Ahoj ženy. Potřebovala bych pomoc s nějakými smalltalky na hřisti. Plus rozklicovat řešení pár situaci, které se stávají.
Erniemu je 15 měsíců. Chodíme na hřiště. Je to teprve par dni co “chodi” jakoze těch par kroku a bum.
Zakempime si to většinou na písku. A tam sedí maminka s podobným dítětem. Pozdravim se a tím to většinou konci. Případně Ernie nosi babovky a různý věci co najde mě i ostatním. Když je někdo trochu otevřenější tak se zeptá ba věk. Následně zjistím ze zatím fakt každé dítě chodilo mnohem dřív a pochvalim ho. Nevím kam ty rozhovory dal vést ?
Pak nás trápí situace s vrátky. Když nejdou na pevno tak furt jede zavřít, otevřít furt dokola. Proboha kdy tohle skončí ?
Na par klouzacek vyleze sám, jen ho musim nasměrovat aby tam nelezl kluzakem.
Když tam jsou děti v jeho věku. A zejména holcicky, rak je okupuje. Sahá na ne. Dává duc. To nevím jestli je ok nebo ne. Ale nikdo si nestezoval.
Pak když je potřeba přebalit na hřišti je to akceptovatelné?
Když nakumuluje řadu na klouzacce mám ho dat hned do klouzacky ať jede a nezdrzuje?
Když zrovna jde netřeba na houpacku ale hned v zápětí přijde dítě ze tam chce. Já obvykle ho vyndam a pustím. Ale pak mi to přišlo jako selhání.
Podelte se prosím o nejake zkusenosti. Co konkrétně tam dělat spolu. Báboviček byly jediný na co sem přišla.
Co je nevhodné když dítě nebo rodič děla.
Obtěžují batolata ty starší děti ?
Chcete se kamaradit ?
Dekuju moc za odpovědi.
@95newmommy2020 ja hristovy rozhovory teda moc nemusim:D a ani uplne nezdravim kazdeho, proc? A moje dite miluje skluzavky, takze jsme tam, kdyz je za nim nekdo, tak ho popohanim, aby to nespuntoval, u ostatnich me taky stve, kdyz se tam ditko zastavi a nic. Jinak kdyz nekde je a prijde nekdo jinej, tak ho nevyndavam, ted si hraje on a kdyz ho to prestane bavit, poustime dalsi. Vadi mi deti, co strkaji do meho ditete, on je malej (2 roky) a hlavne se deti strani a oni ho jeste strkaji nebo chytaji za mikinu atd..jinak rozhovor ze chodi az dele bych neresila, syn zacal v 15,5m a ted krasne beha, nikdo s tim problem nemel🙂
Když si s někým na hřišti povídám, tak to většinou vyplyne z toho, co děti zrovna v tu chvíli dělají a jak si hrají. Ale je to fakt smalltalk, žádnou hlubší konverzaci jsem tam zatím nevedla. Zkousela jsem se i seznámit v místní Fcb skupince, ale nakonec se mi ulevilo, když jsem zjistila, ze fakt, že máme stejně staré děti, mi na nějaké kamarádství nestaci. Ale i ten chvilkovy kontakt je fajn 🙂
Vrátka taky jedou, ale to nevadí, alespoň je na jednom místě a já můžu sedet 🙂
Houpacka - my taky čekáme, až se jiné děti dohoupou, takže pokud jste ji obsadili vy, pockaji zase oni.
Fronta na klouzacce - tak nějak v únosné míře, chvíli domlouvam a pak zakrocim.
Prebaleni za mě ok, když není někomu cizímu pod nosem. Jednou jsme byli na hřišti a tam pán s 3letym chlapečkem, který byl úplně nahy😮😀
Kolotoč by ho nebavil? Já většinou začnu tím, že dítě hodím do písku a pak prostě chodím za ním a asistuju.
@95newmommy2020 jo jinak prebalovani naprosto v pohode, k vratkum moje dite nechodi (ja bych ho tam ani nenechala-bezpecnost, navic blokuje provoz pro kocarky apod) a co delat spolu na hristi? Ja predpokladam, ze hriste je pro dite a uz se tesim, az si tam taky sednu na lavicku a nebudu mu muset porad stat za zadkem😂😂😂
Jo a u nás žádné konflikty nevznikají, většinou to je tak, že batolata mají svoje herní prvky a větší děti zase svoje, tak si neprekazi. Já jsem dětem ani nepomahala dostat se tam, kam nevylezly samy.
@blondynka400 No to myslím tak, že si třeba sedne, stoupne k těm vrátkum a zavírá a otevírá furt dokola.
@anetka9 Já zdravim, protože mám pocit ze se to očekává. :D Abych pak nevypadala arogantně nebo tak. Jinak jo no, vzhledem k tomu ze většinou leze, tak si i vystačí sám. A klidně sedět muzu. Ale to mám zas pocit, že se očekává ze mu budu furt v zádech.
@95newmommy2020 s nekteryma matkama se na hristi bavim rada, protože uz se od videni zname a vim, ze jsou fajn. Navic predpokladam, ze deti stejneho veku, stejneho bydliste budou chodit pozdeji do stejne skoly.....
Na houpacce nepoustim, az bude chtit dolu, tak sleze.
Skluzavku koriguju, protoze on se vrha doli nejradsi po hlave, nespuntuje 😀
A klidne sed a divej se, kdyz si vystaci. Mi prijde, ze spousta matek tam poletuje diteti za zadkem jen kvuli tomu, aby si ostatni nerekly ze sedi na prdeli ani se nezvedne 😀 ale kdyz si vystacj samo... jasny, dokud je to bezpecny.
@95newmommy2020 to já bych si na hřišti klidně pokecala, ale u nás hřiště vždy obsadí skupinka 3 hlučných maminek, co se evidentně znají celý život a baví se jenom mezi sebou 😀
Přidám se s otázkou, mám syna rok a půl a na hřišti se na nás takřka pokaždé navěsí nějaké starší dítě (cca 5 let) a chce si se synem hrát, vodit ho za ruku, dávat mu napít, je s náma třeba hodinu, rodič bůhví kde, mně to je nepříjemné. Nevím, jak se s tím cizím dítětem bavit a ani upřímně moc nechci, tak radši jdeme pryč.🤷♀️
to vypadá na slušnej manuál, jak se chovat na hřišti v 21. století :D Když mám batole jako ty, je jasný, že mu budu "stát za zadkem" a hlídat, aby sebou nebezpečně netřísknul a neublížil si. Nechci odcházet z hřiště s tržnou ránou na hlavě apod. To, že stojí u vrat a donekonečna je otvírá a zavírá je klasika, dělají to snad všechny děti. A ano, proboha skončí to, jen co začne normálně chodit a najde si jinou zábavu, třeba šťouchání klackem do kočičího hovna nebo jinému dítěti do oka. Až bude starší, tak si tam konečně dřepneš a budeš se kochat pohledem na hrajícího si synka s ostatními dětmi a "bum" na zem se pozvolna přehoupne do "bum" do hlavy nebo mezi lopatky. Přebalování na hřišti je v pořádku, přece ho nebudeš přebalovat za plotem 🙂) Děti se někdy navzájem obtěžují uplně stejně jako dospělí, to, že jsou spolu na hřišti neznamená, že jsou to kámoši - stejnej princip jako u matky, která se snaží začít smalltalk. Dítě od druhého děcka prostě odejde, ty můžeš lehce kývnout hlavou na pozdrav nebo jinak pozitivně reagovat na otázku, pozdrav, pousmát se a prostě odejít, čímž druhá matka rychle pochopí, že o další konverzaci nestojíš a na hřiště sis přišla "odpočinout" a nic neřešit. Pokud za každou cenu chceš vést s matkou konverzaci a bejt otravná, tak si doma napiš bodově otázky a pak se nenech odradit, když na tebe bude nelibě koukat. Pokračovat v konverzaci můžeš ale i poté, co odejde, brzy si totiž přisedne jiná matka/oběť. Přeji mnoho příjemných dnů strávených na hřišti 🙂
Ja na hriste nechodim, nebo jen na prazdna (ano, i "tajna hriste" kam nikdo nechodi tu mame). Mira tve aktivity zalezi na decku, jake mas. U starsiho (neni moc obratny) jsem mu dusledne stala za zadkem, protoze proste bezpecnost. Mladsi je sikovna, nechavam na volno. Nosim hracky na pisek, ne babovky, ale bagry, nakladaky, buldozery, valce, me deti si s tim vyhraji vic nez s babovkou.
Skluzavku neblokovat, tam vidim jediny zadrhel. Jak jsou decka nahore, at tam netravi zbytecne dlouho. Houpacku - naopak, at klidne pockaji, kazdy proste ceka. Nejakou rozumnou dobu. vrata - dela to snad kazdy 😉
Small talk - nezdravim, maximalne se usmeju a kyvnu. Ale ja nejsem k cizim pratelska 😉
@95newmommy2020 já na hřiště chodím docela ráda. U nás na vesnici je to jiné, jdeš tam a každého znáš. Takže vždycky potkáš kámošku. V Praze je to jiný, ale taky tam chodím ráda. Starší dcera hřiště má ráda, takže střídám různá. O konverzaci se nesnažím, nicméně, když se někdo baví, nemám problém. Tuhle jsem s jedním fešným tatínkem řešila Peppu a Binga a smáli jsme se tomu, co za blbiny řešíme ☺️ prebaleni na hřišti je ok.
V tomhle věku je jasné, že jsi dítěti za zády. Já taky a přesto mi už několikrát spadla z prolejzacky na zem. Zároveň se tím sama učí, co může a co ne. Užívej chvíle s dítětem, brzy tě nebude potřebovat vůbec.
@pipi_puncocha tak presne tohle mam taky... ještě na nejbližším hřišti máme pro menší deti ( dcera rok) jen houpačku, pak jsou tam různý opici drahy, hrad, klouzacka atd. Ale prostě sotva malou posadím na houpacku, nahrnou se tam větší deti (4-5) a začnou na ni lézt i když je tam dcera... rodiče samozřejmě nikde v dohledu..
@hezz17 Joooo. :D můj případ, proč se snažím dělat babovky, i přestože on se spokojene hrabe klackem v písku a mě ignoruje. :D Asi přestanu být taková vrtule. 😁😁
@asinehri Jeee tak to je pak těžký. :D Asi nenabírají nové členky. 😄
@pipi_puncocha To se mi taky stalo. Byla jsem trochu v rozpacích. Nejdřív jsme chodili tam kam chtěla a tak. Ale na konci jsem řekla, že děkujeme, ale jde papat. :D A to zabralo.
@tinaprofi To vypadá, že čím víc bude starší, tím větší vzruso to bude. :D
@nazka Je tak ta vesnice v tomhle musí být bozi.
Na hřišti pozdravím, občas tam potkám naši sousedku, která je taková komunikativní, takže s ní si i povídám, ale jinak nemám potřebu se kamarádit s matkama na hřišti. Naštěstí mám velmi nepřistupný výraz, takže si mě nikdo moc netroufne oslovovat.
Dítě hlídám v rámci možností, aby se nezabila, ale vrtuli nedělám a občas i pobízím, ať se baví sama (ale je jí dva a půl). Klouzačku neblokuju, když tam je fronta, tak pobídnu až sjede, jinak pokud je na houpačce nebo spíš trampolíně, tak stejně jako dcera musí počkat, až se dohoupe nebo doskáká někdo druhý, tak musí ostatní počkat, až doskáče dcera (ale jako hodinu ji nenechám, to zase ne, ale nevidím důvod proč ji hned tahat pryč, ona si taky počkala). Vrátka ji taky někdy bavily a i dneska se tím občas baví, problém v tom nevidím, dělají to všichni. A přebalení bych vůbec neřešila, jsou tam děti, nekteré nosí plenku, tak se přebalují. Vadí mi to v restauraci na stole (zažila jsem před koronou a ještě jako bezdětná pokaděnou plenku u vedlejšího stolu a říkala jsem si, co by tak paní říkala, kdybych se u stolu jala vyměňovat menstruační tampón).
@95newmommy2020 jsem tu přistěhovalec, takže já si tady kamarádky našla přes manžela a pak až víc, když starší začala chodit do školky. Teď je to tu moc fajn.
@pipi_puncocha Jooo to s tema starsima me taky celkem rozciluje...bud si sednou ke mne na pisek a rozhovor zacina, jak se jmenuje/jmenujes, ja tak tak, bydlime tam, maminka se jmenuje...pak jsou dalsi pripady, co se nalepi na moje dite a pak si hrajou jakoze s nama, jenze vzhledem k tomu, ze vsichni rodice sedi, mam nakonec na starosti pulku hriste...a jeste me tuhle nejaka holcicka komandovala, co mam delat, kam mam co postavit...no moje nervy:D zas k nim nechci byt neslusna..tak proste odchazime vetsinou (nejdriv teda zkusim zmenit herni prvek, ale to je marna snaha:D)
Pokud jdu na hřiště, tak tomu absolutně nechávám volný průběh. Nechávám prcka, ať se seznamuje s ostatními, nezasahuju do toho, pokud si vzájemně neubližují nebo nehrozí nějaký úraz. Když mám pocit, že moje dítě někoho "obtěžuje", tak Jemné zasahnu, odvedu pozornost někam jinam.. S holkama si hraju, když o to stojí, když si chtějí hrát s dětmi, tak si prostě sednu a jen koukám, pořadí na klouzackách a tak neřeším, samozřejmě když mají holky tendenci třeba zdržovat frontu, tak je upozorním, že ostatní děti chtějí taky jezdit. S maminkami se bavím, když to vyplyne ze situace, úplně cíleně to nevyhledávám. Když mě osloví cizí dítě, tak odpovídám, klidně se i na něco zeptám, nabídnu se souhlasem maminky třeba i ovoce, nemám s tím problém..
@anetka9 me jednou cizi holka.naschvál nasypala písek do bot. Dobry, rikam at to nedělá, ze se mi t0 nelibi. Její matka s úsměvem o metr dal na lavičce. Podruhe jsem zvysila hlas. Potřetí jestli je normalni at sakra prestane. Matka porad nic. Tak jsne sli. Tohle fakt nesnáším. Obstarávat cizi decka, jeste kdyz me otravujou😀
já jsem asi divná, ale dokud nebyla situace nebezpečná nebo extra otravná, tak jsem se snažila dělat, že tam nejsem 😂
@versatilka přesně, ale aspoň jedno oko furt na dítěti, kdyby něco... A pak jsem lítala zachranovat a navigovat, když někam vylezlo a neumělo dolů, nebo když tam byl pes (u nás neoplocené hřiště někteří měli přece hodnýho pejska🙄 jasně, ale lezoucímu batoleti jaksi nevysvětlim, že za nim nemá lézt směrem kde je pes, který na něj může vystartovat, protože je sice malý, ale neznám ho a je navolno😖)
@anetka9 Tvoje dítě bude jednou třeba stejný, já jsem si to taky užila na obou stranách🙂
Podle mě se v tom moc vrtáš. Fakt potřebuješ manuál na to, když jdeš s deckem na hřiště? Normálně přijdu, pozdravím, dite vypustím. Pokud zdržuje klouzačku, tak ho popostrčím, ať jede, na písku si hraje sám, maximálně ho jistím, když někam leze nebo chce někam skákat.
S matkami se nebavím, mám tu jednu kamarádku, ale jinak nemám potřebu vést duchaplne konverzace o tom, kolik má Pepíček zubů, jestli už chodí na nočník atd. Ostatní matky mě moc neberou, nemám potřebu se družit. Kdyby bylo na mě, tak jdu radši do lesa nebo na procházku, ale hřiště máme za domem, tak se mu nevyhnu, no.
S dveřmi mlátil starší, i mladší syn, je to normální a neřeším to.
Když jsem syna prebalovala, tak Teda ve stoje, bylo mi blbý položit ho na lavku, kde si sedaji ostatní.
Občas se konfliktu s jiným rodičem nebo deckem, co prudi to tvoje, nevyhneš, to je bohužel fakt. Proto mám radši aktivity mimo hřiště.
Na hřiště sem zásadně chodila v době, kdy tam bylo nejmíň lidí. Tento čas vystihli ještě s jednou holčičkou, takže ses se tam dala do řeči pouze s její rodinou-holky spolu jsou i ve školce. Komunikaci s jinými rodiči sem se vyhýbala, vyhýbám a vyhýbat budu jako čert kříže. A za prdelí mu ještě pár měsíců hold stát budeš, aby se nepřizabil.
@felixfelicis no tak taky je to mozny, ale vzhledem k tomu, ze vim, jaky to je, tak mu budu rikat, ze bavit se muze s ostatnimi detmi a s dospelymi jen pokud se ho oni na neco zeptaji nebo uvidi, ze maji zajem. Ono to taky neni uplne zadouci, aby se kamaradil s dospelymi, rikal jim, kde bydli, co delame atd...to je pak raj pro uchylaky, vyderace apod..:/ zijeme v Praze, takze nechci, aby se vybavoval s kdekym az pujde treba jednou ze skoly🙂
@95newmommy2020 za mne asi takto, já se tedy veřejným hřištím vyhýbala, ale bohužel to měly holky rády. Za mne asi takto. Vůbec nechápu, proč bych se tam měla s někým bavit. Když mne někdo oslovil, fakt jsme z toho radost neměla. Vrátka nechápu, co tím myslíš. V tento věk je řada prvků nevhodná/nebezpečná, tzn. musíš s ním všude a hlídat a usměrňovat, jestli jsi někdo nestěžoval, nějaké duc bych neřešila, když to bude někomu vadit, ozve se, přebalování je ok, když bude zdržovat na klouzačce, ostatní děti si to brzy vyřeší sami, tu houpačku nechápu, když tam nebude hodinu, tak proč by měl jít hned pryč. A to spolu, hřiště je spíš aby si pohrál sám a časem s ostatními dětmi, když se zapojíš proč ne, ale ty jsi spíš dozor. Batolata určitě starší děti obtěžují, ale to je prostě život.