3letá absolutně nechce spát. Už toho mám plné zuby. Co dělat?

27. pro 2023

Ahoj holky, už fakt nevím co.. jestli je to období, ale problém se spaním vůbec nebyl a co teď není týden ve skolce (byla nemocná) a i teď ty Vanoce, tak je to strašný boj.
Jsem na ni sama, ještě si dává na noc prso, protože spí na něm, spíme spolu v pokojicku, máme malý byt.
Ale poslední dobou fakt přemýšlím ze si vezmu matraci a půjdu do kuchyně, už toho mám plné zuby. Nespí přes den ani v noci. Furt se budí a usnout je ten největší boj.
Když přes den ji nechám alespoň 20-30 min nebo třeba hodinu tak večer zabere až tak o půlnoci
Když přes den nespí vůbec a jde brzy tak usne v 19 hod Max třeba a v 19:15 je vzhůru a jedeme na novo a usne až v 1 hod třeba a v 5 už je vzhůru a plná energie a takhle furt.
Už fakt nemůžu, akorát na ni hulakam, jsem nervni, nevyspala. Ještě k tomu chodím do práce, takže úplně k.o. přes den zlobí, hračky nechce uklízet, vymysli blbosti. Skáče mi po hlavě a do toho to spaní..
holky co se děje? Je to období? Co mám dělat 😥😥😥

krtcice
28. pro 2023

Období ,,je to dítě ". Prostě je dítě a podle toho se chová. Mě moje děti přes den nespaly od 2 let. Maximálně občas usnuly v autě, když jsme někam jeli. Prostě nechtěly, nespaly. Já nebo ty taky neusínáme na povel. Mě teď dělala ve spánku bordel u syna školka. Od 2 let po obědě nespí, když chodil ze školky po obědě, vše ok. Ale pak jsem si změnila pracovní úvazek ze zkráceného na plný, ráno jsme začali vstávat brzo. Po obědě sice už teď ve školce nespí jako klasicky (předškoláci), jen leží a poslouchají pohádlu, ale syn vždycky usnul. Pak nechtěl spát logicly večer a ráno byl boj ho budit. A takhle den co den. Kdykoliv to jen trochu šlo, šel prostě po obědě domů.
Kojení mám taky za sebou u všech dlouhodobé a nejdéle právě na spaní a v nock. Co v noci když se vzbudí? Dáš prso? U mě u prsa spolehlivě usnuly během pár chvil. Jedna dcera kojená 3 roky a 1 měsíc, druhá dcera 3 roky a 10 měsíců a syn dokonce 4 roky a 2 měsíce. Od 2 let zhruba vždy chtěly kojení už jen večer a v noci právě.
Jestli ty nejsi nervózní z malé a ta to z tebe cítí, je ve stresu a proto má rozházené spaní. A pak jak píšeš zlobí. Protože je unavená, přetažená ale pořádný kvalitní spánek ne a ne přijít. Já chápu tvou únavu a frustraci, ale malá nechápe proč na ni maminka křičí. Je to u vás začarovaný kruh, z kterého se musíte vymanit. Jinak vám to kazí vzájemný vztah a to je přece škoda 💖

meyryen
28. pro 2023

A kojis i v noci? Já když kojila dvouletou, tak se budila třeba 10x za noc a chtěla prso, odbourala jsem to a začala ihned spát celou noc...

merope
28. pro 2023

@krtcice Přesně - být ve stresu je nejlepší "lék" na nespavost dítěte. Asi si to vyzkouší každá matka. Čím mám více problémů v práci, tím je malý víc "na zabití".

Jinak co se mi osvědčilo - chodit večer spát s malým a práci doma si prostě dodělat, když se pak ráno vzbudím mnohem dříve než on. Trošku problém je, že když se vzbudí a je v místnosti sám a je tma (což v zimě je ještě v 7 ráno), tak si mě občas vyžádá, že mám jít zase za ním, ale to je spíše málo.

mollyweasley
28. pro 2023

Znám v našem okolí paní, která nespí vůbec, jednou za tři dny má řízený spánek pomocí léků. Protože vím, že to existuje, zmínila bych se pediatrovi.

autor
28. pro 2023

@krtcice Moc všem děkuji holky❤️

pavicka
29. pro 2023

@mollyweasley ty blaho 😵 a jake ma problemy nebo proc se tak deje? Pokud to tedy neni nevhodne se ptat

utrikocku
29. pro 2023

Nepřijde mi to normální, že po celém dní usne a pak se tolik budí. Může to být i nedostatkem železa nebo I potravinovou alergii. Obrátila bych se na pediatra pro základní odběr krve plus železo. Sama nemám doma velkého spavce a beru dítě, takové jaké je. Ale tady bych to jen na vaši nervozitu nehazela viz 1. příspěvek. A určitě nelíbivý komentář, může se budit i ze zvyku na noční kojení a já bych ho spíše ukončila. Většině to nakonec pomohlo. Vím, že se tady najdou takové, co by Vám radily kojit tříleté dítě ještě 6x za noc jako "normu". Já to tak nevidím. Několika mým známým pomohlo přestat kojit dítě nad 2 roky, zlepšil se spánek a to se bály, jak budou uspavat bez kojení....

mollyweasley
29. pro 2023

@pavicka Jee, já přesně to nevím. Lékařský podtext to má určitě, ale nevím přesný název. Ona ale říkala, že se jí to projevilo naštěstí až v pubertě, jinak by to rodiče prostě nedali. Říkala, že si i pamatuje úplně všechno, takže život těžce na houby.

autor
29. pro 2023

@utrikocku Tak holky včera spala teda moc moc hezky, po dlouhé době. Doktorka má dovču, tak ji cinknu po novém roce. Každopádně asi jsem přišla kde je chyba.
Chodím do práce a malou hlídá tak 2-3 hod děda a za tu dobu ona lemcá pepsinu, teď mi to řekl, jestli to není tím, takže ona celkově toho moc nevypije a když už tak jen pepsi, nic jiného ji nejede, kromě teda stavy když jsem s ni já. Takže asi jsem našla kámen úrazu 🙄

prejeta_zaba
29. pro 2023

No, to by mohlo být. Plus přemíra vjemů z Vánoc. A jestli to do půlky prosince bylo v pohodě, pak nemoc a Vánoce - nemůže být prostě jen málo unavená? Přece jen je to úplně jiný režim než brzo vstávat a celý den lítat ve školce. 🤷‍♀️

elesse
29. pro 2023

Jako jestli trilete dite pije kofein s cukrem, nedivim se, ze nespi

autor
29. pro 2023

@prejeta_zaba Přesně tak, začalo to týden před Vánoci a stále to trvá. Teď usnula, ale opět to byl boj🥹

@elesse no taky si říkám

pavicka
29. pro 2023

To bych neusla ani ja 😪
Verim, ze kdyz to nebude pit, tak se zase srovna 🙏

autor
30. pro 2023

@pavicka Dnes perfektní, celý den bez limci, pila normálně a usnula krasne a zatím spí od 19 hod až do teď. Tak uvidíme zítra🤣🙈

autor
2. led 2024

@pavicka Holky tak teď spánek super. Ze mě to nenapadlo dřív 🙄😀🙉