Pes na společné zahradě bytovky. Jak to řešit

cernousek23
7. zář 2024

Prosím o radu, jak řešit následující situaci. Bydlíme v bytovce o čtyřech bytech, spodní patro (dva byty) obývá rozrostlá rodina, v horním jsme my a další sousedka, všichni vlastníci, žádní nájemci. K domu náleží společná zahrada. My máme léta letoucí dva psy (to jen pro informaci, že jsem pejskařka, věnuju se aktivně kynologii, psím sportům a psy mám ráda) a k tomu aktuálně máme batole. Já 90% času se psy trávím venku na procházkách, na cvičáku, na závodech - prostě mimo zahradu. Na zahradě občas (řekněme v průměru dvakrát do týdne tak půl hodina) psům hodím míček, nebo něco aktivně cvičíme - jsou vždy pod dozorem, u mě, nikoho neobtěžují, bez dozoru je na zahradě nikdy nenechávám, jakmile ukončím výcvik, poutám je na vodítko, na chodbě, po cestě z bytu atd. jsou na vodítku. Vždycky! Sousedi ze spodu si nedávno bohužel též pořídili psa velkého plemene. Celkově to tak vždycky fungovalo, že zahradu měli zabranou z většiny pro sebe, jsou tady nejdéle, tak nějak si to tu celá léta uzurpují pro sebe, na každém kouty zahrady mají něco svého. No a pes tu lítá na volno klidně i celý den v kuse. Tzn., že kdykoliv vyjdu na zahradu, nebo jen chci projít ven na ulici (bytovka je veprostřed zahrady) jdu přes jejich psa, kolikrát je tam bez dozoru. Pes je přátelský, ale už mě to nebaví. Skáče po nás, chce si hrát s našima psama, ty si s ním hrát nechtějí a několikrát už po něm i vystartovali (oni na vodítku, jejich na volno), leze mi do kočáru, krade věci. A toto prosím zažíváme denně! Malej ještě nechodí, ale až chodit bude, tak bude skákat i po něm. Ráda bych si chtěla nechávat hrát naše dítě na zahradě, což skoro nelze. Pes je zavřený jen když je hnusně, jinak je tam pořád, v noci je teda doma, to jo. Domluva bohužel nepomáhá, na vodítko si ho nedají, oplotit nic si nesmíme, to nám nedovolí. Jak se můžeme bránit? Já sama se snažím chovat slušně, aby naši psi nikoho neobtěžovali, jak říkám, 90% času s nimi trávím aktivně venku, na zahradě naprosto minimálně, poslední dobou v podstatě akorát procházíme ven. Ráda bych, aby se sousedi chovali podobně, ale oni se psem na procházky skoro nechodí a pouští ho jen na tu společnou zahradu. Že nám lítá na volno i po chodbě, sklepě atp. to už je jen bonus k tomu všemu. Co s tím? Stížnost předsedkyni nepomáhá (to je ta čtvrtá sousedka), prý si to máme dohodnout mezi sebou, ona tam totiž skoro nebydlí, tak jí je to jedno.

ai30
7. zář 2024

Mate chov zvirat nejak upraveny v domovnim radu? Melo by to tam byt, to by potom pro vas bylo jednodussi, protoze by to bylo poruseni a mohli byste to resit. Zkousela bych to jeste domluvou, i navrhla vyhrazeni casti zahrady, kterou at si oploti a tam at toho psa teda maji na volno, ale aby nemel pristup na zbytek bez dozoru. Neustale s tim prudit tu predsedkyni, zadne nezajima, je to spor mezi sousedy a ona ma povinnost to resit. Pokud ale vite, ze s nima nehnete, sla bych nejdriv za pravnickou zkonzultovat postup, ona vam kdyztak i poradi, jake jsou moznosti a jak situaci zdokumentovat. Nezavidim, psy miluju, ale toto by me taky prudilo.

squezy
8. zář 2024

@cernousek23 dokážu si to naprosto představit a bohužel, takovýhle lidi se nebudou psovi věnovat. Pokud podle mě neexistuje nějaké nařízení,nebo zákon,tak s tim nic neuděláte..

irmamala
8. zář 2024

No to bych se pos…. Jak je treba upravena pece o zahradu? Kdo se o ni stara, je tam neco zasazene? Kdo do toho investuje? Jste SVJ? Ja bych si skoro troufla rict, ze ve spolecnych prostorach pes na volno bezprizorne behat nemuze. Blbe je, ze tam chodite se psem taky, tim oni budou argumentovat. Tvoje vysvetleni, ze tam neni sam atd budou rozporovat.

kakba
8. zář 2024

Pockej. Kdyz je cely den venku, kde i cura a kadi. Rekni mi, ze hovna aspon uklizeji, protoze tohle by pro me bylo neco hroznyho, vsude hovna. Jak jako predsedkyne to neresi. Bych na ni naatoupila. Udelala schuzu a resila tam.

cernousek23
autor
8. zář 2024

Úklid po psovi je v pohodě, to není problém. Uklízí. My taky. Péče o zahradu je rozdělená službami, střídáme se, to je v pořádku. Na zahradě mají věci, posezení a záhony jen oni, my na to nejsme, zahradničení mě nebaví, o to se starají sami. Blbé je, že v každé části zahrady mají něco svého, čímž argumentují proti rozdělení zahrady, že by nemohli k těm svým záležitostem. Navrhovali jsme buď oplocení (ať už my, nebo oni, klidně to i zaplatíme), rezervací zahrady na určitý čas, nebo střídání se podle časů, nic neprošlo. Pes na vodítku, respektive všichni psi jen na vodítku (což by mě teda taky štvalo, páč občas bych tam ráda též, když třeba malej bude nemocnej a nemůžeme na procházku atd., ale hold v zájmu pravidel jsem ochotná na to přistoupit). Ne, nic takového neprošlo. Jo, je to SVJ. Předsedkyně sama měla s nimi ohledně psů konflikty, oni už kdysi psy v minulosti měli (já se přistěhovala před pár lety jako poslední právě za svým chlapem, takže jsem to nezažila), v podobném režimu, ona taky měla psa, chodila kvůli nim venčit mimo, protože s nima nebyla domluva... Takže asi tak. O stehování uvažujeme, ale ceny nemovitostí jsou děsné, tohle je super lokalita, jinak se nám tu bydlí fajn, takže se nám do toho moc nechce.

petralaifrova
8. zář 2024

@ai30 Předseda SVJ nemá v pravomoci moderovat nebo narovnávat vztahy mezi na sousedy. Mylná představa, předseda vystupuje navenek v právních věcech SVJ, má mandát a dispozice k úředním věcem, ale opravdu nemá jakoukoliv vyjednávací silu. Těžko "tedy prudit" předsedkyni. V prvé řadě je třeba projít domovní řád, pokud tam není zmínka, vznést požadavek na úpravu domovního řádu, dale pak se podívat koho jsou pozemky kolem baráku? Jsou SVJ nebo města? Oslovit celý výbor a pak je tu samozřejmě městská policie, protože pes na volno nesmí být mimo vyhrazená místa daná vyhláškou. Pokud nepomůže sousedská domluva, SVJ se k tomu nebude stavět vůbec, musí na to jít paní úředně. Příjemné to není, ale jiné cesty není.

cernousek23
autor
8. zář 2024

@petralaifrova Dobře, děkuji za rady.

hestik
8. zář 2024

Neříkám, že je to ideální řešení, ale co takhle si udělat na zahradě třeba pískoviště/dětský domeček a okolo něj nějakou větší ohrádku, takové menší hřiště pro dítě 😄 To by myslím mohli fungovat i v rámci zachování sousedských vztahů, pes by tam nemohl aspoň na tuto menší hrací plochu.

petralaifrova
9. zář 2024

@kakba Dobrý den, předsedkyně může zkusit domluvit, ale pokud to nemají v domovním řádu, nemá moc možností. Jediná cesta je úprava domovního řádu, jeho schválení a v mezičase městská policie, kdy pes na volno dle městské vyhlášky být nesmí, pakliže běhá kolem baráku, jde i o porušení veterinárního zákona a příslušné vyhlaskytna ochranu zvířat proti týrání, kdy je majitel povinen zabezpečit psa tak, aby neutekl. Takže kombinace občanského zákoníku, veterinárních předpisů a domovního řádu může toto narovnat. Samozřejmě, vždy je lepší domluva lidí na baráku a udělat jen schůzku výbor, předsedkyně a ty dva byty. Taktový je postup.....