Zduřelé uzliny na krku. Máte zkušenost?

nikymoj
26. dub 2020

Ahoj holky.

Již dva měsíce mě trápí dvě zduřelé uzlinky na krku za kývačem. Né snad, že bych si nedošla k dr, ale obvodní mi řekl, že tam můžou být klidně i 5 týdnů a orl dr mi řekla, že je to alergická rýma( není). Šla jsem tedy k třetí lékařce, též orl a ta mi řekla, že je to SPÍŠE benigní záležitost a že kdybych jí tam měla třeba půl roku, pak by to asi možná řešila. Včera jsem na druhé straně krku objevila další dvě- nebolí, dá se s nimi hýbat, jsou malinké, ale děsí mě to. Chci se zeptat, zda má někdo zduřelé uzliny nějak chronicky, nebo prostě pořád. Nevím, zda jsem už hypochondr, ale bojím se lymfomu. Jinak se cítím dobre. Taky si občas říkám, že se možná prohlížím tak často, že mi začnou uzliny sami reagovat.🤦🏼‍♀️Máte s tím někdo zkušenosti? ještě podotýkám, že nemocná též nejsem a ani jsem v uplynulých měsících nebyla. Reagují uzliny na každodenní prohmatávání? Může to celý proces zmenšení zpomalit? Děkuji za Vaše odpovědi🌹

sisik123
Autor odpověď smazal
Zobraz
kacenka1111
26. dub 2020

.

gruyerre
26. dub 2020

@nikymoj ahoj, já mám zvětšenou uzlinu už několik let, ale pouze jednu.
Doporučuji ti zajít si na sono krku. Buď přinuť doktora, ať ti napíše žádanku, nebo si to zaplať sama, stojí to kolem 300.

rnika
26. dub 2020

Mě se teď od listopadu několikrát vracelo na obou uzlinách ( jakoby u klíční kosti...) vždy pár dní zduřené, pak chvíli klid....,brali mi krev a nic se neukázalo, pak mi na stěrech z krku našli kvasinku a prý to může být od toho, nicméně, když se mi to vracelo ještě i začátkem Února, tak jsem si u doktorky vyžádala sono ( protože už jsem taky viděla všechny možné scénáře). To bylo naprosto čisté... tak jsem alespoň klidnější.

nikymoj
autor
26. dub 2020

@rnika ja bych šla na sono rada, jenže je teď všechno zavřené. U nás v nemocnici jsem si trvala na tom, ze chci sono, tak dr rekla, ze mě objedná a když tam volala, řekli ji, ze určitě ne dřív, jak za 2 měsíce, protože kvůli te koronasituaci neordinují.

neomenia
26. dub 2020

Ahoj, jako lekarka pisu ohledně uzlin : u dospělých je norma do cca 1, 5 cm, do teto velikosti se jedna o normální nalez a uzliny jsou i hmatne u mnoha lidi. Pokud jsou mekke a volne pohyblivé, a nemas jiné priznaky, zejména teploty, nocni poty, únava..
Pak zustan v klidu. Uzliny jsou imunitní orgán a reaguji ma všechny patogeny kolem nas, proto se mohou zvětšit, a uz tak i zůstat. Zejména u deti
mohou byt casto zvětšené. Sono mi prijde zbytečné, pokud nemáš jine priznaky.

nikymoj
autor
26. dub 2020

@neomenia mockrát dekuji za odpověď. Všechny uzliny jsou volne pohyblivé, až na tu jednu za kyvacem. Ale zrovna tahle mi byla vyšetřena třemi lékaři, kdy poslední lékařka říkala, ze je to spíše benigni. Můj obvodní lékař se domnívá, ze by se mohlo jednat i mononukleozu, protože mi v testech vyšli vyšší jaterní hodnoty, ale zase jsem 4 měsíce po porodu, tak nevim, zda to není jeste pozůstatek z těhotenství. Navíc, žádné příznaky mononukleozy nemám.

lucjindrova
21. zář 2022

@nikymoj ahoj , muzu se zeptat jak to s uzlinami dopadlo? Mam jednu pohyblivou kulicku na strane krku,jakoby nad klicni kosti. Takovou polotvrdou, dalsi pod bradou a pak vzadu na krku, to ani nevim jestli jsou uzliny, to je spis takovej hrbolek. Vsechno ale pohyblive. Mam uz taky peknej strach. Jdu na sono ale do ty doby asi pojdu