Lyže a brusle - předškolák. Jak s učením?

veroniquecz
20. zář 2020

Holky mám dotaz skrze lyže a brusle. Učili jste děti samy nebo jste platily lektory? A má smysl učit na lyže, když na ně stoupne 1-2x za rok, když my nelyžujeme? A brusle nejdřív klasické nebo kolečkové? Dcerce je 5,5.

barmil
20. zář 2020

@veroniquecz lyže jsem platila instruktora, každou zimu od 3let,nejde o to, že vy nelyzujete, ale v budoucnu pojede se školou, nebo bude chtit jet s kamarády. Je dobré to umět, aby měla možnost volby a zapojení do kolektivu.
Zimní brusle jsem učila sama, taky od 3let, ze stejného důvodu.
Oba sporty ma dcera rada a každou zimu se k nim vrací.

neomenia
20. zář 2020

Měla instruktora cca od 4 let, na asi pet lekcí, další rok na rozjezdeni 1 lekci, teď uz jezdi pěkně ( 6 let). Už i běžkuje. Zimní brusle příležitostně, to učíme sami, ale to jen tak 3 x za zimu, my jsme spíš lyžaři 🙂

pospis
20. zář 2020

Brusle kolečkové jsme učili sami od cca 4let pak ve školce s nimi jezdili bruslit. Na zimních se tak nějak rozjeli sami a jeli😀 na lyžích ještě nestali a myslím že ani nebudou. My nelyzujeme ani to neumím,nikdy jsem na nich nestala. Kluci 6r, 8r a 4r. Když budou chtít můžou se školou pak na lyzak.

veroniquecz
autor
20. zář 2020

@barmil jj proto bych chtěla ať se naučí, ať není “pozadu” za ostatními, spíš, jestli si to dítě opravdu zafixuje, když bude lyžovat třeba jen týden v roce 🤔

tulikiss
20. zář 2020

Na lyze jezdila dcera na kurz, ze ji vyzvedli ze skolky a pak zase vratili po lyzovani na obed. Po 6 lekcich zvlada vpohode lyzovat. Ja sama nelyzuju, ale decka jezdi s manzelem a tchanem. Bruslit jsme je naucili sami. Chodily i se skolkou a ted maji i ve skole brusleni. Klasicke brusle se naucila asi ve 4 letech a v 6 na koleckovych.

veroniquecz
autor
20. zář 2020

@tulikiss to jsme taky ve školce navrhli, bohužel paní ředitelka neschválila, ze by se vraceli o čtvrt hodiny později na oběd 😓

barmil
20. zář 2020

@veroniquecz určitě, ve 3 a 4 mela instruktora na týden, protože mně dělala scénky, vse nešlo a bolelo a kvicela. S instruktorem si to nedovolila. Pak ho měla vždy na první den na svahu, aby si to osvezila, ted uz jezdi krasne a dokonce jsme se přestěhovali a mame vlek přímo za městem, takže se ji to naramne hodí a začíná se snowboardem. Na brusle jsme v zimě chodili každý víkend, brala si s sebou kamarádky a vydržely tam 2/3hod,jezdily a kecaly, lepší než aby seděly doma a psaly si na mobilu.
Inline ji nezaujaly, vybrala si místo toho longboard

veroniquecz
autor
20. zář 2020

@barmil díky, letos to zkusíme 👍👍

lutu11
20. zář 2020

Pokud nelyzujete, určite instruktora. Ja to mam v plánu taky. My sme bezkari. Takže taky sjezdovky moc nejezdime.

alcar
20. zář 2020

Dcera lyzuje od 3 let, individualniho instruktora nemela nikdy. Prvni rok mela lyzak se skolkou a parkrat si ji vzala na kopec babicka (ja nelyzuju). Druhy rok opet skolkovy lyzak a caste jezdeni s babickou. Od 5 let lyzuje v lyzarskem oddile 1x tydne a obcas i o vikendech.
Pokud nemate moznost ji ucit sami, tak ji urcite zaplatte instruktora. Ale tyden v roce je malo. Chtelo by aspon jeden den v tydnu na dve hodky.

Brusle neucime, to nas nebavi. To se bude muset dcera jednou naucit sama.

anicka123kk
20. zář 2020

@veroniquecz lyžování je stejně jako jízda na kole, to se proste nezapomíná, stejně jako jízda na bruslích letních i zimních, v dětství nás rodiče učili lyžovat i když sami nelyzujou(cca 7-8let) pak jsem jela na lyzak(12 let) pak znovu lyzak(16 let) a mezitím jsem nestala na lyžích ani jednou, stačily dvě tři jízdy a zase jsem si to vybavila bez problému😊

veroniquecz
autor
20. zář 2020

@anicka123kk to ráda čtu, díky ❤️

anina32
20. zář 2020

Nelyžujeme, nebruslíme, naše děti na lyžáky nejezdí.

leneee
20. zář 2020

@veroniquecz urcite alespon na zacatek doporucuji instruktora-on totiz to dite nauci ten zaklad dobre a kvalitne a ono pak na tom muze stavet a treba i s vami nebo samo to pak uz jen vylepsovat. Dcera takto mela instruktora na brusle i na lyze, ted uz jezdi i s nami (6let) a vubec se neboji, i kdyz presne jako vy, se na lyze dostanem jen max dvakrat za zimu na prodlouzeny vikend. Ale v budoucnu, ve skole se nebudu bat ji pustit na lyzak nebo s kamarady na brusle, protoze vim, ze prave ty zaklady bude mit dobre zafixovane. Z vlastni zkusenosti muzu rict, ze v pozdejsim veku uz se to tak dobre nenauci, mne treba desne stvalo, ze nejsem schopna bruslit stejne dobre jako moji kamaradi, protoze mne to jako malou doma nenaucili.

michaela_2
20. zář 2020

Lyžování sami (ale pokud Vy nelyzujete, tak je to asi trochu neproveditelné 🙂) takže instruktora)

Bruslení dceru sami, syn začal chodil odmala do hokejové skolicky

michaela_2
20. zář 2020

Jinak si myslím, že je určitě fajn, když se děti tyto sporty naučí i v případě, že jejich rodiče je neprovozuji. Dnešní doba je hodně příznivá pro to, dat jim tu šanci (nezapomenou to a je dost pravděpodobné, že ty dovednosti pak se svými vrstevníky využijí alespoň v budoucnu)

heligona
20. zář 2020

Mně tohle přijde jako ideální příležitost, aby se s dětmi naučili lyzovat/bruslit i rodiče. Jinak v pár hodinách na svahu a dál nic nevidím moc význam.

veroniquecz
autor
20. zář 2020

@heligona já bych i ráda, ale v 8 měsíci to neklapne 🤣

ivis_b
20. zář 2020

Syn začínal s lyžema teď v zimě, ve 3,5 letech. Kombinovali jsme instruktora a nás, pokud lyžujete a znáte techniku, je to asi fuk. I když je pravda, že se mnou začal syn dřív kňourat, než s instruktorem. Teď v zimě budou mít kurz se školkou, máme sjezdovky přímo ve městě, takže jsem ráda. A počítám s tím, že budeme lyžovat zase spolu (o víkendu, když se budeme moct s manželem prostřídat u miminka) i s instruktorem (v týdnu ho třeba vyzvednu ze školky po obědě a dovezu ho na sjezdovku). Podporovala bych to i v případě, že bychom my rodiče nelyžovali, protože jednak každý sport je fajn a lyže děti většinou baví, a jednak až bude chtít jít s kámošema, aby se mohl zapojit. Stejně tak jet pak se školou na lyžák s tím, že na lyžích nikdy nestál, nemůže být pro kluka v pubertě příjemný. Brusle budeme zkoušet letos v zimě poprvé, tak uvidíme, jak mu to půjde. Běžky vidím tak za rok asi.