu na ně taky zvednu hlas a to není dobrý, no...už jsem taky vudrka světlo na konci tunelu, nějakou seberealizaci atd...na to samozřejmě není vůbec prostor...chtělo by to flexibilní chůvu, možná dvě 😃 protože teď nám zkrátka problém si i sama zajít na gyndu.

exbordelar
1. říj 2024

@jittuli ne, skupinku s Marii Kondo jsem nezalozila (ale Ekologie a zero west), ale ano, byla jsem jednu dobu hrozne chytra, jak si udrzovat poradek, protoze jsem konecne na to prisla 🤣 No, tak s tremi detmi to slo uplne do *** 🙄
O to vic je to frustrujici. Takze otevrene priznavam, mame doma bordel 🤷‍♀️😅🤷‍♀️

aedoss
1. říj 2024

Rozhodování je čistě na tobě a na manželovi. Někdo zvládne s přehledem dětí pět, někdo sotva jedno. Zvážila bych v prvé řadě svůj zdravotní stav a výhled do budoucna. Máme aktuálně děti asi jako vy, ale s tím, že to třetí už bylo neplánované. A je to náročné, většinou jsem na děti sama, bez hlídání nebo výrazné pomoci manžela. Nemám pocit, že to zvládám. Jsem z toho spíš naopak vyčerpaná a na další mimi už není žádný prostor. To, že i přes ochranu otěhotním počtvrté je moje noční můra. Situace u nás doma se otočila úplně vzhůru nohama, než byla, když jsem zjistila, že jsem neplánovaně těhotná. Tím chci říct, co je dnes, nemusí být za pár let. Nezávidím ti rozhodování.

aedoss
1. říj 2024

@exbordelar zlepšila jsi mi svým komentářem den! U nás je to jak přes kopírák. Jsem šťastná, že v tom nejsem sama. 😁 Mám poslední dobou pocity totálního vyhoření a marnosti, že nic nezvladám a nic není ok.

me_druhe_ja
1. říj 2024

@benty Je naprosto irelevantní, že někdo zvládá 6 děti s prstem v nose a je totálně happy.
Každej jsme jinej. Pro někoho je 1 moc a pro jinýho 5 málo.
Já jsem věkově podobne, děti dvě a to druhé taky neplánovany. A kdyby se to první narodilo zdravé, druhé by mezi nama nebylo. Vím, že bych šla na potrat. Já byla odjakživa nastavena na jedno a opravdu vidím, že ty dvě jsou na mě moc. Zvlášť když má to jedno vážný zdravotní problém. Když jsem někdy sama s jedním nebo druhým, je to milionkrát lepší, cítím se lépe a vůbec.
Kdybych nedej bože otěhotněla teď, nepřemýšlela bych ani minutu: hned bych mazala na potrat. Přítel by to taky podpořil (ale on je o 10 let starší a má ještě 3 děti s ex, takže 5 celkem). Navíc jako tvůj partner bývá často přes týden pryč, i přes noc (obchoďák) a oboje rodiny mám daleko, takže na vše sama.
Takže ne ani omylem a vím, že nikdy by mě to líto nebylo.
Ale to jsem já, moje životní situace, moje nastavení. Ty to máš zas jinak. 🙂

Každopádně rozhodni se opravdu podle sebe. A rozhodně v neměl být jediný argument ten, aby ten nejmladší měl parťáka

kosi_cek
1. říj 2024

@benty my takto máme dvě trojice, stalo se tak také nad rámec našich představ, o 5. jsme se velmi snažili, nešlo to vůbec snadno a rychle, byla to pro mě nová zkušenost, díky tomu bylo snadné uvěřit tomu, co se všude píše, že otěhotnět a donosit po 40. je zázrak, k nám přišel s minimem příležitosti při hojném kojení...
Umím si představit jak ti je, obě totiž dost dobře víme, co to obnáší, takže...Popravdě, mě z toho bylo opravdu šoufl, když jsem si vybavila všechny ty náročné situace, které budu muset opět absolvovat...
Mě osobně nedělalo problém další dítě jako takové, ale hlavně to, že přichází na mě moc brzy po předchozím, už jsem to zažila..., s dalším dítětem jsem nepočítala hlavně kvůli věku, už ke mě přišlo i smíření, že už nikdy..Nad potratem jsme neuvažovali, i když to mé rozpoložení bylo takové, že se fakt nedivím, že ho ženy podstupují, s přijetím toho těhotenství jsem bojovala, vlastně jsem nevěřila, že to projde a příroda ho sama neukončí, taky jsem cítila stud, ale vše šlo krásné a tak přišlo smíření i radost a těšení z nového života, rodila jsem ve 42,5 letech, ale co budu psát, je to náročné, v něčem víc, než jsem dle předchozích zkušeností očekávala, v něčem míň, je to přeci jen jiné jiná situace, jiná kombinace dětí, už si každopádně nedokážu představit nejmladšího nemít, prostě tu měl být, tak tu je❤️

oplatecka
2. říj 2024

U nás přišlo třetí dítě neplánovaně. Těhotenství byl horor, stejně jako ta předchozí - od šestého týdne až do porodu jsem neustále zvracela, od rána do večera jsem měla mísu v záchodě, diagnostikovali mi hyperemesis gravidarum 🤦‍♀️ Nejmladší má teď 2 a půl roku a jsme strašně rádi, že ji máme. Ale... Po devíti letech nevyspání (všechny tři děti jsou od miminek nespavci, prostřední se mi budila do tří let co hodinu, nejmladší ji "skvěle" konkuruje) jsem totálně vyčerpaná, začínám mít nemalé zdravotní problémy, objevují se výkyvy nálad. Představa, že otěhotním, ve mě vyvolává paniku a úzkost, čtvrté dítě bych už v žádném případě nezvládla... Držím palce, určitě se rozhodneš správně, ať bude tvé rozhodnutí jakékoliv.

benty
autor
2. říj 2024

Děkuji všem za příspěvky, v lecčems mi jsou velmi blízké a poznávám se tam 🙂 Fandím taky velkým rodinám, nikdy bych tomu nevěřila, protože já i manžel jsme z malých, ale není to žádná výhra, teď v dospělosti bych taky třeba ráda promluvila se sourozencem, ale možná si to jen maluju na růžovo 😊.

orchidis
2. říj 2024

@benty Radu? Nechat si ho ❤. Nikdy nebudeš litovat, věř mi 😉. Určitě budeš párkrát řvát, že "už toho máš kurva dost"!, ale litovat nebudeš. Umělého přerušení bys litovala. Pokud nestrádáte finančně, tak bych do toho šla.

orchidis
2. říj 2024

@benty Jo a pak rozhodně definitnivní řešení (sterilizace), to je jasný. Máš věk a 4 děti už jsou pořádná parta. Ale když už to čtvrtý je, tak já se za něj přimlouvám 🙏.

benty
autor
2. říj 2024

@orchidis ano, já obvykle vulgárně nemluvím, ale v duchu by tam nějaká ta nadávka sedla 😃

leila7
2. říj 2024

@barulina komu nadavas?uklidní se.pani se má chránit když další dítě nechce to je logické přeci.Pak se divime že děti jsou v boxech nebo rovnou v porodnici nebo v popelnici.Pani na to měla myslet bohužel

oplatecka
2. říj 2024

@leila7 Stoprocentní ochranou je pouze sexuální půst.

monib66
2. říj 2024

Byla jsem v obdobné situaci před pár týdny. I přes ochranu (která selhala) jsem otěhotněla. Mám děti 7l a 2l a 5l holčičku. Je mi 31l, muži je 46l. Byl to šok, jen já věděla, že bych se miminka vzdát neuměla. Hlídání téměř nemáme, moje máma žije v zahraničí, tchyně ještě má své podnikání. Muž jezdí pozdě domu z práce a pak pracuje kolem domu.
Vím,že to bude asi šílený chaos, pořád budu mít co dělat, ale věřím, že to zvládnu. Muž ten má radost a na dalšího drobečka se moc těší.
Ať už se rozhodneš jakkoliv, udělej jak to cítíš. To rozhodování je nejspíš nejtěžší. Moc na vás budu myslet 🙂

andelka
2. říj 2024

No jako při té představě mě polilo horko. Já už bych čtvrté nedala ani náhodou. Taky mám tři kluky. Jak jsem byla vždycky zdravá jak řípa, tak od 40 začaly problémy. Děcka jsou pořád náročné, já už jsem v práci a jsem ráda, že už nejmladší je předškolák. Že k sobě nemá parťáka nevadí. Starší kluci se zvlášť teď v pubertě moc nemusí. Ale malého mají rádi. Hlídání je, ale jedno tak jednou za měsíc a druhé už je taky složitější, babičce bude 76. Finance letí čím jsou děti větší jako blázen. Byt 3+1, už teď je to tak tak. Nevím kam bych další dítě dala. A hlavně vím,že bych na to neměla psychicky. Takže u nás ač nerada,bylo by jasno. Obdivuji maminky velkých rodin ( oba rodiče), já bych to nezvládla.

tereza0111
2. říj 2024

Zvazj vsechna pro a proti, zvazj svoje eticke nastaveni a vsechno co te napadane.. Jen to musi byt tvoje rozhodnuti, nenech se dotlacit do niceho co nechces.
Mam taky 3 deti jen s rozdilem, ze nejladsi je cerstvych 5. Vzdycky jsem chtela 3. A ted v lete jsem tu i zakladala diskuzi, jestli nejit do ctvrteho.. A to jsem 3 roky taky nevedela, kde mi hlava stoji, ale proste... zacali odrustat.
Vy jste 3 deti cilene planovali, takze jste fandove velke rodiny. Jsi si naprosto jista, ze za nejake ty 2 roky, az se situace uklidni a deti budou vetsi te nepopadne prani po dalsim? (jako me). Ted jeste je to v pohode co se tyce veku, pozdeji uz bude jen hur :(
Pises ze manzel by chtel, financne ze to date, pro nejmladsi dite by to bylo fajn, ale ono i pro ty starsi je maly sourozenec prinosem, nejsou jeste tak daleko aby si vubec nerozumeli.
Nicmene rozhodnuti je tvoje, nikdo nema pravo te soudit at se rozhodnes jakkoli. Jen nesouhlasim s tim "rozum mi veli takto", rozumove to beru bud ze zdravotnich duvodu nebo z vaznych finacnich (kdo horko tezko utahne uz stavajici pocet deti by si dle meho uz fakt nemel porizovat dalsi). Jestli mas pocit, ze je to rozumejsi, ale ve skutecnosti se ti na na potrat moc nechce a alespon trochu si fungovani ve 4 detech dokazes predstavit, tak si ho nech a dej mu sanci.
Jeslti se ti ta predstava 4 deti nelibi ani s predstavou, kdy tomu nejmladsimu co jeste neni na svete uz je treba 5, tak na potrat jdi. Ale nakonec to nejhorsi obdobi, nocni rev, kojeni, prebalovani, trva jen docela kratkou dobu

nikissek28
2. říj 2024

Ať už se rozhodnete jakkoliv,je to vaše volba. Jen naše zkušenost. My mame 4deti, čtvrtý, poslední je neplánovaný. Měla jsem z toho strach. Náš nejmladší syn, je naše srdíčko, všichni ho moc milujeme. Každé ráno a večer mu chodí všechny děti přát dobrou noc nebo dobré ráno. Je to zápřah, ne že ne,ale nádherný 🩷🩵. Tak hodně štěstí v rozhodování ❤️

merope
2. říj 2024

Já jsem ze 3 dětí - vždycky to je 2+1, navíc nejmladší je dost daleko od ostatních = spíše jsou to pečovatelé než parťáci. Jiné zájmy, vždycky budou "jinde". A teď vám osud seslal "parťáka" pro toho nejmladšího - takže 2+2, nikoli 2+1 a neustálé sourozenecké války. Když už se stalo, tak bych do toho šla. Rok-dva masakr, pak si vyhrají a bude čas na všechny. Držím palce.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru