Ahoj holky,
Nenašla jsem toto téma v příspěvcích, tak jsem ji založila. Jsem na začátku těhot. 7+4. Jak řešíte/ neřešíte omikron, očkování? Jste někdo radši doma na NP?
Děkuji za názory.
@saraca a jak dlouho byste chtěla být doma? Měsíc, půl roku, rok? Očkovani je prý na tuto mutaci k ničemu, a pokud nejste již ockovana tak už ke to stejne jedno…zachovejte klidnou hlavu, a chovejte se zodpovědne ale hlavně žijte normální život 🙏 jen diky tomu 🙏😀muže snad tato hysterie brzy skočit 🤦♀️🙏
A delta, britská mutace a já nevím co bylo předtím tě neděsilo? Omicron umí prolomit imunitu jak po očkování tak po prodělání, takže je to stejně asi fuk. A i když zůstaneš doma na PN, tak zrovna tak se přece dál budeš vídat s lidmi, tvůj muž bude chodit dál do práce, takže tě může nakazit, budeš chodit k lékaři, do obchodu... Nakazit se můžeš všude. Asi bych se bála si tu chemikálii pustit do těla v těhotenství. Sice se říká že je to pro těhotné bezpečné, ale mě po obou dávkách bylo pekelně a být ještě k tomu těhotná...
PN nic neřeší ( hlavně kvůli strachu z covidu ti ji nikdo normální nenapíše). Můžeš se nakazit od pošťačky, sousedky, na nákupu, manžel to donese z práce,...Musela by ses zabarikádovat sama v bytě a stejně nemáš záruku, že to nechytíš. Dodržuj hygienu, zdravé jídlo, pohyb mimo velké skupiny lidí a hlavě pozitivní myšlení. Psychická pohoda je důležitá. 🙂 Nenech si zkazit těhotenství strachem.
@lachipie ja očkovaná jsem a v minulosti jsem covid i prodelala. A ostatní mutace mne nedesili a vite proc? Protoze jsem treba pred tim nebyla tehotna, ale ted jsem. Ptam se, netvrdim nic a neprosazuji nic. Ptam se vas jestli to resite nebo ne. NP treba je dobra na prvni trimestr, ktery je nejryzikovejsi. To si nemyslite?
Jdu na 3. dávku koncem ledna, měla bych být tou dobou v 8. týdnu.
@saraca pokud jsi očkovaná a covid jsi i prodělala, tak nevím co řešíš. Imunitu máš. Pokud chceš vědět, jak na tom jsi, dojdi si na protilátky. PN ti jen kvůli strachu z covidu nikdo nenapíše. Buď prostě v psychické pohodě, buď ráda že jsi těhotná, těš se na miminko a neubíjej se strachem z něčeho co nemusí nastat. Jak už zaznělo, můžeš se nakazit od kohokoliv, od pošťačky co ti přinese dopis, od manžela co přijde z práce, od maminky, kamarádky, tchyně, co tě přijde navštívit... Rizikové je celé těhotenství, ne jenom první trimestr, vždy se může něco stát. Ale po dvou dávkách a prodělání covidu... Jako pořád existuje i chřipka, ta pravá chřipka (ne ta rýmečka z nachlazení, které člověk říká chřipka), zápaly plic, které můžeš chytit a proti čemu očkovaná určitě nejsi. Ty tě neděsí? A ty můžou mít pro organismus taky pěkný dopad...
@saraca ne,to si nemyslime,protoze v 1.trimestru se ockovani vubec nedoporucuje a proc asi?A pak uz tu omicron nebude,vlna se do konce unora prevali,takze pokud mas byt tehotna a ma to dobre dopadnout,ani omicron to nezmeni...navic omicron - izolace i karantena jen 5 dni,i ryma trva 7 dni,tak zvaz uroven sve hysterie,ani do plic moc nejde...
Tak pro úplnost jen doplním, že podle nejnovějších zjištění se očkování doporučuje v jakémkoli trimestru, proč asi ;)
@saraca Pokud jsi ockovana a covid jsi mela, tak si myslim, ze se nemusis uplne zavirat pred svetem, i kdyz tvuj strach chapu. Ja jsem byla tehotna v prvni vlne a jeste po ztrate miminka, takze jsem doma radeji zavrena byla. Kazdopadne, kdyby ses nakazila, tak ockovani i prodelany covid ti podle vseho dava i presto velkou sanci na lehky prubeh, i sam omikron ma byt mirnejsi. To, ze se s nim setkame vsichni, je bohuzel nejspis realne, ale neznamena to, ze telo a imunita, kterou jsi ziskala, nezareaguje. Omikron je porad vir, ktery se, laicky receno, sklada z retezce o hooodne prvcich, ve kterem se jich 30 trochu zmenilo, tricet treba z tisice, zbytek zustava stejny. To je docela velka sance, ze nase bunky ten zbytek trefi. 😉 Na tvem miste bych byla opatrna, vyhybala se davum a obchodakum (tam se da chytit ledacos jineho), ale uplne zavrena doma bych nebyla.
@saraca Tak dál buď opatrná, pokud trpíš nevolnostmi nebo máš stresové prostředí, nech si třeba napsat PN, ale jen kvůli covidu bych to nedělala. Pro příklad. Moje maminka je dlouhodobě na PN protože je kardiak a v listopadu byla v nemocnici kvůli srdeční příhodě. Chodí jen k lékaři na kontrolu a do pekárny pro chleba. Chytila covid. Zřejmě si ho donesla buď z čekárny lékaře nebo z obchodu, jinou možnost u maminky nevidím. Je na PN a chytila covid. Zvládla to. Pokud si dáváš pozor, dodržuješ hygienu... Já jsem po obou dávkách měla vysoké horečky, bolest celého těla, celkově jsem byla totálně přejetá a trvalo to 3 dny. Nechtěla bych k tomu být ještě těhotná a zvládat k tomu ty celkové příznaky těhotenství...
@saraca Otěhotněla jsem v první vlně, pracovala v obchodě, později šla na PN ze zdravotních důvodu a můžu ti říct, že to byl hrozný opruz. Pořád doma, hlídat si vycházky, v televizi a na netu mediální masáž, nikdo nic nevěděl. Raději bych byla v práci i když bych strach z nákazy měla. Ten stereotyp a nuda mě hrozně ničil. Občas depka a hlavou mi běhaly naprosté kraviny.
Děkuji vám všem za rychlé reakce a odpovědi. Mějte se fajn a ať se vám daří. 💗
@ivya Známá byla na třetí dávce, první úplně v pohodě. Třetí šílená únava a zimnice.
Mě fascinuje, že těhotné nesmí pomalu ani kapky do nosu, ale tady to se vakcína doporučuje.
@levandule_k Doporučuje se i několik dalších vakcín na "klasické" nemoci, takže tohle není moc dobrý argument ;) A je mnoho léků, které se i v těhotenství smí, jen je ten výběr prostě užší.
@ivya Je to tak. Z těch vakcín se v těhotenství nesmí vlastně jen ty živé. Třeba černý kašel+tetanus nebo chřipka se i někde vyloženě doporučují. A s lékama je to totéž. Vždycky je to o poměru benefit/risk. Oblíbený příklad kapek do nosu je trochu mimo, protože 1. na ucpaný nos neumřeš, jsou i jiné alternativy. A za 2. vazokonstrikční látky co v kapkách jsou opravdu nejsou dobrý nápad, protože placenta, že...
Já byla minulý týden na 3.dávce (23tt). Sice jsem měla nervy, ale nebylo mi vůbec nic, jenom mě dva dny bolela ruka.
@saraca ja jsem na PN od 8tt, protože jsem sestra na akutní ambulanci a covid a jine infekce tam byli na denní pořádku. Nechtěla jsem ohrozit děti, protože jsou vymodlené. Nehledě na to, že už jsem ani nedávala to tempo, byla jsem dost unavená.
Ségra je ucitelka na nižším stupni a ta maká do mateřské, taky ma strach, ale nemůže si dovolit hned PN.
Asi záleží na tobě, pokud mas z toho strach, což chápu, nikdo z nás neví jaky bude mit průběh a ne jedna maminka musela porodit mrtvé dítě, protože nebylo dostatečně okysličené, tak zůstaň doma. Nevím co děláš za práci, ale když to gynekologovi vysvětlíš, tak ti určitě nejakou dg najde. Možná lepší pro dítě je sedet doma, než být denně ve strachu.
Očkovaná nejsem, nemam to v plánu. Covid jsem.prodelala jako těhotná, v prvním trimestru. Kdybych nemusela na testy, kvůli manželovi ani nevím že ho mám. Byla to delta. Nijak extra jsem se nechranila, chodila jsem ven i do dětských skupin se starší.
@marcicek84 marci marci, zase lzes Ockuje se normalne i v prvnim trimestru. Ted uz ano, je dostatek dat (Co si o tom kdo mysli je jina vec)
@marge_s blazni se ockuji porad,ted uz se provalilo,ze na omicron ucinnost jen 18 procent,takze je jedno kdo je ci neni ockovany...
@saraca
Proc bys mela byt na PN kvuli nemoci,kterou ani nemas?
@marge_s jo a kvuli snizeni rizika o 18 procent ohrozovat tehotenstvi v I.trimestru je uplny ulet... Vzdyt uz to bezi i v TV - dnes Hostomsky,ze na omicron musi byt cerstva 3.davka, aby byl na ten mesic nabity protilatkami,ale pak nazdar bazar a ten kdo neni ani kednou davkou,tak nez bude mit protekci po 6 tydnech bude po vlne omicronu,kdo ma 2 davky protekce temer nulova,protoze proc,protoze to obchazi jak imunitu po prodelani,tak samotne ockovani...zaver je,ze soucasne vakciny jsou zastarale a neucinne,jestli dokazi odvratit tezky prubeh tezko rict...A v breznu kdyz bude po vlne,tak se vytaci s ockem na omicron a to uz bude treba zas jina mutace...ale kolik lidi uverilo pohadkam o ockovani s tecce za koronavirem,radeji se podivej na video ziva kapka krve - konferenci lekaru co ta vakcina ti dela s krvi,vidis to naprimo a taky co pod elektronovym mikroskopem v tech vakcinach je videt,takze good luck...
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
@saraca omicron si pry stejne vsechny najde,tak to te ani PN neochrani ani ockovani...uz je to zvelicena hysterie...