Ahoj, dneska nemaji deti zadny krouzek, vsichni jejich kamaradi naopak na krouzcich zrovna dnes jsou a my mame cele volne odpoledne. Co s nimi odpoledne podnikat? Idealne, aby se hybaly. Mam pocit, ze mi pres zimu trochu lenivi a uz nejsou do pohybu tak nadseni jako v lete. Kdyz nic jineho nevymyslim, tak je vezmu na cykloztezku na kolobezky. Ale uz vidim tech kecu 🙄😂 Pristi tyden je vezmu na bazen, to budou nadseni, ale ted je pred vyplatou a nechci rozhazovat. Jak motivujete sve deti vy? Mate nejaky tip na levnou odpoledni pohybovou aktivitu ve meste?
@mishka87 souhlasím
Já si taky myslím, že ten odpočinek je taky moc důležitý. Nemusíte dělat nic, pusťte si pohádku a relaxujte. 😉
No protoze se vali pred televizi kazdy den. Tak aspon na ty dve hodinky, nez se setmi s nimi chci neco podniknout. A hlavne, oni se nudi a vymysleji kraviny a sdeluji mi, ze se nudi a ptaji se (hlavne ta mladsi), co budeme delat. Kdyby byli v pohode, tak ja si dam po praci taky nohy nahoru, kaficko a jsem uplne ok. Ale ne kdyz mi nevybite decka skacou po hlave, hadaji se a rikaji, jak se nudi 😃
Dobře, tak nějaký deskovkye, tvoření... Prostě aktivity doma. V tomhle počasí, co je u nás, bych dítě ven nedostala.
@mishka87 to prave budem hrat az prijdem domu. Chodi spat cca v osm, v pet je tma. Takze tri hodiny budeme doma, hrat deskovky, psat ukoly, odpocivat, koukat na tv. Ale od tech 15 do 17, chci, at se vyvetraji a pohybuji. Venku 😀 Idealne nenasilne a aby je to bavilo a aby nemeli plno kecu 😅 Mame doma takovy paradox 😅
My chodíme do lesa.
Co zkusit motivační hru venku? Doma napiš na papír 10 úkolů a venku je musí splnit. Já nevím třeba najít 5 kaštanů, pak 5 javorových listů ,nebo jestli tam máte les tak 5 šišek atd ...ale já mám teda o dost mladší děti tu motivační hru zkouším na 3 letého zatím úspěšně ,ale my máme tak tři úkoly .
Ty jo, já tuhle potřebu furt plánovat aktivity nechápu. My se jdem tak maximálně projít. A když je hnusně nechám ji s čistým svědomím doma.
@te_reza kdyby neotravovali, tak je uplne v klidu necham doma taky 😅 Oni na jednu stranu prudi, ze se nudi, na stranu druhou pak prudi, ze se nekam jde. Hlavne ta mladsi. Starsi je v pohode, ale taky potrebuje trochu rozhybat.
@zmrzlinka v lese jsme porad! Hlavne o vikendu. To jsou takove lesni deti, co chodi na cundry s batohama, chodi do skauta a tak. Ale pres tyden do lesa nechteji...
@evellin123 To je dobrej napad 👍🏼 jen se obavam, ze ten starsi predpubertak bude kroutit ocima a nebude ho to bavit... ALE zkusim vymyslet nejakou variantu pro vetsi 👍🏼
Ha, ted me napadl geocaching! Mate s tim nekdo zkusenost? My jsme obcas nakou kesku nasli, ale nikdy jsme to nedelali poradne..
Víš o tom, že je důležité, aby se i děti nudily? Tohle vymýšlení aktiv na každý den nechápu..
@adelinka89 prosim vas 🙏🏻 Ja opravdu nejsem matka, co linkuje detem den do posledni minuty. Oni se umi zabavit sami, oni se umi nudit, kdyz nemaji zrovna krouzky, tak jdou s kamarady ven a litaji po venku jak chteji. Jen jsem si rikala, ze ty uterky by byly fajn podniknout neco spolu jako s mamou nekde venku. Oni hlavne se mnou neco podniknout chteji. Jen je uz v tomhle veku tezsi jim vymyslet zabavu, kterou by "vzali na milost." Vzdyt na tom neni nic spatneho, kdyz se po celem dni v institucich rodina sejde a delaji spolu nejakou aktivitu aspon ten jeden den ve vsednim tydnu.
Takze dekuji za cenne rady, a vy, co to nechapete, tak zustante teda trcet doma a nechte sve deti hrat hry na mobilu a nechat je tloustnout 🤷♀️
A oni nesmí jít sami ven? Nebo teda spolu?
Já jen, že mám 10letou a rozhodně ji odpoledne program nevymyslim, za mě je důležité, aby se dítě umělo i nudit 🤔
My jdeme třeba občas ven se projít, ale stejně tak zůstaneme doma - hrajeme deskovky, podíváme se na animak.... a nebo si děti (mám ještě 6leteho syna) hrají sami v pokojíčku, prostě beru to tak, že buď chtějí a nebo ať si najdou zálibu podle svých představ...
Nevíme co mate v okolí, procházka do přírody, na nějakou vyhlídku, nebo obora se zvířaty.. Ja se domu dostanu z práce kolem 15:30,takže u nás je na programu procházka se psem, víc nestíháme.
@adelinka89 noo moje děti když se nudí tak dělají co nemají 🤣🤣
(Staršímu teda tenkrát 4 roky, ale rozbil kladivem zeď -udelal tam díru, Pec nám spadla.... Děda vzal kladivo a opravil, tak syn taky 🤣🤣 nás malém trefilo)
Mladší teď do čističky vzduchu naházel svoje písmenka ze školy chtěl ať létají....
Ale opravdu to chce děti ať vymýšlí zábavu sami-tim se učí, pak chodí že neví co mají delat - neumí rozvíjet svojí fantazii aby si hráli bez pomoci, děláme z nich loutky. A není to myšleno nějak špatně - zeptejte se jich co chtějí dělat je to jejich volný čas mimo školu. A velký jsou na to už dost.
Jinak mě napadá:
Šipkovana
Udělat seznam co mají v přírodě/ve městě najít (kamínek, klacík, list ...) a přinést ti
Nasbírat listí na domácí tvoření, až se vrátíte domů můžete udělat koláž z listí.
Nebo si můžou jen zahrát fotbal - to dělají moji kluci. Řeknou jdeme ven a už staví branky
Jako pozor, ale to jste v úvodu nepsala, že chcete něco podniknout, jako mamka s dětmi. V úvodu to znělo tak, že prostě je chcete vykopat ven, aby nebyly líný a tlustý..
@adelinka89 no to taky 😄 To je vsechno dohromady. Oni maji 2 dny v tydnu krouzek a tri dny maji volne. Z toho cca 2x jdou ven a litaji po venku se svymi kamarady, ale pomerne brzo se vrati domu - treba uz v pul pate, protoze se zacina stmivat a pak jsou doma, zevli a cuci na telku. Obcas i zahrajem neco spolu. Ale ja vetsinou po praci dohanim resty - varim, peru, uklizim, zehlim atd. Takze se jim moc nevenuji. Ale ty uterky, to zrovna koncim i v praci driv a oni nemaji ani jeden krouzek a jejich kamaradi maji zrovna neco jineho, tak mi prijde fajn, ze bychom ten cas mohli spolu nejak aktivne vyuzit, kdyz navic chteji se mnou neco delat. Ale uz ta zabava musi mit trosku jiny level nez kdyz jim bylo pet. To jim stacilo sbirat sisky. Ted uz to musi byt trochu sofidtikovanejsi 😀
A zaroven proste vidim, jak by radi jenom jedli sladkosti a koukali na televizi. Priznam se, ze mam uplnou hruzu z detske obezity. A ta prave zacina takto nenapadne temito navyky.
A dale si uvedomuji, ze tohle jsou posledni roky, kdy jsou jeste deti a kdy o me maji jeste zajem (jako ve volnem case). Za chvili budou v puberte a to me budou urcite fuckovat a budou mit sve vlastni zajmy...
Přijdeš mi přehnaná, sorry 🤷 pokud něco chtějí podniknout, ok. Pokud u vymyšlené činnosti mají kecy, tak smolík, zabavte se sami.2x venku a 2x kroužek je až až a že přijdou domů a koukají na telku? To musí člověk furt něco dělat? To je v dospělosti na psychózu co má teď většina lidí. Co udělat a stihnout, aby se z toho člověk nepos*al. Být od rána venku a od 5 mít volný režim je úplně v pohodě, kór přes zimu, předpokládám, že v létě budou zase venku a aktivnější
Tak ať si děti sami vymyslí zábavu, co budete spolu dělat nebo kam půjdete. A pokud nemáte před výplatou větší rezervu, tak jim dej nějaký finanční limit. Případně ať na to přispějí ze svých úspor. Našemu klukovi bude za měsíc 10 let a nějak nás potřebuje čím dál méně. Ale každé dítě je jiné.
@te_reza dik za nazor 👍🏼 Vsak si to tak praktikuj, to je vec tebe a tve rodiny 🙂
Ja se detem rada venuji, kor kdyz chteji se mnou byt a chci aby to bylo smysluplne. To, ze se poflakuji jen tak doma je samzrejme obcas v poradku, ale ne uplne cely den. Na poflakovani je prece prostor po te pate hodine, kdy uz je venku tma a zima. Tak jsem se ptala na tipy na aktivity, to je cele 🤷♀️
@mishka87 rezervu mam, ale nechci do ni sahat. A tu utratu za jejich penize taky obcas praktikujem.
No kazdopadne - navrhnu jim ten geocaching. Stahla jsem si aplikaci, v okoli je spousta kesek, oni to maji radi. U jsme takhle parkrat hledali a byli nadseni 👍🏼
Kešky jsou super nápad! To by je mohlo bavit, nic to nestoji a jsou snad skoro všude. Do tohohle počasí fajn aktivita 👍
No a máte na nějakou dobu vystaráno.
V 17h, kdy už je teď tma, je celý den? A kór když mají 2x týdne krouzek, pak jsou i venku s kamarády, tak co vlastně chceš???
A vymyslet 10letemu dítěti program? Jako řízenou? To by moje dítě protocilo oči, že jsem v týdnu trapná...o víkendu to je něco jiného 😉 ale přes týden, kdy má školu, úkoly, procvičování atd, tak si chce taky trochu i odpočinout 🤷♀️
@veruuu_kubesovic co je teď cílem ? Napsala, že chce poradit aktivitu na jedno společné odpoledne s dětmi. Tu už má, tak a co jde ?
a co třeba pokémoni? To vím, že jeden čas docela frčelo.. taková digitální keška trošku 🙂
@dashyyy jj, to jsme delali, kdyz byli mensi 👍🏼 To je tez bavilo, ale ted uz Pokemoni nejsou v kurzu tak cca dva roky.
@veruuu_kubesovic No jasny, ten muj desetilety taky protaci oci, ale nakonec je rad a uzije si to.
"Cely den" je od dvou, kdy prijdou ze skoly do osmi do vecera nez jdou spat. To je proste ani nebavi 6 hodin se koukat na pohadky, cist si, nebo cokoliv doma. Chvili jo, ale pak uz vymysleji kraviny a furt by jen z nudy neco jedli. Takhle se na dve hodky provetrame, budeme mit zazitek a pak at si do vecera klidne delaji, co chcou. O co vlastne jde? Dotaz neznel "Mohly byste, prosim, ohodnotit zivotni styl me rodiny?" ale "Mate nejaky tip na levnou odpoledni pohybovou aktivitu ve meste?"
😀
@alice180 diky! 😀
Jestli mají koloběžky, tak když by byla v okolí (třeba v dojezdové vzdálenosti) nějaká rampa, nebavilo by je to? Naše děti tam tráví hodiny.
Ahoj. My třeba rádi zajedeme na bazén. Pak jsem ale ještě chvilku přemýšlela a...... kamarádka už asi třetí rok jede horobraní. Je to o tom, že navštěvuješ různé vrcholky "hor" ( ony jsou to kolikrát malý kopce nebo vyvýšeniny a ani tam třeba nic není, kámoška říkala, že tam nevede někdy ani pořádná cesta). Každopádně díky tomu, že je na to aplikace, která tě tam zavede, vidíš v ní nejbližší cíle, zapisuješ, fotíš, prostě sbíráš ta místa, tak je to podle mě i pro ty puboše zajímavé. Kamarádka má kluky 11 a 13 a prý je to baví. Třeba cestou na Lysou horu prý navštívili dalších x míst a cestu si prodloužily o hromadu kilometrů a všichni nadšení, kolik toho nasbírali 😁. Taky se na to chystám,ale my jsme ještě omezení kočárkem.
Teď jsem si stáhla tu aplikaci a jen to proletěla a od domu mám do 1,2 km 5 míst.
Zkus se na to podívat. Mohlo by vás to bavit. Jsou to teda zase vycházky, ale s cílem.
https://cs.hory.app/
A proč je nenecháš jeden den v týdnu odpočívat? Vážně je nutné, aby děti každý den měli nějaké aktivity? Já bych je nechala vypnout, ať mají volný program.