Kdy zvládáte uvařit?

14. črc 2021

Ahoj, omlouvám se za anonym, ale připadám si trochu neschopne. Máme dvě děti. Starší 2 a třičtvrtě roku a mladší 9 měsíců. Se starší už je to v pohodě, ale s mladší nejde vařit. Vyžaduje pozornost, sápe se po mě. V učící židli vydrží chvíli. Ráno bych si klidně přivstala, než se děti vzbudi, jenže jak se od mladší hnu, už se budí taky. První spánek přes den má až před obědem, takže to je pozdě začít vařit. Při odpoledním spánku jsme většinou někde venku a večer děti usínají az okolo 9 a to už nemám sílu jít vařit. Takže se snažím vařit rychlovky na 2-3 dny, ale štve mě to. Ráda bych měla na vaření klid a uvařila pořádné jídlo, třeba i polévku, ne jen hlavní jídlo, občas bych ráda upekla... Jak to máte vy?

aniea
14. črc 2021

Já mám 3 roky a 15m dceru, no chvíli si hrají spolu v pokojíčku nebo jsou se mnou v kuchyni a tam si něco najdou. No většinou vydrží než něco uvarim a to rychlovky většinou nevarim. Ale jakmile je starší dcera pryč tak je to horší, mladší to samotnou nebaví tak se tam po mě sápe, řve, vzteka se, ale po naky době se něčím zabaví (rabuje skříňky) a já mám chvíli to dodělat. Peču až navečer kdy přijdem z venku, to si zase chvilku vydrží hrát.

mdch91
14. črc 2021

A) vecer, B) kdyz je s detmi druhy rodic, za C) z nouze s detmi za zadkem, ale nemam to rada

madbetka
14. črc 2021

Naše děti mají tatínka. Takže když náhodou nestihnu uvařit během dne s nimi sama, tak vařím, když přijde z práce 🙂
Vařím na dva dny a dost vařím taková jídla, která se dělají sama (tzn. naházím vše do jednoho hrnce/pekáče a jednou za čas zkontroluju) 🙂 Děti skoro 4r, 3r a 1,5r.

hezz17
14. črc 2021

Pecu zasadne s detma. To bych jim nemohla udelat, aby nemohli drzet mixer a lizat testo 😀
Když ma manzel ranni a meni doma, varim ryvhlovky, u kterých se nemusi dlouho stat. Kdyz ma odpo, tak jdpu ven a mam na to klid.
Dneska jsem stihla udelat obed tak, ze jsem kazdemu dala bramboru na oloupani 😀 sedeli na zemi a snažili se skrabat. Za tu dobu jsem to stihla.
Necele 4rok, a 1,5 roku.

zuzekk
14. črc 2021

Především se snažím nevarit. Péct se s dítětem dá, ale vaření, zvlášť delší, je o nervy. Kupuju, vytahuju z mrazáku, přes školní rok školní jídelna.

lizzie02
14. črc 2021

Doma mám 3 letaka a 11 měsíční, ten by se nejraději pořád nosil a je to možná 2 týdny, co začal chodit spát až po obědě 🤷 takže vařím rychlovky s nima za zadkem a hlavně ať je to na dva dny😁 nebo večer připravím ingredience a ráno zapíná manžel pomalý hrnec a to se vaří samo, no a když nezvládám mám přichystáne něco v mrazáku (třeba směs na špagety), co jen rozmrazim, případně jdeme nekam na oběd 😁 a když náhodou pečeme, tak peču právě se starším po obědě když mladší usne😊

prejeta_zaba
14. črc 2021

Večer, 9 není žádná hodina. 🤭 Tenhle věk je nejhorší no, tak od toho roku a půl už to jde. A pokud by to bylo jen pro mě a děti, tak vařím úplně jednoduše - zeleninu na kostky s přílohou, krémové polévky, kaše. Pokud je doma na oběd i muž, tak to je zas jiná liga, ale někomu rychlovky nevadí. 😁

gracinka7
14. črc 2021

Buď s dítětem v nositku, nebo večer, když byl manžel doma.
A když bys nechtěla vařit - spousta holek odebírá jídlo ze školních jídelen nebo meníčka z restaurace.

mafulin
14. črc 2021

Vařím večer, když přijde manžel, který jim dá třeba mezi tím večeři, vykoupe je a jde staršího uspat. Polívku na tři dny, druhé jídlo když se podaří na dva je to super. Pecu často se starším, rád mi pomáhá. Mladšímu dám do ruky nějaké jídlo, to ho většinou zabaví. Klukům je tři a půl a 8 měsíců. Přes den jsme venku, být doma je s nimi hrozné samo o sobě, natož u toho vařit oběd

95newmommy2020
14. črc 2021

Nijak. Vaří jen muž. A pokud se mu nechce, tak se něco objedna. Když vaří, tak dítě zábavim a jdu s nim ven. Nevari s nim. Takže bych buď nechala vařit taťku, a nebo mu ty děti dala na starost.

lennus
14. črc 2021

U staršího to bylo složitější, vařila jsem rychlovky, taky jsem měla nosiče do jídelny, ale nikdy tam nebyla, ale taky řešení, případně občas vzít z restaurace. Někdy jsem dělala opravdu jen rychlovky, děti od mala dávala na linku, míchaly si a hrály s kastrolky apod., případně pak jsem uvařila večer, když přišel muž a věnoval se mu(jí) nebo jim, něco nám zbylo na další den a někdy i teď vařím večer, až usnou, ale je to i můj koníček, zase nemáme TV, chce to trochu víc plánovat, ale je to někdy složité, chápu, co nosítko? Občas i na to došlo, první tři měsíce nás zachránil šátek, malá vysloveně řvala, ale u mě byla spokojená, postupně to bylo lepší a zabavila se.

veruuu_kubesovic
14. črc 2021

A tak to já klidně budu "neschopná"...
Přes týden nam domluvené 2 meníčka z restaurace a mám po starostech, vařím jen o víkendu když je doma manžel...

janikas85
15. črc 2021

Dceru jsem měla buď v cestovní postýlce nebo v ohrádce s hračkami a tu chvíli než jsem dala vařit se zabavila.

ejmate
15. črc 2021

Já mám tedy zatím jen jedno dítě, ale v tomhle věku jsem ji měla buď u linky v kočáru a podávala jsem ji různé hračky nebo jsem ji stoupla do nosítka a vařili jsme spolu.

lovemusicsun
15. črc 2021

Mám dvě děti, 3 roky a 1 rok. Vařím téměř denně, většinou večeře. Vařím rychlá a jednoduchá jídla, žádné složitosti. Těstoviny na sto způsobů, pečené kuře, tortilly s masem a zeleninou, čínu, v zimě husté polévky atp. Dopoledne pokud nejdeme ven, když mladší spí, tak si to třeba připravím, abych pak večer jen třeba něco hodila na pánev nebo do trouby. Starší chce míchat nebo krájet, mladší stačí něco mačkat nebo pojídat, mám jí v učící věži. Když byly holky mladší, tak jsem to dělala stejně, většinou když spaly. Nikdy jsem nevařila večer až usnuly, to jsem max uklízela nádobí. Taky mám pomocníky - pomalý hrnec a polévkovač, ty využívám každý týden. A když jsme někde venku, tak jíme tam nebo si něco koupíme cestou, popřípadě objednáme. Ale zas tak často to není..

zelenaesmolda
15. črc 2021

Zkus pomaly hrnec.Nahazes to tam,zapnes pres noc a mas uvareno.

jako_mala_holka
15. črc 2021

Mám teda jen jedno dítě, 13 měsíců, a dělám to tak, že přes týden má manžel oběd v práci, sobě udělám něco rychlého, a uvařím hlavně pro malou (někdy už máme oběd stejný), o víkendu vařím a manžel je s malou, případně udělá jídlo on nebo si objedname a uvařím jen malé, nebo ji dám skleničku, protože většinou někam jedeme a tak... Když vařím s malou, tak je buď v ohradce, pustím ji písničky v televizi, ona u toho tančí a nebo si hraje, a nebo prostě je v kuchyni, tam má podložku s hrackama, k tomu ji dám nějaké bezpečné hracky jako lžíce a podobně a to ji taky na chvíli zabaví, případně pustím pračku, kterou chvilku sleduje nebo točí cudlikem a tak...

jako_mala_holka
15. črc 2021

@zelenaesmolda to mám taky v plánu, furt mi to někdo doporučuje, tak do toho už fakt asi praštím 😄

jako_mala_holka
15. črc 2021

Jinak teda když přes den malá spí, tak to nedělám nic, buď mám relax u seriálu nebo úplně ideálně spím s ní... To bych se na nějaké vyvarovani mohla... 😆😉 ale to až po tom, co začala vstávat před 6h ráno 😅 holt nejsem ranní ptáče

95newmommy2020
15. črc 2021

@jako_mala_holka Já nechápu, jak někdo muže tenhle čas odpočinku využívat na nějakou šílenou práci kolem domu. 😁
Rodič má jít příklad, takže když chci aby dítě spalo a bylo v klidu, musim se holt obětovat. 😂

jako_mala_holka
15. črc 2021

@95newmommy2020 jako vůbec, já bych fakt nedokázala něco dělat... Stejně bych měla pocit, že ji určitě vzbudím... To nemůžu riskovat 😂

katule1990
15. črc 2021

Mám teda jen jedno dítě 8m. Vařím den dopředu, protože ani manžel nemá v práci oběd a u nás není moc kam jít, navíc mu vadí, že na něj lidi v policejní uniformě čumí, jak kdyby nemohl mít ani polední pauzu 😀. Vařím, když si muž vezme syna na procházku nebo se stará doma. Snažím se vařit spíš jednoduchý a rychlý jídla. Synovi vařím po dopoledním spánku, to chvilku vydrží v kočárku, co máme v bytě, a kouká, co dělám (on zatím neleze ani nesedí). Jednou v týdnu chodíme na oběd ke tchýni, na to se vždycky těším jak na smilování 😅. Nejvíc mi na vaření asi vadí to, že už nevím, co pořád vařit, jak vařím skoro každý den. A taky to, že mi nezbývá čas na úklid, protože dělám synovi doma příkrmy, přesnídávky, jogurty, kaše z MM, kočkám připravuju syrové maso, nám vařím obědy, někdy i večeře. Pečení moc nestíhám, pečou babičky 🙂.

frenny
15. črc 2021

Já vařím, když je doma tatínek, takže je to okolo 18 večer. Cez den neudělám nic

keksik002
15. črc 2021

@aniea já mam teda jen jednoho divocha zavislaka, ale fungovalo kdyz mi mohl pomahat, oloupala jsem a nakrajela zeleninu, nez si 0ripravila zbytek syn ji v kastrolu s vodou umyl, dala varit polevku a mezitím si pripravila druhe. Treba rozmrazene kure mi syn pomohl osolit, nakorenit, dal se mnou do pekáčku, zalil sam vodou a dali jsme pect
Polevka se vari a kuře pece a ja mela cas na nej 🙂

moonulka
15. črc 2021

Mám 14m dceru, vařím na dva dny když odpoledne spí nebo když manžel večer přijde z práce. Ale nesnáším to, protože když odpoledne spí a vzbudí se, tak potřebuje na uspání nakojit, což není moc praktické, když mám něco na sporáku. A manžel když dojde z práce tak si zapne telku a kouká na mobil, takže mi malá stejně visí za nohu a dopadne to tak, že jednou rukou míchám a na druhé ji držím 🤦‍♀️ Učící věž má, ale moc ji ještě nebere, když jí dám něco ať mi pomůže, tak to jde okamžitě k zemi.

aspie83
15. črc 2021

Mám kluky 2 roky a 4 měsíce a 8 měsíců.. Manžel je v práci od rána do večera (domu zpravidla nepřijde před osmou, spíš později), víkendy pracuje také, jen třeba do dvou, ale pak dělá na zahradě.. Takže jsem s dětmi pořád sama, kvůli čemuž se často dohadujeme, ale efekt žádný. Jelikož starší nespí přes den a mladší jen chvilku odpoledne a je strašnej závislák, tak prostě vařím s nimi. Starší mi "pomáhá" a mladší je tam s námi. Dám mu třeba varecky atd., hraje si a pozoruje. Pouštíme si u toho hudbu a blbneme. Kolikrát vaříme průběžně od rána, protože s nimi to prostě trvá a je pak co uklízet, ale kolikrát i upečeme nebo zvládneme i víc jídel v jeden den a pak zase můžeme být další den déle venku atd 😉 taky bych brala někdy klid, spíš tedy třeba na mytí oken atd., ale holt to jinak nejde 😉 když večer po deváté konečně usínaji, tak jsem většinou taky hotová 😁

codal
15. črc 2021

Já dělala rychlovky.. za mě ideální naházet maso do trouby (stehna, vepřové, králík jen osolím, očesnekuju a je to) a k tomu rýže nebo pár brambor a měli jsme to má víc dní. Nebo si uvařit kotel polívky nebo omáčky. Holky milují boloňskou nebo kuře na paprice, takže jsem toho prostě uvařila hodně a jedly jsme to víckrát za sebou. Případně kotel zeleninového rizota s mletým masem, to je taky jedno z jídel, co je za pár minut hotové a nenáročné a dá se toho udělat hodně.

jjasmina
15. črc 2021

Vaří manžel, zavře se tam a v klidu vaří

rebe
15. črc 2021

Večer, buď já, nebo manžel. Plus případně mám v záloze pár rychlovek, co zvládnu kdykoliv.

tinaprofi
15. črc 2021

Mě vlastně nikdy nenapadlo, že fakt někdo nevari kvůli dětem... 😅🤣😂👍