Strach z roztroušené sklerozy

susieeeee
24. zář 2018

Koncem června mi začalo strašné brnění pravé strany těla, nemohla jsem se ani hýbat a brnění postupovalo až ke rtům a jazyku, po asi 15 minutách to přešlo. Od té doby se mi neustále vrací mravenčení prstů, obličeje a nohy. Byla jsem za lékařem a ten mi předepsal magnesium, které mi nepomohlo, tak jsem přišla znovu a poslala mě na neurologii a na RTG krční páteře. Před 2 týdny se mi začala točit hlava a točení trvá dodnes (páteř mě ale nebolí) do toho se přidala strašná slabost nohou která trvá už 2 dny. Na neurologii mi řekli že mám tetanii (bez jakéhokoli vystření, na EMG jdu za měsíc).Jak mohli hned vyloučit RS bez výsledků a nikam mě ani neposlat? Strašně se bojím aby se nejednalo o RS, je mi 19 a strašně by se mi pokazil život, mám strach a nevím co dělat, už nevydržím čekat jak dopadne EMG když mi hořčík nepomáhá. Děkuji za případné rady a pomoc, fakt se hrozně bojím.. ☹(

zuzka3112
24. zář 2018

@susieeeee předně se zeptám, co je to RS? Naše lékařství a postupy jsou vážně v háji, když to tak čtu... Je to určitě hodně nepříjemné, sama víc než půl roku řeším bolavá záda, zablokovanou krční páteř a bolesti hlavy. Ale můj problém je trochu někde jinde.. každopádně je do nebe volající, jak dlouho člověk musí cekat, aby se vůbec někam dostal, přitom kde jaký ozrala někde spadne do hráze a hned mu dělají magnetickou rezonanci. Tohle vím, protože mám ve zdravotnictví rodinu a několik přátel. Držím palce, ať se tvůj stav brzy zlepší. Asi ti moc nepomůžu, jedině urgovat doktora, že je to prostě nesnesitelné..máš v rodině někoho s podobnými diagnozami?

neomenia
24. zář 2018

@susieeeee myslím, že panikaris, vyckej emg, u RS není žádný strach z prodlení.

pratensis
24. zář 2018

@zuzka3112 roztrousena skleroza

pratensis
24. zář 2018

@susieeeee Mne opakovane brnely a tuhly "jen" nohy,a prestoze se daji potize prisoudit i zborcene klenbe po tehotenstvich,poslal me doktor krome EMG jeste i na magnetickou rezonanci hlavy a krcni patere.Cekam na vysledky.Trochu me po tehle zkusenosti prekvapuje,ze vam toto vysetreni nenavrhli taky.

pratensis
24. zář 2018

@neomenia A neni to tak,ze RS sice nelze lecit,ale zpomalit jeji postup a prubeh ano?Pokud ano,tak by prece bylo zadouci,odhalit nemoc co nejdriv.

susieeeee
autor
24. zář 2018

@pratensis Ano, je to takhle a proto už nezvládám to čekání..

susieeeee
autor
24. zář 2018

@pratensis Taky to nechápu, myslíš že by mi to mohl předepsat i praktický lékař? Zítra jdu na odběry krve, tak bych to zkusila, ale když jsem mu řekla poprvé o RS tak mi jen řekl jestli blázním, ale teď jsou čímdál ty příznaky horší.. hlavně ta slabost nohou.. :(

susieeeee
autor
24. zář 2018

@zuzka3112 Je to hrozné, měla jsem čekací dobu na neurologii 2 měsíce, ale vydupala jsem si to dřív, přijde mi, že mě ale odbili, protože tyhle problémy si žádají větší vyšetření než jen EMG..Pokud mi neuroložka řekne, že točení hlavy mám od páteře asi by byla vhodná i rehabilitace a mně řekla že stačí se protahovat doma, což nepomáhá.. už vážne nevím.. Děkuju! V rodině nikoho s takovou nemocí nemám..

barbiel
24. zář 2018

S RS nic nekončí, nemluv o zkaženém životě 😉 To, že vnimáš příznaky víc, je také kvůli nervum. Klid, bude dobře, tak či tak 🙂

susieeeee
autor
24. zář 2018

@barbiel Snad jo, děkuju!♥

barbiel
24. zář 2018

@susieeeee určitě, RS mi zjistili v 29... Vím, o čem mluvím 😉

susieeeee
autor
24. zář 2018

@barbiel Dá se to zvládnout? A nepřijde ti podle mých příznaků že je to RS?..

cell
24. zář 2018

@susieeeee : tak neurologické vyšetření jsi měla. Lékařka Tě "oklepala" a neusoudila, že by bylo podezření na RS (a to neurolog fakt pozná). MR se fakt nedělá každému .... jinak MR Ti praktický lékař určitě nenapíše

susieeeee
autor
24. zář 2018

@cell myslíš že by to poznal? všude píšou, že se to dá poznat jenom z MR a punkce.. sakra.. :(

pratensis
24. zář 2018

@susieeeee To nevim,me tam poslal neurolog.Taky jsem cekala pres mesic,vic to nebylo asi jen diky tomu,ze je to mala nemocnice.

te_reza
24. zář 2018

Ja mam bolesti pres dva roky, nikdo nevi co se mnou, jenn jsou strasne chytry a na MR teda jeste nikoho nenapadlo me poslat, takze necekej, ze te tam hned poslou

janapetrvalska
24. zář 2018

neplas, hodne veci vidis i ze stresu, vim ze dr. je treba postrcit ci vyrvat si vysetreni, ale urcite neni dobry napad to resit h obvodakem, ktery ti stejne nenapise jen tak leky a kdyz jj nemi to dr. Hlavne kdyz by se potvrdila zacina se lley na zkousku jestli pomuzou a postupne , kdyz ne vymeni se a tak se zkousi co konkretne na tebe bude fungovat. Mam dve zname co to maji jedna mlada jak ty a druha starsi pani, je to jen zjistit kdyby se potvrfila o tom co na tebe funguje , a zijes plnohodnotny zivot. Hlavne se uklidni , protze stres spousti atakove stavy . spousti ruzne ataky i u zdravych lidi , byt je to z dlouhave musis vydrzet pripadne trochu tlacit dr. k dalsim vysetrenim , kazdopadne ty nejsi dr. ani nikdo tady nech to na nich ..

cell
24. zář 2018

@susieeeee : ano poznal, je to jeho specializace 😉

priefi
24. zář 2018

@susieeeee podle toho, co pises, vypada to opravdu na tetanii. Ale RS muze vyloucit jen specialni vysetreni. Mno ale k veci. Taky mam tetanii, takze vim, ze umi byt pekne protivna (rovnez mi ale neudelali zadne extra vysetreni, ovsem az porodim druhatko, odkojim ho, tak bych rada potvrdila diagnozu). Mam kamaradku, ktera mela uuuplne to same co Ty, ma rovnez tetanii, ale pozdeji se objevil na MR nalez na mozku, takze o to vetsi stresy, ze opravdu ma RS. Delali ji nejake spesl vysetreni v nemocnici, musela byt hospitalizovana, neco ji pichali do michy, nebo patere a to melo potvrdit nebo vyvratit RS. Nastesti se RS nepotvrdila. Ukazalo se, ze nalez na mozku je prechozena chripka a bylo ji doporuceno, at vysadi lepek, i kdyz alergii na nej nema a pomohlo. Mimochodem, tetanie je bud nedostatek horciku, nebo vapniku. Takze ne vzdy horcik pomuze, ba naopak je treba vapnik. Co se tyce podleceni horcikem, resp.magnosolvem, chce to cas, neni to hned, ale postupne. Drzim pesti, at i u Tebe to dopadne dobre a je to "jen" tetanie.

priefi
24. zář 2018

@susieeeee u tetanie mr nejcasteji predepisuje neurolog, ale jen pokud ma podezreni, ze je nutna 😉

moly001
24. zář 2018

@susieeeee RSka se potvrzuje z MR mozku a samozřejmě lumbální punkce, ale stěžejní je neurologické vyšetření. Na základně neurologického vyšetření indikujeme MR nebo lumbální punkci. Pokud nejsi spokojená s neurologem, u kterého jsi byla, navstiv jiného. Někteří ambulantní neurologové berou i bez žádanky od praktického lékaře. Ale obtíže, jaké popisujes, spíše svědčí opravdu pro tetanii, nebo panickou ataku....Ale opravdu záleží, co neurolog zjistí na základě neurologického vyšetření... Jinak zadanku na MR může napsat i praktický lékař.

barbiel
24. zář 2018

@susieeeee může a nemusí být... Já to tak neměla. A zvládnout se to dá. Je nás hodně 🙂 Jednou týdně si píchnu injekci a funguju, beham dlouhé tratě a cvicim. Ale dokud Ti to nepotvrdi, u mě to potvrdila MR, lumbalka i evokované potenciály...

susieeeee
autor
24. zář 2018

děkuju moc všem <3

berenika39
24. zář 2018

Nemůže to být psychická záležitost? Někdy psychikadokáže víc, než si kdo umí představit. Už jsi tu psala v květnu minulého roku to samé, od té doby - být to RS už by se něco dělo.
Nechceš zkusit psychologa, možná by se vyřešilo vše....

susieeeee
autor
24. zář 2018

@berenika39 Tak to asi ne, když mi potíže začaly až teď v červnu🙂 Není to psychikou, kromě tohohle mě absolutně nic netrápí.

berenika39
24. zář 2018

@susieeeee Dobrý den, v patek jsem jela autobusem a po vystoupeni mi zacala neskutecne mravencit ruka, pak to ustavala a slo to ke rtum, po par minutach to preslo, ale porad mam v ruce divny pocit a obcas brni, co to muze byt? Dekuji.
21. května 2017 v 17:23

Diskuze mají vyhledávání....lupa nahoře.

pampeliska1
24. zář 2018

@susieeeee Magnosolv má docela špatné vstřebávání, zkus hořčíkový olej a tím se mazat nebo horčíkové koupele (google poradí 😉 ). V poslední době se RS někdy zaměňuje (myslím podobné příznaky) s chronickou boreliozou, zkus si taky něco vygooglit k tomuto.
Jinak pokud si nejsi jistá neurologickým vyšetřením, tak máš samozřejmě nárok nechat se vyšetřit ještě někde jinde. Však se někam objednej, lhůty jsou všude dlouhé, zrušit to můžeš vždycky.

hanulkaha
24. zář 2018

@susieeeee jsem zdravotni sestra, pracuju na neurologii a manzel mi pred 5 lety take onemocnel RS.
Doporucuji bud urgovat nebo jit na jine pracoviste, protoze "poklepanim na koncetiny" se opravdu RS diagnostikovat ani vyloucit 100% neda!!
Prukazne vysetreni je magnet.resonance, kde by se objevily tzv. demyelinizacni plaky a potom lumbalbi punkce, ve ktere, pokud se jedna o RS, vyjdou pozitivni oligoklonalni pasy.
Kdyby se opravdu jednalo o RS ( podle priznalu co popisujes by to byt bohuzel mohlo, ale ani nemuselo), rozhodne bych nemluvila o zkazenem zivote. Je to sok, to nerikam, ale pri dnesnich moznostech lecby se da vest velice kvalitni zivot a priznaky nemoci snizit na minimum 😉
Manzel mel za celych 5 let jednu jedinou ataku a to si tak trochu privodil sam, protoze rekonstruujeme domek a zrovna moc se nesetril. Jinak si picha 3x v tydnu injekce, chodi normalne, jen pri vetsi fyz.zatezi se mu ovjevuje lehci brneni. Jde take o to nemoc v čas podchytit a zalecit solumedrolem, takze opravdu bud si trvej na provedeni MR a punkce, nebo zajdi na jinou neurol! Preji hodne stesti 🍀🍀🍀

ellias
25. zář 2018

@cell s tim, že to neurolog pozná uplně nesouhlasim. Manžela poslali domů dvakrát z pohotovosti pouze s kapačkou magnezia a s tim, že to nic není ale, že teda za týden půjde na CT a když se nedal odbýt a jel na Karlák (specializované centrum na RS) tak tam téměr okamžitě potvrdili RSku .. takže asi jak který 🤔 a u jeho bráchy na to taky přišli až po nějaký době ..