Hezky den, prosím, je tu někdo, kdo se rozhodl pro jméno ditete až po porodu?
Vím, ze v porodnici musím odevzdat papíry s vyplnenymi jmény pro holčičku a chlapečka, ale u nás je menší zádrhel - potřebujeme miminko nejdřív vidět a až pak se rozhodneme. Nějak se nejsme schopni rozhodnout 🙈
Je to veliký problém? Nebo s tím v porodnici nemají problém? Mate někdo zkušenost?
ano, v porodnici budou pravděpodobně pindat, protože je to pro ně pohodlnější mít to vyřešené před porodem, ale na pojmenování dítěte máte lhůtu 30 dní po narození....
Už před pěti lety na nás v porodnici nikdo nechtěl, abychom vyplňovali nějaké papíry. Prostě jsme řekli, že jméno vybereme až po porodu a nikdo s tím neměl problém.
Rodila jsem pred 3 roky a nikdo po nas nechtel jmeno pred nez vykouklo mimco na svet :D. Je pravda, ze jsem byla vdana...nevim jak to je u partneru bez manzelstvi :D
U žádného ze tří dětí jsem dopředu nic nevyplňovala. Jméno jsme řekli až byli na světě. Ale byla jsem vždycky vdaná, tam se dopředu nic nepíše. Jen při příjmu základní informace, ale o miminku nic. Otcovství je dané.
Oni možná v porodnici budou mít kecy, ale máte na to nárok. A úplně vás chápu, jméno se k miminku musí hodit. My jsme se taky definitivně rozhodli až po porodu🙂
@hezz17 no tak u mě třeba sestry pindaly, snažily se mi nakecat, že to MUSÍ mít napsané hned v lékařských zprávách, že přijde matrikářka hned ten den a POTŘEBUJE to hned. Nic z toho nebyla pravda, ale prostě pindaly 🙂. Tak se nemusíš hned navážet, když někdo napíše svou zkušenost nebo svůj názor 🙂
Tak to my museli na příjmu vyplnit jména, a taky jsem byla vdaná...
@klokanka31 My to máme stejně. U prvního ditete jsme museli predvyplnit do kolonky obě děti a taky jsme manzele..
Tak se trochu bojim, aby v porodnici nebyl problém 🤦♀️
Nesmysl. Proste reknes že jméno až po narozeni a nazdar. Nikdo s tím problém mít nebude.
Ze zákona na to mate 30 dnů. Takže hodina po porodu se nezblázní.
Taky jsme vyplňovali jméno až po porodu. U syna měla PA nějaké řeči co jako když bude akutní CS, ale nijak jsme na to nereagovali. U dcery úplně v pohodě. Rozhodli jsme se a doplnili papíry ještě před přesunem na šestinedělí takže na náramku i na papíru na postýlce už jména děti měli.
Vyplnit to nemusíš. Ano, některé porodnice se to snaží namluvit, je to pro ně jednodušší, mít rovnou napsané jméno dítěte. Ale není to tvá povinnost. Rodit můžeš i bez vyplněného papíru. Pokud byste jméno nevybrali do 30 dní, určí ho soud, ale to nebude předpokládám tvůj případ 🙂 Kdysi tu byla i nějaká fotka, kde miminko mělo v porodnici u postýlky napsané NEPOJMENOVÁN.
My to tak meli u dcery. Neni tvoji povinnosti hlasit jmeno predem. Mas na to, tusim, 30 dni. Oni tlaci, protoze je to pro ne jednodussi, to mi bylo srdecne jedno.
Taky jsem to tak chtěla udělat, ale nakonec jsem se rozhodla asi 3 dny před porodem. 😁 Ale pamatuji si, že jsem tenkrát byla s první na matrice (nejsem vdaná) a tam po nás už dokonce chtěla i jména, 2 měsíce před porodem. Teďka po druhé na mě matrikářka koukala, že jí jsou nějaká jména úplně putna, že jí zajímá jen příjmení, když jsem jí říkala, že naše dítě se asi narodí bez jména, neboť nejsme schopni se rozhodnout. Ale já měla za to, že ty 2 dny po porodu by měly být v pohodě. ☺
"Museli" jsme mít jména vyplněná, i když jsme manželé, ale vím, že to být nemusí, my jsme měli a asi i mít budeme, ale kdyby ne, tak jim na to kašlu, oficiálně je na to měsíc po porodu, takže tak 🙂 nedej se
Já jsem měla jména vždy vyplněná předem a pokaždý se stejně po porodu ptali, jestli to sedí a je to tak v pořádku, aby to mohli zapsat, takže prostor pro změnu určitě je, i když už jména třeba máte a k miminku vám to pak nesedí 🙂
Já jsem teda nerodila v ČR, ale syn dostal jméno až 2 dny po porodu. Váhali jsme mezi 2 jmény a rodila jsem dřív než jsme se stihli rozhodnout. Problém to nebyl, u nás je na to 5 dní. Na náramku a různých papírech měl XY a příjmení. Dokonce mu napsali recept do lékárny na jméno XY. Ale byl to zvláštní pocit nevědět jak mu říkat ty první dny. Dost se mi ulevilo když jsme se definitivně rozhodli a bylo to konečně černý na bílým.
Udelali jsme to tak 3x a bylo to nejlepsi rozhodnuti, problem zadny nebyl. Ani se me na ten formular nikdo pri prijmu neptal. Zakonna lhuta je zakonna lhuta
Problém to není, jen kdyby se při porodu něco zkomplikovalo a matka zůstala v bezvědomí, tak otec sám, dítě pojmenovat nemůže, to je asi jedine, co mne napadá, na druhou stranu, v takové situaci, je asi nějaké jméno pak to posledni, na co člověk myslí.
Je úplně jedno, zda jsi vdaná nebo ne, na matrice se předem u neprovdanych řeší příjmení dítěte. Křestní jméno lze vybrat až po porodu, stejně jako v případě manželů.
My jsme se nemohli shodnout u třetího a čtvrtého miminka, ale nakonec jsme pro posledního vybrali jméno při příjmu na porod a byla jsem rada, protože všechny naše děti, mi těsně po porodu přišly tak nádherně příšerni a osklivi 😂😂 že fakt nevim, jaké jméno bych jim vybrala a hlavně - po par dnech už všichni vypadali zase úplně jinak 🙂
Ale můžeš vybrat jméno až po porodu. Menší porodnice s tím samozřejmě nedělají méně cavyků než ty větší, kde vše běží jako na běžícím páse ;)
@michaela_2 ale samozrejme ze muze. Byla jsem po prvnim porodu na JIP a syna pojmenoval manzel.
@felixfelicis nemusela jsi pak ten souhlas podepisovat? Ten formulář je přeci shodné prohlášení obou rodičů
Zajímalo by mě, prosím, lze to takto udělat i v případě, že nejsou rodiče manželé? Pamatuji si, že u dcery jsme museli předtím na matriku zapsat otce.
Ja som to nevyplnila, trosku frflala sestricka, ale nemala ma jak donutit. synovi sme dali meno, az ked sa narodil, lebo sme ani nevedeli pohlavie a hlavne som ho najprv chcela vidiet
@michaela_2 nemusela. U dalsiho porodu jsme potom sice rozhodli spolecne, ale pani z matriky chtela podepsat jeste neco, tak za mnou dosla na pokoj a nechala me to podepsat i za manzela. Obe tyhle situace by sly vyresit i oficialni cestou, ale i kdyby jeden zakonny zastupce nebyl k dispozici celych tech 30 dni po porodu, tak musi byt moznost dite pojmenovat.
My jsme dali jméno až po porodu. My jsme ani nevěděli,zda je to kluk nebo holka.
Máme holčičku Emmičku...a to jsme měli 3 jména. Olinka, Marta a Emma
Ano, my s tim mame zkusenost 😅. Celych devet mesicu se resilo jmeno pro holcicku. Nic nas nepresvedcilo tak, ze bychom to s jistotou vedeli. Po prijezdu do porodnice jsme vedeli jmeno jen pro chlapecka. Sestricka si poznamenala a po porodu se nas zeptala, jak to tedy bude s tou holcickou 😂. A uprimne po porodu jsme meli hned jasno bez premysleni. Jen jsme si jmeno oba odsouhlasili 😂.
Já jsem předem teda taky nic nevyplnovala. Na jméno se zeptali, až když byla venku
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Měli jsme to tak, do papírů jsme vyplnili pouze jméno pro kluka, počítali jsme s tím, že to bude kluk (pohlaví jsme si říct nenechali, ale po 2 synech jsem už ani nedoufala). Nevadilo jim to. Narodila se holčička, nechali nám pak cca 20 minut o samotě, ať se pro jméno v klidu rozhodneme. Máte právo si říct, že se pro jméno chcete rozhodnout až po porodu, dokonce mám dojem, že je v zákoně nějaká lhůta snad 2 dny?