Jak se počítá týden těhotenství?

brigule
6. říj 2014

Holky, zajímalo by mě, jak se počítá týden těhotenství, když je cyklus nepravidelný. Třeba když budu na základě měření bazální teploty vědět, kdy byla ovulace, od kdy se bude počítat těhotenství, když ovulace bude třeba až 30. den cyklu ( a každý cyklus je jinak dlouhý). Díky moc.

milmic
6. říj 2014

No lékař Ti jej pravděpodobně bude chtít počítat podle PM, ale pokud víš, kdy je ovulace, řídila bych se tím. Mám to stejně. Cykly dlouhé, každý lékař spočítá miminko podle PM, potom plaší, že miminko je o 2 týdny menší, že je všechno špatně a když pak řeknu datum ovulace, tak je všechno v pořádku.
Nelze miminku jen tak připočíst 2 týdny navíc, když v té době vůbec neexistovalo a je o ty 2 týdny menší. 🙂

elana
6. říj 2014

@brigule skoro vždycky to počítají od data poslední menstruace (PM), je to zavedené. Ale na uzv ve 12.-13.tt se to pak upřesní, stanoví se nejpřesnější termín porodu (TP), pokud se to od data, které bylo stanoveno dle PM liší víc jak o týden, tak se bere za podstatný ten ultrazvukový termín, ale TP dle PM se stejně skoro všude píše taky. Já měla teď v průkazce dokonce dvě kolonky na dva TP, lišily se mi jen o 2 dny, ale přesto se tam stále psaly oba.

maroussia
6. říj 2014

U první dcery jsem měla poslední ms v na začátku února a otěhotněla jsem na začátku dubna... takže jsme "jeli" podle termínu utz, i když stejně všude "prudili" s datumem ms a pak nechápali...on takový pátý a sedmý měsíc je docela rozdíl, že :D
Stáří plodu podle uzt mi řekl doktor už na první kontrole někdy v šestém nebo sedmém týdnu, pak se posunul asi o týden směrem dozadu (mimi bylo větší) a nakonec se dcera narodila o dva týdny dřív před termínem 🙂

brigule
autor
6. říj 2014

@milmic no právě. Poslední ms byla 9.8., ovulace 3.9. a u dr jsem byla 24.9. a utz vypočítal 5+4. Takže těhotenství bylo staré zhruba 21 dní, což jsou 3 týdny, pokud se tomu připočítávají dva týdny navíc, tak by těch 5+něco odpovídalo. Doktorka i říkala, že ten utz vychází správně vzhledem k pozdní ovulaci. Termín ještě nikdo nevypočátal, tak jsem zvědavá, jak to udělá, protože první den ms 9. 8. jsou ještě dva týdny navíc.

milmic
6. říj 2014

@brigule Určitě bych všude uváděla předem, že máš dlouhé cykly a že ovulace byla později. Oni si to přepočítají a miminko bude "sedět", mě takto u prvního těhotenství strašně plašili, vždycky jsem se vylekala, že to nedopadne. U druhého už jsem to říkala preventivně a ted u třetího to říkám taky a všechno je v pořádku, každý lékař vezme v potaz pozdější ovulaci a všichni jsou spokojení. 🙂
A navíc k tomu každé miminko roste jinak a ty lékařské tabulky člověka čassto akorát rozhodí a vystraší. 🙂

mysonek
6. říj 2014

Termín porodu se počítá podle poslední menstruace nebo podle ultrazvuku kolem 10 až 12 týdne. Pokud je rozdíl menší než týden tak se většinou bere termín podle menstruace, při větším rozdílu podle ultrazvuku. Při pozdějších ultrazvucích by se již termín porodu měnit neměl.

ladie
6. říj 2014

@brigule je to jak píšou holky přede mnou. Já jsem věděla přesně, kdy jsem ovulovala, tak jsem si termín poslední MS posunula podle toho, kdy byla ovulace (prostě jsem na gyndě uvedla, že MS byla asi i týden později, než skutečně byla 😉 ). A mimčo sedí od začátku přesně.
U prvního jsem poctivě nahlásila termín MS a od začátku mě stresovali tím, jak je mimino opožděné, menší... Ke konci jak už přenáším a budou mi vyvolávat porod (i když podle ovulace se syn narodil přesně v termínu...).

akmitaf
6. říj 2014

ahoj já jsem rovnou u Dr. hlásila datum ovulace - tak ji mám později, ale né tak moc a i tak to počítá podle té ovulace

brigule
autor
7. říj 2014

@akmitaf
@ladie já jsem doktorce ukázala graf bazální teploty, a ona si k sobě zapsala i datum ovulace, tak uvidím, jak to bude počítat.

brigule
autor
7. říj 2014

@mysonek sice se počítá podle poslední menstruace, ale jak? jak dlouho je jako první den poslední menstruace před početím? Když mi počítali první porod, tak se mě kromě menstruace ptali i na délku cyklu, takže se mi nechce věřit, že by všichni slepě počítali nějakých 14 dní od menstruace do početí... Ale třeba jo, nevím.

ladie
8. říj 2014

@brigule já se obávám, že to fakt počítají slepě podle tabulek 😒

betelges
4. zář 2017

Holky, ovulaci jsem mela 5. 8., ale prvni den menses nedokazu urcit, protoze zrovna v tom cyklu jsem spinila, tak nevim, ktery den brat jako prvni. Menstruacni priznaky-bolesti, tlaky jsem mela az pozdeji, to by pak vychazelo na ovulaci 12. den cyklu, ale uz tak 2, 3 dny predtim by se dalo uvazovat o menses. Jsem 6. nebo 7. tyden? Ve stredu 30.8. byl na UTZ videt gestacni vacek se zloutkovym, hodnota HCG 8000.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru