Tablety a mobily. Co místo toho?

monikavalecova
3. pro 2019

Ahoj holky. Prosím vás, jaké máte pro děti alternativy místo tabletů a mobilů? Ocením nějaké tipy, co u vás fungovaly. Dětem je 4 (dcera) a 6 (syn).

zelenaesmolda
3. pro 2019
vrabecek86
3. pro 2019

Hrajeme společenské hry...

berenika39
3. pro 2019

sport - vytíženost🙂)))

shaun40
3. pro 2019

Stavebnice Seva,Lego, u nás bodovali sázky a dostihy junior,3d puzzle.Holčičku nemám ale sousedka si chváli česací hlavu že se stím holka vyhraje.

hafika
3. pro 2019

V jakém smyslu? Doma a venku prakticky cokoli, tam vůbec nejsou třeba, na delší cesty audioknihy, hudba, hry najdi jako první vybranou věc (červené auto, most, kostel ap.). K doktorovi, kadeřnici, všude, kde se bude déle čekat s sebou nosíme oblíbené časopisy nebo knihy, holkám čtu a děláme úkoly, u kadeřnice si ještě rády prohlíží takový ten katalog s barvami na vlasy. Starší je už školák, tak pro toho oblíbený časopis nebo knihu, čte si už sám. Ale třeba kadeřnice mi říkala, že jsem skoro jediná, co na zabavení nedává dětem mobil a čte si s nimi, než jsou ostatní hotoví. Vlastně jediná situace, kdy tablet a mobil beru na milost, jsou opravdu dlouhé cesty, protože třeba po 3 h už je vážně problém něco vymyslet a nějak ještě děti zabavit. Ale do té doby to zkoušíme jinak.

escapee
3. pro 2019

u nás se dobře zabaví i kouzelným čtením od Albi 😉

jituli84
3. pro 2019

to samé jako když my byly děcka a tablety ani mobily nebyly 😀 Teda pokud se už na to nenaučily..

pampeklec
3. pro 2019

A kdy je používáte? My si hodně povídáme, čteme, případně pouštím hudbu/mluvené slovo v rádiu nebo na gramofonu (to je velmi oblíbené 🙂 ). Děti (3 a 5 let) takhle zvládají i opravdu dlouhé cesty (10h v autě a podobně) - to ještě přibalím nějaké hračky, samozřejmě. Hodně pomáhá kreslení, nosím s sebou pořád papírky a malé balení pastelek. Telefon a počítač používáme buď na telefonování/Skype, jako foťák, nebo na hledání informací na internetu (když se ptají na něco, co nevím, nebo se to líp vysvětluje s pomocí třeba nějakého videa nebo obrázku, co nezvládnu sama nakreslit, a nemám knížku po ruce), nebo jako mapu.

zuzkasim
3. pro 2019

Tak u nás mobil ani tablet prostě nejsou, takže nevymýšlíme žádné alternativy, prostě je nemáme. My s mužem telefon samozřejmě máme, ale na telefonování nebo SMS, nic víc (tlačítkový), starší děti mají tel., ale doma ho též na nic jiného nepotřebují. S menšími dětmi děláme vše, nákup, vaření, úklid, hraní, procházky... Když jdeme k doktorovi, buď bereme knížku a pastelkovník s blokem nebo se zabavíme tím, co tam je - hračky, čtení nástěnek, slovní kopaná, povídání, záleží kam jdeme a jak staré to dítě je. Na cesty v autě pustíme buď rádio, CD, namluvené knihy, starší poslouchají rádi hudbu a toto je snad jediný případ, kdy bych byla vděčná za MP3 i pro nejmladší, protože mě nebaví stejné CD poslouchat už potřetí za sebou, ať si ho poslechne sama, pokud má zájem. Děti nejsou o nic ochuzené, starší umí techniku používat úměrně svému věku a zájmům, hodně sportují, řádí venku, mají kroužky. Jsme ve městě, takže žádné vesnické děti s vlastním dvorkem, ale tak nějak tu máme vše, nemají o zábavu nouzi. Doma máme PC s internetem, kde jsme schopní se vystřídat podle toho, jak kdo potřebuje, starší dělají občas něco do školy, procvičují psaní všemi 10, dělají angličtinu na duolingu, my dospělí vyřizujeme vše potřebné. Teď v adventním čase si pouštíme adventní kalendář na Déčku, každý si třeba chvilku zahraje hru, ale ono ani není moc kdy na tom vysedávat, všichni mají krom školy svoje kroužky, denně cvičí na nástroje a chtějí si taky jen obyčejně hrát, nic nedělat, válet se, číst, povídat si, musí občas doma pomoct. Takto to máme nastaveno od malička. Jinak samozřejmě není problém pouštět si na youtube písničky (pohádky či jakékoliv blbiny), ale jen na omezený čas a rozhodně ne denně.

ariadna12
3. pro 2019

Vyradit venku, sport, hry s micem, plavani.

monikavalecova
autor
3. pro 2019

Díky za inspiraci, určitě zkusíme něco z toho - minimálně audioknihy a slovní hry, ale to hodně záleží, jak jsem já nebo manžel unavení. Děti samozřejmě taky časem "vytuhnou", ale někdy mají energie za dva. Jinak u televize se snažíme je držet jen určitý čas, ale kvůli tomu, že je televize v obýváku, se tomu asi nedá úplně vyhnout. Ale aspoň je načas "klid".
Jinak projížděla jsem pro inspiraci i Instagram a našla tam u jedný blogerky (pavlinna17) něco, co se jmenuje Magpad. Podle ní je to nějaká vzdělávací tabulka. Znáte to někdo?

neomenia
3. pro 2019

Zajimavy dotaz. Z nej je vidět, jak rozdilny přístup kazda mame. Dcera necelých 6 let mobil nema, tablet dam jen pri dlouhem cestovani. Doma vubec. Doma cteme, hrajeme si nebo si hraje sama, kreslime. Obcas pustens pohadka na pc. Tv nemame a nechceme. Společné vecery travime povidanim s manželem, nebo velmi občas film na pc. Tablet by me ani nenapadlo diteti dat, aby se zabavilo.... 🤔🤔🤔

irena1111
3. pro 2019

@monikavalecova Magpad mají u nás ve školce a děti si s tím celkem dost vyhrají. Jinak tedy děti ve věku 4 a 6 let by téměř neměly tablet ani mobil ještě znát. Nic jim to nedá, jediné co to způsobí je závislost a klid pro rodiče. Co třeba obrázkové nebo magmetické knížky, stavebnice, vystřihování, omalovánky, navlékání korálků, lepení, pomáhání s domácími činnostmi atd. A pokud je venku slušně tak samozřejmě pohyb - kolo, brusle, míčové aktivity atd.

hafika
4. pro 2019

@irena1111 Když tyhle univerzální pravdy, že tablet a počítač dítěti nic nedají, nemám ráda. Třeba mého syna vždy zajímaly počítače. Od necelých 5 umí číst, od té doby vždy zkoumal, jak počítač funguje, v 6 ještě jako předškolák na něm byl schopen sám pracovat, od konce první třídy pomáhá otci s různými instalacemi a správou počítače a teď ve 3. třídě toho o mobilech a počítačích ví někdy víc než my a pomáhá nám. Hry přitom hraje minimálně, a když tak spíš logické. A všechno to umí, protože měl ty zařízení k dispozici od mala, i když jsme samozřejmě dbali na to, aby to nebyla hlavní a jediná náplň jeho dne, spíš zpestření.

monikavalecova
autor
4. pro 2019

@irena1111 však pokud to jde, tak se snažíme dělat víceméně všechno, o čem píšeš - s mnohým z toho nám občas pomáhají i dědečkové a babičky. Jejich stará škola má hodně co do sebe. Já spíš měla na mysli co jim dát k zabavení třeba v restauraci, v čekárně někde u lékaře nebo v autě, když je prostě dlouhá chvíle. Ten Magpad, koukám, vypadá docela zajímavě - jestli si s ním, jak říkáš, děti u vás ve školce hodně vyhrají, možná by to byl ideální dárek od Ježíška. Pro oba? A drahý to taky není.

ai30
4. pro 2019

@hafika

@irena1111 ale mluvi o tabletech a mobilech, mezi nimi a pocitacem je velky rozdil. Pocitac muze rozvijet mnohem vic zajem o fungovani stroje, ale tablety a mobily jsou ve velke mire jenom spotrebni.

barchen
4. pro 2019

@ai30 Souhlasím. Mobily a tablety jsou jenom intuitivní, i roční dítě zvládne šoupat prstem. Já se vždy pousměju, když mi někdo říká, jak jsou dnešní děti technicky nadané.
@hafika Mohu se zeptat, přemýšlíte i o tom, že se kluk naučí správný prstoklad na klávesnici než si zažije špatný zlozvyk bez psaní všemi deseti a koukání na klávesnici?

zelenaesmolda
4. pro 2019

@barchen jsou vice technicky schopne protoze to maji k dispozici

barchen
4. pro 2019

@zelenaesmolda Nenazývala bych to technickou schopností, tohle je jenom intuice, veškerá moderní technika pro masy je tak dělaná, pár základních intuitivních kroků které zvládne malé dítě i senior. Koupím, otevřu, zmáčknu hlavní tlačítko,šoupu prstem nebo mačkám pár stejných tlačítek. Všechno udělá software i hardware sám. Být technicky znalý a schopný je něco úplně jiného.

zelenaesmolda
4. pro 2019

@barchen
no male dite urcite,senior maloktery 🙂

barchen
4. pro 2019

@zelenaesmolda Většina šedesátníků kolem mě např. chytré telefony používá (označení senior dle WHO), tablety také. Vidím to doma, na ulici, v mhd.

irena1111
4. pro 2019

@hafika Ale to je něco jiného. Pokud se o počítač zajímá jako o komplexní stroj, tedy i o instalace, HW a podobně tak to je v pohodě. jenže valná většina dětí na tom umí jen čučet ny youtube, psát na messengeru a hrát hry a to opravdu nic extra užitečného do života nepřináší.

irena1111
4. pro 2019

@monikavalecova tak to že ti jde jen o zabavení v restauraci nebo u lékaře, to jsi jaksi v úvodním příspěvku nezmínila. Pokud je potřeba dítě výjimečně zabavit v takovýchto situacích tak ten mobil na chvilku neuškodí. Ale i tan magpad by nemusel být špatný. Co jsem tak pozorovala děti ve školce tak se jim moc líbí jak ty kuličky vyskakují za perem. a ještě mě tak napadlo jestli by děti nebavily nějaké hlavolamy, třeba nějaké plastové bludiště nebo fotbálek

zelenaesmolda
4. pro 2019

@irena1111
zalezi jak a co hrajes.vis kolik slovicek a frazi jsem se hranim her naucila?

zuzkasim
4. pro 2019

@zelenaesmolda No, je otázka, jestli je opravdu efektivní ten poměr stráveného času nad hrami ku nabytým znalostem angličtiny. Jako díky objednávání věcí z jednoho nejmenovaného zahraničního webu jsem se taky něco málo anglicky naučila, tak že bych řekla, že mi nákupy vlastně pomáhají rozšiřovat jazykové znalosti? 🙂 Asi budou mnohem efektivnější cesty na výuku cizího jazyka. Jinak většina seniorů se techniky až tak nebojí, záleží na životním stylu, některým stačí televize, někteří jsou aktivní ve všech směrech. Ale šoupat prstíkem, tomu se opravdu neříká "technicky zdatný".

irena1111
4. pro 2019

@zelenaesmolda ale ty jsi snad dospělej člověk a hraješ vzdělávací hry. Já mám na mysli střílečky a podobné kraviny. A navíc nevím proč musíš komentovat všechno co tu kdo napíše. To máš tak nudnej život, že musím mít přippomínku u každého příspěvku?

hafika
4. pro 2019

@irena1111 Tak jasně, ale prostě to nejde tvrdit tak kategoricky. Že všechny děti jen tahají prstem. Všechny ne, pro někoho to může být motivace zjišťovat si další věci.

Jinak má oblíbená hra v dětství byla sokoban, kde se přesouvaly krabice tak, aby panáček mohl projít bludištěm. Byla to hra na logiku, pak nám ji máma zakázala s bratrem hrát, protože vyšší úrovně už pro nás byly moc těžké, nedokázali jsme je vyřešit a vztekali se u toho. Se synem teď hrajeme hru roll the ball, kde se přesouvají koleje, aby mohla drahou projet kulička a cílem je mít co nejméně tahů. Je to vlastně jako luštit hlavolamy, jen v on-line formě. Tenhle typ her mi tolik nevadí, pokud se čas u nich udrží v rozumné míře.

S tablety, mobily, počítači je to jako se vším, je nutné je používat rozumně. Není dobré je narvat dítěti jakmile někde čekáme, protože se nenaučí zabavit jinak. Ale když už čekáme dlouho, nic už nezabírá, proč ho chvilku nevyužít?

irena1111
4. pro 2019

@hafika Jasně s tím já souhlasím. Autorka příspěvku hned na začátek neuvedla, že jí jde jen o zabavení dětí v restauraci, u lékaře atd. a tam si myslím že tak chvíle s mobilem nebo tabletem dítěti neublíží.Já jsem původně ten příspěvek chápala tak že má to dítě mobil doma v ruce stále, protože i takové případy ze svého okolí znám. Ale pokud je to jednou za čas a na chvíli tak ani ty hry nejsou problém. A je pravda, že v dnešní době je hodně her i vzdělávacích, takže je na rodiči, co dítěti dovolí hrát

pratensis
4. pro 2019

Četla jsem jen úvodní příspěvek a teď příspěvek nad sebou - takže jde-li o zabavení u lékaře apod., tak bereme s sebou čtení. Pro staršího (5 let) teď nejčastěji Čtyřlístek, oba kluky (mladší 3 roky) baví časopis Puntík. To jsou obojí věci, které nejsou těžké a vejdou se do kabelky. Případně nějakou menší knížku. Ale zastávám názor, že není potřeba děti za každou cenu pořád bavit. Buď mohou vymýšlet zábavu i samy, nebo se dá často zabavit i pozorováním okolí, počítáním kdečeho v dohledu, hádáním (najdi mi věc, která je tu vidět, je červená, má tři rohy a není na zemi...). Hádáme, jakou barvu bude mít auto, které vyjede ze zatáčky (někde, kde je vidět na ulici), jak bude vypadat člověk, který příště projde chodbou (u zubaře) atd. Taky už jsme v čekárně skládali lodičky a papírové čepice z nepotřebných účtenek, které jsem měla v peněžence. 😀
My ani tablet nemáme, chytrý telefon má jen muž, já mám tlačítkový, děti žádný. Televizi nemáme, po večerech kutíme v domě, na zahradě, já někdy v kuchyni, Případně se ulejváme u internetu. Kluci koukají na pohádky na youtube, ale omezeně a jen po obědě. Před spaním čteme - když je čas, tak i během dne.

zelenaesmolda
5. pro 2019

@irena1111
hry jsem hrala jako dite,vesmes simulace a strategie typu the sims,tycoony atd.
a i kdyz si obcas dite zahraje na odreagovani nejakou strilecku tak co?mas pocit,ze pak postrili pulku skoly?to je blbost.
naucila jsem se z nich spoustu slovni zasoby,neda se teda rict,ze hry ti nic nedaji,naopak jsou na nauceni anglictiny super.rozviji logicke mysleni,musis u nich premyslet.
a ted jako dospela uz skoro hry nehraju,nemam na to cas a nevim proc sem tahas to,ze diskutuju,od toho jsou diskuze ne?pokud sledujes jak casto prispivam tak jsi tady tady dost casto kdyz mas o tom takovy prehled 🙂