Ahoj.
Zajima me vas nazor na situaci, ktera ve skolce trva 4 mesice a jeste dlouho bude. Nejedna se o me, ale o rodice chlapecka ze skolky, kam chodi syn. Maji ho ve stridave peci, tyden/tyden. Maminka prisne zakazuje sladke ve skolce, zatimco tatinek povoluje vse, aby syn mel vse stejne, co ostatni deti ve skolce. Deti obcas nosi do skolky bonbony, bonboniery, nekdy dort... vsechny deti si daji, jen ten jeden ma problem. On chce, ale maminka to zakazuje :(( je to hrozne, ptz ucitelky samozrejme nevi, co delat. Jak se takova situace resi, kdyz je dite ve stridave peci a jeden z rodicu kazazuje ve skolce, druhy povoluje?? Mamince i vadi, kdy syn jde ke kamaradovi, kde pry nevi co dela a ji.
@cherrynka89 Co se týká u školek se stravováním, tak obecně platí, že školka nemusí vycházet vstříc přání rodičů co se týká stravy. Pokud to dítko není alergické a nemá to potvrzené od lékaře což je zase něco jiného. Každopádně tohle ty nevyřešíš a musí si to vyřešit mezi sebou.
Já tu maminku na jednu stranu chápu, dneska je všude plno cukru v potravinách a děti jsou po něm opravdu akční. Přemíra cukru zkrátka dobře není, na druhou stranu je strašně omezující, že jí vadí, když jde ke kamarádovi, protože neví, co tam dělá a jí, touha mít ho neustále pod kontrolou není dobrá pro ni ani pro dítě.
Já bych si asi pozvala oba rodiče na kobereček. Řekla, že rozumím, že je náročné sladit výchovný a komunikační styl, ale v určitých věcech by měly být jednotní a umět se domluvit. Zeptala bych se jich, jak mám řešit, situaci, kdy dítě donese do školky bonbóny, protože slaví narozeniny a maminka je proti tomu, aby je jedlo a tatínek to schvaluje.
@cherrynka89 Je to věc rodičů a školky, smutná situace pro dítě. Chápu postoj maminky, taky nejsem fanda do sladkostí a obecně nezdravých věcí, překvapivě jsme si v tom notovali s jedním tatínkem ze školky. Pokud její ex takhle podkopává její postoje, tak dokážu pochopit i snahu o kontrolu a nejistotu ohledně toho, co se děje na nějaké návštěvě. Smutné pro prcka, určitě to nekončí jen u jídla, ale těžko a tím třetí strana něco udělá.
@nita1984 Jasně, u cizích se ty problémy vždy vidí dobře a rady se taky poskytují také dobře 😉
@levandule_k koment jsem smazala. Byl ošklivý a rypavy. Asi následek probdělé noci.
@nita1984 Asi mám míru tolerance jinde, zas tak hrozný nebyl, ale možná bych byla dotčená, kdyby se týkal mě😂 Někdy je potřeba slyšet i drsnější názor.
Sebereflexe se tak často nevidí, plus pro tebe 🙂
A ve školce je nějaký extra přísun sladkostí? Že jsem si nevšimla a to mám dceru diabeticku...
Zase si nemyslím, že je vhodné to tak extrémně hrotit z pohledu maminky toho dítěte, když to sám tatínek nerespektuje...což je jen jejich problém...
@veruuu_kubesovic Není školka jako školka a každý asi máme tu toleranci jinde 🙂 Když mi dcera několikrát do týdne hlásí, že dostala bonbonky, učitelka se prořekne, že dostávají bonbony a čokošku za úklid (jakožecože?? proč?), ke svačince domů dostává chipsy s nulovou výživovou hodnotou a sladké tyčinky, tak je to pro mě na hraně "extra přísunu".
@mourovatakocka
...panebože kam to chodí🤦♀️😡?
Dcera chodila do školky, kde hodně dbají na zdravou stravu, bonbonky občas ano, ale tak 2-3x do měsíce...
Teď pujde do té samé školky i mladší syn
@veruuu_kubesovic Právě proto jsem psala není školka jako školka 😏 A to prý dřív dávali bonbóny jako odměnu za snědeny oběd. Ale museli to zrušit, rodiče si stěžovali - to mi říkala ředitelka téměř se slzou v oku 🤣
@mourovatakocka
no mě se zvedá tlak jen jak to čtu!!!
@veruuu_kubesovic Mně tlak a glukóza 😁 Ale i četnost těch bonbónů za odměnu se asi zmenšuje - nejspíš se někdo ozval. Nebo mi dcera nemá potřebu vše hlásit, ačkoliv je to náš malý Pavlík Morozov 🤭
U nas ve statni třeba maly sacek Haribo medvídků+2 hnusny levny bonbony+cosi a za co? Predskolni bystré dítě a casto ani nevědělo za co nebo prpc.
V druhy uas za uklid... miluju též.
Narozeniny ap.neres, to je.socialni událost a jen obcas.
Ja vim, ze s tim nic neudelam, ale zajima me to, ptz se to tahne dlouho. Od otce ma skolka "volnou ruku", tzn, ze at pry syn papa a dela co ostatni deti ve skolce. Jenze to maminka zase nechce... :/ ucitelky jsou hodne z toho smutne a nevi, co delat. Co ja vzdy vidim na chodbe, tak nejurvanejsi je vzdy ta mamka, obcaa padne sproste slovo, coz chapu. Ale tata takovej klidas, vypada ze ma v hlave vse v poradku. Je tezke vybrat. Ale ja bych se ridila podle otce. Vzdy se to muze brat jako dva na jednoho, ne?? :D jakoze otec a skolka jsou zajedno, matka je s nazorem sama... no zitra ma do skolky prijit jeji pritel, co furt slibuje, i kdyz vim, ze jemu je do toho prd...
Na celým tomhle je nejvíc bité dítě.
Jestli matka trvá na tom, že dítě ve školce žádné sladkosti bez indikace od lékaře, prostě proto, že si řekla, že žádné cukry navíc, tak by měla do školky donést alternativu (zdravá výživa, bio sladkosti, nevím co...) a když tam ostatní děti něco mají (oslava narozenin atp.) tomuhle dítěti by daly učitelky to, co "může" podle matky.
Takto bych to udělala já, když bych se rozhodla, že moje dítě ve školce nebude mít žádné cukry navíc.
Když je to ze zdravotní indikace, je to více méně jasný, že nic, myslím tím učitelkám a i dítěti, i když to nevylučuje jeho chuť a touhu po zakázaném, ale kapric... to je vrtoch a s tím spojený problémy rodičů, nebo ještě hůř, jen jednoho, to je prostě úděsný.
@mourovatakocka Tak v té školce je něčí špatně. Docela by mne zajímalo jak si odvádí chipsy ke svačince a sladké tyčinky. Není to nic pro ti tobě. Ale dělám ve školní jídelně a máme pod sebou dvě školky , takže vím , že není zas tak úplně jednoduché dávát dětem úplně nezdravé veci. Pokud je teda nekupuji samy učitelky.
@mourovatakocka Jinak u syna ve školce dostávají balíčky k Barbore, k Mikuláši a ke dni deti a to je pak nějaké ovoce, sušenka, lízátko a nějaká malá blbůstka. Kdyz nějaké dítko ma narozeniny, tak se u nás ve školce zavedlo bud nějaké ovoce, nebo maminka něco upece pro děti.
@cherrynka89 Matka je s názorem sama... Ty blaho, tvoje sebevědomí bych chtěla mít. Promiň, ale matka je matka.
@martt Odhaduju, že tím, že je to svačinka na doma - pro děti, co chodí domu po obědě, se to do spotřebního koše "nepočítá", ale fakt nevím. Nejsou to klasické solené chipsy, dcera je dostává na etapy na chuť, tyčinky jsou vesměs ovocné, tak je bereme na výlety. A něco dostane tatínek 🤭
@veruuu_kubesovic ale dalo by se take rict, ze kdyz to maminka nerespektuje.... maji střídavkz, proc by to melo byt podle matky, když nerespektuje otce?? Proc by to melo byt podle matky? (Tim nehajim mnoho sladkosti ve skolce, ale jejich rovna práva).
Dalsi potvrzeni, jaky je střídavka peklo pro deti.
@cherrynka89 Tak nazor pritele matky.je uplne irelevantni, ten nema k diteti zadny právní vztah, co by s nim uc.mela resit?ute alorat vyzbedavat, pokud je uveden, stejme jako matciny.kamardky nebo sousedka.
Navic.muze nyt ten,.za tdyden jiny.... Jeste toho tak do toho motat.
Mozma by pomohlo pozvat ozce o matku na schůzku, dohodnout se, jak to bude ve skolce probihat a zdelat zapis, ktery.oba podepisou.
Jinak delaji dítěti ze života peklo.
A chudáci ucitelky teda..
@mourovatakocka jak matka je matka??? To nemyslis vazne. Takze otec je min?? Ja v tomto stojim pri jeho otci. Me staci, kdyz vidim tu furii ve skolce-matku. Ostatni maminky klani hlavy smichy, ptz ta matka musi byt strelena. Takze si to nemyslim jen ja.
Já bych se na míste "školky" řídila zdravým rozumem. Potřebují děti opravdu dostávat ve školce sladké? Nemá školka dbát i na nějakou výchovu ke zdravému zivotnímu stylu? ;)
@cherrynka89 Ano, pro mě je matka víc. Nikdo nejsme v její situaci a já nemám rozhodně dost mateřského sebevědomí, abych hodnotila něčí přístup nebo výchovu ze školkové šatničky. Dovedu si představit, proč se dotyčná maminka chová tak, jak se chová. A naprosto bez dalšího, je to věc rodičů a školky, v jejich mokasínech tady nechodí nikdo.
Matka určitě není více než otec a oba dělají dítěti v hlavě bordel. Když na tom maminka trvá tak bych asi být otcem v tomto ustoupila a dávala třeba zdravější alternativu. Ono je to totiž náročné hlavně proto dítě.
@martt Tak já tam vidím to, že takovýto věci musí jít nějak mimo ten spotřební koš.
Jinak k těm doma pečeným dortům - někde jsem zase četla, že tohle školky nedovolují, protože to je vlastně pečené v "necertifikované" kuchyni a kdyby z toho byl průšvih (salmonela, ...), tak z toho může mít školka slušný problém.
U nás je to řešeno tak, že když má někdo narozeniny, tak přinese něco pro ostatní (a jediný případ, kdy se můžou nosit sladkosti) a paní učitelka to pak při odchodu dá tomu, kdo dítě vyzvedává - a je jen na něm, zda to dítěti dá (nebo si to vůbec vezme).
V dětské skupině předtím to bylo podobně, jenom když tam náhodou někdo měl dort, tak ten dali dětem ke svačině (to se stalo asi 1-2x za rok - koneckonců dětská skupina s pár dětmi a většinou nosili ovoce / bonbony).
@cherrynka89 Na místě učitelek bych prostě trvala po rozpisu (klidně tom od soudu), kdo za dítě kdy zodpovídá - a kdo zodpovídá, toho pravidla. Takže když má dítě máma, bez sladkostí, když táta, sladkosti dovolit. Nejčistší řešení. Ideální aby to mělo jasná pravidla (třeba po týdnu).
Chápu matku i otce, řešila jsem si to i v sobě a měla jsem je v hlavě taky oba 😄
Stav věcí 1: před nástupem do školky naprosto zdravé dítě, které dalo přednost jablku před lizatkem a vrchol sladkostí byly brusinky v čokoládě a taky jen výjimečně. Nemocná byla tak 3x za 3 roky. Do sladkostí házely vidle jen babičky a u jedné jsem to ovlivnit mohla, druhá by učila dceru ještě lhát, tak jsem se smířila s tím, že u babičky se učí jist sladké a snad ji to nepoznamena. Takže ta přednost jablka nebyla vždy 100%, už nějaký blbý návyk měla. Ale v zásadě to fungovalo.
Stav věcí 2: po nástupu do školky velmi rychle skoro nulová imunita, stejně jako u mě (kterou cpaly sladkým tety, což můj organismus nedával a já teď bojuju s téměř nulovou imunitou, s podvyzivou - což je paradoxně taky tím sladkým a se závislostí na sladkém - což s náročným dítětem s ADHD nemám šanci vyhrát. Ale dřív jsem sladké jedla aspoň tajně a až když už jsem padala na tlamu. Teď už jsem dost v rezignaci, což je dost zlé celkově)
V naší školce je hodně děti, takže narozeniny nebo svátek má někdo co chvíli. A pár děti teď začalo nosit ostatním taštičky sladkého. Já jsem asi jediná, kdo se snaží dávat bonbóny se stevií a podobně. Nebo jsem dala dort, který je přece lepší než něco nacpané cukrem po okraj. Ale buď jsem sama, nebo je nás maličko. Do toho ještě dostávají sladkosti k různým příležitostem, takže vlastně 1-2x do týdne se nacpou sladkým. A to od školky tedy dostáváme domů, ale když už o tom dcera ví, nechci jí to úplně sebrat. Dávám to aspoň na příděl, ale i tak se spotřeba sladkého u mojí dcery po nástupu do školky zvýšila tak o 300% - a ADHD a imunita se zhoršily o stejně tolik.
Taky už mi před nástupem do školky sem tam někdo říkal, že to zbytečně přeháním. Většinou lidi co neznali tyhle souvislosti a rozhodně lidi, co s námi nežijí.
I náš naštěstí s tatínkem domluva funguje, snažíme se být konzistentní a když se náhodou neshodneme, volíme kompromis. Ale já chápu i tu maminku, chápu, že když si někdo dělá ve výchově co chce a ne co potřebuje dítě, je to hrozně frustrující - a to u nás to byly jen babičky v mnoha věcech a v tom sladkém ta školka. A já si připadala že nemám právo vychovávat a jen napravuji ty škody co mohu a zdaleka ne všechny napravit šly. Trochu se to urovnalo a zase vychovávám, ale když babička táhne úplně jinam než dědeček a oba ještě jinam než další babička a všichni jsou hrozně extrémní, už jsem uvažovala i o tom zamezit kontakt. Jenže dcera se na ně vždycky těšila. No a já pak byla zralá na chocholouška, že jako jediná chci pro dceru to nejlepší a ostatní jen mají buď názory tak "se" to dělá (děda) bez ohledu na to jestli to jde zvládnout, nebo se dítěti zavdecuji na jeho úkor (babička a do jisté míry i druhá) nebo si jedou po vlastní ose (její tatínek a babička moje mamka) a na dítě si málokdy udělají čas (tatínek) nebo ji tahají po dospělých akcích (babička) a tak dále. Tím chci říct, že se pak ani trochu nedivím té matce, že se chová jako šílená, jestli bojuje takhle proti větrnými mlýnům a snaží se vyhrát a vidí že to nejde. Ale snaží se dál pro dobro toho dítěte (a uniká jí, že to je pro dítě pak už taky ničivé).
A těmi kamarády to je těžké. Není to určitě dobře, ale když vím, jak mnoho rodičů neřeší, že cpou děti jedem (už moje prababička říkala, že cukr je bílý jed a já to vždycky brala s nadsázkou. Teď už ne, po mnoha zkušenostech. Cukr je jako alkohol a oba jsou jedy. A dál by někdo malému dítěti alkohol? Já opravdu ne, nejsme ve středověku. Tak proč jsme ve středověku s cukrem? Copak není dost studií na jeho škodlivost? Ale většina společnosti to vidět nechce a "nám to přece taky dávali a vyrostli jsme" - což ale kdyby nás mlátili, taky nebudeme snad mlátit svoje děti). A bohužel je tohle hrozně rozšířené a právě kdokoli se tomu chce pro dobro svých dětí postavit, je za exota 😔
Takže neříkám, že to ta matka řeší správně, i když třeba řeší správnou věc. Ale říkám tady přede všemi, že jí chápu.
Obzvlášť jestli ta stridavka je většina doby u matky a menšina u otce (což tedy nevíme). Ale jestli ona něco pracně vybuduje a dítě se vrátí bez toho, musí to být taková frustrace, že chápu i ta sprostá slova, uječenost a podobně.
Resi to ten, koho se to tyka. Oni si to mezi sebou nejak vyresi, neboj