Černý kašel a těhotenství. Přeočkovat nebo to neřešit?

amis24
24. říj 2019

Ahoj holky, jdu si pro radu. Rozmohl se nám v ČR černý kašel, to bych ani neřešila..jenže už je pár nakažených i u nás ve školce, kam chodí syn. Ten je sice očkovaný, ale co já a nenarozené mimi? Momentálně jsem 22tt. Očkovaná jsem taky, ale z dětství a údajně to není na celý život. Mám mít obavy, nechat se přeočkovat nebo neřešit? Budu ráda za každou radu/zkušenost🙂

pajamo
24. říj 2019

Jsi si jistá, že máte opravdu ve školce několik případů černého kašle? To se mi moc nezdá..

areh
24. říj 2019

Zeptejte ss v očkovacím centru. Proti černému kašli lze očkovat i v těhotenství a chrání i novorozence po narození. Jen nevím, jaké jsou přesně podmínky (v jakém trimestru a podobně)

zelenaesmolda
24. říj 2019

@amis24
ja jsem byla ockovana proti cernemu kasi v tehotenstvi,doporucuje se to,aby mimco melo protilatky od matky nez je samo ockovane.ja bych se urcite preockovat nechala a mela by se kdyz cekas dite preockovat i nejblizsi rodina protoze prave tam miminko ck chytne nejcasteji.

jge
24. říj 2019

Taky me ockovali v tehu proti cernemu kasli. Tusim 28-38tt. Ale radeji si to zjisti u gyndr.

zelenaesmolda
24. říj 2019

@jge
to me ockovali driv,nekdy v druhem trimestru tusim

amis24
autor
24. říj 2019

@pajamo minulý týden byl jeden případ teď už údajně 3..mám to od učitelek + to mají vyvěšené na nástěnce..ověřit si to nemám jak

zelenaesmolda
24. říj 2019

@amis24
vcera bylo ve zpravach,ze CK je na vzestupu

astyna88
24. říj 2019

To se divim,ze skolka jeste funguje. Kdyz u nas byly dva pripady spalnicek a nestovic, skolka se na dva tydny zavrela,vse se muselo vycistit a hygiena pak schvalila znovuotevreni.

amis24
autor
24. říj 2019

@astyna88 já se divím, že neočkované děti vůbec vezmou do školky😡 a už vůbec nechápu ty moderní matky, co své dítě nenechají očkovat..je to bordel..

hafika
24. říj 2019

@amis24 Já bych hlavně stáhla dítě ze školky. Protože černý kašel může dostat i očkované dítě. Dětí, které mají kontraindikaci k očkování je málo, je málo pravděpodobné, že by se ve školce sešly 4 neočkované děti.

Vakcína nikdy není 100% ochrana, někdy tělo nezareaguje správně a protilátky nevytvoří, může být vadná vakcína, může zmutovat kmen bakterií, takže ochrana není plná. A zrovna u černého kašle jsem už tak před 5 lety četla, že s vakcínou je problém a množí se případy výskytu i u očkovaných. Ještě snad tvrdili, že to není přímo mutací bakterií, ale něčím jiným, ale přesně si to nepamatuju.

lenickakl
24. říj 2019

taky jsem byla očkovaná v těhotenství.. očkuje se to tuším ve druhým nebo třetím trimestru.. mně to píchli u pediatra na jeho doporučení, když jsem byla registrovat syna

amis24
autor
24. říj 2019

@hafika učitelky tvrdily, že se není čeho bát, pokud je očkovaný a že stejně to není přímo u nich ve třídě..no klidná nejsem, teprve vše zjišťuji, já ani nevěděla, že v dnešní době něco takového ješte je🙄🤔

hafika
24. říj 2019

@amis24 Ale tak to není! Neznám přesně statistiku, ale hodně dětí, co ho dostalo, očkováno bylo řádně. Je s tím problém už dlouho! Neumím zkopírovat odkaz v mobilu, ale po zadání černý kašel u očkovaných na mě hned vyjel článek z lidových novin, že tomu tak je.

A jinak, já bych stáhla dítě ze školky a doufala. Sama bych na očkování v těhotenství nikdy nešla, je to další riziko pro plod a sourozenec nakonec nic mít nemusí.

zelenaesmolda
24. říj 2019

@amis24
na nazor ucitelek bych fakt nedala.nebo ony snad maji lekarske vzdelani?

amis24
autor
24. říj 2019

Tak malého jsem od zítra omluvila ze školky no a jsem za hysterku, jakože to moc řeším..no pardon, ale co je tohle za přístup? Neřádí tam přeci rýma, ale závažné onemocnění,ne?🙄

zelenaesmolda
24. říj 2019

@amis24
no jestli maji takovy pristup tak bych zvazovala zmenu skolky...co si o tobe mysli ucitelky ti muze byt uplne jedno,je to tvoje dite a tvoje zodpovednost.
nezapomen ale,ze syn uz muze byt nakazeny a je tam nejaka inkubacni doba,byt tebou urcite se necham preockovat,nic tim nezkazis.

gruyerre
24. říj 2019

@amis24 to je dobře, žes ho ze školky na nějakou dobu odhlásila, to se mi jeví jako jediné rozumné řešení. A očkování bych též zvážila, poradila se o tom s doktory.

amis24
autor
24. říj 2019

@zelenaesmolda já ani nevím, jak se takový kašel pozná, každopádně jakmile zakašle, valíme k dr😁 no snad z toho nic nebude, ale fakt mi to přijde na dnešní dobu mazec..v té školce je pořád něco a to jsme přitom na malém městě..kde k tomu ty děti přijdou??

zelenaesmolda
24. říj 2019

@amis24
tak priznaky si najdi na netu a kdyz uz k dr pujdes tak ji to oznam,ze se ve skolce objevil cerny kasel,dr u nas to casto ani netestuji protoze ck je pomerne vzacny v cesku.

astyna88
24. říj 2019

@zelenaesmolda

Vsechny deti jsou,ale dospeli preockovani ne....

hanka_333
24. říj 2019

@amis24 Dobre, ze jsi dite stahla. Dost casto cerny kasel chytnou i ockovane deti. Nechala bych ho doma treba dva tri tydny. Nevim, jakou to ma inkubacni dobu. Sve ockovani v tehotenstvi bych zvazila, poradila se o tom s lekari. Preci jen je ockocani dalsi zatez pro uz dost zatizene telo.

martina1317
24. říj 2019

@amis24 moje mama mela cerny kasel kdyz jsem byla v 8. mesici. Doktrka mi vzala krev a zjistvala protilatky. Syna bych ze skolky stahla, nech si zmerit protilatky.

biedronka10
24. říj 2019

Tak to je dobry.... Ony jsou urazene, ze si stahla dite ze skolky kvuli cernemu kasli? To spadly z bananu ci co? To neni jentak nejake nachlazeni, jinak by se proti tomu neockovalo. Ja bych teda taky stahla ihned dite z kolektivu.

amis24
autor
24. říj 2019

@martina1317 to jde změřit protilátky? Normálně u doktorky??

urtica
24. říj 2019

@amis24 Zrovna vakcína proti č. kašli moc spolehlivá není a vyvane do několika málo let...chrání proti smrtelnému průběhu u kojenců, ale moc ne proti samotné nákaze- taky bych starší stáhla ze školky, vůbec se Ti nedivím. Jinak začíná jako běžné nachlazení, po nějaké době se přidává kašel, klasický průběh jsou záchvaty , které mohou končit i zvracením, mezi záchvaty je dítko celkem ok, pokud se nasadí včas atb, průběh to hodně zmírní, ale je třeba je nasadit brzy. Pokud bys chtěla jistotu, můžeš si zaplatit test na přítomnost protilátek i jako samoplátce.

urtica
Autor odpověď smazal
Zobraz
martina1317
24. říj 2019

@amis24 ano, me tu krev dokonce na rozbor poslala moje gyndarka. Rikala, ze kdyz by jich tam bylo malo, tak bychom resili co dal, ale mela jsem iich dost, tak nebylo potreba. S mamkou jsem samozrejme nesmela mit kontakt a musela jsem doufat, ze bude zdrava, nez porodim, aby vubec mohla videt svoje prvni vnouce, bylo to hrozny :(

ellena24
24. říj 2019

@urtica bohužel to není pravda... Tím že je povinné předškolní vzdělávání tak je školka povinná dítě přijmout i bez očkování

urtica
24. říj 2019

@ellena24 Jo, ten předškolní rok, to máš pravdu - to jsem si neuvědomila

panihk
24. říj 2019

Náš malej třeba byl řádně očkovanej hexou ve schématu 3+1 a teď ve 3 letech mu zjistili, že na černý kašel protilátky nemá. Podle naší doktorky se všichni tak bojí nežádoucích účinků, že se ty vakcíny dělají tak šetrné, že se o té účinnosti dá spekulovat. Každopádně půjdeme na přeočkování, právě proto, že se teď č.k. začal víc objevovat.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru