Rizika po císaři - nucený potrat a jiné

laisobel
5. črc 2016

Ahoj holky,
Rada bych se poradila...
Jsem po cisari, nechtenem a akutnim. Porod byl hororovy a malem jsme ho obe s dcerou nedaly... Nastesti vse dobre dopadlo.
Male budou v zari dva a my se zacali snazit o druhe dite. Konecne mame od doktorky zelenou.
Avsak - byla jsem varovana, ze kdyz se zadari, s tim, co ma moje telo za sebou, zdaleka neni vyhrano. Jasne, resit zda druhe dite zkouset rodit prirozene nebo rovnou cisar je otazka sama o sobe.
Ale mne ted vic desi, ze se mimco uchyti v deloze moc blizko jizvy a ja budu muset na potrat. Stalo se vam to nektere? Nedokazu si to vubec predstavit...
Samozrejme doufam ze vse bude v poradku, ale stejnak...
Kdyz to tu tak procitam, kolik z vas melo mnohem vetsi komplikace nebo o miminko z ruznych duvodu v ruzny cas prisly, pripadam si hrozne, ze to vubec resim, kdyz jedno zdrave dite mam... Ale neda mi to i tak.
Druhe dite chceme a doktori strasi vsim moznym po prvnim rizikovem porodu sekci, tak jen jak moc se tim zabyvat...
Kazdopadne diky!

anetka1701
5. črc 2016

já rodila dva a půl roku po prvním císaři a vše bylo OK :o) Bude to dobrý, neboj 🙂

drzticka81
5. črc 2016

ja rodila za 25 mesicu od prvniho a vse ok- mela jsem druhy cisar - ted si prejem jeste jedno-takze by me cekal treti - byla jsem se prohlidnout a snad jizva ok, ale nikdo to predem nerekne- riziko je vzdycky!!!

aronek
5. črc 2016

@laisobel druhého syna mám 2,5 roku po prvním a v pohodě, jen jsme opět skončili císařem. Nyní po 4 letech jsem opět těhotná. Zatím je vše ok, jen placenta je přes jizvu, ale prý vyleze, jak se bude zvětšovat břicho 😉

mrskato
6. črc 2016

@laisobel Ahojky, porod mé dcerky byl taky na prd, akutní císař. Každopádně mě bylo jen řečeno, že máme s dalším dítětem rok počkat, přičemž já vždy plánovala mezi dětmi větší rozestup, takže jsem to neřešila a ani mě nenapadlo, že by císař mohl mít nějaký vliv na další těhotenství. Po čtyřech letech jsem plánovaně otěhotněla, bohužel jsem potratila v 7tt, nicméně za další 4 měsíce jsem otěhotněla znovu a momentálně jsem 31tt a začínám porod trochu řešit. Chtěla bych přirozeně, ale v podstatě nevím, kde byl problém při prvním porodu, byla jsem, jako prvorodička, ze všeho tak vyplesklá, že mi bohatě stačilo jen to, že jsme obě v pořádku.
Vůbec nechápu, proč by tě měli strašit, pokud bylo první těhotenství v pořádku, porod může být plánovaná sekce a vyhnete se komplikacím. Neměj strach, já si plánuju i třetí dítě (manžel s tím zatím moc nesouhlasí 😀 😀).

lukza
6. črc 2016

Ja rodila druhe ditko 21mesicu po cisari .otehotnela jsem presne rok po cisari a dr. Rikal ze to je v pohode ze je horsi kdyz se otehotni do 6 mesicu po cisari to se pry musi hodne hlidat .
A druhe jsem rodila prirozene a tedka cekame treti 🙂

hhranolka
6. črc 2016

@laisobel obecně císař nepředstavuje zvýšené riziko při dalším otěhotnění. Záleží, co jsi měla za problém a riziko mohlo vzniknout i kdyby jsi dokončila porod normálně...po císaři se jen sledujeq jizva..pokud je zcela v pořádku, tak lze rodit i přirozeně

betelgeuzz
6. črc 2016

Ještě jsem neslyšela, že by někdo musel na potrat, protože se miminko po císaři špatně uchytí. Kamarádka rodila po prvním císaři 19 měsíců a rodila přirozeně.

hhranolka
6. črc 2016

@betelgeuzz tak tak císař rozhodně neznamená zvýšené riziko potratu

andysebesta
6. črc 2016

Dobre rano😊.my rodili nase treti zlaticko 2,5roku od cisare prirozenou cestou.jediny zadrhel byl ten,ze mi prcek se vsema tema obalama prirostl k jizve.takze jsem ho mela cele tehotenstvi strasne nizko a bylo to kapku neprijemne.ale jinak nic.pred porodem jsme se ale bavili s mym dr.a ten mi rikal,ze jde o to,proc musel byt cisar.nam se malej neotocil,ale kdyz je pry cisar z jinych(akut)duvodu,priklani se pri dalsim zase k cisari.kazdopadne je to doktor od doktora.spoustu mych znamych doktor nechal nebo by chtel nechat rodit prirozene i prdelkou napred.ale nicim se nestresovat.je to o domluve😋

pav_la
6. črc 2016

Ja měla první porod také akutním císařem. Podruhé jsem rodila 34 měsíců po sekci přirozeně syna, měl přes 4 kg. Druhé těhotenství bylo úplně bezproblémové, jen mi ke konci více kontrolovali jizvu.
Určitě bude vše v pořádku! V okolí nemám nikoho, kdo by měl po sekci s druhým tehotenstvim problémy. Bude to dobré.

miky
6. črc 2016

možná by ti víc řekla @monikavitezslav, ta teď přesně tohle bohužel musela řešit ☹

laisobel
autor
6. črc 2016

Holky diky!
Uf to se mi ulevilo.
Ja se spatne hojila uvnitr a pak jsem mela rakovinovej nalez na cipku takze jsme cekali jak to cele dopadne. Nakonec vse ok, tak po skoro dvou letech muzem.
No, tehotenstvi nebylo zcela bez problemu ale nic vazneho.
Porod zacal odtokem plodovky, mala se ale spatne otocila, rika se tomu vysoky primy stav a dopredu to nikdo nepozna, az kdyz se porod spusti. Jenze mne nikdo nevysetril pohmatem a tak nas nechali 36 hodin nez zacal kolisat monitor, prisel jiny doktor a ten nas hned hnal na sekci, aby se mala bud neudusila nebo se nepokusila se protlacit, cimz bych ja okamzite vykrvacela a umrely bychom asi obe.
Rizika tu jsou ze se to muze opakovat ale nikdo vlastne nevi proc se to deje takze to muze byt i v poradku...
Tak dekuju za pozitivni zpravy!! 🙂

laisobel
autor
6. črc 2016

@miky diky moc, napisu ji!

frndafrrr
6. črc 2016

@laisobel Ahoj a hodně štěstí! Mně čeká 2/sekce koncem října 11měsíců po prvním císaři, zatím mně nikdo nijak nehlídá, těhotenství je o.k., u nas bohužel malý par dní po sekci zemřel a já to měla o kousek, takže jsme do toho risku šli, kupodivu můj dr. proti nebyl. Po sekci máš krásný odstup a určitě si tě pohlídají. Já zatím o jizvě vůbec nevím, ale už bych to ráda měla za sebou. Krásné léto!

luciebx
6. črc 2016

nechci te ztrasit ale jedna od nas ze skupinky mela praveze tento problem ze se mimi uchytilo v jizve a musela jit na potrat pac by ji rostouci brisko roztrhalo jizvu a ona mohla vykrvacet. Takze jak pises rizika jsou velka ale nesmis na to myslet. Kazde telo je individualni

luciebx
6. črc 2016

@miky ted sem presne o ni psala... ☹

laisobel
autor
6. črc 2016

@frndafrrr tak to mne moc mrzi!! Doufam ze tentokrat bude vse ok!!
No ja se hrozne bala. Na sal jsem sla s tim ze se minco dusi a pak na JIPce mi nikdo nic nerekl a ja se bala ze mimco umrelo nebo tak... Nez mi rekli ze je to holcicka a zr je v poradku byl to des...

laisobel
autor
6. črc 2016

@luciebx tak to mne moooc mrzi. Ja se toho prave strasne bojím.
Ten prvni porod a co nasledovalo nas s partnerem bohuzel malem rozdelilo, rok jsme se vzdalovali az k rozchodu... Nastesti jsme to s pomoci psycholozky ustali ale desi mne co by se mohlo stat... Ale druhe dite chceme a snazim se zustat pozitivni, ale jak doktori strasi a s tim vsim... Je to silene ☹

betelgeuzz
7. črc 2016

@luciebx jak velké teda to riziko je? Píšeš, že velké, je to první případ, o kterém slyším, mně to naopak příjde jako velmi malé riziko.

luciebx
7. črc 2016

@betelgeuzz psala sem ze jedna maminka od nás ze skupinky musela na potrat pac se mimo zachytilo v jizve tak jestli vykrvaceni není velké riziko tak pak nevím. Podle se by nemusela přežít

betelgeuzz
7. črc 2016

@luciebx ale mě zajímá, jak velké je riziko, že se to stane. Kolika rodičkám. Když už se stane, tak je jasný, že je to nebezpečné, ale už dopředu strašit, že se něco může stát a že jde o vysoké riziko, je blbost.

monikavitezslav
7. črc 2016

Ahojky vsem psalo se o me. Opravdu se mi plod uchytil v jizve po cisari. Nasledovala okanzita hospitalizace a konzervativni lecba kapackami metrofexat. Ktery vyvolal nuceny potrat. Zaclo krvaceni a sledovani hcg. Ja dostala 3 davky coz je maximum. Pak teprve zaclo hcg klesat. Plod se zastavil ve vyvoji. Kdyby to nechali byt zabilo by me to protoze by to rostlo v jizve ktera by me roztrhala a ja vykrvacela s odebfanim delohy. Jinak riziko je 70% u dalsiho mimca ze se bude vse opakovat takze my snahu vzdali. Ale u kazde je to jine to nemuzu nikomu radit . jinak rizika jsou samozrejme vsude.

manelle2
7. črc 2016

@laisobel Já mám za sebou 3 císaře,první v roce 2000,pak 2012 a 2014 a všechno v pořádku.Akorát jsem jsi nechala po posledním podvázát vaječníky,pro jistotu 🙂
Zbytečněse nestresuj,to jsou taky doktoři,že Tě takhle straší :( Držím palce ať všechno dobře dopadne a posílám srdíčko 🙂

monikavitezslav
7. črc 2016

@betelgeuzz riziko tam je docela velke. Kazdy dojtor tvrdi neco jineho ale ja podepisovala pri druhem cisari i rizika. Ale nikdy sem netusila ze se mi to stane. Nuceny potrat nikomu nepreju.

baarunecka
7. črc 2016

Mám 3 císaře - ze zdravotních důvodů 2007, 2011 a 2015. Vždy jsem rodila předčasně ale s jizvou jsem problém neměla... Nelze se moc zamýšlet nad riziky to bych asi ani neotěhotněla.. Už těhotenství samo o sobě je riziko.. Takže pokud chcete dítě, tak do toho jděte 🙂

laska.nezna.hranic
7. črc 2016

jak to riziko může být tak velké? oproti velikosti dělohy je jizva zanedbatelná a vajíčko nijak magneticky nepřitahuje. často se mimi uchytí zespod, přičemž se to časem vytáhne směrem dozadu. jizva bývá zepředu. v životě mi žádný z doktorů o tomhle nepověděl (a vidím tu, že nejsem jediná) a že se jich u mě za ty čtyři těhu a různé komplikace vystřídalo dost, natož aby mě tím předem vyloženě strašili. moni je spíš vyjímka potvrzující pravidlo. a dva roky po bych to vůbec neřešila. pravděpodobnost komplikací není o moc větší než u jiných mamin. nechápu, že někteří doktoři pořád žijí v minulém století. jen tady je x maminek, co mají za sebou i čtyři císaře (a kolik mudrů trvá na tom, že jednou císař, vždycky císař - sama jsem důkaz toho, že je to nesmysl, přičemž dva jsou max, což je taky blbost). já sama vím, co je to o dítě přijít. druhé se mi taky narodilo akutní sekcí po třinácti hodinách snažení. přesto jsem úplně v klidu šla třetího rodit normálně, byť po vyvolávačce - taky jsem slyšela, že se to "nesmí" (a to jsem ležela na riziku, přesto se mě doktoři zeptali, jestli to zkusím nebo se nechám fiknout), čtvrtě ze mě vypadlo bez sebemenšího zásahu, ani nevím jak. pokaždé je to jiné... nějaké riziko existuje vždycky. buď s tím do toho jdeme, nebo to vůbec nezkoušíme. ale to si musí každý srovnat sám, tohle za nás nikdo z netu nerozhodne.

laisobel - zkus změnit lékaře, jsem si jistá, že jich najdeš spoustu, kteří tě ujistí, že se nemáš čeho bát. a nečti hororové příběhy na fórech. ono totiž o těch bezproblémových těhu a porodech se nemluví, tak pak to vypadá, že u každého druhého šlo o život. 🙂

senta_sofia
7. črc 2016

@laisobel tiez akutny cisarsky, ale teda s nicim podobnym ma nikto nestrasil a donosila som zdrave dieta a rodila ho prirodzene

betelgeuzz
7. črc 2016

@monikavitezslav rizika podepisuješ při jakémkoliv zásahu, doktoři se tím kryjí, to není známka toho, že se to stává často.

monikavitezslav
7. črc 2016

Jinak ja otehoznela po 2,5letech od cisare

baarunecka
7. črc 2016

Pokud se rodí jednou císařem a není zdravotní důvod ze strany matky nebo dítěte ho opakovat, pak lze rodit přirozeně.. Znám spoustu žen, které jedou rodily císařem a pak třeba 1,2 a nebo i více dětí rodily přirozeně... Jeden císař není ani důvod nemít více dětí... No ovšem co doktor to názor... Mně taky doktorka při 3 těhu srašila, že mi může rupnout děloha ale toho jsem se fakt nebála.. 🙂