Děti nechtějí pevnou stravu. Máte tip, jak je na to naučit?

miba10
25. zář 2020

Ahoj holky, mám 2 děti-16 měsíců a 34 měsíců. Ani jedno z dětí se mi nedaří naučit na pravidelnou stravu. Starší si vezme k obědu polévku a tím končí. Na nějaký namazány chleba k snídani můžu zapomenout u obou,kaše mi nechtějí ani jedno z dětí. Žádné palačinky nebo něco podobného do nich nedostanu. Máte tipy jak je naučit nebo nemám být tak náročná a smířit se s tím,že takový prostě jsou.... Díky

tulikiss
25. zář 2020

a co teda cely den ji?

michaela666
25. zář 2020

Nezkoušela jsi na snídani ten namazaný chleba nějakým vykrajovátkem třeba do tvaru zvířátek nebo autíček? Je to práce navíc, ale na moje malé bratrance to zabralo i zeleninu se tak naučili jíst. Každé dítě je sice jiné, ale mám v okolí takové, co nesnesou žádné kousky v jogurtech, marmeládách a podobně - je jim už 10 let, žádní prcci. Když je vidím jak rozmotají palačinku, prstem vyďobou všechny kousky jahod a až potom ji sní, tak mě berou všichni čerti. Minimálně ten větší už by podle mě měl jíst skoro všechno.

miba10
autor
25. zář 2020

@tulikiss na svačinu má jogurt,k obědu pár lžiček polévky a jinak nechce nic kromě mlicka. Starší si ráno vezme aspoň toust(ten už teď taky moc ne) nebo míchaná vajíčka, mléčnou housticku jinak do ní nic nedostanu. Když je doma za zobe přes dopoledne rohlík nebo šunku. Ve školce svačinu nejí. Doma k obědu polévka a druhé jídlo,ve školce to samé,ale doma mi to druhé aspoň ochutná,ve školce jen polévka a hotovo. Odpoledne je vlastně to samé. Už jsem fakt zoufalá a nevím jak je to naučit. U mladšího i nechávám,aby se s jídlem seznamoval a klidně se v něm patlal,ale ani neochutna. Rohlík hodí rovnou na zem,chtěla rozdrobí a honí po stolečku atp. Takže obě děti mají stále um,což u mladšího mi to nevadí,je ještě malý,ale jíst už by měl,a starší má 4 mlicka denně. Sice to má i doporučené ze zdravotních důvodů,ale i tak bych to chtěla omezit jen na ráno a večer

miba10
autor
25. zář 2020

@michaela666 to jsem zkusila dnes a tohle je výsledek mladšího.
Já vím,že už by měla jíst normálně,ale i kdybych ji na to udělala ornamenty,tak se mi to nedaří. Je to nezerka od malička,jídlo začala ochutnávat skoro na roce,do té doby prostě ani prd. Takže už jsem v koncích

michaela666
25. zář 2020

@miba10 Snad ti tady zkušenější holky něco poradí.🙂 Je super, že aspoň něco zobe a třeba se ve školce naučí. Já byla taky takové dítě, a modlím se, aby malá byla jedlík po tátovi, jinak si užiju.

miba10
autor
25. zář 2020

@michaela666 no ve školce ze začátku nejedla vůbec,teď už aspoň tu polévku mno 🤷 já jako dítě taky jedla všechno. Přítel byl nejedlik jak Brno.
Každopádně děkuji za snahu pomoct a poradit

anicka123kk
25. zář 2020

@miba10 nemám zkušenosti s vlastimi dětmi, ale z logiky budou jist když budou mít hlad, proč davas um starší teda? nedám a hotovo mas hlad tady mas jídlo...přijde mi to jednoduché

linee
25. zář 2020

Zavisi na detech. Prvne jsem si musela propocitat tech 34 mesicu🙂) (nic ve zlym). Moje deti dlouho po probuzeni vypily jenom mleko a pak az na svacinku si dali trochu chleba. Na syrovou zeleninu a ovoce mohu zapomenout doted, proste jim ta konzistence vubec nevyhovuje. Pokud to tak mas, nehrotila bych to. Proste jim dej po probuzeni mleko a treba pul hodinky pote zkus treba suchy toastovy chleba (je mekci a lepe se ji) a musis experimentovat s konzistencema, nez s chuti. Ja bych mohla klidne udelat ze snidane picassa a vysledek by byl stejny...pokud dite neji, tak neji...dzim palce. Jen tak pro zajimavost, zkus napsat jidelnicek za den (cas i mnozstvi). Mozna jim davas az casto a nemaji proste hlad a vzdy jenom uzdibnou.

miba10
autor
25. zář 2020

@anicka123kk píšu to výš proč jí to dávám. A o um nediskutuji. Ptám se na zkušenosti s něčím jiným.

miba10
autor
25. zář 2020

@linee 😂promiň, síla zvyku,2r a 10m. Tak do dopoledne bych ještě pochopila kuli mlicku. Starši mi teď zbudila toust a to je vzhůru od 5:45 . Takže asi máš pravdu,asi jim to dávám často 🤭
Mě třeba u malého dostává,že Krupku mi sní,ale rohlík ne. Jestli to je opravdu tou konzistenci.....

lenkajan
25. zář 2020

Ze zkušenosti maminek v okolí vím, že pomohlo vysazení UM. Děti dostávaly mléko přes den a hlavně v noci, takže pak neměly potřebu jist přes den. Já jsem ho od 1,5 roku dávala dětem jen k snídani a po odpoledním spánku. Děti jedly vše. Ale samozřejmě jsou děti jedlíci a nejedlíci. Je třeba vyzkoušet, jestli to bude fungovat nebo ne😊

miba10
autor
25. zář 2020

@lenkajan starší ho má 3-4x za den a snažím se omezit na ty dvě. Jak už jsem psala,máme um na doporučení. A když mi malej jíst nechce,tak ho řvát hlady nenechám,to se mi prostě příčí. Navíc si myslim,že na odbourání mlicka je ještě maly. A jen pro upřesnění,já nebaziruji na odbourání mlicka,ale ráda bych je naučila jist.
Mimochodem, když pak začnou řvát hladem,tak mám problém do nich dostat cokoli 🤷

journals
25. zář 2020

Meli jsme podobny pripad v rodine. Vysadilo se mleko a byl klid. Nemyslim, ze by byl problem v pevne strave, ale spis v tom mleku. Samozrejme, kazde dite radeji sni krupku (mlsku, presnidavku, jogurt) nez chleba, rohlik.
Podle me jsou deti syte a nemaji potrebu jist a uz vubec se namahat kousanim. Takze bych to spis videla na razantni reseni. Pro nekoho mozna drasticke, ale jinak to asi nepujde. Ted uz to mozna je i zvyk, ale urcite bych se to snazila odbourat co nejdriv. Zvlast, kdyz to tak maji obe deti - opet to vypada spis jen na to, ze dostavaji az moc mleka.

miba10
autor
25. zář 2020

@journals Jenže já prostě v 16mesicich malého neodstavim. To je prostě podle mě blbost. Mléka hodně nedostávají. Řekla bych spíš naopak.
Jinak jsem čekala kdo se první ozve na tu krupku 😂tak abych to uvedla na pravou míru. Dostal jednu jedinou, protože o to projevil zájem,tak jsem chtěla vědět,jestli do toho hryzne,když do ničeho jiného nekousne. Toť vše.
Jinak jsem nevěděla,že přesnídávky a jogurty jsou brány jako pamlsky 🤔

andrasce
25. zář 2020

Tak odstavovat 16mesicniho syna od mléka je blbost, ale dítě 2rok a 10mesicu mléko 3-4x denně je hodně, mléko ho zasyti a pak nemá potřebu jíst. Jinak se snažit vždy udělat talířek s větším množství jídla (např. Nakrájet okurku, jablíčko, dát suchary, šunku, sýr, hroznové víno,.. ), ať si samo dítě vybere.. dále dělat hustější polévky vývary se zeleninou a masem, různé zeleninové polévky..(to dítě zasytí),(moje dcera je nejedlik, jediné co jeden čas jedla byly právě polévky, pak jsme začali s talířkem na ochutnání a taky si něco vybrala, ale pokud by si mohla vybrat zda mléko nebo jídlo, vždy by sáhla po mléku, má to vypité zas dva(nezdržuje jí to od hraní), nemusí nic kousat ... zkusila bych vždy před mlékem dát něco k normálního k jídlu klidně jogurt, přesnídávku, polevku, suché těstoviny..apod. pokud by nic nesnědl dat pak mléko, ale snažit se ho přesvědčit něco sníst

hanka_12345
25. zář 2020

Treba si mysli ze se dorve mlikem... ja.proto utla.kojeni...ve 2 lerecj skoro zadmy jidlo.a.jen kojit treba 5x denne,to bylo uz neunosny...musim rict ze se to trochu zlepsilo

mourovatakocka
25. zář 2020

@miba10 Jako mírně nasr@ná matka malé nejedlice zdravím 😂 Moc doporučuju skupinku na fb Malí nejedlici, případně Maminky nejedliku. Ohledně vysazení MM nebo UM se vedou spory, obecně ale nejde říct, že to stoprocentně vede ke zlepšení žravosti. Mája, taky ten vyšší počet měsíců 😁, se odstavila sama, ale pak trvalo dalších několik měsíců, než začala lépe jíst. A já jsem dělala všechno "špatně" - nuceni do jídla a scény, děsné boje na všech frontách. Dlouho jsem mixovala, mačkala vše na kaši, protože kousky jí nadavovaly 😣 Až postupem času se to lámalo. Dávala jsem maso jako haši, malé kousky brambor a zeleniny, časem větší. Doteď nejí moc dobře a chci-li, aby skutečně něco snědla, musím ji krmit jak mimino.
Jinak já bych přesnídávky a jogurt klidně jako normální jídlo brala. Nevím, co je pamlskoidniho na bílém jogurtu s čerstvým ovocem, nebo na přesnídávce (ovoce rozvařené a mixlé v trošce vody). Mně se třeba osvědčilo dát jí jogurt a pak misku s jahodama, ať si zkouší ochutnávat sama.
Každopádně to zlomíte!

miba10
autor
25. zář 2020

@andrasce jak jsem už také psala,tak bych to mleko ráda omezila na 2,což jsem myslela ráno a večer. Přes den se snažím ji dát cokoliv jiného. Polévku mi dcera sní,ty miluje. Omáčky také,ale jen už mi přijde že vše dělám dokola. před poledním spánkem ji v klidu dám polévku a bez mléka se obejde a v klidu usne,ale po vyspani je to prostě problem. Svačiny odmítá. Přesnídávku si vezme 3lzicky a tečka. Ovoce a zeleninu maximálně olíže a tím to taky koncim. Hroznove víno je kapitola sama o sobě. 😂

mourovatakocka
25. zář 2020

@miba10 A ještě bych zapomněla, na zlepšení chuti k jídlu je mraky různých doplňků stravy a vitamínů, nechala jsem si na fb poradit . Pak jsem byla i o něco klidnější, když se brala krev, jestli má Mája všechny živiny a vitamíny.

miba10
autor
25. zář 2020

@mourovatakocka ahoj,nevěděla jsem,že jste na tom podobně. 🤭No já ji to mlíčko ani v podstatě úplně odbourat nemůžu. Ale stačilo by mi,kdyby ho měla ráno a večer. Holka mi do jogurt strčí sosák jen když vidí ,že to ji malej 😂 prostě jak je to sladký,tak mi to nechce 🤷 upřímně jsem už na tom tak,že bych neřešila kolik je v tom cukru,nebo koření,hlavně kdyby jedla normálně 😁 malej ten si se vším jenom hraje a hází po zemi nebo psům 🤦pokud chci aby aspoň něco trošku snědl,tak musím krmit lžičkou. Z ruky si nic nevezme 😒
Jinak fb nemám

andrasce
25. zář 2020

@miba10 to že je jídlo pořád dokola si myslím nevadí, ale pokud ji polevky a omáčky, tak ji klidně po vyspani dát zmenší porci omáčky s těstovinou nebo rýží,... U nás dcerka dostane klidně i podruhé polévku, hlavně aby něco snědla..(děláme tedy husté s těstovinami, kapáním, zeleninou, masem, brambory, dá se říct, že vždy tam skoro stojí lžíce,.. takže se neobavam, že by něčeho měla málo), monotónní to trochu je, ale snažíme se střídat maso (kuřecí, vepřové, hovězí, kachní, rybí,...) dá děláme např. Dynovou ( tu miluje), hraskovou, brokolicovou a do toho jí dáváme kostičky (křížovky), které si tam může dávat sama=velká zábava

journals
25. zář 2020

@miba10 Máš pravdu, ten 16 m mléko ještě potřebuje, ale tomu staršímu bych to ubrala.
Přesnídávky a jogurty nejsou pamlsky (teda u nás je přesnídávka největší blaho, takže u nás třeba ano, ale obecně to tak neberu). Jen je to pro děti většinou lákavější než ten chleba. Neber to zle, nechci aby to vyznělo jízlivě, což sis tak trochu možná přeložila, ale není to tak psáno

sarkoc
25. zář 2020

Nečetla jsem komentáře, ale u nás to samé u 20ti měsíční...je teda ještě kojená a řekla bych, že je převážně kojená...jedné, co vezme na milost jiného jsou ovoce, rajčata, sem tam jogurt nebo polévka či přesnídávka...a to ještě jako v porcích třeba 3 lžičky...živá je ale dost, vývojově v pohodě, takže víc neřeším...hubeňour je to šílený, ale neztrácí váhu alespoň (asi díky kojení), to je dle mého směrodatné - zda se vyvíjí a zda nehubnou, jinak ony by poznaly, kdyby měly hlad ;)

mourovatakocka
25. zář 2020

@miba10 Nj, je to naše satanka. Snad bude číslo dva lepší, ale nemyslím.
Já jogurt dělám z plnotučného mléka z kravina a řeckého bílého jogurtu, takže sladký moc není. Ono jich je děsně druhů, některé sladké, jiné dost kyselé. Pokud jde o vaření jídel dokola, máme v té skupince maminku, co jeden čas dělala pět?šest? jídel pořád dokola. Jak u blbejch. Ale dítě bylo spokojené a jedlo, časem se přidala další jídla.
Na chuť k jídlu má údajně vliv nečekaně taky železo, takže já dávám dvě "medicíny" - "floradix železo + " a olej z tresčích jater". V obou sirupech je komplex vitamínů a hodně mi to pomáhalo uklidňovat se, když fakt nejedla prakticky nic. Obecně dostatek vitamínů skupiny myslím B má taky vliv na chuť k jídlu, ale to jsem u nás nepozorovala.
Pokud bys měla možnost do skupinek nahlédnout od někoho s fb účtem, jdi do toho, občas je to tam trochu na hlavu z mého pohledu, ale všechno jsou to matky se zkušenostmi, ne teoretičky. Kdo nezažil nežravce, neuvěří. Vím to od mojí rodiny 🙄

dejvitka
25. zář 2020

@mourovatakocka muzu se zeptat jak dlouho u vas trvalo, nez ditko vzalo kousky a prestalo se davit? Muj syn, 10 mesicu, je taky nejedlik a kousky nedava, hned se mu navaluje. Zatim ani rozmackane, vse musi mit mixovane a i tak sni malicko. Zkousim ruzne, huste polevky, zeleninu v kusech varenou, aby si vybral atd a zatim nic moc tedy. Jinak je kojeny, ale pres den uz si ani moc nerekne.

mourovatakocka
25. zář 2020

@dejvitka Přiznám se, že nevím. Bylo to postupné. Každopádně v deseti měsících jsem z mačkání přešla nelogicky na mixování, protože mi už tak špatný jedlík přestal jíst prakticky úplně a jak tam byl kousek, zvracela 😣. Myslím, že regulérní kousání pevných soust přišlo v jejích snad téměř až dvou letech a to jen když byla dobře naladěná. Ale z pověrčivosti jsem si ty pokroky nepsala a jako matka si houby pamatuju. Fakt jsme měli problém. A doteď ráda dělám krémové "polévky" - brambor, zelenina, vařené maso a masový vývar rozmixované do bezvědomí. A i u toho trvalo pekelně dlouho, než ji přestal vadit nevymixovaný atom bramboru 😈 V deseti měsících byla pro mě představa kojence, co jí kousky jídla, naprosté sci-fi 😢

miba10
autor
25. zář 2020

@journals však já píšu o tom,že bych to chtěla omezit na 2(ráno a večer). Ale když neberu v potaz oběd,tak co ji dát v večeři nebo ke svačině když se na to prostě vyprdnou jak jeden tak druhý. 🤷 Malej ten mi bastil krásně,pak najednou cvak,začal plivat kousky a už se to vezlo. Já to prostě nechápu. Mléka mu tolik nedávám,právě aby mi jedl pomalu normální jídlo,ale na jídlo prdí a pak je schodný za 2hodiny řvát až se třese barák,že má hlad 🤦

miba10
autor
25. zář 2020

@mourovatakocka o tom oleji z tresčích jater jsem také uvažovala,ale mám strach,že to bude smrdět po rybách a už to do ji nedostanu. Nesnáší ryby 🤦je to vážně na bednu

dejvitka
25. zář 2020

@mourovatakocka no, tak to mne taky prijde scifi. Kdyz svagrova da 9 mesicni holcicce chleba lehce maznutej necim a holcicka si spokojene zvejka, zatimco ja kupuju prikrmy pro deti co zacinaji jist a doma, jak pises, mixuju taktez do bezvedomi. Zatim se nepozvracel nikdy, ale zacne silene natahovat, je videt jak mu to kope a dalsi lzicku uz ani neolizne, tim proste koncime.

teeerez
25. zář 2020

Taky holky byly hrozne nejedlice, taky jsem dlouho nechtela omezovat UM, protoze kolikrat za den opravdu nic moc nesnedly a jen ze suchych testovin by asi potrebne ziviny neziskaly.... Nejvic pomohlo zruseni doporucovaneho modelu svacinek. Jedeme jen snidane, obed, vecere a od te doby jedi tisikrat lepe - zatimco kdyz mely svacu, tak si sice jen zobly, ale uz nemely hlad a ve vysledku toho snedly mene, nez kdyz jsem svaciny zrusila a vrhaji se na obed uz opravdu celkem hladove.