Ahoj holky,
včera jsme absolvovali screening v 1.trimestru. Vyšel negativni, ale kombinované riziko M.Down je 1/453. Dole mám napsanou poznámku že vzhledem k věku a riziku v šedé zóně doporučují zvážit genetiku. Ke svojí doktorce jdu až za týden a sestra mi řekla, že mám počkat až co mi doktorka řekne. Ale samozřejmě nad tím už od včerejška přemýšlím. Měla jste některá takový výsledek a šly jste na amniocentézu aby jste měly jistotu?
@maggi Ahoj,ja jsem rodila jak 36 rocna...tez mne poslali na amniocentezu,ale tu jsem odmitla,muzes odmitnout bez vysvetleni...nac to je dobry?i kdybych jse dozvedela cokoliv mimino si necham,takze mi to bylo k nicemu a strachovat se az do porodu,ze co kdyz...tak to tedy ne...je to ciste psycho,kamoskam taky diagnostikovali Dawn a deti jsou uplne v poradku,takze nikdy to nemas na 100%...kasli na to a uzivej si materstvi s klidem 🙂 drzim palecky
Nešla bych. I riziko 1:1 je padesátiprocentní šance, že to bude dobré.
@schotja děkuju za odpověď. Já jsem si právě o těch rizikách amnio už něco zjišťovala, ale četla jsem že riziko je hodně malé a spousta žen to podstoupila bez problémů. Tak právě nevím. Jak říkáš, zvažuju pro a proti, ale říkám si že kdybych šla, tak bych aspoň měla jistotu. Přítel taky říká že je to byznys pro doktory a že to spíš budou doporučovat než od toho odrazovat. Tak ještě uvidím, co mi řekne moje doktorka přístí týden.
@maggi Ahoj, tvoje riziko je podle mě velmi velmi malé. Já měla 1:60 na Downa, týden po odběru plodovky jsem začala krvácet, další týden jsem strávila v nemocnici s diagnózou hematom po amniocentéze, nikdo mi nedokázal říct jestli nepotratím a do toho jsem ještě ani nevěděla jestli je mimčo zdravé, ty nervy bych nepřála nikomu. Nakonec to dopadlo tak, že jsem se v den mého propuštění z nemocnice dozvěděla, že čekám zdravého chlapečka. Dnes mu jsou dva roky a dodnes nemůžu zapomenout jak jsem o něj málem zbytečně přišla. V té době mi bylo 33, nyní se pokoušíme o další miminko a já jsem rozhodnutá, pokud na to přijde, amniocentézu odmítnout. Existují jiné možnosti, samotná genetika je jen pohovor, kde se ptají na anamnézu celé rodiny. Dále jsem byla i na genetickém velmi podrobném ultrazvuku u profesora Eliáše, který postižení také vyvrátil. Kombinovaný screening, to je zkombinování výsledků z prvotrimestrálního screeningu a triple testů, a společně to jsou nejpřesnější výsledky, i ty mě vyšly negativně a přesto jsem na tu plodovku šla. Kromě toho existuje i nějaké speciální vyšetření z krve, které je stejně přesné jako výsledky amniocentézy, ale je to hodně drahé, tuším že přes 20 tisíc. Ale jak říkám tvé riziko je velmi velmi malé, vůbec bych se tím nezatěžovala, maximálně pro klid lékařům podstoupila nějaký ten pohovor nebo ultrazvuk. Drž se, čekáš zdravé miminko a nenech se zbytečně stresovat 😉
@anina32 ahoj, moc děkuju za odpověď. No právě ty rizika te amniocentézy mně docela straší a i kdyz jsem četla že spousta holek to měla bez problémů, tak tvůj zážitek zrovna moc pozitivní není. Včera jsme to taky ještě s přítelem trochu probírali a říkali jsme si, že přece jen ta plodovka je trochu riziko a já už mám za sebou jeden zamlklý potrat, tak už se nám nechce riskovat. O tom vyšetření z krve jsem taky četla, v Brně to stojí myslím 14 000. No ale jak říkáš zbytečně se nestresovat...
Ahoj na tvém místě bych to nepodstupovala, je mnohem větší riziko, že potratíš po zákroku, než že budeš mít postižené dítě...podle mě je to hazard ☹
@maggi nesla bych ani nahodou...
ja loni odmitla ty placene utz testy v 11. tydnu a pak mi vysly spatne z krve v 16., riziko downa 1:60. bylo mi hrozne, poslana na amniocentezu, ale ty ctyri dny jsem brouzdala na netu a rozhodla, ze radsi dam 16 tisic za krevni testy prenascan, kde byl nakonec down vyvracen. dockam-li se dalsiho ditka, uz jen pujdu na testy v 11. tydnu, ty krevni v 16. byvaji hodne falesne.
nekdo psal na propichnuti plodovych obalu- ze polodove obaly jsou svate a vyhradni teritorium miminka, to mi prislo presne, ze my lide narusujeme neco, co je posvatne...
no a co se tyce byznysu, ten je naprosto zrejmy. to zas loni tezce kousal pritel.
Já měla myslím riziko 280, na genetice nám doporučili hodně podrobný ultrazvuk u speciality na srdce, u DS je většinou přidružená i nějaká srdeční vada. Srdce bylo ok, tak jsem na odběr nešla.
@maggi ahoj, já jsem rodila týden před čtyřicetinami. Po screeningu mi vyšlo riziko vzhledem k věku 1:120. Amniocentezu mi dr.navrhl, ale riziko potratu mi přišlo celkem vysoké, na dítě jsem čekala opravdu dlouho, prošla si kolotočem kolem ivf, bohužel neúspěšně. Pak se zařadilo přirozeně a já jsem nechtěla riskovat. Zaplatila jsem si vyšetření z krve, Prenascan-cena okolo 15 tisíc, výsledky dorazily asi za 14 dni, negativní, dozvěděla jsem se i pohlaví. Teď už máme 2 měsíční zdravou holčičku, je to malá dračice. Držím palce, ať ti všechno dobře dopadne.
@maggi píšeš, že riziko amnio je nízké, no, je to 1 - 2%, podle pracoviště. To znamená, že ze 100 zákroků se potratí 1 - 2 miminka. Tvoje riziko DS znamená, že ze 453 miminek se stejným výsledkem by mělo 1 DS. V podstatě riziko, že budeš mít dítě s DS je 4x menší, než že při amnio potratíš.
A v podstatě je to všechno statistika, pro někoho důležitá, pro někoho ne. Ty sama musíš vědět, jestli se potřebuješ ujistit, že dítě je zdravé, nebo ti na výsledcích až tak nezáleží.
@maggi Ja mela taky pozitivní screening. Ale díky relatvne velkému sijovemu projasneni. To sice nebylo nad patologickou hranici, ale už v te sede zóně...
Protože to byly změny přímo na miminku, rozhodli jsme se pro plodovku. Kombinovane Riziko vyšlo 1:190 a u plodovky je riziko potratu 1:100, na tom konkrétním pracovišti 1:200... Postižené miminko pro nás nebyla varianta. A riziko bylo srovnatelne..
Byla jsem i na kontrolním utz jinde, a tam mi zástupce primarky řekl to same co jsem.už věděla. Změny jsou primo na mimcu a to může znamenat milion věci a taky nic...
Zvažovali jsme i Prenascan, ale dospělí jsme k tomu, ze když už se to ma resit tak pořádně. 3 chromozomy z krve pro nás byly malo.
Ted je to 3 týdny od odběru a malému se asi v bříšku líbí. Žádné komplikace zatím nebyly.
Čekáme (zatim) zdravého chlapecka 🙂
Pokud te ale posílají na plodovku jenom kvuli věku a mas strach jen z tech tři nejvaznejsich a nejčastějších syndromu (Down, Edwards, patay), volila bych Prenascan nebo ten druhy test z krve. Stoji sice 13 k, ale riziko tam není žádné a spolehlivost vysoká... Kamarádka na něm byla protože na plodovku nemůže ze zdr důvodu a výsledky byly včas, žádné riziko a na psychiku uleva jako p***se.. Říkala ze za ty prachy to fakt stoji...
@maggi jak pise @betelgeuzz, vetsi riziko je potratu...
zapomnela jsem napsat, ze v tech mych ctyrech dnech stresu jsem cetla reakce maminek, co po amnio potratily... a pote jim prisly vysledky vysetreni, ze mimi je v poradku. ale mimi uz pryc...
jedna ze sta je proste moc. byt Tebou, nejdu.
holky, moc děkuju za všechny rady.
No mně přijde jako blbost psát "vzhledem k věku a riziku v šedé zóně" - tvůj věk je už v těch výsledcích započítaný, je to jeden ze vstupních parametrů. Když bude mít stejné výsledky krve dvacetiletá a čtyřicetiletá žena, tak té čtyřicetileté vypočítají mnohem vyšší riziko. Takže vzhledem k věku už ti vyšlo 1:453 místo třeba 1:10,000. Takže podle mně máš "vzhledem k věku" krásné číslo, a je blbost zbytečně ohrožovat miminko.
Ono ti totiž ve vyšším věku už nějaké krásné číslo ani vyjít nemůže.
Jako rozhodnutí je na tobě, ale já bych nešla.
Tady jsou ty rizika podle věku. http://www.vfn.cz/priloha/4d2dba7809e9d/info-pa...
Nevím, kolik ti je, ale pokud třeba 36, tak po testech máš vlastně víc než dvakrát nižší šanci, že to bude Down, než je v tomto věku běžné.
@maggi Ahoj. Argument "vzhledem k věku" byste měla podstoupit amc už dnes vůbec není relevantní. S věkem se sice riziko zvyšuje, o tom všechny víme, ale jen proto, že máš věk, není třeba podstupovat to riziko. Pokud jsou nějaké nejistoty ze screeninigu, tak u tebe jsou mnohem méně pravděpodobné, než roziko potratu po amc, někdo ti to tu hezky spočítal. Ono s těmi procenty rizika je to tak, že statistika se dělá ze všech pracovišt, a ty vynikající, renomovaná, mají procento nižší, někde je to více a ve výsledku to udělá právě to 1%.
Otěhotněla jsem v 38, nebyla jsem vůbec v té době poučená☹, což mě dodnes mrzí, prostě jsem nečetla Koně🙂), a nechala si na genetice namluvit, že proto, kolik mi je by amc doporučili a já šla. A toho strachu potom, měla jsem dráždivou dělohu, tvrdnutí po zákroku, bolesti, musela jsme ležet, ten strach, no prostě zpětně vím, že to bylo špatné rozhodnutí. Dopadlo to dobře, ale dnes bych to udělala jinak.
Moc držím palce, at se rozhodneš správně a hlavně je mimčo úplně zdravé🙂.
@maggi jinak tohle je odpověd na MOJI otázku na porodnice.cz, našla jsem td úplně náhodně - píše tam, že od toho kriteria věku se upouští, pokud je screening z dobrého pracoviště, věrohodný, prostě kde na to mají ten správný certifikát. chodila jsem k Apo.
http://www.porodnice.cz/poradny/amc-11
@berenika39 Ahoj, moc diky za odpověď. Já jsem právěže nejdřív vůbec s variantou ammiocentéza nepočítala. Říkala jsem si, pokud bude screening negativni, tak je to v pořádku. Ale musím říct že mě právě nejvíc znepokojil ten výsledek 1/453. Nejenom že mi tam připsali že je to v té šedé zóně, ale navíc mi moje sestra řekla že když byla ona na screeningu (bylo jí 36) tak měla 1/7000. Takže jsem samozřejmě začala panikařit. Ale tahle diskuze mi docela pomohla. Tak teď jenom čekám na čtvrtek až půjdu ke svojí doktorce, jaký na to bude mít názor ona...
@maggi Tak ja se asi se svym nazorem budu malinko lisit.Pri prvnim tehotenstvi nam vyslo riziko na DS dost vysoke a na plodovou vodu jsme jit nechteli.Nakonec jsme sli,ale musim rict,ze nas k tomu nikdo nenutil a bylo to nakonec pouze nase rozhodnuti.Chodili jsme na genetiku do FN Ostrava Poruba.Perfektni pristup a doktor co mi delal odber byl opravdu trida.Vubec to neboli a trva to cca pul minuty.Pak me manzel odvezl domu a ja 3 dny lezela,opravdu poctive presto,ze me nic nebolelo.Druhy den po odberu mi dopol.volali vysledek,nastesti bylo vse ok.Po trech dnech jsem uz delala uplne vse,vcetne starosti o zvirata a delala jsem i na zahrade,dokonce jsem dva dny pred porodem pomahala kopat brambory a maly se narodil 5dni po terminu.A dnes cekame druhe a pristi tyden nas cekaji testy.Jsem naprosto v klidu,pokud bude treba,nemame s odberem problem.Ale samozrejme je to na tobe a rozhodne si v tomhle nenechej radit.Tohle je tva vec a tve dite.Tak at se spravne rozhodnes.
@maggi pisu znovu, ja bych na amnio nesla, vzdyt mas 1:453 na downa nebo 1:100 na potrat. tato cisla hovori za vse..... zeptej se sama sebe a hned budes vedet. ja to riziko mela velke (1:60), ale kdyz jsem se ztisila, dosla mi zprava, abych tomu miminku duverovala... a ja mu duverovala, ac jsem zaplatila ty krevni testy. a mam zdravou panenku 🙂
Napíšu svoji zkušenost: NT srceening vyšel v pořádku, trippel test s rizikem 1:50, kombinované riziko také vysoké (ovlivněné triplama) na odběr jsem nakonec pro svůj klid šla. Jsem 14 dní po odběru a vše je v pořádku. Druhý den jsem měla výsledky a jsem už zase klidná 🙂
@maggi Hlavní otázka je, jestli ti nevadí mít postižené dítě. Dala bys ho pryč, kdyby se genetická porucha potvrdila? Pokud ne, není důvod na amniocentozu chodit, ale pokud bys nemohla vychovávat postižené dítě, ať už pro to máš důvod jakýkoliv, na amniocentozu bych šla. Rizika jsou - jako všude a při všem - ale žít zbytek těhotenství v nervech z toho, jestli bude dítě zdravé nebo postižené je horší stres pro tebe i pro mimčo než nějaká amniocentoza. 🙂
Ahoj holky, tak včera jsem se dozvěděla výsledky Prenascanu (byla to rychlost, čekali jsme jenom týden a jeden den) a naštěstí je všechno v pořádku a vypadá to na holčičku. 🙂 Moc se nám ulevilo a jsme rádi že jsme do toho šli. Všem moc děkuju za názory a za podporu.
@maggi chtěla jsem odpovědět a teď koukám, že je již vyřešeno 😉 gratuluji.
řešila jsem stejný problém, vzhledem k věku a nějakému hraničnímu výsledku krve mi vyšlo riziko 1:250
dr. mě hodně přemlouvala, abych šla na amnio, ale pořád argumentovala věkem a to se mi nelíbilo. Nebyla schopná mi říct další důvody.
No nešla jsem..... rizika, s druhým malým prckem prostě nebylo možné, abych byla v klidu a nešlo to v dobu řešit........mluvila jsem pak s dalším dr a řekl, že není důvod a pak ve 20 tt mi to naštěstí potvrdili na sice ne 100%, to nikdo nepotvrdí, ale že prostě by to mělo být v pořádku 😉 A je 🙂
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Ahoj, bylo mi 31 když jsem otěhotněla, riziko na DS jsem měla 350 ku 1 a na odběr jsem šla.. Naštěstí vše dopadlo dobře, ale kdybych znala rizika odběru plodovky, o kterých mně můj dr. bohužel nepoučil, odmítla bych.. Je to trochu politika strachu, taky byznys pro pojišťovny a doktory, a ty screeningy také nejsou úplně přesné, velmi tam záleží na přesném určení stáří miminka, protože stačí pár dní "bokem" a pak v tabulkovém hodnocení vyjde vysoké riziko.. Určitě je dobré si o tom něco přečíst a zvážit pro a proti,.. Přeju ať máš zdravý mimčo 🙂