Kočár - korýtkové sezení, jaká jsou pro a proti?

barunka2020
30. srp 2021

Ahoj Holky, zvažuji koupi kočárku ale má korýtkové sezení, můžete mi někdo říct pro a proti? (ten kdo takový kočárek měl)

mamikry
30. srp 2021

@barunka2020 Měli jsme. Výhoda byla ta, že když usnul, jenom jsem ho v ní naklopila, takže ho nevzbudilo, jak to s ním pod zádíčky trhne. Další výhoda byla ta, že z něj prcek dobře viděl, když v půl roce vyrostl z korbičky a musel být naležato. To byla ale zároveň i nevýhoda, protože v zimě nebyla tak uzavřená jako klasická sedačka. Další nevýhoda za mě byla velikost. Mám velké děti a za chvíli v ní neměly dostatek místa + neměla tak hluboký sed, takže děti seděly divně. Brzy jsme ji vystřídali za Valco. Na dalšího prcka jsem pořídila kočár s klasickou korbou.

monaluza
30. srp 2021

@barunka2020 fyzioterapeuti durazne nedoporucuji, pry extra spatne na zada a celkove pohybovy vyvoj, dite je porad skrcene, nema sanci protahnout si svaly na predni strane tela...

lenulacek
30. srp 2021

@barunka2020 naše ortopedka velice doporučuje 🙂 moje první holka narozena před třinácti lety byla skoro 3 roky v bugaboo, moje druhá holcicka má také bugaboo a teď bude mít i chlapeček. Obě holky šly do korytka až když seděly. Na správný vývoj kyclicek je to uzasne 🙂 ortopedka je tomu velice nakloněna i co se tyce satkovani a nositel 🙂

lenulacek
30. srp 2021

@monaluza jezis mane, nemuze se protáhnout? To je mi novinka 🙈

any2any
30. srp 2021

@monaluza Tady je pekny clanek k zamysleni. https://www.ivafis.cz/kocarky/

lenulacek
30. srp 2021

@any2any ten článek je prisernej. 7 let starej a přijde mi jakoby paní vozila děti v kočárku denne 15 hodin 🤦‍♀️

journals
30. srp 2021

Měli jsme Bugaboo a syn ho měl moc rád. Přes den spal ZÁSADNĚ v kočáře. Troufám si tvrdit, že to je fajn.
(článek jsem nečetla, ale předpokládám, že je to ten strašák od té paní co si udělala jakýsi rádoby trenérský kurz a má potřebu odborně hodnotit bez odborných kompetencí?)

journals
30. srp 2021

@monaluza To by ses divila, jak se tam dítě umí natáhnout 😀 ale chápu, že když s kočárem zkušenost nemáš, tak to ani vědět nemůžeš 😀 haha, děti zvládnou vše, to bys koukala 🙂
(jiná fyzik kočár naopak kvůli zádům doporučovala, protože dítě se narozdíl od jiného sezení nikam nehroutí, ale má záda rovně, nesedí do C)

adel2507
30. srp 2021

Nejsem fyzioterapeut ani ortoped, takže z tohoto hlediska správně neposoudím, ale dcera v něm byla neskutečně spokojená.🙂
Není pravda, že by se nemohla protáhnout, bylo vidět, že je jí v kočárku opravdu dobře a pohodlně. Navíc do sporťáku už jde starší dítko, které v něm určitě neprospí půl dne a pokud sedí, nebo je v pololehu, tak v tom opravdu nevidím problém. To by potom musel být problém např. i u používání autosedaček.
Jinak měli jsme Bugaboo Buffalo a to sportovní sezení bylo fakt super.

meronym
30. srp 2021

@any2any Ten clanek je plny nesmyslu. Moje mala musela kvuli spravnemu vyvoji kycelnich kloubu nosit abdukcni trminky. A svete div se, trminky fixovaly nozicky do polohy, kterou v korytkovem kocarku zaujima miminko prirozene.

Samozrejme, ze dite potrebuje pro svuj vyvoj pevnou rovnou podlozku, ale na te prece muze byt, kdyz je mimo kocarek. Hlavne se tu bavime o detech, ktere uz same sedi, ne o novorozencích.

Prvorozeny syn mel Valco, ted mam pro dcerku Bugaboo Fox, tj. korytkove sezeni, a jsem max. spokojena.

meronym
30. srp 2021

@lenulacek Presne.

pani_haf
31. srp 2021

@barunka2020 korytkove sezení bylo fajn cca do roku, potom se tam dcera nevešla a rvala jako tur, koupila jsem jiný kočár a byl klid…každému vyhovuje něco jiného

leniczka23
31. srp 2021

Kdo píše jak to je silně nedoporučované zajimalo by me s kolika fyzio o tom doopravdy mluvili? Tipuju ze nula, protože to je nesmysl. Ja o tom mluvila jak s fyzio, tak s neurologem a od obou mi bylo řečeno, ze nevidi problém, pokud jde do korýtka jiz dite, ktete sedí. Pak to je jiz tak, ze pokud to vyhovuje dítěti, je to v.poradku.
Mam Bugaboo, Matyskovi jsou dva roky a jeste ted si da v kočárku upkne na pohodu 2 hodinky spánku. Tak strasne to je nepohodlné.
Jinak ze sve zkušenosti, co se tyka korytka slychavam skoro vzdy to samé. No jo, to jsou ty moderni kočárky, jen design a pohodlí nula. Vzdycky říká ten, kdo ten kocarek nemá. 😏

lenulacek
31. srp 2021

@meronym přesně!! Moje nosila reminky do roku a ve foxovi je nemusela mít ve finále vubec

jirovapa
31. srp 2021

@barunka2020 výhoda byla, že když už dcery nechtěly být v hluboké korbě a ještě úplně samy neseděly, tak to korýtkové sezení jde na stavit tak, že prcek leží a jen malinko jsem holky popozvedla, aby lépe viděly, ale ležely a neseděly. Taky polohování, pokud dítě spí, je jednodušší a je menší pravděpodobnost, že se prcek probudí. Měla jsem kočárek Neonato Puro Urban, u druhé Nuna Demi Grow.

lenulacek
31. srp 2021

@jirovapa to není vůbec dobrý. Pokud dítě nesedí a matka ho dá do korytka musí se dat vlozka. Tohle je strašně spatne

kevi1
31. srp 2021

Moj syn napriklad rad sedi s nohami natiahnutymi a v sede, takze za nam vacsina korytiek nebola pre neho vhodna. Inak nehodnotim prinos pre telo, ale ja mam radsej "obycajny" sportak, lebo si ho nepolohujem jak chcem 🙂

madbetka
31. srp 2021

Měli jsme Valco Snap Ultra, starý typ s korýtkovým sezením. Nám nevyhovoval, teď máme jiný a je pro nás lepší.
Dětem se nelíbila poloha na spaní (mně po pravdě taky moc ne, mám malé děti a když ležely, tak jim nožičky až moc trčely do výšky, nelíbilo se mi, jak je mají pokrčené, i když leží), nemohly se tolik otáčet, jak by chtěly. Polohování mi nepřišlo snažší, naopak, pokládat celou sedačku mi přišlo horší, než jen záda.
Jinak byl fajn, na sezení je skvělý, ale protože mi v něm dítě spí dost, chtěla jsem opravdu rovnou plochu, takže jsem ho vyměnila 🙂

ninolleta
10. zář 2021

Mám vyzkoušené oba typy, jak korytkovy, tak nekorytkovy. Korytko je fajn v tom, že když malá ještě neseděla, ale už chtěla koukat ven, tak jsem ji dala do sporťáku a lehce prizvedla a nepodjizdela mi, což se v nekorytku stává a pak mají děti vlastně ohnuta zádíčka. To že někdo říká, že tam jsou zádíčka, myslím v korytku, kriva, to je blbost, zádíčka tam jsou rovná. Za další mé dcerce například náramně vyhovovalo při spánku nohy nahoru, ráda tak spí i doma, že si je dá na peřinu. Za další, to že by bylo korytko malé, také nemusí platit, např. Bugaboo fox ho má velké, to samé Gesslein fx4 life. Ale, samozřejmě jinak se může stát, že děti povyrostou a budou chtít třeba spát na boku atd., pak korytko přestane vyhovovat, nicméně nevidím problém kočárek prodat a koupit jiný. Já takhle vystřídala deset kočárků, protože jsem si chtěla vyzkoušet různé typy i značky.