Odplenkování na noc u 3leté dcerky. Zkušenosti, aby to bylo co nejméně stresující?

luci_ela
26. zář 2020

Ahojky. Chci se s vámi poradit jak jste to měli vy s odplenkováním na noc u dětí. Malá měla v září 3 roky. Bohužel na noc plenku stále máme. Nastoupila do školky což velmi špatně zvládá, tak mi bylo řečeno ať s tím počkám dokud si pořádně nezvykne,aby toho na ni nebylo moc. Což samozřejmě chápu a také ji nechci zbytečně nijak zatěžovat. Jen pro mne je otázka jak dlouho si bude zvykat v té školce, protože v únoru čekáme druhé dítko a myslela jsem že v tu dobu už budeme bez plenky. Napadlo mne nechat to na dobu až se narodí druhé a pak to zkusit. Máte někdo podobnou zkušenost a nějaké rady jak na to aby to pro malou bylo co nejméně stresující? Je to človíček který všechny změny nese velmi těžce, a vyzkoušení se u nás neobešlo bez velkého pláče že bez plenky přece spinkat nemůže a neutišila se dokud jsem ji plínku nedala 🙁 děkuji za rady a veškeré postřehy

lenkule
26. zář 2020

@luci_ela Nechala bych ji plenku na noc dokud nebude mit plenku rano suchou treba po dobu 14 dnu. Kazdemu diteti to trva jinak dlouho. Jeden muj syn mel na noc plinku do 4 let, druhy o neco mene. Ale pak to prislo a bylo to naprosto bez problemu. Vubec pokud spatne snasi zmeny tak bych ji nenutila byt bez plinky nebo ji nejak trenovat.

madbetka
26. zář 2020

Nejméně stresující pro dítě je, když se to nechá na něm. Dcera v necelých třech letech jednou ráno objevila, že když jde čůrat hned, co se vzbudí, tak plenka zůstane suchá. Druhý den šla znovu. A pak řekla, že už plenku nechce, že to zvládne. A zvládla, za tři měsíce měla jen dvě nehody. Mají na to čas minimálně do pěti let, pak teprve se to případně řeší, takže bych ji úplně klidně ještě nechala.
Odplenkování na den i noc jsem nechala v režii dětí, netlačila a vyplatilo se.

lentilkah
26. zář 2020

Ja prestala na noc davat plenku kdyz maly vydrzel treba mesic celou noc suchy, nebo se i vzbudil, ze potrebuje curat. Prvni asi dva mesice byl bez nehody, ted se tak jednou tydne stane, ze spi tak tvrde, ze ma nehodu. Ani to pocurani ho nevzbudi, takze fakt musi spat jako spalek.
Ale na to ma narok, jeste mu nejsou ani 3.

kittystar
26. zář 2020

@luci_ela Nechala bych to na dítěti. Plínky na noc, to je přeci to nejmenší. Dcera byla pocurana každé ráno, pak z ničeho nic ve 2,5 letech přišla, že už nechce spát s plinkou, že už je velká. A opravdu... Nenutit, zvlášť teď, když si zvyká ve školce. Je čas. 😉

damae
26. zář 2020

únor je daleko daleko, nechala bych na dceři. Moje dcera po třetích narozeninách dělá neuvěřitelné vývojové skoky, vsadila bych se, že té Vaší to brzy samo dojde, že bez pleny lepší.

codal
26. zář 2020

Noční odplenkování se moc naučit nedá, k tomu musí dítě dozrát.Dcera přes den odplenkovaná během jednoho týdne před druhým rokem a v noci plínu pocuranou do 3,5roku. Má čas, klidně až do pěti let je to v noci normální.

xmele004
26. zář 2020

To si rada ctu tyhle komentare, protoze my vcera byli na trilety prohlidce a sestricka s nama mluvila jak s idiotama ze ma ve trech letech na noc plinu :( holky, ja se citila hrozne ...

neomenia
26. zář 2020

Rada pediatra: noční pocuravani je normální až do pěti let věku. Nekdo se odplenkuje na noc ve dvou, nekdo ve čtyřech, nekdo až v těch pěti letech. Klid, každé dítě je jiné, nech to uuuuuplne na ní!!! My zvládli ve 4 letech a za mě je to ok.

neomenia
26. zář 2020

@xmele004 bych sestře neco o tom řekla.

damae
26. zář 2020

@xmele004 to je hrůza, ta sestřička... jako fakt, to jí to máte vzít a každou noc měnit prostěradlo? To by něčemu pomohlo? Psychické pohodě rozhodně ne...

evaii
26. zář 2020

Ja také u syna vyčkala a to až do čtyř a tři měsíců.Pak chytil anginu a během této doby byl bez pleny na noc v cuku letu a dal bez jedine nehody.Hlavne bez stresu a dávání na nocnik ve spánku,jako jiné mě kamaradky.U dcery také vyckavam,jsou ji tři a půl a stále má plenku počuranou.Pro mě je prioritách,aby se v noci dobre vyspala a bez buzení.

isabelafuentes
26. zář 2020

Take to resime. Mne osobne by nevadilo, ze ma na noc plenku, ale spis kvuli skolce - tam maji pro me nepochopitelne pravidlo, ze dite, co ma v noci plenku, nevezmou... A ted co, ze...

evaii
27. zář 2020

@isabelafuentes Tak snad jestli má vase dite plenku pouze v noci,tak do toho je učitelkam velký kulový.Asi je důležité,aby nemuselo mít plenku přes den.i učitelka v naši školce mi sama od sebe rikala,ze odplenkovani na noc trvá o hodně dele.

te_reza
27. zář 2020

@isabelafuentes tak to snad nezmiňuju ne? Co je komu do toho co je doma.

jaja01k
27. zář 2020

@isabelafuentes No tak řekni, že nemá. Nepředpokládám, že by vám to učitelky chodily večer domů kontrolovat.

lentilkah
27. zář 2020

@isabelafuentes Spis jim jde o to, aby dite vydrzelo odoledni spanek ve skolce bez nehody.
To se neda s nocnim spankem vzhledem k rozdilne delce srovnavat.

keksik002
27. zář 2020

@luci_ela nechala bych dokud ji bude chtit ;)

eithelwing
27. zář 2020

Dcera měla kolem třetích narozenin také plenku. A za dva měsíce se měl narodit syn. Jo, říkala jsem si, bylo by fajn ji odplenkovat celou, ale nechtěla jsem tlačit.
Když měla snad tři týdny suchou plinku, zacala jsem s ní o tom hovořit. Pomohlo i to, že plinka jí nebyla příjemná a že pri usinani vecer a pri lehkem spanku nad ranem se do ní vědomě nevycurala. Tak k tomu nakonec dozrala dcera sama a nehod měla jen pár.

I tak je možné, že po narození sourozence se to zase pokazi.

luci_ela
autor
27. zář 2020

Holky moc děkuju za vaše reakce. Opravdu na mi tlačit nechci a nebudu. Asi máte pravdu že k tomu musí dozrát sama. Zatím se nestalo že by ji ráno měla suchou, spíš naopak ji někdy pročůrá. U nás ve školce plenky naštěstí vůbec neřeší a ani jim nevadí když ji má prcek třeba na odpolední spinkání. Prostě mu jí dají a hotovo. Takže to necháme být a uvidíme, kdy se to zlomí 🙂