Rtg v těhotenství. Mám se bát?

elis1987
28. bře 2024

Ahojte řeším teď takovou blbou situaci jsem po úraze ramene. Mám zlomený krček v rameni ještě před tehu mě dělali rtg a asi 2 dny před ovu CT toho ramene. Příští týden mám jít na kontrolní rentgen. Jsem na samém začátku tehu nějaký 4tt. Bohužel rtg je celkem nutný. Mám se bát?

uzivatelkapetra
28. bře 2024

@elis1987 ne, odstíní tě, jen je potřeba jim to říct

sinorina
28. bře 2024

@elis1987 určitě to říct a ne nebála bych se.
Já jsem před prvním synem pracovala na operačním sále. Poslední týden v práci jsem byla tři dny na ortopedických operacích, tam se rentgenuje pořád. Měli jsme zástěry a já už byla v 7 tt. (Nevěděla jsem to, jinak by mě tam nepustili)
Kluk je naprosto zdravý.

elis1987
autor
28. bře 2024

@sinorina moc děkuji za uklidnění

glk
28. bře 2024

@elis1987 já jsem byla v 9tt u zubařky a ta mi řekla, že v prvním trimestru rentgen dělat nebude, že si to na krk nevezme. Měsíc zpátky jsem byla se synem na rtg a ne nadarmo se sestřička ptala jestli náhodou nejsem těhotná. Takže já bych určitě nešla.

uzivatelkapetra
28. bře 2024

@glk bavila jsem se o tom se svým zubařem, když jsem taky byla těhotná, říkala jsem mu ať klidně fotí, že mi to nevadí.
Řekl mi, že nerentgenuje, protože i když je to bezpečné, tak kdyby se náhodou té ženě něco stalo (a víme, že první trimestr je vždy buď a nebo), tak ať se potom nestane hromosvodem jejího neštěstí. Že si radši počká.

elis1987
autor
28. bře 2024

@uzivatelkapetra tak jasně zuby se dají tak nějak i bez rtg ale já měla rameno na padrť a ten rtg je celkem dost důležitý

uzivatelkapetra
28. bře 2024

@elis1987 chápu, reaguji na glk, že by rozhodně nešla, protože zubař říkal.
Určitě je to potřeba, za doživotní případné problémy to nestojí.
Každopádně nejlépe ti řeknou oni jak je ten rtg důležitý.

elis1987
autor
28. bře 2024

@uzivatelkapetra no přesně oni to ještě neví protože i já jsem to zjistila až teď. Ještě to taky není úplně jisté mám ms dostat 3.4 stále je možné že je to biochemické tehu.

martt
28. bře 2024

@elis1987 Určitě to na RTG řekni oni ti dají zasteru aby mimco odstinili. Ja jsem na RTG ruky byla cca 4 týden těhotenství, nevěděla jsem, že jsem těhotná ani podezření jsem neměla. Takže mi nic nedali a mám zdravého syna.

elis1987
autor
28. bře 2024

@martt to řeknu na prvním rtg a CT sem byla taky baz ochrany upřímně mě to totiž v době úrazu ani nenapadlo navíc dle testů jsem měla mít ovulaci až následující den dva po CT ale spermie už na vajíčko čekali protože od úrazu jsme styk neměli. Ale tak nějak všude čtu že buď vše nebo nic že by si s tím tělo mělo poradit takto brzy samo a kdyby bylo špatný tak by odešlo z ms tak to mě trochu uklidňuje ale známé to asi všechny i přez všechny testy na výbornou se stále obáváme aby bylo vše v pořádku a máme o dítě strach.

petulkadodo
28. bře 2024

@elis1987 Až půjdeš na rentgen, tak jim o možném těhotenství řekni, ale není třeba se bát. Rameno je úplně jinde než děloha. Dávka na embryo bude prakticky nulová. Vyšetření v době ovulace taky není potřeba se bát. Vajíčka máš v sobě od narození a zažila s tebou celý tvůj život a spermie jsou taky i v partnerovi vystaveny různým vlivům. Navíc v ionizujícím záření žijeme pořád. Od přírodního pozadí často dostáváme dávky podobné jako z rentgenu, obzvlášt v letadle, v horách, na špatně odvětrané chalupě. Je toho spousta. Pamatuj, že mnohem víc než rentgen škodí v těhotenství stres ❤️

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru