Holky mám dotaz skrze lyže a brusle. Učili jste děti samy nebo jste platily lektory? A má smysl učit na lyže, když na ně stoupne 1-2x za rok, když my nelyžujeme? A brusle nejdřív klasické nebo kolečkové? Dcerce je 5,5.
Měla instruktora cca od 4 let, na asi pet lekcí, další rok na rozjezdeni 1 lekci, teď uz jezdi pěkně ( 6 let). Už i běžkuje. Zimní brusle příležitostně, to učíme sami, ale to jen tak 3 x za zimu, my jsme spíš lyžaři 🙂
Brusle kolečkové jsme učili sami od cca 4let pak ve školce s nimi jezdili bruslit. Na zimních se tak nějak rozjeli sami a jeli😀 na lyžích ještě nestali a myslím že ani nebudou. My nelyzujeme ani to neumím,nikdy jsem na nich nestala. Kluci 6r, 8r a 4r. Když budou chtít můžou se školou pak na lyzak.
@barmil jj proto bych chtěla ať se naučí, ať není “pozadu” za ostatními, spíš, jestli si to dítě opravdu zafixuje, když bude lyžovat třeba jen týden v roce 🤔
Na lyze jezdila dcera na kurz, ze ji vyzvedli ze skolky a pak zase vratili po lyzovani na obed. Po 6 lekcich zvlada vpohode lyzovat. Ja sama nelyzuju, ale decka jezdi s manzelem a tchanem. Bruslit jsme je naucili sami. Chodily i se skolkou a ted maji i ve skole brusleni. Klasicke brusle se naucila asi ve 4 letech a v 6 na koleckovych.
@tulikiss to jsme taky ve školce navrhli, bohužel paní ředitelka neschválila, ze by se vraceli o čtvrt hodiny později na oběd 😓
@veroniquecz určitě, ve 3 a 4 mela instruktora na týden, protože mně dělala scénky, vse nešlo a bolelo a kvicela. S instruktorem si to nedovolila. Pak ho měla vždy na první den na svahu, aby si to osvezila, ted uz jezdi krasne a dokonce jsme se přestěhovali a mame vlek přímo za městem, takže se ji to naramne hodí a začíná se snowboardem. Na brusle jsme v zimě chodili každý víkend, brala si s sebou kamarádky a vydržely tam 2/3hod,jezdily a kecaly, lepší než aby seděly doma a psaly si na mobilu.
Inline ji nezaujaly, vybrala si místo toho longboard
@barmil díky, letos to zkusíme 👍👍
Pokud nelyzujete, určite instruktora. Ja to mam v plánu taky. My sme bezkari. Takže taky sjezdovky moc nejezdime.
Dcera lyzuje od 3 let, individualniho instruktora nemela nikdy. Prvni rok mela lyzak se skolkou a parkrat si ji vzala na kopec babicka (ja nelyzuju). Druhy rok opet skolkovy lyzak a caste jezdeni s babickou. Od 5 let lyzuje v lyzarskem oddile 1x tydne a obcas i o vikendech.
Pokud nemate moznost ji ucit sami, tak ji urcite zaplatte instruktora. Ale tyden v roce je malo. Chtelo by aspon jeden den v tydnu na dve hodky.
Brusle neucime, to nas nebavi. To se bude muset dcera jednou naucit sama.
@veroniquecz lyžování je stejně jako jízda na kole, to se proste nezapomíná, stejně jako jízda na bruslích letních i zimních, v dětství nás rodiče učili lyžovat i když sami nelyzujou(cca 7-8let) pak jsem jela na lyzak(12 let) pak znovu lyzak(16 let) a mezitím jsem nestala na lyžích ani jednou, stačily dvě tři jízdy a zase jsem si to vybavila bez problému😊
@anicka123kk to ráda čtu, díky ❤️
Nelyžujeme, nebruslíme, naše děti na lyžáky nejezdí.
@veroniquecz urcite alespon na zacatek doporucuji instruktora-on totiz to dite nauci ten zaklad dobre a kvalitne a ono pak na tom muze stavet a treba i s vami nebo samo to pak uz jen vylepsovat. Dcera takto mela instruktora na brusle i na lyze, ted uz jezdi i s nami (6let) a vubec se neboji, i kdyz presne jako vy, se na lyze dostanem jen max dvakrat za zimu na prodlouzeny vikend. Ale v budoucnu, ve skole se nebudu bat ji pustit na lyzak nebo s kamarady na brusle, protoze vim, ze prave ty zaklady bude mit dobre zafixovane. Z vlastni zkusenosti muzu rict, ze v pozdejsim veku uz se to tak dobre nenauci, mne treba desne stvalo, ze nejsem schopna bruslit stejne dobre jako moji kamaradi, protoze mne to jako malou doma nenaucili.
Lyžování sami (ale pokud Vy nelyzujete, tak je to asi trochu neproveditelné 🙂) takže instruktora)
Bruslení dceru sami, syn začal chodil odmala do hokejové skolicky
Jinak si myslím, že je určitě fajn, když se děti tyto sporty naučí i v případě, že jejich rodiče je neprovozuji. Dnešní doba je hodně příznivá pro to, dat jim tu šanci (nezapomenou to a je dost pravděpodobné, že ty dovednosti pak se svými vrstevníky využijí alespoň v budoucnu)
Mně tohle přijde jako ideální příležitost, aby se s dětmi naučili lyzovat/bruslit i rodiče. Jinak v pár hodinách na svahu a dál nic nevidím moc význam.
@heligona já bych i ráda, ale v 8 měsíci to neklapne 🤣
Syn začínal s lyžema teď v zimě, ve 3,5 letech. Kombinovali jsme instruktora a nás, pokud lyžujete a znáte techniku, je to asi fuk. I když je pravda, že se mnou začal syn dřív kňourat, než s instruktorem. Teď v zimě budou mít kurz se školkou, máme sjezdovky přímo ve městě, takže jsem ráda. A počítám s tím, že budeme lyžovat zase spolu (o víkendu, když se budeme moct s manželem prostřídat u miminka) i s instruktorem (v týdnu ho třeba vyzvednu ze školky po obědě a dovezu ho na sjezdovku). Podporovala bych to i v případě, že bychom my rodiče nelyžovali, protože jednak každý sport je fajn a lyže děti většinou baví, a jednak až bude chtít jít s kámošema, aby se mohl zapojit. Stejně tak jet pak se školou na lyžák s tím, že na lyžích nikdy nestál, nemůže být pro kluka v pubertě příjemný. Brusle budeme zkoušet letos v zimě poprvé, tak uvidíme, jak mu to půjde. Běžky vidím tak za rok asi.
@veroniquecz lyže jsem platila instruktora, každou zimu od 3let,nejde o to, že vy nelyzujete, ale v budoucnu pojede se školou, nebo bude chtit jet s kamarády. Je dobré to umět, aby měla možnost volby a zapojení do kolektivu.
Zimní brusle jsem učila sama, taky od 3let, ze stejného důvodu.
Oba sporty ma dcera rada a každou zimu se k nim vrací.