Estivillova metoda a uspávání obecně. Nějaké jiné rady?

31. srp 2021

Ahoj holky. Radej anonymne.. uprimne, mam strach, ze bych dostala velky hejt za toho Estivilla 😄jde o to, ze maly ma 7 mesicu. Od narozeni se uspaval bud v koši nebo na rukou. Pak ale z kose zacal vylezat a fakt si nelajznu, ze by spadnul. Na rukou se vzteka a uspat se nenecha. Pak jsem zkusila uspavani na posteli. Neexistuje.. nechape, ze se ma spat a lozi po posteli a stavi se o čelo. Hladim, zpivam, vysvetluju, rikam pohadky. Nic 😄 zkusila jsem toho Estivilla .. no ze zacatku plakal asi 10 min a ja tam co minutu chodila. Furt se stavel a ja ho dala lehnout pohladila, ze musi spinkat a dala čajik. Vim, ze jsem to nedelala presne jak jsem mela.. ale na takove to vyplakani a nesahat a nedat napit na to ja nemam.. Po dvou dnech to byl i zazrak dala jsem do postylky a bylo ticho.. koukla jsem a on spinkal. Nebo si hral a pak usnul bez pipnuti. Jenze ted .. posledni 4 dny.. horor… reknu jen haji a uz je hysterie. Pokladam do postylky kdyz ho po tom haji uklidnim a on jeste vetsi hysterie a kope nohama a vzpira se.. vzdy cekam az je fakt unaveny a zivne aspon 2x nebo si mne ocicka .. cca po dvou az trech hodinach bdeleho okna. Noci pred ,,Estivillem” byly hrozne.. 10x se budil. Ted se budi treba jen 1-2.. Nejake rady na jine uspavani? Kocarek ne diky. 😄 tam vydrzi spat 30 min a zacne brecet, protoze se nemuze otocit na brisko. Leze jak ďabel a stavi se o co jde.
Popripade me uklidnete, ze je to jen obdobi😄❤️

jjasmina
31. srp 2021

Mě přijde v 7 mes strašně malinký ještě, za mě fungovalo jen kojení a houpání v lehátku 😉

autor
31. srp 2021

@jjasmina bohuzel nekojim.. a u flasky nikdy neusne. V houpatku byt nechce.. to jsme vubec nevyuzili prave.. vydrzi tam tak 5 min a zacne se vztekat a snazi se otocit. Nejspokojenejsi je kdyz muze lozit po baraku. Jenze to nema nic spolecneho s usinanim no😄jedine, ze bych ho nechala lozit a lozit a mozna by pak nekde usnul🤣

madbetka
31. srp 2021

Naučila jsi ho, že v postýlce je sám, že tam máma nerespektuje jeho potřeby, nedivím se, že řve. Já bych řvala taky.

A jo, je to období. Všechny tři naše děti v době, kdy se začaly víc hýbat, naučily se lézt, sedět a stoupat, začaly před spaním dělat hlouposti. Prostě musely pořád zkoušet, co už umí 🙂 Tak jsem je dokola pokládala, kojila, hladila. Když to nešlo, tak jsem chvíli uspávala v nosítku, tam usnuly všechny během pár minut, protože tam se hlouposti dělat nedají. A s manželem často usínaly rychleji a klidněji 😉

mafulin
31. srp 2021

Doporučuji nosítko, i první i druhý syn měli s večerním uspávánim v posteli problémy, ale v nositku spali hned. Někdy kolem roku se to zlomilo a starší začal v posteli normálně usínat. Mladší má 10mesicu, dám do nosítka, skáču na balónu a je za chvíli tuhý. Plakat bych ho nikdy nenechala.

autor
31. srp 2021

@madbetka bojim se, ze bych ho ted v 7mi mesicich na nositko uz nenaucila. Je hodne aktivni a nesnasi kdyz je nekde ,,prikurtovany”. Meli jsme prave nositko Manduca a kvuli tomu dali pryc. Moc se mu tam nelibilo a plakal, ale to mel tak cca 3-4 mesice. To urcite nechci aby mel pocit, ze jsem ho opustila. Prave proto za nim furt chodim a hladim davam napit, zkousim plenku a povidam mu. Vidim, ze uz je uplne kaput a nevim jak jinak ho proste uspat. Pak se vzbudi a je uplne vysmaty a spokojeny..

ondul
31. srp 2021

Ja bych si s nim lehla do postele a proste stale pokladala a rikala, ze je noc/cas na spani, tak se spi. Zpivam, hladim, povidam pohadku, delam, ze spim, stale pokladam, po tricaty osmy. Kluk to za cas pochopil. Bez revu, bez stresu, jen holt cek musel vydrzet a "obetovat" svuj cas.

madbetka
31. srp 2021

Ony ty děti samy pořádně neví, co s tím, ono je prostě nutí být pořád v pohybu a neumí se zklidnit. To nosítko na to u nás fungovalo perfektně, tam se prostě přitulily, třeba ještě trochu hopsaly, ale chodila jsem, hladila po zádech a krásně se uklidnily.
Rozumím ti, je to hodně náročné. Naše nejmenší je strašné torpédo od narození, ale jak se naučila lézt a sedět, tak to bylo peklo. Chtěla si sedat pořád, jakože pořád. Večer jsem ji položila, nakojila, ona skoro spala, ale pak jí vždycky cvaklo v hlavě a hop, už seděla. A pořád dokola. Teď se naučila nenápadně odplížit pryč 😀 Vždycky leží, kouká na mě a "nenápadně" se snaží couvat pryč, slézt z postele a odejít. Tak ji na kraji postele vždycky chytím, položím zpátky a takhle to zopakujeme několikrát. Nakonec se přitulí a usne, asi to má jako rituál, nevím 😀
Přejde to, opravdu jo, ale vyplakání není úplně dobrá cesta.
Zkuste to nosítko. A nebo zapojit tatínka, to skvěle fungovalo na ty dvě starší. Jakmile k nim lehl táta, tak se uklidnily 🙂

elis16
31. srp 2021

Když starší dcera začala lozit, sedat si a posléze stoupat, bylo na nějaký čas konec s rychlým usínáním. Snažila se neustále si v postýlce stoupat nebo slézat z ní ( měla jsem si přiraženou ke své straně postele), takže neustálé pokládání zpět, uklidňování až třeba po hodině konečně lehla a za půl hodky usnula. Už neví, kdy se to zlomilo a začala lépe usínat, ale časem se uklidila a začala usínat po přečtení pohádky 🙂

elis16
31. srp 2021

jo a to jsem celé to uspávání byla u ní, odcházela jsem až opravdu usnula

jednaholkaa
31. srp 2021

Ja jsem uspavala skoro jenom v nositku, to ji znehybnelo..

majdaptak
31. srp 2021

@ondul souhlas s Ondul, taky jsem to tak v jednom období s malou dělala a občas ji i pridrzela vedle sebe přitulenou, aby se zklidnila.

levandule_k
31. srp 2021

Za mě je metoda řízeného vyplakávání drsná. Miminka jsou malá a potřebují cítit bezpečí a přítomnost rodiče. Pláč je forma komunikace, volání po naplnění potřeb. Jinak to sdělit miminka neumí.
Tvoje dítě dostalo informaci, postýlka=samota= jsem tady odložený = máma nepřijde = musím si poradit sám. Až ti bude někdy smutno, budeš potřebovat obejmout, utěšit, můžeš na sebe použít variantu Estevillovy metody tj. nevyhledávat obejmutí a tulení u manžela, ale sama se s tím poprat na odlehlém místě.

Jaké dopady má metoda řízeného pláče na dítě si můžeš počíst tady, je tam hodně zajímavých informací o spánku dětí. (Teda mě to zajímavé přišlo) https://www.prosimspinkej.cz/co-byste-meli-vede...

lenka421
31. srp 2021

My jsme jeli podle knizky "Kazde dite muze dobre spat", u obou dcer. Estivilla jsem nikdy detailne nezkoumala, asi je to v lecčems podobne, ale ja holky vzdycky uložila, neco jsem zazpivala a tak, proste byla tam s nimi dokud nebyly vyklidnene, pak jsem odesla. Vracela jsem se co 2-3 minuty a nezvedala jsem je sice z postylky ven, ale normalne je v ni pomazlila aby vedely ze tam pro ne jsem. Se starsi dcerou jsme zacaly asi v 10 mesicich a bylo to za me idealni, od tretiho dne se usinalo bez place a v klidu a i ty prvni dva vecery rozhodne nebyly nijak dramaticky. S mladsi dcerou bylo usínání od narozeni narocnejsi tak jsme k tomu pristoupili jako ty pomerne brzo - v sedmi mesicich a bylo to tezsi, jak pises tak vzdycky par dni dobry a pak zase zacala byt plactivejsi, ja to teda resila tou stejnou metodou a trpělivostí, chodila jsem tam za ni co ty 2-3 minuty kdyz bylo treba a uklidnovala. Chodit tam kazdou minutu mi prijde moc protoze ji nedas sanci se uklidnit, to uz je lepsi tam zustat. Casem se to srovnalo.

mdch91
31. srp 2021

@lenka421 7mesicni mimino se samo uklidnit neumi, umi leda rezignovat

lenka421
31. srp 2021

@mdch91 To je vase zkusenost.

mdch91
31. srp 2021

@lenka421 to nastesti moje zkusenost neni. Nikdy jsem tomu svoje deti nevystavila

lenka421
31. srp 2021

@mdch91 Tak pak by me o to vic zajimalo jak muzete vynest takovy soud 🙂

mdch91
31. srp 2021

@lenka421 asi ze jsou na to studiu, co zpusobuje s mozkem stresovy hormon, ktery se placem o samote vyplavuje.. ale i kdyby na to studie nebyly, tak je proti materskemu instinktu nechat dite plakat a stopovat to za dvermi

mdch91
31. srp 2021

@mdch91 *studie

lenka421
31. srp 2021

@mdch91 No, taky jsem par knizek o neurovede precetla. Ne jen clanky na internetu. A proto jsem dospela k nazoru, ze naucit miminko v sedmi mesicich, ktere je od narozeni zahrnovano laskou, samostatne usinat s vedomim, ze maminka je hned vedle a pribehne, neni nerealne a je to naopak lepsi pri vsechny strany. Nejen pro matku, ktera pak netravi hodiny skanim na mici a buhvi jakym dalsim cirkusem, ale predevsim pro dite, ktere spi nasledne i v noci klidneji, protoze i kdyz se v noci vzbudi, nepanikari ze mama neni u nej. Nicmene rozumim tomu ze to tady neni popularni nazor, proto take anonymita autorky, ja ji svym prispevkem jen chtela zkusit pomoci a absolutne nebylo mym cilem vas presvedcovat o tom jak sve dite mate uspavat vy.

mdch91
31. srp 2021

Jasne, ja jsem jen povazovala za dulezite napsat, ze s tim nesouhlasim. Protoze mladata jsou prirozene u svych matek, taky deti mimo zapadni kulturu. Tady ma casto okoli problem to respektovat a vytvari iluzi toho, jak jsou deti porouchany, kdyz nespi jinde, samy a celou noc. Ale jinak ten cirkus se vytvari prave tim, ze se deti "do naseho sveta nehodi". Ja jsem nikdy zadny cirkus nedelala, proste jsem jen vnimala, co deti potrebuji. Nejmladsi nespi doted celou noc, ale asi to nejak preziju...vzdycky to je otazka priorit, podpory okoli a nastaveni cele rodiny

zuzineckah
31. srp 2021

každá jedna matka, která nechá své dítě úmyslně vyřvat by zasloužila flákanec. Konec hlášení.

lenka421
31. srp 2021

@mdch91 S tim z velke casti souhlasim. Ja si ale soucasne myslim ze presne z toho vyse zmineneho neurologickeho hlediska je pro vsechny zucastnene dulezity kvalitni spanek tolik potrebny pro celkovou regeneraci organismu jak dospelych, tak deti. A i tomu je treba se naucit. Vidim na svych kamaradkach zejmena deti uz treba kolem tri let, ktere spat neumi, ze pak ony jako matky nemaji pres den na deti takovou trpelivost (protoze jsou uz tolik mesicu/let nevyspale), a deti jsou protivne a ufnukane (protoze jsou taktez nevyspale).

mdch91
31. srp 2021

@lenka421 jo, to je pravda, nevyspaly deti teda neznam, nevyspalych matek mnoho, coz ale davam spis za vinu tomu, ze prarodice jsou pracujici nebo daleko, 8hodinova pracovni doba tatinku davno vzala za sve, na placenou pomoc nejsou penize a neni z te unavy uteku.

joripage
8. pro 2021

@zuzineckah a ne jeden, nejlíp z obou stran 🤢

cikitkapb
9. pro 2021

@lenka421 Člověk je jediný živočich, který kdy vědomě izoloval děti od matky. Na to člověk nepotřebuje studie, stačí se podívat do historie. A taky je záhodno se podívat na to, jací jedinci z nás, nejen kvůli separaci, vyrostli. Matka, která není ochotná „blbnout“ kvůli dětem, aby jim dala veškerou pozornost a naplnila potřeby svých dětí v době, kdy si je nezvládnou naplnit sami, pro mě není matka.

chrystyanna
9. pro 2021

@mdch91 máš pravdu v tom,ze když byla rodina větší, pospolu vždy někdo dítě pohlídal, pohral si časem i uspal a máma nejela 25 hod nonstop péči (nadsázka).
A mě sám ne usíná ani 23 m, večer holt lehnu s ním, dám mlíko, povídám pohádku, 344x ho chytnu, že teď skákat nebude, hráčky jdou taky už spát..tak po půl hodině, až hodině spi.

veruuu_kubesovic
9. pro 2021

Joo Estvilla bys ráda zkoušela na to jsi frajerka🤦, a anonymně se ptáš proč? To už se bojíš🤔???
Jinak když nerespektuješ, že dítě nic jiného než maminku v 7mesicich prostě nezná a potřebuje ji... Tak co chceš slyšet? V životě bych nenechala dítě plakat, nic není důležitější než uspat dítě a pak dělat vše ostatní...a že je to náročné a že už nemůžeš? Hold dítě není věc, která se dá odložit a na počkání zmlkne..

cikitkapb
9. pro 2021

@veruuu_kubesovic Souhlasím, ale ten konec jsi mohla napsat trochu s citem. 😉

madbetka
9. pro 2021

@veruuu_kubesovic Možná jsi to nikdy nezažila, ale to vyčerpání - fyzické, i psychické, kdy jen ležíš vedle dítěte, slyšíš, že brečí, ale vlastně nedokážeš nic dělat, to je fakt hrozná věc. Občas jsem jen brečela a vzbudila manžela, ať s tím dítětem něco udělá, že já prostě nemůžu. Dítě mu řvalo v náručí, já jsem ležela v posteli a brečela taky, jak jsem hrozná matka...a pak si ten řvoucí uzlíček znovu vzala, nakojila, uspala, ale za cenu vlastního vyšťavení, které rozhodně nebylo dobré.
I matka má právo být unavená, má právo být naštvaná. A přesně takové odsuzování v ní pak vyvolává ještě horší pocity a celé to jen zhoršuje. Tak bacha na to, na tyhle rychlé soudy. Co jsi zvládla ty není obecně platné, každá jsme jiná.