Ultrazvuk - sono břicha. Co je monitorováno?

martinatrg
13. pro 2019

Ahoj, chci se zeptat co všechno je při běžném ultrazvuku břicha monitorováno?
Zdá jen horní část (žaludek, žlučník apod.) nebo i dolní ženská část?
Popřípadě jsem četla že se nemá pít před vyšetřením, ale někde píší že mám mít plný močák.
Děkuju za odpovědi.

sister05
13. pro 2019

ahoj, primárně na to vyšetření musíš být na lačno. Tj nepít a nejíst. Ideální je držet tři dny před bezezbytkovou dietu, aby jsi nebyla zaplynovaná a vše bylo vidět. Monitorují se ledviny, žaludek, slinivka, játra,slezina. Pokud se má monitorovat močový měchýř, půjdeš po tomto základním vyšetření do čekárny, kde vypiješ na ex hodně moc vody a bude se čekat než se Ti naplní močový měchýř. Ženské pohlavní orgány kontrolují opravdu pouze a jen na gynekologii. Na běžném ultrazvuku dělávají sono prsou.

martinatrg
autor
13. pro 2019

@sister05 děkuji🙂 A v jakém případě dojde k sonu prsou? Dělají to automaticky nebo když si řeknete či až když máte s nimi nějaký problém?

sister05
13. pro 2019

@martinatrg v případě, že chceš sama a tudíž si to hradíš...tuším kolem 500 (částky se liší) a nebo se gynekologovi něco nezdá a napíše žádanku. Prsa se dělávají v odpoledních hodinách, neboť dopoledne mají přednost právě ty lačnící břicha 🙂

pathan
13. pro 2019

@sister05 Na ultrazvuku se žaludek nehodnotí.

pathan
13. pro 2019

@martinatrg Pít se může čistá voda.

sister05
13. pro 2019

@pathan no já nevím, když k nám někdo na sono dorazil, tak ho doktorka dojebala,že nebyl stoprocentně na lačno. Včetně pití...

neomenia
13. pro 2019

No a naopak když jdeo usg ledvin a moc mechyre, tam se naopak doporucuje jit napity a s plnym mocovym mechyrem. Lepe jsou videt jeho steny. Obvykle se dela usg nejake konkretni casti tela, je na neco zamereny dle obtizi pacienta. Dle toho je pak smerovana priprava.

martinatrg
autor
13. pro 2019

@sister05 ještě se chci zeptat. Taková menší část jicnu se asi těžko vyšetří ultrazvukem že?🤔

sister05
13. pro 2019

@martinatrg to by spíš bylo na gastro

kuttu
13. pro 2019

@martinatrg Jicen vyšetřují gastroskopii

pathan
13. pro 2019

@sister05 Doktorka nemá pacienty co dojebávat a vadí slazené napoje a kafe, protože musí být roztažený žlučník.

neomenia
13. pro 2019

@pathan no tak když ji to vadi pri vyšetření, tak se tezko bude pretvarovat, že je vše ok. Nebo jak by sis to predstavovala?

pathan
13. pro 2019

@neomenia Já si to představovat nemusím a o to víc nad tím zvedám obočí.

neomenia
13. pro 2019

@pathan no me jen zajímá, jak to vidis, kdyz jsi tak kriticka a evidentne to vis nejlíp.