Maminky, mám takový asi nezvyklý dotaz.. moje dítko 10 měsíců je od malička nejedlík.. jedeme blw, ale protože hladké nechce.. s kousky nemá problém, sní prakticky cokoliv.. ale oproti jiným miminkům když má něco v puse, nedělá "žvýkací" pohyby.. vůbec jak kdyby nekouše.. ikdyž dám syrové ovoce, třeba jablko, tak ho bez problémů zpracuje, ale prostě čelistí nežvýká.. jen to nějakým záhadným způsobem rozmělní, ale nehne u toho vůbec pusou.. myslíte že je to problém? třeba z nějakého logopedického hlediska? třeba s masem, nebo šunkou si vůbec neporadí plive to tak možná je to tím že to nekouše?
@veronicka89 však právě.. porovnávám to samozřejmě se stejně starými dětmi
Logopedie
A má zuby?
@sebestka
Prvních 6
Hladké nechce? A kousky jsou lepší 🤦♀️
Přijde mi, že nechce ani jedno a že ho moc pozorujes, zkus mít 6 zubu a správně "žvýkat" podle tebe...
Jinak pokud si pamatuji, děti jedli mixovane, do minimálně roku, mladší syn mi kousky vuuuubec nechtěl...
@veruuu_kubesovic Co jsi hned tak jedovatá? Každej prostě necpe děti jak husy kašema všeho druhu. A to, že má „jen“ 6 zubů, vůbec neznamená, že nemusí umět kousat. Tak nějak instinktivně alespoň žužlají.
Syn třeba děla žvýkaci pohyby s první tuhou stravou. Hodně mi pomohlo mu to ukázat, jednou na netu jsem viděla tip, ze nejen ze vy zvykate s otevřenou pusou, ale zvykate i “rukama”. Syn to třeba pochopil skoro hned a to mu vždycky trvá než mu něco dotece.🙂
U dcery jsem jela blw úplně od začátku. Jedla se mnou, pozorovala mě, schválně jsem při žvýkání přeháněla. Pokud je jídlo dost měkké, zuby opravdu na rozžvýkání nepotřebuje. Zrovna to syrové jablko je zrádné, já ho dceři strouhala, vcelku až když měla stoličky.
@pampeliska1313 to je dobrý tip, to vyzkouším, děkuji ☺️
Já už mám tedy dítě starší, takže si nepamatuji, kdy začal opravdu "žvýkat", ale rozhodně to nějakou dobu trvalo. Jak tuhou stravu mu dáváš? Dokud nemá prcek stoličky, tak rozmělní, jen to, co ty rozmačkáš mezi palcem a ukazováčkem. Rozhodně to podle mě není na logopedii, je ještě malý a s potravinami se učí.
Záleží na věku ..ne?